Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Waarom stinkt urine na het eten van asperges?

Waarom stinkt urine na het eten van asperges?

Heb je je ooit afgevraagd waarom asperges je plas raar kan laten ruiken? Het is een vraag die wetenschappers al sinds het begin van de 17e eeuw bezighoudt. Asperges zijn een groente die veel mensen lekker vinden vanwege de smaak, maar niet iedereen is zich ervan bewust dat asperges er ook voor kunnen zorgen dat de urine kan gaan stinken. De reden hiervoor is dat asperges de stof asparagusinezuur bevatten. Als je urine vreemd ruikt na het eten van asperges, ben je dus zeker niet de enige.

Asparagusinezuur wordt in het lichaam afgebroken tot verschillende zwavelhoudende metabolieten (waaronder dimethylsulfide, dimethyldisulfide, dimethylsulfoxide en dimethylsulfon). Deze zwavelbijproducten zijn vluchtig, wat betekent dat ze na het plassen snel in de lucht komen door verdamping. Daardoor kunnen ze snel worden opgemerkt.

De geur van aspergeplas verschijnt 15 tot 30 minuten na het eten en kan uren blijven hangen. Eén onderzoek wees zelfs uit dat de geur 14 uur aanhield. De geur van aspergeplas is een normale biologische reactie, dus maak je geen zorgen.

Volgens onderzoekers heeft zo’n 20 tot 50% van de mensen er last van. Onderzoekers denken dat er twee redenen zijn waarom sommige mensen geen opvallende urinegeur ruiken: enerzijds zetten sommige mensen de zwavelstoffen zo goed om, dat ze hierdoor niet meer te ruiken zijn. Anderzijds zijn sommige mensen simpelweg niet in staat ze te ruiken. Dit laatste komt waarschijnlijk door genetische mutatie.

In een studie uit 2016 werden genetische gegevens en het vermogen om zwavelhoudende stoffen te ruiken na het eten van asperges in kaart gebracht. Het bleek dat 58% van de mannen en 61,5% van de vrouwen  geen zwavel te ruiken, waardoor onvermogen om de opvallende aspergeplas wijdverspreid is. Door de antwoorden van de deelnemers en het DNA te analyseren, vonden de onderzoekers een aantal chromosomen die verband houden met het ruiken van deze opvallende geur.

Kortom: ons lichaam zet asparagusinezuur om in zwavelhoudende chemicaliën die stinken, maar sommigen van ons blijven dus gespaard van de doordringende geur vanwege een mutatie in hun DNA.

Bronnen: 

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.