Recent stond in de krant dat je nieuwe kleding uit de winkel maar beter kunt wassen voor gebruik. De meeste kleding blijkt namelijk vol te zitten met vele soorten gifstoffen, waarvan sommige zelfs kankerverwekkend zijn. Het is dus oppassen geblazen met textiel. In dit artikel bekijken we welke chemische stoffen er in kleding voor kunnen komen en hoe je jezelf hiertegen kunt beschermen.
Veel mensen willen goed voor de dag komen en dragen een nieuw kledingstuk direct na aanschaf. Dat blijkt niet zo’n goed idee, want nieuwe kleding zit vol met bestrijdingsmiddelen, kleurstoffen, geurstoffen, antirimpelmiddelen, vlamvertragers, antimicrobiële stoffen, waterafstotende middelen, geurbestrijdende middelen, verzachters en vlekafstotende middelen (1, 2, 3). Deze substanties kunnen soms via de huid het lichaam binnenkomen (4). Onze huid, die een totale oppervlakte heeft van ongeveer 2 vierkante meter, staat bijna volledig in contact met kleding (5). Volgens de universiteit van Stockholm worden er duizenden chemicaliën gebruikt bij het produceren van onze kleding (6). Er zijn mensen die hiervan al snel jeuk, blaren en zwellingen kunnen krijgen (7, 8). Op de langere termijn kunnen de gevolgen ernstiger zijn, want sommige van deze stoffen kunnen de hormoonbalans verstoren en andere zijn aangemerkt als kankerverwekkend (9, 10, 11, 12). Met name amines, ftalaten, bisfenol A, formaldehyde en nanodeeltjes kunnen volgens onderzoekers op termijn zorgen voor schade aan je gezondheid (13, 14, 15).
Kinderkleding ook risicovol
Het gevaar dat kleding giftige stoffen bevat is helemaal groot bij goedkope kleding van dubieuze websites zoals AliExpress (16). Onderzoekers vonden bij kinderkleding een gevaarlijk hoge concentratie van het zwaar giftige lood. Zelfs babykleding bevat soms een gevaarlijk hoge concentratie giftige stoffen, die de gezondheid van baby’s nadelig kunnen beïnvloeden (17, 18, 19).
Greenpeace: kleding vol gif
Bij kleurrijke en donkere kleding is het risico op toxines hoger dan bij lichte varianten (20). Met name kleding uit China, Egypte en India bevat veel giftige stoffen (21). Toch liet een al wat ouder onderzoek van Greenpeace zien dat ook bekende kledingmerken uit grote Europese ketens vele toxines kunnen bevatten (22). In het onderzoek van Greenpeace werden tientallen kledingstukken onderzocht op de aanwezigheid van weekmakers, NFE’s (NonylFenolEthoxylaten) en amines in azokleurstoffen (synthetische kleurstoffen). Zowel NFE’s als weekmakers kunnen de hormonen in het lichaam verstoren (23, 24, 25, 26, 27).
BPA en microplastics
Recent is er door het Californische milieu- en gezondheidscentrum een verhoogde concentratie BPA aangetroffen in sokken van polyester (28). De stof BPA, die onder andere voorkomt in kunstmatige vezels in kleding, werkt in het lichaam als een krachtige vorm van oestrogeen (29). Hierdoor vindt er een verhoogde celdeling plaats, wat het risico op tumoren weer kan verhogen (30). De nadelen van synthetische kleding zijn niet alleen ongunstig voor de mens, maar ook het milieu wordt hierdoor overspoeld met microplastics (31). Uiteindelijk komen deze microplastics in de lucht terecht en ademen wij mensen ze weer in (32). De chemicaliën die bij het maken van kleding worden gebruikt hebben een zeer negatief effect op het milieu (33, 34, 35, 36). Zo komen deze gifstoffen uit kleding via het waswater in het milieu terecht.
Wat te doen?
Door je nieuwe kleding eerst wassen kan je een gedeelte van de toxines kwijtraken, maar helaas lang niet alles (37, 38, 39). Naast de eerdergenoemde chemische stoffen bevat nieuwe kleding vaak ook nog eens bacteriën en schimmels, dus nog een extra reden om het te wassen (40, 41, 42, 43). Blijf weg bij goedkope kleding van onbetrouwbare partijen (44). Blijf liever ook weg bij synthetische kleding en kies voor materialen die minder chemische stoffen nodig hebben, zoals wol, zijde, linnen, hennep en katoen (45). Het is hierbij verstandig om te kiezen voor biologische kleding, die volgens onderzoek minder schadelijke stoffen bevat (46). In Europa hebben we bijvoorbeeld het EU Ecolabel, dat het gebruik van giftige stoffen bij kleding aan banden legt (47). Een ander keurmerk dat garant staat voor lagere hoeveelheden gifstoffen in kleding is OEKO-TEX (48). De biologische bamboe onderkleding van Boody is een aanrader als het om onderkleding zonder gifstoffen gaat. Verder is het verstandig om kleding met opdrukken en versieringen tot het minimum te beperken, aangezien deze het risico op toxische stoffen sterk verhogen. Een andere goede tip is om thuis op vrije dagen wat oudere kleding te dragen en op je werk of feestjes je nieuwere kleding te showen. Op deze manier kun je langer met je kleding doen.
Samenvatting
Veel mensen staan er niet bij stil dat kleding toxische stoffen kan bevatten. Omdat je langdurig met deze kleding in contact staat, kun je de stoffen via de huid opnemen en zo je gezondheid negatief beïnvloeden. Door voor biologische kleding van betrouwbare merken met een keurmerk te kiezen, kun je de blootstelling aan gifstoffen verminderen. Het is slim om je nieuwe kleding vóór het dragen even te wassen, wat zorgt voor een sterke afname van toxines, bacteriën en schimmels.