web
statistics
Hoofdpagina » Nieuws » Voedselkeuzes zijn besmettelijk

Voedselkeuzes zijn besmettelijk

Tijdens seminars schermen goeroes vaak met de slagzin ‘Je bent het gemiddelde van de vijf mensen waar je de meeste tijd mee doorbrengt’. Vandaag de dag is er veel discussie over of dit eigenlijk wel klopt. Wetenschappers van de Massachusetts General Hospital melden dat dit in ieder geval wel geldt voor je voedselkeuzes. Zij zeggen dat als je samen gaat eten, je voedselkeuzes grotendeels overeenkomen met die van vrienden en goede collega’s. De mensen om je heen kunnen er op deze manier voor zorgen dat je ongezonder eet. Maar, zeggen de onderzoekers: als voedingskeuzes besmettelijk zijn, dan kun je ook het goede voorbeeld geven en anderen besmetten met gezond voedsel. Het ligt dus binnen je macht om je omgeving gezonder te laten eten!

De onderzoekers vatten de studie als volgt samen:
Ongezonde voedselkeuze is een belangrijke oorzaak van zwaarlijvigheid, maar onderzoek naar de relatie tussen voedselkeuzes en sociale invloed is beperkt gebleven. We trachtten associaties in de gezondheid van voedselkeuzes op de werkplek te beoordelen bij een grote populatie van diverse werknemers van wie de voedselgerelateerde sociale connecties werden geïdentificeerd met behulp van passief verzamelde gegevens in een gevalideerd model. De gegevens werden ontleend aan 3 miljoen ontmoetingen waarbij paren van werknemers samen aankopen deden in 2015-2016. De gezondheid van voedselwaren werd bepaald met ‘verkeerslicht’ labels. Cross-sectionele simultaan autoregressieve modellen toonden aan dat proporties van zowel gezonde als ongezonde gekochte artikelen positief geassocieerd waren tussen verbonden werknemers. Longitudinale generalized estimating equation modellen vonden ook positieve associaties tussen de huidige voedselaankoop van een werknemer en de meest recente vorige voedselaankoop die een collega samen met de werknemer deed. Deze gegevens wijzen erop dat interventies op de werkplek om gezond eten te bevorderen en zwaarlijvigheid te verminderen strategieën op basis van collega’s moeten uittesten (bron).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Send this to a friend