Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Waarom eten honden soms poep?

Waarom eten honden soms poep?

Het eten van poep, of coprofagie, is een gedrag dat veel hondeneigenaren verontrustend en onbegrijpelijk vinden. Hoewel het voor ons mensen onsmakelijk en onhygiënisch lijkt, is het voor honden niet ongewoon om zich aan deze gewoonte over te geven. In dit artikel zullen we de verschillende hypothesen onderzoeken die verklaren waarom honden poep eten en welke soorten uitwerpselen hun voorkeur hebben. Ook zullen we bespreken of dit gedrag schadelijk is en wat hondeneigenaren kunnen doen om het te ontmoedigen.

Voedingsdeficiënties
Een van de meest voorkomende hypothesen voor het eten van poep door honden is voedingsdeficiëntie. Honden kunnen instinctief op zoek gaan naar ontbrekende voedingsstoffen in hun dieet door het consumeren van uitwerpselen. Dit gedrag kan voorkomen wanneer honden een onevenwichtig of ontoereikend dieet krijgen, wat kan leiden tot tekorten aan vitamines, mineralen of enzymen.

Gedragsproblemen
Coprofagie kan ook voortkomen uit gedragsproblemen, zoals verveling, stress of angst. Honden die te weinig mentale stimulatie of lichaamsbeweging krijgen, kunnen zich tot dit gedrag wenden als een manier om zichzelf bezig te houden. Bovendien kunnen sommige honden poep eten als gevolg van verlatingsangst, aandacht zoeken of als reactie op straf van hun eigenaar.

Honger
Onderzoek toont aan dat hongerige honden meer kans hebben om poep te eten. Als je hond vaak poep eet, kan het zijn dat hij zeer gericht is op voedsel. Overweeg de volgende vragen: eet hij poep als hij het meest hongerig is, zoals voor het eten? Krijgt hij genoeg te eten? Volg je een regelmatig voedingsschema en houd je je eraan? Geef je hem voedsel van goede kwaliteit dat hem waarschijnlijk een vol gevoel geeft?

Moederinstinct
Zogende teefjes vertonen vaak coprofagie als onderdeel van hun moederinstinct. Ze eten de uitwerpselen van hun puppy’s om hun nest schoon en hygiënisch te houden. Dit gedrag beschermt de puppy’s tegen ziekteverwekkers en helpt ook om roofdieren op afstand te houden door het verwijderen van geuren die hen kunnen aantrekken.

Ze doen hun moeder na
In het verlengde van het vorige punt: de moeder van een hond leert hen hoe ze een hond moeten zijn, dus puppy’s zullen instinctief het gedrag van hun moeder kopiëren. De meeste moeders stoppen met het opruimen van hun pups als ze ofwel zijn overgegaan op vast voedsel, ofwel hun hol kunnen verlaten om hun behoefte te doen. Rond deze tijd houden de meeste pups op zo geïnteresseerd te zijn in poep, maar sommige lijken er nooit overheen te groeien.

Het traint hun immuunsysteem
Honden zijn van nature aaseters en ze zijn geprogrammeerd om poep te eten om hun roedelgenoten te beschermen tegen gevaarlijke darmziekten die in poep kunnen voorkomen. Het eten van poep kan ook een manier zijn om te overleven als er weinig ander voedsel beschikbaar is.

Voorkeur voor bepaalde soorten uitwerpselen
Honden kunnen een voorkeur hebben voor bepaalde soorten uitwerpselen, afhankelijk van geur, smaak en consistentie. Vaak geven honden de voorkeur aan uitwerpselen van herbivoren, zoals konijnen of herten, omdat deze ontlasting rijk is aan onverteerde plantaardige materialen en vezels. Honden kunnen ook aangetrokken worden tot kattenpoep, die een hoger eiwitgehalte heeft vanwege het vleesrijke dieet van katten.

Wat kun je ertegen doen?
Om dit gedrag te ontmoedigen, kunnen eigenaren proberen om ervoor te zorgen dat hun hond een uitgebalanceerd dieet krijgt, voldoende mentale en fysieke stimulatie heeft en een schone omgeving heeft waarin uitwerpselen snel worden opgeruimd. In sommige gevallen kan het raadzaam zijn om een dierenarts of gedragstherapeut te raadplegen om de onderliggende oorzaken van coprofagie aan te pakken en geschikte oplossingen te vinden.

Pas op voor parasieten en ziektes
Hoewel coprofagie over het algemeen niet schadelijk is voor honden, is het belangrijk om te weten dat het eten van uitwerpselen van andere dieren of van honden met parasieten of ziektes een risico kan vormen voor de gezondheid van uw hond. Het is essentieel om je hond regelmatig te laten controleren op parasieten en om preventieve maatregelen te nemen om eventuele gezondheidsproblemen te minimaliseren.

Hoeveel honden hebben hier ‘last’ van?
Onderzoekers onder leiding van Dr. Benjamin Hart van de Universiteit van Californië, Davis presenteerden in 2012 een studie tijdens de jaarlijkse conferentie van de American Veterinary Society of Animal Behavior waaruit bleek dat 16% van de honden “serieuze” poepeters zijn en 24% minstens één keer poep heeft gegeten.

Slotwoord
Hoewel het eten van poep door honden onaangenaam en verontrustend kan zijn voor hondeneigenaren, is het in veel gevallen een normaal en onschadelijk gedrag. De redenen voor coprofagie variëren van voedingsdeficiënties en gedragsproblemen tot moederinstinct. In het licht van de verschillende hypothesen en mogelijke oorzaken van coprofagie, is het belangrijk voor hondeneigenaren om geduldig en begripvol te zijn en hun hond met liefde en zorg te behandelen. Door de onderliggende oorzaken van dit gedrag te begrijpen en aan te pakken, kun je je hond helpen om een gelukkig en gezond leven te leiden.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.