Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Waarom stinken mijn boeren naar rotte eieren?

Waarom stinken mijn boeren naar rotte eieren?

Iedereen laat weleens een boer, het is een normaal en natuurlijk proces dat ontstaat wanneer ons lichaam overtollige lucht uit de maag verwijdert. Soms kan dit echter gepaard gaan met een onaangename geur, die doet denken aan rotte eieren. Waarom dit gebeurt en hoe kun je voorkomen en genezen? In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken achter deze onaangename geur en bieden we enkele praktische oplossingen om de geur van uw boeren te verbeteren.

De rotte-eierengeur van zwavelboeren is waterstofsulfidegas, dat afkomstig kan zijn van iets wat je hebt gegeten, of van een darmziekte of -infectie. Het is handig om te begrijpen waar oprispingen vandaan komen door eerst te begrijpen waar het gas vandaan komt.

Oorzaken van boeren die naar rotte eieren ruiken:

Bacteriële infectie
De hoofdoorzaak van plots optredende stinkende boeren is vaak een bacteriële infectie van het maag- en darmstelsel. De vieze smaak en geur van rotte eieren ontstaat doordat de bacteriën in de maag gassen produceren die zwavel bevatten (waterstofsulfide, H2S). Het lichaam wil van deze gassen af en verwijdert ze via boeren of scheten, waarbij een onaangename zwavellucht vrijkomt. Voedsel kan soms geïnfecteerd zijn met bacteriën, schimmels, gisten of virussen. Dit kan leiden tot een bedorven maag, met symptomen als misselijkheid, een rotte eierensmaak en soms ook braken. Een bedorven maag kan worden veroorzaakt door bacteriën zoals H. pylori, of parasieten zoals giardiasis, die ontstekingen in het maagslijmvlies veroorzaken. Het lichaam reageert hier vaak op door te braken of diarree te krijgen, om de besmetting kwijt te raken. Soms treden deze symptomen niet op, maar ervaart men wel misselijkheid en boeren met een rotte eierensmaak.

Andere mogelijke oorzaken:

Zwavelhoudend voedsel
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan zwavel kunnen ervoor zorgen dat je boeren naar rotte eieren ruiken. Voorbeelden van dergelijke voedingsmiddelen zijn eieren, vlees, uien, kool, spruitjes en peulvruchten. Wanneer je deze voedingsmiddelen verteert, komen zwavelverbindingen vrij die verantwoordelijk zijn voor de onaangename geur.

Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD)
GERD is een aandoening waarbij maagzuur regelmatig terugvloeit naar de slokdarm, wat irritatie en ontsteking veroorzaakt. Deze zure reflux kan ervoor zorgen dat de geur van verterend voedsel, waaronder zwavelverbindingen, in je boeren terechtkomt.

Slechte eetgewoonten
Te snel eten of praten tijdens het eten kan ervoor zorgen dat je meer lucht inslikt dan normaal. Deze extra lucht kan leiden tot meer boeren, en als er voedsel met zwavelverbindingen in je maag zit, kan dit resulteren in stinkende boeren.

Andere minder vaak voorkomende oorzaken zijn:

 • Stress of angst
 • Zwangerschap of andere aandoeningen die schommelingen in je hormonen veroorzaken.
 • Prikkelbare darm syndroom
 • Colitis
 • Gastroparese
 • Darmkanker
 • Maagzweer
 • Gastritis: Dit is een algemene term voor elke ontsteking van de maag.

Wat kun je doen om zwavelboeren te verminderen?

 1. Drink groene en kruidentheeën: Groene thee bevordert de spijsvertering en helpt het lichaam bij het verwijderen van bacteriën in de maag. Pepermunt- en kamillethee zijn andere opties die de spijsvertering ondersteunen, een slechte adem bestrijden en zwavelboeren verminderen.
 2. Hydrateer met water: Water drinken is essentieel voor de algehele gezondheid en bestrijding van zwavelboeren. Een glas water voor een zware maaltijd helpt het spijsverteringsstelsel om te gaan met zware eiwitten en zwavelrijk voedsel.
 3. Probiotica: Overweeg het gebruik van probiotica om de balans van je darmflora te herstellen. Probiotica zijn goede bacteriën die kunnen helpen bij het herstellen van de balans in je darmen en het verminderen van ongewenste zwavelgassen. Je kunt probiotica vinden in supplementvorm of in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, zuurkool en kimchi.
 4. Probeer Manuka honing: Manuka honing uit de tea tree familie kan potentieel schadelijke darmbacteriën doden en spijsverteringssymptomen verlichten. Het beschermt ook het spijsverteringsslijmvlies en verlicht symptomen van aandoeningen zoals IBS.
 5. Kies voor kruiden zoals:
  Kurkuma: Kurkuma is een populaire Indiase specerij die al meer dan 4000 jaar wordt gebruikt in de traditionele Ayuvedische geneeskunde. Het wordt onder meer gebruikt om winderigheid tegen te gaan en brandend maagzuur te verzachten. Uit een oudere studieTrusted Source bleek dat mensen die kurkuma supplementen innamen, een statistisch significante verbetering vertoonden in zowel winderigheid als brandend maagzuur symptomen. Een onderzoek uit 2004 ontdekte dat de symptomen van het prikkelbare darmsyndroom verbeterden bij tweederde van de deelnemers die kurkuma-extract namen.

