Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Waarom hebben mannen tepels?

Waarom hebben mannen tepels?

Bijna iedereen heeft tepels, ongeacht of ze man of vrouw zijn, transgender of cisgender, iemand met grote borsten of een platte borst. Maar tepels lijken veel logischer te zijn bij mensen die borstvoeding kunnen geven, toch? Het is duidelijk dat de tepels die wij als “vrouwelijke tepels” beschouwen – zoals de tepels die cisgender vrouwen hebben – een doel dienen. Een cisgender is overigens iemand van wie de genderidentiteit overeenkomt met het geboortegeslacht.

Maar hoe zit het met mannelijke tepels? Dat zijn de tepels die cisgender mannen meestal hebben. Het antwoord is, voor het grootste deel, vrij eenvoudig. Mannen hebben tepels omdat tepels zich in de baarmoeder ontwikkelen voordat embryo’s duidelijk mannelijk of vrouwelijk worden. Dus tegen de tijd dat een Y-chromosoom een foetus als mannelijk gaat onderscheiden, hebben de tepels hun plaats al ingenomen.

Wanneer je geboren bent
Bij de geboorte lijken de tepels en borsten van jongens en meisjes op elkaar. Pas in de puberteit, onder invloed van hormonen, beginnen ze te veranderen. De tepels van beide vergroten, maar die van de vrouw meer. Tegelijkertijd krimpen de kanaaltjes van de mannelijke borsten, terwijl de vrouwelijke borsten vergroten. Op volwassen leeftijd zijn de mannelijke tepels kleiner en minder veranderlijk dan de vrouwelijke.

Vanuit evolutionair oogpunt zijn sommigen van mening dat mannelijke tepels blijven bestaan, niet omdat ze voordelen hebben voor een man, maar omdat ze geen kwaad kunnen. Het heeft geen zin ze te verwijderen.

Wanneer de ontwikkeling misgaat
Net als bij alle andere lichaamsstructuren kan de ontwikkeling soms misgaan. Ongeveer één op de 20 mensen heeft extra tepels. Dit gebeurt wanneer er delen van de borstkam overblijven. Vaak zijn deze tepels puur cosmetisch en lijken ze op niet meer dan een kleine gepigmenteerde moedervlek. Slechts zelden zijn ze volledig functioneel. Het hoogste aantal tepels dat ooit bij een menselijke man is vastgesteld, is zeven.

Sommige mannen kunnen melk produceren
Intrigerend is dat mannen soms melk kunnen produceren. In veel gevallen kan dit het gevolg zijn van herstel na verhongering, medische aandoeningen die hormonale onevenwichtigheden veroorzaken, of medicijnen. De melk die mannen in deze omstandigheden produceren, lijkt sterk op die van zogende moeders.

Wat hebben mannen eraan om tepels te hebben?
Tenzij je een van de zeldzame mannen bent die hun tepels kunnen gebruiken om borstvoeding te geven, profiteren mannen van dit schijnbaar overbodige lichaamsdeel om een veel gewonere reden.

Tepels reageren op seksuele stimulatie bij beide geslachten. Uit één onderzoek bleek dat meer dan de helft van de mannelijke deelnemers een verhoogde seksuele opwinding voelde als reactie op stimulatie van de tepels. Er is zelfs een verslag over een heteroseksuele man die om een borstvergroting vroeg om de seksuele functie van zijn tepels te verbeteren.

Wat dacht je van ‘man boobs’?
Maar voor sommige mannen kan borstvergroting het onverwachte gevolg zijn van overgewicht of obesitas. En aangezien we meer zwaarlijvigheid zien bij de westerse bevolking, zien we een toename van “mannenborsten” of “man boobs”, die meestal bestaan uit vetophopingen.

