Hoofdpagina » Nieuws » Voedsel in korte tijd flink duurder geworden

Voedsel in korte tijd flink duurder geworden

Volgens de Consumentenbond zijn de prijzen voor zonnebloemolie dit jaar verdubbeld, maar ook andere producten zoals kip, gehakt, komkommer, havermout en champignons zijn een flink stuk duurder geworden. In de strijd tegen deze prijsverhogingen adviseert de bond allereerst om voor de huismerken te gaan. Je kunt hierdoor 50% op je boodschappen besparen. Het maakt hierbij niet veel uit waar je deze producten koopt, want de prijzen van huismerken zijn overal min of meer gelijk. Zo zijn de prijzen voor huismerkartikelen van bijvoorbeeld AH en ALDI vrijwel gelijk. Als het om basisproducten gaat, zijn de supermarktketens Spar, Poiesz, Picnic en Coop het duurst. Dirk, Vomar en Deka zijn het goedkoopst. Lidl is gemiddeld een stukje goedkoper dan de ALDI. Verder is het advies om voorgesneden groenten en plakken kaas te verruilen voor hele groenten en kaas in de vorm van een blok. Deze laatste zijn een stuk betaalbaarder.

De Consumentenbond deed onlangs onderzoek naar de prijzen van meer dan honderd basisproducten van de veertien grootste supermarktketens in het land. Hun conclusie was dat de kosten van huismerkproducten bij ALDI vergelijkbaar zijn met die van het huismerk van Albert Heijn.

Volgens de Consumentenbond besparen degenen die bij hun boodschappen kiezen voor producten uit het lagere schap nu gemiddeld 50% in vergelijking met de aankoop van A-merken. Dit is een aanzienlijk verschil ten opzichte van de 40% besparingen vier jaar geleden.

Voor de studie werden de prijzen van A-merken vergeleken met die van huis- of budgetmerken. Deze budgetmerken zijn uitsluitend verkrijgbaar bij één supermarktketen en worden aangeprezen als het voordelige alternatief voor A-merken. Volgens de Consumentenbond kan de gemiddelde besparing bij de aankoop van deze producten oplopen tot 50%. Bij was- en schoonmaakmiddelen, producten voor persoonlijke verzorging, koffie en frisdranken kan de besparing zelfs oplopen tot meer dan 70%.

Opvallend is dat de budgetsupermarkten Lidl en ALDI slechts een gemiddelde score halen bij de beoordeling van de laagste prijzen van producten. Uit de vergelijking blijkt dat ALDI qua prijsstelling op hetzelfde niveau zit als Albert Heijn, terwijl SPAR het duurst werd bevonden. Volgens de bond is Dirk de voordeligste supermarkt als het gaat om huismerken.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.