In Dieet, Voeding

wheatAls vitaliteitscoach voor vrouwen 40+ ontmoet ik veel vrouwen die kampen met gebrek aan energie. Vermoeidheid is een veel voorkomende klacht en de vraag is dan ook vaak: “Marjolein, wat kan ik doen om mijn oude energie weer terug te krijgen?”

Ik heb natuurlijk een heel lijstje adviezen afhankelijk van de individuele klant. Maar naast het schrappen van suikers staat het drastisch verminderen of zelfs het echt schrappen van gluten en zuivel toch wel heel hoog op mijn lijstje. Het is opmerkelijk hoeveel vrouwen hier in korte tijd van opknappen in energieniveau.  Waarom is dat eigenlijk?

Gezondheid begint in je darmen
Ik zeg altijd: gezondheid begint in je darmen. Vanuit je darmen worden de voedingsstoffen die we eten opgenomen in je bloed en overal naar je cellen getransporteerd afhankelijk van waar ze nodig zijn. Als je darmen niet goed functioneren dan komt je lichaam op langere termijn allerlei bouwstoffen zoals vitaminen en mineralen tekort. Hier word je moe en op de lange termijn ziek van. Het is dus belangrijk om je darmen gezond te houden. En daar zit hem nou net het probleem: gluten en zuivel kunnen ongemerkt je darmen aantasten.

Veel voorkomende klachten van vrouwen zoals vaginale infecties, candida, urineweginfecties, Premenstrueel Syndroom (PMS), slaapproblemen, vermoeidheid, hoofdpijn en zelfs depressieve klachten kunnen hun oorsprong hebben in de darmen.

Wat doen gluten met je darmen?
Gluten zijn eiwitten die voorkomen in vijf soorten granen: tarwe, rogge, spelt, gerst en kamut. Ook haver bevat gluten maar niet de agressieve soort van de andere vijf. Haver is dus een beetje een twijfelgeval.

Wij bevatten als mensen niet de juiste enzymen om de gluten af te breken tot de moleculen die wel voor ons verteerbaar zijn. Als gevolg hiervan blijven de lange eiwitketens in de darm hangen waardoor de gezonde darmflora wordt verstoord. In het ergste geval vreten de eiwitketens kleine gaatjes in onze darm waardoor een lekkende darm kan ontstaan. Hierdoor komen er allerlei (afval)stoffen in ons bloed die daar niet in thuishoren. Het lichaam probeert deze afvalstoffen af te voeren en gebruikt daarvoor vaak het grootste orgaan wat we hebben: onze huid. Veel huidproblemen hebben dan ook hun oorsprong in de darmen.

Het wuivende graan zijn stijve stokjes geworden
Vooral het eiwit gliadine in tarwe is agressief voor onze darmen. Dat komt omdat tarwe genetisch gemodificeerd is om zoveel mogelijk gluten in tarwe te krijgen. Voor de voedingsindustrie is gluten namelijk heel handig: het heeft een grote plakkracht, maakt het deeg elastisch en zorgt ervoor dat producten rijzen in de oven.

Onze voorouders keken naar een wuivende graanveld waarop de tarwe op lange, soepele stengels groeide. Wij kijken nu naar stijve stokjes van 80 cm waar de tarwe op groeit: lekker makkelijk voor de machines als er geoogst moet worden. De tarwe van nu lijkt echt in niets meer op de tarwe van 50 jaar geleden.

Daarom dat ook zoveel mensen nu een tarwe- of glutenallergie krijgen. Je kunt hier jarenlang last van en allerlei vage klachten hebben, zonder dat dit uit onderzoek naar boven komt. Het schrappen van in ieder geval tarwe maar bij voorkeur ook de andere vier granen is iets waar je darmen en je gezondheid je dankbaar voor zullen zijn.

Wat doet zuivel met je darmen?
Net als granen is ook zuivel pas zo’n 15.000 jaar geleden op het bordje van de mens gekomen. In onze hele evolutie als mens is dit heel kort. Onze genen hebben zich nog niet kunnen aanpassen aan grote hoeveelheden granen en zuivel. Onze darmen vinden daarom ook zuivel niet “lekker”. Heb je wel een last van buikpijn, winderigheid, krampen, obstipatie, diarree of een opgeblazen gevoel? Kijk dan ook eens naar je zuivel.

