Hoofdpagina » Nieuws » Vrouwen worden veel vaker moe wakker dan mannen

Vrouwen worden veel vaker moe wakker dan mannen

Moe wakker worden is voor veel mensen geen ongewoon verschijnsel. Er is echter een verschil tussen mannen en vrouwen, want vrouwen hebben vaker last van slaperigheid dan mannen. Volgens een recent onderzoek hebben vrouwen (32%) 1,5 keer meer kans dan mannen (21%) om zelden of nooit met een goed uitgerust gevoel wakker te worden. Hierbij meldt 81% van de vrouwen dat de slaperigheid hun dagelijkse activiteiten beïnvloedt. Een andere uitkomst is dat slechts een derde van de deelnemers “altijd of vaak” met een goed uitgerust gevoel wakker wordt.

De American Academy of Sleep Medicine (AASM) liet dit online-enquête houden onder 2.010 volwassenen in de V.S. De foutmarge viel binnen +/- 2 procentpunten met een betrouwbaarheidsinterval van 95%. De enquête vond plaats van 17-24 feb. 2022 en is uitgevoerd door Atomik Research, een onafhankelijk marktonderzoeksbureau.

De medisch directeur van het North Dakota Center for Sleep en voorzitter van het AASM, Dr. Khosla, zei in een reactie dat het belangrijk is voorrang te geven aan slaap omdat die cruciaal is voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid, wat moeilijk kan zijn met de druk van werken, ouderschap en het runnen van een huishouden. Dr. Khosla denkt dat veel vrouwen gebaat zijn bij het beperkten van het gebruik van elektronica voor het slapengaan en ontspannende rituelen in te bouwen. Het is belangrijk de waarde van nachtrust met een hoge kwaliteit te zien, en te leren hoe je de slaap kunt verbeteren met eenvoudige maatregelen. Om een betere nachtrust te hebben, kun je deze gezonde gewoonten voor het slapengaan proberen:

  • Vind je optimale slaapschema uit en houd je daaraan, ook in het weekend of tijdens vakanties.
  • Maak je slaapkamer koel, stil en comfortabel.
  • Zet elektronica minstens 30 minuten voor het slapengaan uit en beperk de blootstelling aan fel licht ‘s avonds.
  • Als je honger hebt, eet dan een licht, gezond tussendoortje. Eet geen grote maaltijd voor je naar bed gaat.
  • Neem regelmatig lichaamsbeweging en volg een gezond dieet.
  • Vermijd de consumptie van cafeïne, nicotine en alcohol voor het slapengaan.
  • Ga pas naar bed als je slaperig bent.
  • Als je na 20 minuten niet in slaap kunt vallen, sta dan op en doe een andere activiteit die niet veel licht nodig heeft.

De AASM raadt volwassenen voor een optimale gezondheid aan, om minstens zeven uur per nacht slapen. Als je minder slaapt, belemmert dat bij de meeste mensen de dagelijkse activiteiten.

De American Academy of Sleep Medicine is opgericht in 1975 en heeft als doel de slaapzorg en  slaapgezondheid te verbeteren (bron: AASM.org).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.