Uit onderzoek van het Maastricht UMC+ onder bijna 4.000 volwassenen van gemiddeld 60 jaar blijkt dat een hoge inname van fructose uit frisdrank kan zorgen voor een vervette lever. Zowel vruchtensap als frisdrank leveren veel fructose en blijken in staat te zijn om te zorgen voor leververvetting. Dit werd niet vastgesteld bij het nuttigen van heel fruit. Het regelmatig drinken van een klein glas sinaasappelsap kan al voldoende zijn om voor problemen te zorgen. De lever kan maar een beperkte hoeveelheid fructose aan, waardoor het al snel wordt omgezet naar vet. Dit kan op termijn problemen geven. Door het grote aanbod van suikerrijke voedingsmiddelen, kampen relatief veel kinderen met leververvetting. Het is heel belangrijk om dit in de gaten te houden. Het tegengaan van leververvetting kan volgens ander onderzoek weer met afvallen, alcoholonthouding, beperken van de calorie-inname, dagelijkse lichaamsbeweging en het slikken van vitamine E.
Buziau AM, Eussen SJPM, Kooi ME, et al. Fructose intake from fruit juice and sugar-sweetened beverages is associated with higher intrahepatic lipid content: the maastricht study. Diabetes Care. Published online February 14, 2022:dc212123.