Melk bevat lactose (melksuikers) dat door onze darmen alleen kan worden verwerkt door middel van het enzym lactase. Als je onvoldoende lactase aanmaakt ontstaat er in je darmen een slijmerige massa die aan je darmwand blijft kleven. Dit heeft hetzelfde effect als gluten: voedingstoffen kunnen niet goed worden opgenomen vanuit je darmen naar het bloed. Ook dan ontstaan er dus tekorten.

Hoe meer melk een koe geeft, hoe meer intoleranties?
Naast een gluten-intolerantie komen er ook steeds méér mensen met een lactose-intolerantie. Net zoals bij tarwe is er ook genetisch gesleuteld aan koeien. Hoe meer melk een koe geeft, hoe meer winst de boer heeft. Deze genetisch gemuteerde koeien geven melk dat een eiwit bevat dat waarschijnlijk de oorzaak is van de toename van lactose-intoleranties. Ik weet niet of deze koeien ook in Nederland terecht zijn gekomen maar ik weet wel dat steeds meer mensen allergisch worden voor melk en/of andere zuivelproducten.

Wil je niet alle zuivel schrappen, schrap dan ieder geval melk. De zuurdere vormen zoals yoghurt en kwark zijn wat minder schadelijk. Varieer dan vooral ook eens met producten van geiten en schapen; ook die eiwitten zijn minder schadelijk voor je darmen.

Het schrappen van zowel gluten als zuivel heeft heel veel van mijn vrouwelijke klanten al een behoorlijke dosis méér energie en gezondheid opgeleverd. Bovendien vallen ze daar vaak moeiteloos enkele kilo’s mee af wat voor veel vrouwen mooi is meegenomen.

Het schrappen van veel gluten en zuivel heeft als extra voordeel dat je ze kunt vervangen door een grote variatie aan gezondere producten zoals gezonde vetten (belangrijke energiegevers!), noten, eieren, gezonde glutenvrije granen zoals quinoa en boekweit en denk ook eens aan superfoods zoals chiazaad of gojibessen. Vrouwen 40+ doen hun lichaam een groot plezier als je het een zo groot mogelijke variatie aan gezonde voedingsproducten geeft. Mijn motto: “Tot je 40ste zorgt je lichaam voor jou, na je 40ste moet jij voor je lichaam zorgen!” (Marjolein Dubbers, van de  Energieke Vrouwen Academie)

Lees meer over dit onderwerp in het E-book:

waarom-cover-klein

 

Help anderen gezonder te worden:
Showing 36 comments
 • Annemieke

  Hallo Juglen,
  Met bovenstaande ben ik al langer aan het stoeien, maar ik worstel nog met wat ik als vervanger voor zuivel kan nemen. Hierbij denk ik vooral aan botontkalking, waarvoor altijd zuivel wordt aangeraden om dit te voorkomen.
  Wat kun jij me hierin adviseren? Ik ben in de overgang en wil zo gezond mogelijk hierdoor komen.
  Heb jij suggesties als handvat voor mij?

  • DenniS

   Maak zelf bouillons van dierenbotten. Voeg azijn toe aan het water en zo trek je calcium uit de botten. Drink rauwe biologische melk die je bij de boer kunt halen, niks mis mee. Biologische rauwe zuivel hoeft je niet te vervangen tenzij je ook daar allergisch op reageert, maar veelal zijn mensen allergisch voor de zwaar bewerkte zuivel, blanke mensen althans.

  • Hilde

   Beste Annemieke
   Vooral groene bladgroenten bevatten veel calcium! Meer dan melk, eigenlijk!
   Doen!