  Venkel: Venkel is een traditionele behandeling om de spijsvertering te versterken en te kalmeren. Veel mensen in India kauwen venkelzaden na elke maaltijd. Venkel kan ook als thee worden genomen om gas en een opgeblazen gevoel te verminderen. Het verfrist zelfs de adem.

  Komijn: Een studieTrusted Source uit 2013 suggereerde dat komijnextract de symptomen van het prikkelbare darmsyndroom verbeterde, waaronder gas en een opgeblazen gevoel. Een andere studieTrusted Source suggereerde dat zwarte komijn effectief werkt als een antibioticum om de gemeenschappelijke spijsverteringsinfectie H. pylori te bestrijden. Het kan ook de symptomen van dyspepsie (brandend maagzuur) behandelen.

  Anijs: Anijs is een bloeiende plant die smaakt naar zwarte drop. Het kan helpen tegen winderigheid en heeft bewezen antimicrobiële eigenschappen die spijsverteringsinfecties kunnen helpen voorkomen. Het wordt het best genomen als thee of extract.

  Karwij: Karwijzaad wordt al sinds de tijd van de oude Grieken gebruikt voor medicinale genezing. Mensen gebruiken ze vandaag de dag nog steeds over de hele wereld voor verschillende doeleinden, waaronder winderigheid, indigestie en brandend maagzuur. Probeer eens een theelepel karwijzaad te brouwen in 1 liter kokend water om er een kalmerende thee van te maken. Karwijzaad heeft ook een antibiotische werking en is veelbelovend bij de behandeling van veel voorkomende spijsverteringsinfecties zoals H. pylori.

  Gember: Gember is een veel voorkomende doe-het-zelf remedie voor gas. Probeer een heerlijke gemberthee te zetten of verwerk wat verse gemberwortel in je volgende recept. Maar sla het gemberbier over, want dat kan de hoeveelheid gas in het lichaam juist vergroten. Dit zijn de feiten over gember en zure reflux.

 6. Gebruik zuiveringszout: Zuiveringszout helpt bij het balanceren van maagsappen en het verminderen van de geur van oprispingen. Een kleine lepel zuiveringszout in water drinken kan verschillende spijsverteringssymptomen verlichten.
 7. Overweeg appelciderazijn: Appelciderazijn kan het spijsverteringsstelsel in balans brengen en symptomen van spijsverteringsstoornissen verminderen. Dagelijks een lepel appelciderazijn in water drinken kan voor sommige mensen verlichting bieden.
 8. Minder koolzuurhoudende dranken en conserveringsmiddelen: Vermijd koolzuurhoudende dranken, zoals frisdrank en spuitwater, om oprispingen te verminderen. Beperk ook de inname van bewerkt voedsel met veel conserveringsmiddelen om de spijsvertering te verbeteren.
 9. Pas je voeding aan: Verminder de consumptie van voedingsmiddelen die de spijsvertering op gang brengen en identificeer trigger-voedsel. Beperk ook alcoholgebruik, suikerhoudend voedsel en grote maaltijden om zwavelboeren te verminderen.

Zwavelboeren door eten en drinken
Als je af en toe last hebt van zwavelboeren, denk dan eens aan het eten en drinken dat je onlangs hebt genuttigd. De waterstofsulfiden die de geur veroorzaken worden vooral geassocieerd met de afbraak van bepaalde voedingsmiddelen, met als belangrijkste boosdoeners:

 • eiwitten – zoals rood vlees en gevogelte, eieren, zeevruchten en zuivelproducten.
 • kruisbloemige groenten, zoals spruitjes, broccoli, kool, bloemkool en boerenkool, die allemaal rijk zijn aan zwavelverbindingen.
 • Familie van de look zoals knoflook, uien en prei.

Slotwoord
Het is belangrijk om te begrijpen dat boeren met een onaangename geur van rotte eieren niet altijd reden tot zorg hoeven te zijn. Het kan simpelweg het gevolg zijn van voedingskeuzes of het inslikken van te veel lucht. Door bewuster te zijn van je eetgewoonten en leefstijl, kun je stappen ondernemen om de geur te verminderen. Echter, als de geur aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen zoals buikpijn of misselijkheid, kan dit wijzen op een bacteriële infectie. Meestal gaat dit na enkele dagen weer over. Als je je toch zorgen maakt, is het raadzaam om contact op te nemen met je zorgverlener voor een grondig onderzoek. Zo kun je eventuele onderliggende medische problemen uitsluiten of aanpakken.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.