Borstvergroting bij mannen, of gynaecomastie, kan ook worden veroorzaakt door een hormonale onevenwichtigheid met een relatieve overmaat aan oestrogenen (vrouwelijke hormonen) in vergelijking met androgenen (mannelijke hormonen). Dit komt meestal voor bij jongens in de puberteit en gaat meestal vanzelf over, hoewel het bij één op de tien mannen kan blijven bestaan. In deze gevallen kan het gepaard gaan met depressie, angst, eetstoornissen, problemen met het lichaamsbeeld en een verminderd gevoel van eigenwaarde.

Ook mannen krijgen borstkanker
Ongewoon genoeg kunnen ook mannen borstkanker krijgen en dit kan ernstige gevolgen hebben.

Slechts 0,5-1% van alle borstkankers wordt bij mannen gediagnosticeerd. Omdat de ziekte bij mannen echter minder bekend is, is de kans groter dat de diagnose in een vergevorderd stadium wordt gesteld. Daarom moeten knobbels en veranderingen in de tepels van mannen (bijvoorbeeld tepeluitvloeiing of huidzweren zoals scheurtjes in de huid) door een arts worden gecontroleerd om kanker uit te sluiten.

Als je een man bent, kijk dan uit naar symptomen zoals:

  • een knobbel in één borst
  • afscheiding of roodheid rond de tepel
  • afscheiding uit de tepel
  • gezwollen lymfeklieren onder je arm

Als je deze of andere ongewone symptomen begint te krijgen, ga dan naar een arts of andere zorgverlener.

Zoals we hebben gezien, verdienen de tepels van mannen evenveel aandacht als die van vrouwen. Hoewel dit de roddeljournalisten van beroemdheden waarschijnlijk niet zal afleiden van hun selectieve obsessie met dit deel van de vrouwelijke anatomie.

Zijn er nog andere aandoeningen om op te letten?
Niet elke cisgender man zal platte borsten krijgen. Bij sommigen kan de aandoening gynaecomastie leiden tot de ontwikkeling van grotere mannelijke borsten. Dit is meestal het gevolg van een verstoorde hormoonhuishouding, zoals een laag testosterongehalte.

Andere aandoeningen om voor op te passen zijn:

  • Mastitis. Dit is een infectie van het borstweefsel. Het uit zich meestal in pijn, zwelling en roodheid van de borst.
  • Cysten. Dit zijn met vloeistof gevulde zakjes die zich in de borst kunnen ontwikkelen.
  • Fibroadenoom. Deze niet-kankerachtige tumor kan zich in de borst vormen.

Dit komt vaker voor bij vrouwenborsten, maar ook bij mannen komen ze voor. Praat met een arts over ongewone ontstekingen, pijn of knobbels.

Zijn er nog andere verschillen tussen een ‘mannelijke’ en een ‘vrouwelijke’ tepel?
Uiteindelijk zijn er een heleboel parallellen tussen de tepels die wij als “mannelijk” en “vrouwelijk” beschouwen. Ze beginnen hetzelfde in de baarmoeder en blijven gelijk tot de puberteit. Zelfs nadat de puberteit een verschil in borstomvang heeft veroorzaakt, bestaat borstweefsel nog steeds bij iedereen, jongens en meisjes inbegrepen. Natuurlijk, als je het aan Tumblr of Instagram zou vragen, zouden ze je vertellen dat “vrouwelijke” tepels duidelijker zijn dan “mannelijke”. Maar iemand zou ze moeten vertellen dat ze eens moeten kijken wat de wetenschap te zeggen heeft, want als je tot in de details kijkt, heeft dat onderscheid weinig zin.

Om te onthouden
Het blijkt dat mannelijke tepels er niet voor janjoker zitten. Ze hebben een functie, ze kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken, en blijkbaar zijn ze de enige mogelijkheid om tepels op het internet weer te geven zonder gecensureerd te worden. Dus, zorg goed voor die tepels, jongens en andere mensen die mannelijk toegewezen zijn bij de geboorte. Ze zijn niet zo nutteloos als ze misschien lijken.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.