  • marga Soeverein Mens

   Botontkalking ontstaat door vlees en andere dierlijke produkten te eten of te drinken. Vlees e.d. verzuurt je bloed en als je bloed verzuurt, ga je dood. Om dit door je lichaam op te lossen, is calcium nodig. En waar haalt het lichaam de calcium vandaan? Juist, uit de botten. En dan ontstaat er uiteindelijk botontkalking. De overheid weet dit, vandaar dat er extra calcium toegevoegd mag worden aan produkten, zoals, jaja, melk. En extra calcium in en na de overgang heeft totaal geen nut. Dan neemt je lichaam dit niet meer voldoende op voor de botten. Dat calcium belangrijk is om uit melk te halen is een fabeltje. Lariekoek. Vlees en zuivel is dus helemaal niet gezond.

   • Kees Jan Pieter

    Is wat kort door de bocht dat vlees verzuurt.
    er is vlees en er is vlees.
    bio of bio industrie?
    en de ouderwetse zuur base theorie is volgens mij al onderuit gehaald.

 • DenniS

  Juglen, jij weet toch dat er een heel wezenlijk verschil bestaat tussen biologisch rauwe melk en dode industriële melk uit de supermarkt. Waarom schrijf je er dan zo ongenuanceerd over en laat je rauwe melk zelfs geheel buiten beschouwing??? Voor de mensen die over rauwe melk nog niet gehoord of gelezen hebben. Dit is zeer gezonde melk die door natuurvolkeren hoog geprezen werd. En we hebben duizenden jaren gezond geleefd op rauwe melk!

  • Marco

   @Dennis ben jij iemand van het weston price foundation stroming???

   • DenniS

    Dat zou je wel kunnen zeggen. Het heeft me zeker geïnspireerd…

  • Hilde

   Rauwe melk, … maar dan liefst ook van OERkoeien! En niet van die opgefokte rassen die gekweekt worden om zoveel mogelijk liters melk te geven! Groot verschil, hoor!

  • HAJ Blommers

   In melk zit niets dat van waarde is voor de mens, de melkfabrikanten hebben ons generaties lang voorgehouden dat we melk moeten drinken, maar door het proces dat de melk ondergaat blijft er niets meer over van gezonde en waardevolle voedingsstoffen die er eventueel in zouden hebben gezeten. Er zijn vele andere bronnen die calcium geven voor onze botten, maar de enige gezonde drank die wij kunnen drinken is water… Evt kun je als melkvervanger rijstemelk of amandelmelk drinken, maar ook géén sojamelk omdat ook de bewerkte soja geen gezonde voedingsstoffen meer bevat door het proces dat de soja ondergaat om er melk van te maken. Komt er dus op neer: vermijd alles wat in dozen, flessen of pakken zit in de schappen van uw winkel en neem slechts dat wat vers is en onbewerkt, dus zelf weer achter de pannen gaan staan, je zult zien hoe gezond je wordt! Ik persoonlijk adviseer daar ook Aloëvera bij, daar zitten 200 voedingsstoffen in waaronder 12 vitaminen en behoort tot de superfoods, net als onder andere de gojibes en de chiazaadjes…

   • DenniS

    Naar mijn idee zijn granen of notenmelken geen goede alternatieven omdat ze vol fytinezuur zitten en heel veel waardevolle stoffen missen die in melk zeer zeker wel voorkomen! De lijst gezonde stoffen in melk is bijna oneindig. Maar inderdaad is de industriële melk doodgemaakt en verpest. Rauwe biologische melk echter is niet onmisbaar, maar wel zéér gezond! Bedenk je eens welke functie melk oorspronkelijk heeft en hoe goed dit een kalf of een baby doet… En kom dan niet met het argument dat wij geen zuigelingen meer zijn, want dan vallen bijna alle voedingsstoffen uit de natuur af. Eieren zijn ook voor kuikens, zaden ook voor nieuwe planten of bomen, bladgroentes voor fotosynthese en ga zo maar door… Kijk je naar de voedingswaarde van al deze producten, dan kan je een balans opmaken en dan blijkt melk goed te scoren, beter dan de meeste plantaardige voeding.

  • Sjaak

   deze blog is niet geschreven door Juglen maar door Marjolein.
   Staat nu ook bovenaan de tekst.

 • Melanie

  Leuk artikel! Ik zou toch eens willen testen wat er met mijn lichaam gebeurt als ik gluten en zuivel schrap.
  Ik raak alleen telkens in de war, vaak lees ik dat spelt glutenvrij is! Hoe komt het dat hier geen duidelijkheid over is, en wat is nou de waarheid?

