web
statistics

Waarom is brood slecht voor je? De schokkende waarheid

broodHet is al lang bekend dat wit brood en bewerkte granen in het algemeen niet bepaald voedzaam zijn. Voedingsdeskundigen en diëtisten over de hele wereld adviseren ons in plaats daarvan volkorengranen te eten. Maar granen, vooral granen met gluten, zoals tarwe, zijn de laatste jaren intensief onderzocht. Veel gerespecteerde gezondheidsprofessionals beweren nu dat brood en andere bronnen van granen met gluten op zijn best onnodig zijn en mogelijk schadelijk.

“Hoe witter het brood, des te eerder ben je dood.”

Brood is rijk aan koolhydraten en kan het bloedsuikerniveau omhoog stuwen
Zelfs volkorenbrood wordt meestal niet uit de echte volle graankorrels gemaakt. Er worden granen gebruikt die tot een zeer fijn meel zijn vermalen. Hoewel in dit proces wel de nutriënten worden bewaard, worden deze producten erg snel verteerd.

Het zetmeel in brood wordt snel in het spijsverteringskanaal afgebroken en komt de bloedstroom binnen als glucose. Dit veroorzaakt een snelle piek in bloedsuiker- en insulineniveaus. Zelfs volkorentarwebrood laat de bloedsuiker sneller pieken dan sommige candybars (1).

Als de bloedsuikerspiegel snel stijgt, heeft die de neiging ook weer heel snel te zakken. Als het bloedsuikergehalte laag is, krijgen we honger. Dit is de bloedsuiker-achtbaan die mensen die veel koolhydraten eten goed kennen. Al snel nadat ze hebben gegeten krijgen ze alweer honger, waardoor ze weer naar een koolhydraatrijke snack grijpen.

Verhoogde bloedsuikergehaltes kunnen ook zorgen voor glycatie op celniveau, doordat bloedsuiker een reactie aangaat met eiwitten in ons lichaam. Dit is één van de processen waardoor we verouderen (2).

Onderzoek naar diëten met beperkte koolhydraatinname (waarbij zetmeel en suikers dus worden weggelaten of verminderd) wijzen uit dat diabetici of mensen die gewicht willen verliezen ALLE granen zouden moeten vermijden (345).

Kortom: Brood wordt meestal gemaakt van gemalen tarwe. Dit wordt gemakkelijk verteerd en zorgt voor een bloedsuiker- en insulinepiek, wat weer kan leiden tot de beruchte bloedsuiker-‘achtbaan’ en het stimuleren van teveel eten.

Brood bevat veel gluten
Tarwe bevat een grote hoeveelheid van een eiwit genaamd gluten. Dit eiwit heeft lijm-achtige eigenschappen en is verantwoordelijk van de viscositeit (stroperigheid) en de elasticiteit van het deeg. Het bewijs dat een groot deel van de bevolking gevoelig is voor gluten stapelt zich op (678).

Als we brood eten dat gluten bevat (tarwe, spelt, rogge en gerst), zal het immuunsysteem in ons spijsverteringskanaal de gluteneiwitten ‘aanvallen’ (9).

Gecontroleerde studies bij mensen zonder coeliakie laten zien dat gluten de wand van het spijsverteringskanaal beschadigt, wat pijn, opgeblazenheid, onregelmatige stoelgang en vermoeidheid teweegbrengt (10,11).

Glutenovergevoeligheid wordt ook in verband gebracht met sommige gevallen van schizofrenie (1213) en cerebellaire ataxie (1415), allebei ernstige hersenziektes.

Gluten is waarschijnlijk voor de meeste mensen schadelijk, niet alleen voor diegenen die lijden aan coeliakie of glutenovergevoeligheid. De enige manier om echt te weten of je overgevoelig bent voor gluten is door 30 dagen gluten helemaal uit je voeding te schrappen en het dan opnieuw in te voeren en te kijken of het invloed op je heeft.

Kortom: Het meeste brood is gemaakt van granen met gluten. Gluten veroorzaakt een immuunreactie in het spijsverteringskanaal van mensen die daarvoor gevoelig zijn. Dit kan leiden tot problemen met de spijsvertering, pijn, opgeblazenheid, vermoeidheid en andere symptomen.

 

Brood bevat veel andere schadelijke stoffen
De meeste commerciële soorten brood bevatten suiker of glucose-fructosestroop, net als andere bewerkte voedingsmiddelen. Suiker heeft veel nadelige effecten en door bewerkte producten te eten waar het in zit breng je waarschijnlijk schade toe aan je gezondheid. De meeste granen bevatten ook het antinutriënt fytinezuur. Dit is een stof die essentiële mineralen zoals calcium, ijzer en zink aan zich bindt, waardoor die mineralen niet in het lichaam kunnen worden opgenomen (16). Door granen te weken voordat je ze bakt kun je ervoor zorgen dat het fytinezuur zijn werk niet kan doen, waardoor de opname van mineralen weer wordt verbeterd.

Kortom: Brood bevat meestal suiker, wat erg slecht voor je is. Het bevat ook antinutriënten die de opname van mineralen zoals calcium, ijzer en zink blokkeren.

