Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Waarom worden eieren in de supermarkt niet gekoeld bewaard, terwijl dat voor thuis wel het advies is?

Waarom worden eieren in de supermarkt niet gekoeld bewaard, terwijl dat voor thuis wel het advies is?

Het is erg opmerkelijk dat de eieren in de winkel bij kamertemperatuur worden bewaard, terwijl het voedingscentrum consumenten aanraadt om ze in de koelkast te bewaren. Waarom is dit zo? In dit artikel zoeken we het voor je uit!

Voor het opslaan en vervoeren van eieren en eiproducten gelden er strikte hygiëneregels. Dit moet namelijk plaatsvinden op een constante temperatuur om de kwaliteit te waarborgen. Door de eieren op kamertemperatuur te vervoeren en in de supermarkt aan te bieden, blijft de temperatuur constant. Hiermee worden temperatuurschommelingen vermeden, waardoor mogelijke condens op de eischaal wordt voorkomen en de groei van bacteriën zoals salmonella wordt geremd. Bacteriën kunnen zich anders vermenigvuldigen en via de poreuze schaal binnen in het ei terechtkomen. Dit is dus de reden dat eieren in de supermarkt niet in de koelkast bewaard worden. Het is verstandig om de eieren thuis wel in de koelkast te doen, want zo blijven ze langer ‘vers’ en rem je de groei van schadelijke bacteriën.

Als de supermarkt hun eieren in de koeling zou aanbieden, dan komen de koude eieren tijdens het vervoer naar jouw keuken in een warme omgeving terecht. Hierdoor treedt er vervolgens condensvorming op:

Condensatie is het proces waarbij waterdamp vloeibaar wordt en kan neerslaan op een glas koud water of een blikje cola uit de koelkast. En natuurlijk ook bij een ei die uit de koelkast komt. Condensatie is het omgekeerde van verdamping, waarbij vloeibaar water een damp wordt. Condensatie gebeurt als de lucht afkoelt tot het dauwpunt. Het dauwpunt is de temperatuur waarbij condensatie optreedt en is afhankelijk van de temperatuur van de lucht in relatie tot de luchtvochtigheid.

Bacteriën kunnen niet groeien zonder water. Daarom groeien ze gemakkelijk op een vochtig gecondenseerd ei. Daarnaast is het belangrijk om de eieren thuis zo snel mogelijk in de koelkast te bewaren, want bacteriën hebben voor de groei warmte nodig. Bewaar eieren maximaal 4 – 5 weken, want bacteriën kunnen in korte tijd tot miljoenen uitgroeien als ze de juiste omstandigheden voor groei hebben.  Dit vermenigvuldigen gebeurt elke 20 minuten, waarbij de bacterie zichzelf kopieert. Bacteriën hebben voedsel nodig om de energie en voedingsstoffen te krijgen die ze nodig hebben om te groeien. Eieren vallen onder het hoogrisico-voedsel, omdat ze rijk zijn aan eiwitten, voedingsstoffen en water, wat bacteriën helpt groeien.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.