  Groetjes!

  • Kees Jan Pieter

   @melanie,
   Spelt is zeker niet glutenvrij.
   Rijst in principe ook niet. Maar dat noemen we wel weer glutenvrij.
   Omdat die gluten van een ander soort zijn en minder schadelijk.
   Gliadine is een stof in sommigen gluten.
   Even terug naar je vraag over spelt. Spelt is iets minder moeilijk te verteren dus beter dan tarwe. De gluten zijn van een andere soort.
   Maar pas op dat speltbrood uit supermarkt vermengd is met tarwe.
   Waarom probeer je geen gekiemd brood. De gluten zijn voorverteerd.
   Als je paar sneetjes op hebt heb je uren lang geen honger meer mits een beetje vetrijk beleg erop. Gekiemd brood of essener brood is voor zover ik weet alleen te verkijgen in de biologische winkel en na openen drie dagen houdbaar in koelkast. Ongeopend zelfs enkele maanden houdbaar in de verpakking. Probeer maar!!

   • Melanie

    Bedankt voor de reactie!

    • Marianne

     Zuiver biologisch spelt en speltproducten (of Dinkel zoals het in Duitsland heet)is te koop in Duitsland. Het betreft een zuivere vorm, dat wil zeggen dat het nooit gekruist is met Tarwe of ander graan. De website waar je het kunt bestellen: http://www.stadtmuehle-geisingen.de/
     Ik bestel mijn meel en graan daar al een tijdje. Bak zelf brood en maak van het meel pasta. Prima kwaliteit en erg lekker.

 • Mari-Anne

  Ik gebruik Recov Bipeptides als vervanger, en het helpt!!

 • Ronald

  Het is echt te simpel en te makkelijk om een dergelijke houding aan te nemen dat een bepaald element dat de natuur zelf heeft gemaakt o.a. melk, gluten, granen te gaan betitelen als slecht of niet meer te moeten eten. Ik snap dat de westerse mens zo ver is afgegleden van echt voedende voeding dat we collectief met een groot probleem rond lopen namelijk, dat er sprake is van een beroerde collectieve gezondheid…door beroerde voeding. Ga niet gluten de schuld geven of melk…wat heeft dat trouwens voor zin. Je moet de mens aanspreken om zoveel mogelijk biologisch (dynamisch) en vers voedsel te eten en zoveel mogelijk af te zien van gemaksvoedsel vol met transvetten, suikers, chemische bestanddelen zoals conserveringsmiddelen etc.

  Ieder mens is verantwoordelijk voor zijn eigen leef- en eetgedrag. Ik snap als je eenmaal een beroerd werkend darmstelsel hebt door weet ik wat voor oorzaak dat we ook moeite gaan krijgen met granen en melkproducten. Wat denk je wat er met je darmen gebeurd als je veel geraffineerde suikers, transvetten, E nummers, zoetstoffen tot je neemt gecombineed met de dagelijks werste portie stress.

  • Roland

   `Helemaal mee eens.
   dan is de oorzaak niet de gluten of de melk.
   maar een slechte vertering.

 • debby

  Ik heb zelfs gehoord dat er onderzoek gedaan is bij stammen in Afrika waar de ziekte kanker niet voorkomt. Het verschil met andere stammen is dat zij geen zuivelproducten gebruiken. Onderzoek wat eigenlijk niet naar buiten mag komen. Jullie begrijpen wel waarom….

  • Olivier

   Heb je misschien wat meer gegevens hierover zodat ik zelf kan controleren of dit waar is?

 • Lilian

  Natuurlijk zijn er nog wel veel meer toevoegingen over dit onderwerp maar voor mensen die er nog niet zo diep inzitten en een start willen maken is dit een heel duidelijk begin lijkt me!
  Dankjewel Marjolein!