 

Brood bevat weinig essentiële voedingsstoffen
In brood zit GEEN ÉÉN voedingsstof die je niet uit ander voedsel kunt halen, zelfs in grotere hoeveelheden. Zelfs volkorenbrood is niet zo voedzaam als je misschien denkt. Het bevat niet alleen weinig voedingsstoffen vergeleken met ander onbewerkt voedsel, het vermindert letterlijk de opname van voedingsstoffen uit andere voeding.

 • Vergeleken met echt, onbewerkt voedsel zoals groenten, bevat volkorenbrood weinig voedingsstoffen.
 • Het fytinezuur blokkeert de opname van mineralen zoals ijzer, zink en calcium (17).
 • Gluten vermindert de opname van alle voedingsstoffen doordat het de darmwand beschadigt (18).
 • Granen bevatten niet alle essentiële aminozuren en zijn daarom slechte bronnen van eiwitten voor mensen (19).
 • Tarwevezels kunnen ervoor zorgen dat je lichaam de vitamine D voorraad veel sneller verbruikt, wat kan bijdragen aan vitamine D tekort (20). Dit staat weer in verband met kanker, diabetes en vroegtijdig overlijden (212223).

Kortom: De meeste soorten brood zijn niet erg voedzaam en de eiwitten erin zijn niet van veel nut. Een beschadigde darmwand en fytinezuur verminderen de beschikbaarheid van voedingsstoffen. Tarwe kan ook vitamine D tekort verergeren.

 

Volkorentarwe verhoogt ‘slecht’ cholesterol
In een onderzoek werden 36 mannen willekeurig in twee groepen verdeeld. Ze kregen de opdracht om óf volkoren haver te eten óf volkoren tarwe (24).. Na 12 weken werden de lipidegehaltes in het bloed van beide groepen gemeten. De haver verminderde het LDL cholesterol en kleine, compacte LDL deeltjes. Het komt erop neer dat volkorenhaver zorgde voor een significante verbetering in het bloedlipidenprofiel. Volkorentarwe verhoogde echter het totaal aan LDL met 8% en kleine, compacte LDL deeltjes met maar liefst 60%. Klein, compact LDL is het type cholesterol dat sterkt geassocieerd wordt met hart- en vaatziektes (2526).

Dit betekent dat volkorentarwe echt slecht is voor het bloedlipidenniveau en dat dit het risico op hart- en vaatziekten drastisch zou kunnen verhogen. Ja, dat sneetje ‘gezond-voor-het-hart’ volkorenbrood zou wel eens je dood kunnen betekenen.

Kortom: Het eten van ‘goed-voor-het-hart’ tarwebrood kan het kleine, compacte LDL cholesterol laten stijgen met wel 60%. Dit type cholesterol wordt sterk geassocieerd met hart- en vaatziektes.

 

Volkorentarwe is alleen maar ‘minder slecht’ dan geraffineerde tarwe
Het is waar dat volkorenbrood beter voor je is dan brood van geraffineerde granen. Er zitten meer voedingsstoffen en vezels in. Maar het is slechts het minste van twee kwaden. Het is als het vergelijken van sigaretten met en zonder filter. Filtersigaretten zijn minder slecht, maar dat maakt ze nog niet gezond. Als je toch echt brood in je leven nodig hebt, dan zijn er een paar opties die niet zo slecht zijn.

Brood gemaakt met geweekt en ontkiemd graan is minder slecht voor je dan regulier brood. Als het op die manier bereid is, bevat het namelijk minder fytinezuur. Tarwekiembrood of Essenenbrood bijvoorbeeld, zijn gemaakt van ontkiemde granen. Het zou daardoor minder ongezond kunnen zijn dan andere broden. Glutenvrij brood is waarschijnlijk ook gezonder dan brood van glutenbevattende granen zoals tarwe, spelt, rogge en gerst.

Kortom: Volkorenbrood is beter voor je dan brood van geraffineerde granen, maar de beste keus is helemaal geen brood. Brood van geweekte en ontkiemde granen zijn waarschijnlijk minder ongezond.

 

De boodschap: Iedereen die wil afvallen, spijsverteringsproblemen heeft of op de één of andere manier een nadelige invloed ondervindt van het westerse dieet, zou brood en andere bronnen van granen met gluten moeten vermijden.

Als een beschadigde darmwand, bloedsuikerschommelingen, opgeblazenheid, vermoeidheid en een 60% verhoogd niveau van klein, compact LDL geen reden genoeg is om te stoppen met brood eten, weet ik niet meer wat dan wel (met toestemming vertaald).

 

Hoeveel weet jij over gezondheid? Doe de kennistest over voeding in 30 vragen!

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

86 gedachten over “Waarom is brood slecht voor je? De schokkende waarheid”

 1. Hoi Juglen,

  Dus geen brood en pasta meer. Maar wat zijn de alternatieve?

  Mvg,

  Sabrina

   • Ik heb een tijdje havermoutpap gegeten maar krijg die drab echt niet meer door mijn strot, ook niet met appel, rozijn en kaneel erdoorheen. En alleen maar vaker omelet eten lijkt me ook niet gezond?

    • eieren zijn heel gezond – dat het cholestorol verhogend is is echt een fabeltje

     je kunt ook kelpnoodles eten – bijna geen calorieën en je kunt het op veel verschillende manieren bereiden ;-)

     • Ik wil u wel even duidelijk maken dat het eigeel zeker wel cholesterol verhogend werkt. Wanneer je het zonder eigeel eet is het dus inderdaad niet zo

   • Ademen is ook zeer ongezond je krijgt al die ongezonde lucht binnen dus ja toch zal je moeten ademen en eten in vis zit kwik ik brood zit dat en vlees is zeer ongezond gras eten weet ik niet maja zo zal er altijd iets zijn

    • ik zet lekker mijn hersenen uit en maak iedereen die dat niet doet belachelijk en dat is heel lullig maja zo zullen er altijd wel zijn dus kan ik het net zo goed luidop doen.

  • Dus iedereen van mijn generatie die in de jaren 70 bijna uitsluitend wit brood at, zou eigenlijk nu al dood of dood ziek moeten zijn.
   Idem voor alle italianen die al generaties lang pasta eten…

   • Ja, ik ken iemand die rookt en nog steeds niet dood is. Het is een fabeltje dat roken ongezond is. Wie kanker heeft, is gewoon zwak. Of zo, toch?

   • Lekker kort door de bocht. Er zijn anders wel heel veel zieke ouderen. Vooral diabetes komt veel voor. Je hebt geen idee

  • Turks brood! Het verhaal hier boven is voor 80% lariekoek. Nederlands brood zit vol met gluten en Chiners haar of andere chemische middelen om het brood luchtig te maken. Turks brood bestaat 80% uit volkoren glutenvrij onbewerkt tarwe en sesamzaadjes.

 2. Mooi artikel, bedankt!
  Gelukkig eet ik al lang geen brood meer. Heel af en tie gekiemt brood maar dat is een ander verhaal. Wel havermout (overnight oats) deze granen bevatten meestal wel gluten (tenzij je de glutenvrije variant koopt, die is 1,5x zo duur) maar zijn deze granen nou nog wel goed of ook niet meer?

 3. Hallo Juglen,
  Ik vraag me nu wel af wat dan de invloed is van tarwegras en gerstegras dat ik veel gebruik i.p.v. Brood.

 4. Hallo Juglen,
  Fijn artikel. Ik probeer al een tijd minder brood/koolhydraten te eten om zo mijn energiepeil beter te krijgen. Soms lukt het niet om brood te skippen. Ik twijfel dan altijd tussen zuurdesem en spelt. Ook is er tegenwoordig een desemspelt verkrijgbaar. Raad jij de zuurdesem aan ivm de tarwe in spelt?
  Sinds ik ‘gezond’ eet d.w.z. minder koolhydraten, minder suikers, minder lactose ben ik overigens aangekomen (2kg). Kun jij dit verklaren? Ik was niet dik (1.72 – 61 kg)…

  Hoor het graag,
  Groetjes
  Esther

  • Hallo Esther. Ik ben uiteraard niet juglen maar heb wel redelijk wat ervaring in de voeding.
   Twijfelen tussen zuurdesem en spelt bestaat niet. Je kunt twijfelen tussen gistbrood en zuurdesem. Zuurdesem is een natuurlijker product dat ze gebruiken ipv gist om het brood te laten rijzen.

   Wel is het zo dat spelt brood vaak veel beter verwerkt word in het lichaam dan tarwe brood. Dit omdat er minder mee gedaan is dan tarwe. Het is een oergraan. En wanneer je een echt goed spelt brood hebt zit er geen tarwe in. Spelt is een graan soort, net als tarwe.

   Hoop je te hebben geholpen

   • Veel ‘beter’ dan… (?)
    Maar is nu juist ‘roggebrood’ (in de verkrijgbare versies bij de reguliere supermarkt en alternatieve winkels) niet omhuld met ‘foute’ Tarwezemelen?

    • Er zijn voldoende soorten roggebrood die puur en alleen uit rogge bestaan. Dus hier is geen tarwe aan de pas gekomen. En al zou het wel zo zijn, zulke hoeveelheden kunnen volgens mij geen kwaad

 5. Mooi artikel!:) thnx..
  Klopt het nu dat de gluten in speltbrood minder schadelijk zijn?

  Mvg Mitchel

  • Er zit minder gluten in. Het punt is dat modern tarwe compleet over de kop is opgekweekt en stoffen bevatten die tarwe resistent maken, maar die nadelig zijn voor ons.

 6. Hallo Juglen,

  Sinds zes maanden eet ik volledig tarwe( gluten ) suiker, en bijna zuivelvrij, heel soms wat kwark oid. Ook koolhydratenuit aardappelen en rijst probeer ik zoveel mogelijk te mijden. E nummers mijd ik al jaren en eet zoveel mogelijk biologisch. Dit ben ik gaan doen omdat ik me zo vreselijk rot voelde na het eten vooral na de broodrijke lunch. Ik had ontzettend veel overgewicht. Ik ben nog steeds niet slank maar ben wel zeker twintig kilo kwijt en ik voel me zo vreselijk fijn en energiek. Omdat ik nodig moest gaan bewegen ben ik Do-in yoga gaan doen, zo fijn en goed voor mijn lichaam.