 • Saskia

  Ook ik vind het wat ongenuanceerd. Met name het stukje over zuivel. Pasteurisatie en homogenisatie heeft meer kapot gemaakt dan ons lief is kunnen we wel zeggen. Rauwe biologische melk wordt vaak veel beter verdragen, ook door mensen die anders overgevoelig zijn voor koemelk. En wat bijvoorbeeld van melk kefir korrels toevoegen aan je rauwe melk? Wordt het weer probiotisch van. Goed voor je darmen, je gestel en weerstand.

 • Ans Richter

  Hai, ik ben al jaren chronisch moe, ben nu in de overgang, had altijd pms, gebruik nog altijd de pil, gebruik veel kruiden tegen de overgang en schussler celzouten, nr. 3 en 10. Voor geschreven door mijn natuurgeneeskundige, 2 weken terug begonnen met maca poeder, maar mijn weerstand is 0,0, heb veel hoofdpijn, waardoor ik me erg depri voel. gebruik ook nog reguliere medicatie. Ik eet bijna geen zuivel meer, geen brood meer, alleen roggebrood, toch blijf ik me moe voelen, maar het ergste is dat ik bijna geen weerstand heb, zo blijf ik in een cirkel rond draaien, WAAR IK ZÓ MOE VAN WORDT!!! HEEFT IEMAND EEN GOED ADVIES VOOR ME???

  • Kees-Jan

   @Ans,
   soms is het cirkeltje inderdaad lastig te doorbreken.
   door een verstoorde darmwerking wordt er steeds meer niet verdragen.
   daardoor vermoeidheid.
   Bedenk dat de pil veel narigheid veroorzaakt. zie boek oersterk met daarin ook alternatieven
   De vraag is of je dat moet willen.
   Verder kan ik je geen adviezen geven helaas.

  • Gerda Veltman

   Ans,
   Misschien kun je je laten onderzoeken op stralingsziekte. Daar werd ik namelijk heel moe door. Mijn homeopathische arts heeft dat bij mij getest en daar wat voor voorgeschreven, o.a. een flow (een omvormer) voor in mijn broekzak ter grote van een sigaret. En voel me er wel beter door! Je kunt het ook vinden op internet,
   Die straling is tegenwoordig nog meer dan vroeger. Toen waren er wat minder radiogolven in het heelal.
   Al die apparaten nu met afstandbediening zijn mooi en handig, t.v, radio, cd-spelers, telefoons,magnetrons, elektrische kookplaten,computers,laptops en ga zo maar door, maar brengen ook heel wat te weeg als men daar gevoelig voor is.
   Sterkte en succes in vele opzichten gewenst.

   • Lisette

    Ik heb een tijdje op een ipad school gewerkt waar iedere leerling een ipad had en docenten veel laptops. Over straling gesproken……….
    Ik ben trouwens ook heeeeel veel moe!

  • Rinie

   @Ans, raadpleeg eens http://www.deplanteneter.nl. met tal van youtubefilmpjes op thema, elk duurt rond de 7 minuten! Boele Ytsma, die deze cursus heeft ontwikkeld had eerst zelf overgewicht, een burnout en is toen radicaal overgeschakeld op een plantaardige levensstijl. Het is een enorm vitale man geworden die zich vervolgens is gaan verdiepen in alles rond plantaardig en dierlijk voedsel en heel inspirerend uit de doeken doet hoe een en ander werkt.Ik heb zelf een digitale cursus de planteneter bij hem gevolgd en ben er zeer enthousiast over. Ik heb ook het boek: ik ben een planteneter, met daarin veel achtergrondinformatie.

 • Jacky

  Wat een onzin. Opa’s en oma’s zijn er generaties mee groot geworden, waarom zou het ineens niet goed meer zijn. Denk dat het meer voor individuele gevallen geldt, maar een normaal gezond mens heeft toch gewoon brood en zuivel nodig, al is het alleen al om de vezels en calcium dat er in zit. Gezever!

  • Juglen Zwaan

   In de tijd van onze opa’s en oma’s stond het eten nog een stuk dichter bij de natuur…

 • Aartje

  Ik lees de laatste tijd heel veel dat kefir zo verschrikkelijk gezond is voor je darmen en dat je dat eigenlijk elke dat zou moeten drinken. Maar vreemd genoeg is de basis daarvan: gepasteuriseerde melk. En daarvan had ik juist jarenlang gelezen dat het zo slecht is. Moet je nou tussen twee kwaden kiezen?