  In het yoga groepje zit een vrouw die diabetes type twee heeft en verder allemaal superslanke vrouwen, de vrouw met diabetes heeft van iedereen de bloedsuiker spiegel gemeten en ik had de laagste van allemaal! Ik ben daar zo blij mee, ik weet dat het geen bewijs is maar toch…..

  • dat je de laagste bloedsuikerspiegel van de groep had is zeker wel een bewijs. het ligt aan de voeding die je tot je neemt – in jouw geval gezonde voeding ;-)

 7. Ik vind dit echt een artikel vol geneuzel! Commercieel graan slecht….OK….daar ben ik het mee eens, dit word dusdanig bewerkt dat er gewoon weinig tot niets goeds overblijft. Ik kan me in de klachten dan ook totaal niet vinden! En dan te bedenken dat slecht 2-4% van het cholesterolgehalte word bepaald door voeding!!! Bovendien, wie zegt dat cholesterol slecht is? Nu moeten we zeker allemaal een granentrauma krijgen, wat een onzin! Een neuzel artikel, dit kan beter!!!

  • Geneuzel? Misschien. Ik heb geen Coeliaki of andere darm afwijking, maar met twee weken glutenvrij werd ik fitter en had ik voor het eerst in mijn leven een normale stoelgang. Na die tijd at ik weer “normaal” en de vermoeidheid opgeblazen gevoel en verstopping kwamen weer terug. Dus mag jij het zeggen. Probeer het eens twee weken en oordeel dan weer.

   Is wel even zoeken wat wel en niet lekker is waar je glutenvrij koopt. Maar de moeite waard. Ik heb overigens niks met dit onderzoek te maken. Zag het op Facebook voorbij komen en dacht laat ik eens mijn ervaringen delen.

   • Heb ik allang geprobeerd, vandaar dat ik het geneuzel vind. Ik krijg meer een “opgeblazen” gevoel van verschillende soorten kool, peulvruchten of lookachtigen dan van granen, dus dan zou dat ook slecht zijn? Dacht het niet! Inderdaad is het beter voor mensen die ergens een intolerantie voor hebben dat ze dat vermijden maar dat wil helemaal niet zeggen dat dat voor de rest van de mensheid ook goed is. Overigens vind ik de bronnen van deze site zeer eenzijdig en de onderwerpen van de blogs erg rommelig. De ene keer is iets gezond en de andere keer is het ongezond, er zit nogal eens “wrijving” in!

    • Ben ik best met je eens, in Zuidelijke landen eet men bij alles een stuk brood, when ever, men bewijst dat mensen en kinderen in die landen géen of minder overgewicht hebben dan hier en omstreken, jaha dat zou komen door de olijfolie..dat gedipt wordt bij het eten met een lekker vers stukje stokbrood!! Eet je pizza !!

     Dat tarwe gemanipuleerd wordt klopt, maïs ook,..roggebrood ?!…wordt gemaakt met suikerstroop!! weet ik van mijn grootmoeder die dat maakte tijdens de oorlog….ohoho suiker is toch niet goed voor ons… Onze hersenen hebben dat nodig toevallig !!!

  • 70 procent van het cholestorolgehalte vormt je lichaam zelf – 30 procent komt van de voeding die je eet (het is een fabel dat eieren cholestorolverhogend zijn)
   daarnaast is vet niet de boosdoener maar suiker (ook de kunstmatige suiker en fruitsuikers) wat in heel veel voedingsmiddelen zit ;-(

 8. En hoe zit het met pap zoals Brinta of Havermout? Ik eet elke morgen een bord Brinta met een eiwitshake. En’s middags vier sneetjes spelt of volkorenbrood met mager vleesbeleg. Bij de avondmaaltijd eet ik helemaal geen koolhydraten.

 9. Onlangs overgestapt op boekweitpannenkoeken (boekweit, ei, geiten/amandelmelk, Guerandezout, simpel, lukt altijd). Af en toe een speltboterham krijg ik er niet uit, maar i.i.g. veel minder.

 10. Hoi Juglen,

  Het zou de branche goed doen, als je kwaliteit boven kwantiteit verkiest en zelf artikelen schrijft in plaats van ze regelmatig te vertalen.

  Het is inmiddels duidelijk dat je veel artikelen op Authority Nutrition als absolute waarheid beschouwt, maar het zou je als professional goed doen de claims eens zelf te onderzoeken. Je zult er dan snel achter komen dat het merendeel van je artikelen verwijderd kunnen worden. Dat maakt het voor je lezer ook gelijk een heel stuk overzichtelijker.

  Je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat jouw lezers vrijwel alles klakkeloos van je overnemen. Jij, als professional, doet immers hetzelfde met dergelijke artikelen. Ik vind dat het jouw verantwoordelijkheid is om er praktisch zeker van te zijn dat wat je publiceert klopt. “Deze website post het, dus daarom klopt het”, is geen argument.

 11. Dit artikel is klinklare maar dan ook écht klinklare ONZIN. Een broodje aap verhaal. Gluten slecht? ONZIN. Alléén voor mensen met glutenallergie. Net zoals pinda’s alleen slecht zijn voor mensen met pinda-allergie, en lactose alleen voor mensen met lactose-intolerantie. Het grootste deel van de bevolking, waaronder ikzelf, merkt werkelijk niets van zogenaamd slechte vertering van gluten. Als dat zo was, dan zou 95 procent van de Nederlanders (want die eten allemaal brood, dus gluten) last van de spijsvertering moeten hebben. En wat betreft koolhydraten: die zijn essentieel in een gezond voedingspatroon. Zeker voor mensen die intensieve lichamelijke activiteit beoefenen, zoals sport. Als je al je energie uit vetten moet halen (uit eiwitten haal je geen energie, dat is een bouwstof en geen brandstof), loop/fiets/voetbal je veel trager en langzamer, je hele lichaam functioneert niet top. Dat komt omdat vetten een tragere brandstof zijn dan koolhydraten.

  • Haha, groot gelijk, maar dit is precies het soort artikel dat onzekere westerse vrouwen met licht overgewicht graag lezen. Ik zou zeggen, laat ze lekker… ;)

  • Je reactie klopt gedeeltelijk. Je maakt een goed punt, maar wel een half punt.

   Gluten is inderdaad alleen slecht voor mensen met glutenallergie. Maar brood bevat ook dingen die slecht zijn voor iedereen (lectines, saponines). Het kan leiden tot ijzertekort. B-vitaminen en mineralen uit brood worden zeer slecht opgenomen. Etc.
   Lactose idem dito. Melk is o.a. slechts vanwege tal van andere stoffen die het immuunsysteem in de war schoppen.
   Pinda’s bevatten net als alle andere peulvruchten relatief veel saponines en lectines en zijn om die reden niet bevordelijk voor de darmen en bloedvaten.
   Koolhydraten zijn zeker belangrijk, maar zou je bij voorkeur moeten halen uit knollen als yam, taro en zoete aardappel en uit klein fruit en vruchten, pompoenen en eventueel uit rijst.

 12. Een te hoog cholesterol is zeker slecht, dat is bekend. Ik at wel veel brood en kan me wel vinden in de klachten wat hier word beschreven. Granentrauma hoef je toch niet te krijgen. Je doet het uiteindelijk voor jezelf toch? Maar als dit beter kan.. Laat maar horen dan ?

 13. Dit is idd. een hoop geneuzel. Brood wordt al duizenden jaren gegeten door mensen. Ons lichaam heeft zich erop aangepast zoals dat ook is gebeurt met de consumptie van zuivel en massale zetmeelproducten zoals aardappels, rijst en maïs. En dus ook brood.

  Heb je daar rekening mee gehouden? Blijkbaar niet.

  • Evolutie duurt wel heel wat langer dan duizenden jaren. Dus nee, ons lichaam heeft zich absoluut nog niet aan brood aangepast. En weet je wat aanpassen is? Dat betekent dat mensen die het niet goed verdagen dood gaan en geen kinderen krijgen. Dan blijven de mensen over die het voldoende goed verdagen.
   Idem voor aardappels (500 jaar), rijst (10000 jaar) en maïs (10000 jaar). Veeeeel te kort.

  • het is niet verkeerd – als je last hebt van je gestel – om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden/beperken (o.a. suiker).
   veel klachten komen van minder gezonde voeding

  • Marvin heeft nooit rugpijn, losse stoelgang, slaap of eender welk letsel. Want hij is geevolutioneerderd. aangepast aan alles wat we al zo’n 1000 jaar doen. Knap van Marvin.

 14. Daar heb je weer zo’n artikel dat heel geloofwaardig leest, maar wat pertinente onzin is. De stelling “van witbrood ga je eerder dood” is volstrekt niet waar ,want dan zouden ze in Frankrijk niet lang leven.
  Volkoren of meergranenbrood is absoluut gezond eten en van die suikerspiegel die zo omhoog gaat kan waar zijn, maar, het ligt er ook aan wat je op je brood doet en hoeveel brood je eet.
  Ik ben mijn hele leven bakker geweest en er is echt geen mens die van mijn brood is dood gegaan. Want wat willen we met dergelijke verhalen bereiken ,dat er straks geen geen ambachtelijke bakkers meer zijn ?
  Mijn advies is dan ook: eet gewoon iedere dag een paar sneden brood en bewegen is, zeker als je suiker te hoog is, altijd goed .
  Groeten Andries

 15. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen tarwe en spelt. Ik weet dat Spelt een oergraan is, maar wat is nu het verschil in voedingswaarde. ik at altijd gewoon zelfgebakken bio volkoren brood. dit gaf me dat opgeblazen gevoel waar je het eerder over had. Maar Speltbrood geeft me dat dus niet!

 16. Ik eet al lang geen brood meer en steeds meer mensen om mij heen ook niet. Het tarwe van nu is niet te vergelijken met die van vroeger. Zelfs een bakker heeft ooit in de Volkskrant geschreven dat brood helemaal niet zo gezond is.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3325029/2012/10/01/Van-volkorenbrood-worden-we-alleen-maar-dikker.dhtml

  Er zijn vele betere en gezondere alternatieven te vinden.

  Het verschil tussen tarwe en spelt is sowieso de glutenstructuur wat heel belangrijk is en spelt heeft meer gezonde voedingsstoffen.

 17. Haal lekker je brood bij de turkse bakker, wees een beetje selectief.
  Turkse bakkers zijn nog de laatste die naar een molen gaan voor de meel.
  Libanees brood ook lekker alternatief, geen rommel alleen een klein beetje suiker.
  Gewoon vullen met gezond beleg en hoppa je komt toch nog aan je voedingswaarde.

  Juglen ik blijf je volgen, super artikelen!

 18. Het is jammer dat er zoveel negativiteit is. Misschien kan je je ook openstellen voor de info die Juglen geeft en niet meteen een negatief oordeel hebben. Zeker van degene die nergens wat vanaf weten. Ga eens verder zoeken op dit onderwerp en wie weet kom je erachter dat Juglen wel eens gelijk zou kunnen hebben. Ik weet het ook niet, maar ik eet al jaren geen brood meer en voel me stukken beter. Iedereen op mijn werk heeft altijd die afterlunchdip. Ik niet, want ik heb die schommeling van die bloedsuikerspiegel niet.ook de drang om meer te eten of te snoepen is daardoor weg. En het is een gegeven feit dat in landen waar minder brood wordt gegeten veel minder darmkanker voor komt. En zo zijn er nog meer onderzochte zaken wat brood betreft waaruit je kan concluderen dat brood helemaal niet zo goed voor je is. Er is inmiddels al veel meer onderzoek naar gedaan dat er allemaal op wijst dat het slecht is voor onze darmen. Ga eens onderzoek doen en kom dan over een paar maanden terug hierop. Het graan van nu is geen graan meer zoals 100 jr gelden. Alles is bewerkt, alles gaat via fabrieken. Juglen heeft ook iets aan mensen die kritisch zijn, maar dan wel van mensen die weten waar ze het over hebben.

  • De onderbouwing van dit blog is zeer eenzijdig. Ik heb met of zonder brood ook geen “afterlunchdip” en ik voel me prima, geen opgeblazen gevoel of wat dan ook. In landen waar minder brood gegeten en waar veel minder darmkanker voorkomt zijn meerdere factoren die daar invloed op hebben, zoals een mediterrane keuken, het gebruik van (rode) wijn en olijfolie en waar veel groenten, knoflook en fruit veel meer zijn ingeburgerd. De veronderstelling dat granen dus een zeer negatieve invloed zouden hebben op de gezondheid gaat dus niet zomaar op. Er zijn net zoveel studies die het tegendeel aangeven als de eenzijdige bronnen van Juglen. Zoals eerder aangegeven heb ik meer een opgeblazen gevoel van diverse koolsoorten, peulvruchten en lookachtigen. Daarom vind ik de stelling van deze blog te gemakkelijk als ik van mijn eigen ervaring uitga voor een groot deel geneuzel. Dat heeft niets met negativiteit te maken maar met gezond boerenverstand!

 19. Er wordt gesteld dat brood de oorzaak is van alle ellende. Wat vergeten wordt is dat veel van dit soort kwalen wordt veroorzaakt door veel te weinig bewegen en de over-hygiëne. Bewerkte tarwe is zoals gezegd slecht voor mensen die er allergisch voor zijn, maar het overgrote deel wordt er gewoon oud mee. Darmproblemen? Kijk eens naar je leefgewoonten (Unilever) en dan pas naar basis-behoeften als brood.

  Vanuit de sportdiëtiek is vaak gekeken naar brood in goede en kwade zin. Als je het uiterste van je lijf vraagt, is dat een goede indicatie waar je beter van gaat presteren.

 20. Sinds twee jaar heb ik veel producten die gluten bevatten van mijn menu geschrapt (voornamelijk brood, pasta, sauzen e.d.) Niet omdat ik een gluten-allergie heb maar wel omdat ik vaak last had van een opgeblazen gevoel. Na een week voelde ik al een enorm verschil, niet alleen qua opgeblazen gevoel maar ook ten aanzien van mijn energie level. Brood is een vorm van koolhydraten, deze koolhydraten heb je ook nodig voor een energiek gevoel maar deze kan je ook zeker ergens anders vandaan halen.

  Ik ben een zeer fanatieke sporter (4-5 x per week krachttraining en cardio) en ik haal mijn energie uit bananen, noten, havermout, quinoa en boekweitmeel (wellicht ook lichte sporen van gluten te vinden maar minimaal!). Dus brood is absoluut niet noodzakelijk voor een sporter.

  (bijna) Gluten-vrij eten heeft voor mij echt veel voordelen gegeven zoals gewichtsverlies, stabiel energie level en geen last meer van een opgeblazen gevoel. Mijn moeder en mijn zus zijn ook sinds een aantal maanden hiermee gestart en ook zij zijn erg positief.
  Dus misschien is brood niet voor iedereen slecht, het is ook zeker niet slecht om te laten staan.

 21. I LOVE bread!! Have discovered it doesn’t really love me… when I eat it, I get tummy aches, I get overly hungry and sleepy… I also get sore joints… not really worth it… Having said that: sometimes I’ll eat it and just accept the effects on my body…. I have noticed if I keep eating little bits now and then the effects are less profound… as if my body gets more sensitive to it when I cut it out completely! I use flours made of corn, rice, lentils, wild rice and buckwheat when I home bake…

 22. brood is wel degelijk slecht ik eet het al 1jaar niet meer .voor die tijd altijd opgebazen gevoel als je 5 sneetjes pakte .nu niet meer .s.morgens kwark met noten meer niet s.middags,1 eitje met een soepje .s.avond kipfilet en 2 aardappelen en flink wat groente .ik voel me veel fitter

  • Je weet dus dat de groente die je eet niet uit ‘grond’ komen maar bijv. sla op een stukje watachtig ietsje groeit hè in kassen. Kip klofkip is hoe dan ook, een losloop kip is vrijgesteld aan de CO2 gassen van verkeer e.d ?

 23. Op de verpakking van mijn speltbloem staat dat er geen gluten in zitten, terwijl ik hier lees dat in Spelt wel degelijk gluten zitten…. nu weet ik het niet meer,..

 24. Ik zet me af tegen het “feit” dat witbrood slechter is dan volkorenbrood. Zelf heb ik 3 jaar geen enkel brood gegeten, maar eet nu met mate witbrood, maar echt geen volkorenbrood meer. De reden? Het schilletje van de graankorrel bevat veel verdedigingsstoffen t.b.v. het graan zelf, met name bedoeld tegen insecten. Je zou ze natuurlijke insecticides kunnen noemen. Het gaat dan met name om lectines en een bepaalde groep saponines. Deze stoffen zijn nadelig voor celwanden en dan met name in onze darmen. Het is verder een fabel dat het witte meel zelf een probleem is. Het wordt snel afgebroken tot glucose en glucose is de primaire brandstof voor het lichaam. Bij een teveel wordt het opgeslagen en dat is prima. Kwalijke dikheid veroorzaakt dit niet, want daarvoor moet je kijken naar gifstoffen e.d. zoals die in ruime mate voorkomen in McDonalds voedsel of alcohol of fructose, maar niet in yam, dextrose of witmeel. Detoxen = afvallen.

  Het is daarnaast mijn indruk dat het niet gluten perse is dat schadelijk is. Gluten is een allergeen (net zoals ei voor sommigen een allergeen is), maar de vraag is natuurlijk waar voedselallergie vandaan komt en het antwoord is volgens mij niet gluten zelf. Hiervoor moet je kijken naar wederom gifstoffen en vaccinaties.

  • Maria, wij hebben dit artikel inderdaad (zoals vermeld) met toestemming van Authority Nutrition vertaald. Wij hebben ook contact met Kris, de eigenaar van die site. Hij is erg blij dat wij het woord voor hem verder verspreiden!

 25. Hoe zit het met brood zoals met teffgraan anders gekend als oergraan?
  En hoe zit het dan als je zelf brood maakt? Waar moet je op letten.
  Ik blijf maar bijkomen, heb ook idd snel,weer honger na brood en last van snelle suikers nu valt m’n frank wel waarom ik ook reactie kreeg van vermoeidheid na brood eten.

 26. Hallo lezers van deze site, Ik ben bakker van beroep, en wil jullie vanuit mijn vakdeskundigheid enige info verstrekken. Mijn bedrijfsvisie is op het gebied van grondstoffen is Minder = Meer! Hoe minder toevoegingen hoe liever!
  Over gluten het volgende wat van groot belang is in de keuzes die je wilt maken. In alle artikelen die ik hier heb gelezen wordt niets gezegd over de samenstelling van gluten.

  Gluten wordt onderverdeeld in twee groepen eiwitten, de glutenines en de gliadines. Alleen de gliadinefractie van het gluten kan aanleiding geven tot coeliakie (gluten-intolerantie). Granen met weinig tot geen van deze gliadines (rijst, maïs, teff) kunnen wel gegeten worden door mensen met coeliakie en staan daarom (onterecht) bekend als glutenvrij.

  Door vraag en aanbod is tarwe door veredeld. Met het verhogen van de opbrengst per hectare, is er in de gluten samenstelling wat veranderd. Er zit in het huidige meel meer gliadine dan glutenine.

  In speltmeel is een andere samenstelling van de beide gluten te vinden.
  Dit geldt voor haver en rogge ook.

  Over Fytinezuur gesproken is het misschien nuttig om daar een andere mening tegenover te plaatsen. Zelf ben ik geen “loopjongen” van het voedingscentrum maar probeer wel alle info te lezen en van daaruit keuzes te maken. Maar als ambachtelijke kleine bakker ben ik voorstander van lange rijs en kneedprocessen waardoor fytinezuur grotendeels wordt afgebroken.

  Voor wie interesse heeft: http://www.groot-koerkamp.com/page/8033

 27. Ik heb een tijdje geprobeerd om geen brood te eten. Helaas kreeg ik daardoor juist gezondheidsproblemen. Dus dan toch maar weer terug naar het brood. Zonder dat werken sommige organen gewoon niet goed genoeg.
  Dus Juglen, hoe verklaar je dat dan?

 28. Onzin. Brood is gewoon goed.
  Ik studeer voedingsmiddelentechnologie en kan me zo ergeren aan onzinigge artikelen.
  Er wordt beweerd dat suiker een “erg slechte stof” is.
  NEWSFLASH: zonder suiker kun je niet leven!!!!!

  Groetjes, iemand die wel kan nadenken

  • Lol, het probleem is net dat de studies die gegeven worden volledig achterhaalt zijn en jij alles geloofd wat de leerkrachten jou vertellen…
   Net zoals veel dokters amper iets weten over voeding. Onlangs nog een een vriendin (dokter) discuseerde over koemelk. Zij was er echt van overtuigd dat dat gezond was en de beste bron voor Calcium. Terwijl koemelk net teveel fosfor bevat waardoor we de calcium niet opnemen.

   Het ding is, je moet ook wat boeken lezen en zelfonderzoek doen en niet 100% meegaan met wat er in school gegeven wordt.

   • OWja en idd zonder suiker kan je niet leven. Maar zijn dan ook zeer goede suikers… de trage suikes uit Zilvervliesrijst, quinoa, koolydraten in groenten,….

    geraffineerde suikes heb je echt niet nodig om te blijven leven hoor :p en waarom zou je je candida in je lijf voeden :p

 29. mijn ervaring om geen brood te eten is ook niet erg positief Je krijgt te weinig vezels binnen ondanks dat ik veel groente en fruit at en kreeg hierdoor moeilijkere stoelgang.

 30. Beste Juglen,

  Mijn dochter van 17 heeft al een aantal jaren de ziekte van crohn. Zij heeft veel baat bij een glutenvrij en lactose vrij dieet. Dus absoluut geen brood meer. Als crohnpatient moet je hier zelf achter komen. Geen arts of dietiste geeft aan dat dit dieet beter is voor je darmen. Gelukkig hebben we via via over dit dieet gehoord en heeft mijn dochter nu al anderhalf jaar minder klachten en meer energie. Voor iedereen met crohn een aanrader. Groet Amber

 31. Is Gierst ook een goed alternatief?
  Ik lees er goede dingen over, zitten geen gluten in, maar de glycemische index is niet echt laag eigenlijk (70)

 32. Wat is hier weer de bedoeling van; de bakkers weer in een slecht daglicht plaatsen. Ipv u hier mee bezig te houden, kijk eens naar andere zaken zoals brood uit een grootwarenhuis. Alles moet toch echt wel kapot eh. Goe bezig.

 33. Mooi om dit artikel en de verschillende reacties te lezen. Iedereen mag zelf bepalen wat je tot je neemt.
  Iemand overtuigen heeft geen zin, ik kan alleen maar praten uit eigen ervaring.

  Ik ben zelf van mening dat bewustwording over voeding mijn leven heeft veranderd. Na mijn NLP opleiding, verschillende boeken weet ik het zeker!

  Ik ben met kleine stapjes de afgelopen 2 jaar mijn voedingspatroon gaan veranderen, nu is mijn lichaam weer de beste raadgever wat ik nodig heb.
  Als ik trek heb in suikers, eet ik dat gewoon. Vraagt mijn lichaam om energie, drink en eet ik meer groente en fruit. Fruit kan je het best een half uur voor een maaltijd nuttigen. Of 4 uur na de maaltijd.

  Ik at gemiddeld 6 boterhammen per dag, en nu 2, 3 of geen 1 in de week.
  Ik weeg 10 kilo lichter en voel mij vitaler!
  Succes allemaal met deze mooie ontdekkingsreis!

  Ik ben blij met alle nieuwe inzichten!!

 34. Ik eet sinds kort spelt roggebrood of waldhoorn roggebrood, als eerste er niet is.
  Is dat dan wel goed voor je, of ook niet?

  Ik heb namelijk wel degelijk brood nodig, aangezien er anders geen werking is van mijn darmen

 35. Uit ervaring kan ik zeggen dat graanproducten laten staan een voordelig effect kunnen hebben.

  Na ongeveer een half jaar geen granen te hebben gegeten probeerde ik een weekje wat brood (niet veel) en havermout. Gevolg; darmen in de war en wazig gevoel in het hoofd en energie-dips.

  Mijn advies aan iedereen zou zijn; probeer het gewoon zelf, bijvoorbeeld een maand. Ervaar of, en welk, effect het op je heeft.
  Inderdaad niet alles klakkeloos aannemen.

  Het argument dat we al eeuwen leven met graan en dat er dús niet veel mis mee kan zijn zou kunnen staan als het graan nog hetzelfde was, zoals het eeuwen geleden was. Veel granen (dus niet alle) zijn anders van “lading” c.q. “inhoud” tegenwoordig. Consumptie heeft dus een ander gevolg.

 36. Idd de reacties zijn gewoon grappig, als ik naar de warme echte bakker ga om een brood vind ik dat Heerlijk net gebak!
  Maar dat is het ook gewoon!

  Hahahaha

Reacties zijn gesloten.