 • Zochin

  Echt geweldig wat ik allemaal lees op deze site! Zo denk ik er ook over. Eindelijk iemand die me begrijpt. Wat een onzin wat ze allemaal in voeding stoppen. Probeer dit maar eens uit te leggen aan een huisarts of diëtist. Elke dag stel ik als doel om gezonde voeding te ontdekken. Soms is het een karwei, maar het blijft een uitdaging. Erg triest eigenlijk. Eindelijk een eerlijke no-nonsense website! Bravo.

 • Karen

  Is het niet zo dat elk lichaam anders werkt? Ik mag bijvoorbeeld geen gluten en zuivel schrappen uit mijn dieet, want dan werken mijn darmen niet meer. En calcium halen uit dierlijke producten is voor mijn geen optie, aangezien ik allergisch ben voor dierlijke vetten en oliën.

 • Barbara

  Ik woon op Kreta en ik eet het brood hier (wit maar vooral bruin) en de paximadi (dubbelgebakken brood), maar heb het idee dat de bakkers hier anders brood bakken dan in Nederland. het brood is ook veel eerder oud. In de winkels zijn ook veel verschillende soorten meel te koop, speciaal voor gebak of koekjes en voor brood of cake. Hoe het precies zit met de gluten heb ik nog niet precies ontdekt, wel heb ik gezien dat veel Paximadi gemaakt is van gerstemeel en veel vezels bevat. En de yoghurt bij de kaasmakerij is gemaakt van schapenmelk en is bijzonder lekker!!!

 • rianna

  Ik vraag me af hoe je in vredesnaam je 1 gram kalk per dag binnen krijgt als je zuivel (inclusief yoghurt) van je dagelijkse inname gaat schrappen. En hoe je aan de 400 mg magnesium gaat komen.
  Ja, in groene bladgroente zit relatief veel calcium, maar niet dat je daarmee je dagelijkse behoefte geheel afdekt. Dan moet je al een kilo spinazie naar binnen werken.
  In andere soorten groenten en fruit zitten maar slechts kleine beetjes. Zelfs in de pseudogranen (als graanvervangers) zitten niet noemenswaardige hoeveelheden (ook voor wat betreft de magnesium).
  Graag hier eens een reactie op.

  Er wordt telkens in dit soort blogs/fora dingen genoemd die willens en wetens je gezondheid schade zouden toebrengen, maar alternatieven worden amper genoemd. Het is allemaal gehyped gekakel en iedereen papegaait elkaar maar na.
  Sesamzaad of chiazaad is ook niet iets waar je 50 gram per dag van inneemt, en in noten zit ook fytinezuur, dus het is nog maar de vraag of je de calcium en magnesium in deze voedingsmiddelen ook wel geheel of slechts grotendeels opneemt?

  Er wordt in al dit soort fora aan tal van belangrijke zaken voorbij gewalst waardoor mensen in westerse maatschappijen eerder ziektes/kwaaltjes ontwikkelen: wat dacht je van stress van buitenaf, prestatiedruk, sociale omgang, stress door geluid, verkeer, drukte, straling, weinig beweging, onvoldoende ontspanning, ook geestelijk. Allemaal zaken die je lichaam ook geen goed doen. Alleen worden de pijlen telkens op zogenoemde monstertjes als melk, brood e.d. gericht.

  Nu nog een vraag: wat moet je doen als je een minimuminkomen hebt? heb je dan uberhaupt wel de mogelijkheid om iets te ondernemen voor je gezondheid inzake de waar die je kunt kopen? Nee, ik dacht het niet. Volgens mij zijn alle zaken die hier bediscussieerd worden puur luxeproblemen.
  Ik vraag me af wat het komende voedingsmiddel wordt wat in de komende 10 jaar in het verdomhoekje gaat belanden: het ei, roomboter, of nee toch misschien de chia zaden of de quinoa, die toch net niet zo gezond en zaligmakend zijn als nu wordt beweerd.

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken