Waarschuwing: smaakversterker E621 in cola met stevia

Glas-ColaWij hebben de nieuwe stevia-cola’s getest en waren verbaasd over wat we aantroffen: meerdere smaakversterkers in één blikje! Stevia is de nieuwe rage onder frisdrankfabrikanten. Ze willen profiteren van de gezonde naam, maar de realiteit is anders…

Coca-Cola geeft jaarlijks 3 miljard dollar uit aan reclamecampagnes. Dat is best veel geld. Dit heeft als gevolg dat er dagelijks wereldwijd zo’n 606 miljoen keer een cola van het merk Coca-Cola geserveerd wordt. Omdat we in de westerse landen steeds meer met obesitas geconfronteerd worden, heeft deze fabrikant in 1982 de lightvarianten bedacht. In beginsel waren deze met aspartaam gezoet, maar later kwamen er ook andere zoetstoffen, zoals acesulfaam-K (E950), bij. Inmiddels laten mensen deze synthetische zoetstoffen steeds vaker links liggen, dus kiezen fabrikanten nu een nieuwe truc.

Steeds meer bedrijven kiezen voor groen. Groen is hip, groen verkoopt. Welk bedrijf is niet lean en green? Een groen imago verkoopt. Zelfs McDonalds heeft de bekende gele M op de rode achtergrond verruild voor een gele M op een groene achtergrond. De cola’s die gezoet zijn met stevia hebben nu een prachtige groene verpakking. Coca-Cola verkoopt hun stevia-cola onder de noemer Coca-Cola Life. Pepsi noemt het Pepsi NEXT.

Deze frisdranken bevatten een geraffineerde vorm van stevia, namelijk een isolaat met alleen de zoetstof rebaudioside A. Deze witte stevia geeft een bittere nasmaak. Groene stevia daarentegen smaakt dropachtig omdat het geen geïsoleerde stof is. In groene stevia zitten vitaminen, mineralen en bladgroen (chlorofyl), die in de witte stevia totaal ontbreken.

Stevia-cola is een suikerbom!
Om de bittere nasmaak van de geraffineerde stevia te verbloemen gebruiken de fabrikanten tal van trucs. De eerste is er toch gewoon suiker aan toe te voegen. Een blikje normale cola bevat ongeveer 8 klontjes suiker. In een cola die gezoet is met stevia zitten bijna 5 klontjes suiker. Of cola nu gezoet is met stevia of niet, het blijft gewoon een suikerbom.

Smaakversterkers
Ik viel van m’n stoel toen ik erachter kwam dat er in Pepsi NEXT de smaakversterkers glutaminezuur en thaumatine zitten. Glutaminezuur (E620) is de ongebonden vorm van de smaakversterker E621. Bij E621 is het gebonden aan natrium als drager en valt in het lichaam uiteen als glutaminezuur. Glutaminezuur is een grondstof voor glutamaat, een stimulerende neurotransmitter. Daarom valt deze stof onder de zogenaamde excitotoxische stoffen: een teveel hieraan kan je hersencellen volgens  onderzoek opblazen (zie voor meer info deze en deze links). Denk aan een 12 volt lampje waar je 220 volt door laat stromen, het is teveel voor het lampje waardoor het zal sneuvelen. Vaak wordt glutaminezuur ook gebruikt als een ander woord voor E621.

smaakversterker-in-cola

E150d
Dit stofje zit ook nog steeds in de nieuwe stevia-cola van Cola-Cola. Het is een kleurstof op basis van karamel, alleen dan met de toevoegingen sulfiet en ammoniakzouten. Vorige week nog kwam er een studie uit waaruit bleek dat een restproduct van deze kleurstof, 4-methylimidazole, kanker kan aanjagen. Het lijkt mij dat dit zo snel mogelijk uit de cola moet.

We hebben hier de cola’s ook getest op smaak. De normale en de stevia-cola’s liggen qua smaak zeer dicht bij elkaar. Dat is ook niet zo gek als er in beide veel suiker zit. Toch konden we blindelings de stevia-cola eruit pikken. Ik drink zelf geen cola, maar als ik moet kiezen heb ik liever een cola met suiker en een beetje stevia dan een cola gezoet met aspartaam of sucralose. Bij de stevia-cola van Pepsi zou ik vanwege de smaakversterkers hier verre van blijven, beter kies je dan voor Coca-cola Life.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

34 gedachten over “Waarschuwing: smaakversterker E621 in cola met stevia”

 1. De tot nu toe “gezondste” cola is misschien wel de gewone klassieke eerste variant…..

 2. En zo worden we keer op keer be..teweetweld! Schandalig is het. De mensen die hier verantwoordelijk voor zijn moeten worden gestraft.

   • Omzet suiker industrie in VS 50 miljard per jaar dus daarom.
    Kijk de film That sugar film maar.

  • Waarom is roken legaal? Multinationals betalen om slechte producten aan de mens te mogen voeren. De wereld is gevoelig voor geld en macht. Daarom kan dit allemaal gebeuren.

 3. zou dit ook in de ice tea green van lipton zitten. Op de verpakking vind ik dit niet terug…?

  • Ice tea green is van groene thee.. Het is niet omdat er green opstaat dat het een alternatief lightproduxt is…..

 4. Ik vind het, net als Eva, heel fijn dat je ons hierop attendeert. Maar ik ben benieuwd naar de verhoudingen die hier bij horen. Denk je dat het mogelijk is om dat te onderzoeken? Want bij welke hoeveelheid cola zijn deze stoffen schadelijk?

  Naar mijn idee is de metafoor van de hersenen echt overdreven en vergezocht. Je verhaal over glutaminezuur kent zo vaak de stap: als dit, kan dat, wat is afgeleid van, het broertje van, en dat is bewezen schadelijk. Goed verhaal. Bewijs het eens, onderbouw het, controleer het en zorg er voor dat ik het kan checken. Want dit soort artikelen zijn zonder fundering gewoon vuil spuien op niks af.

  • Mijn moeder ik hebben beide al jaren last van migraine aanvallen. Iets dat voelt zoals het voorbeeld geven in de tekst. Alsof er iets knapt in je hoofd, gevolgd door pijn, duizeligheid en misselijkheid. We krijgen hiervoor verschillende medicijnen om aanvallen te voorkomen en te overleven. Iemand uit onze omgeving heeft ons nu anderhalf jaar geleden geattendeerd op E621 en de effecten die het op het lichaam heeft.

   Ik zelf was zeer skeptich, mijn moeder daarentegen heeft al zo lang last dat ze het motto ‘baadt het niet dan schaadt het niet’ eigen gemaakt heeft. De pakje soep, zakken chips, verschillende koekjes, wereldgerechten, slaatjes voor op brood en frisdranken zijn de deur uitgegaan. En in restaurants vragen we naar E621 vrije gerechten.

   Sindsdien heb ik geen migraines meer gehad. Mijn moeder helaas nog een paar, maar véél minder dan hiervoor. Opzoek naar informatie kwamen wij nog meer mensen tegen die na het stoppen van het gebruiken van E621 (bijna) geen migraines meer hadden. Toeval, wellicht. Dit is natuurlijk geen wetenschappelijk onderzoek, er bestaat zoiets als het placebo effect (ook al had dit bij mij minder effect moeten hebben vanwege mijn wantrouwen) en andere factor in onze omgeving zou dit natuurlijk ook kunnen hebben veroorzaakt. Desondanks ben ik dankbaar voor de tip anderhalf jaar geleden!

   • Ga eens langs bij een kenesioloog. Hij/zij kan je behandelen tegen de problemen met E621. Zelf meegemaakt met mij dochter!

  • Ja, dat is interessant. Omgekeerde bewijslast. We moeten dus bewijzen dat stevia, suiker en fetsin schadelijk zijn ipv andersom.
   Geloof je werkelijk nog in dat wetenschappelijke circus? Dat grote bedrijven en instanties niet gewoon de cijfers publiceren die ze bevallen en degene weglaten die niet hun belangen dienen? Of denk je dat de meeste van dit soort onderzoeken niet door dit soort bedrijven worden gefinancierd? Er is al decennia lang op gigantische schaal sprake van selectieve publicatie. En publicaties die het tegendeel bewijzen worden verguisd met grote kracht. Denk je werkelijk dat de bedrijven met deze belangen er iets aan gelegen is om dit soort zaken van het toeval af te laten hangen? Die zitten allang in de loopgraven met allerlei onderzoeken.

   Geneesmiddelen worden nauwelijks meer ontwikkeld nav een zikete. Tegenwoordig worden ziektebeelden bedacht bij stoffen die men heeft liggen, afleid van anderen, enz. Cholesterol? Hahaha. Lachen, dat 2,5 miljoen nederlanders cholesterolverlagers slikken, terwijl blijkt dat het een hoax is. Maar de industrie zal dit nooit toelaten uit te laten komen, omdat de belangen te groot zijn. Of geloof je werkelijk dat ze die belangen zullen laten vallen, omdat ze zo goed zijn?

 5. Ik ben heel erg benieuwd hoe het met holy soda gesteld is?
  Ik heb een mail naar ze gestuurd met de vraag of alles klopt wat op de fles staat, GEEN SUIKER EN ANDERE TOEVOEGINGEN? Hun kwamen met het antwoord dat dit zelfs verantwoord aan kinderen geschonken kan worden en dat het beter is dan alle andere drankjes en sapjes… KLOPT DAT? Ik ben benieuwd naar jullie reactie
  Ik wil er nog wel bij vermelden dat wij onze kids geen frisdranken zoals fanta, sprite cola of icetea schenken!

  • hallo,ik ben diabetes…
   sinds enige tijd drink ik Holy Soda, met een jonge borrel erin(zo nu en dan ) ik heb nu al een paar maal enorme maagpijn gekregen na het drinken hiervan. een paar dagen geen holy soda gedronken.. Zondag middag 2 glaasjes en ja hoor weer die vreselijke pijn….ik heb hier niet eerder last van gehad…ik hoef het niet meer….

 6. af en toe durf je gewoon niets meer te eten met al die rotzooi die fabrikanten er in gooien, en dat alleen voor het grote geld, de gezondheid is daaraan ondergeschikt geworden.

 7. “Aroma’s ” en “extracten” zijn ook smaak versterkers, dat wordt vaak over het hoofd gezien, fijn als ze het ook een keer als E 621 op een verpakking gaan zetten!

 8. waarom wordt de groene stevia eigenlijk niet gebruikt? Te duur, andere smaak? Ik snap soms echt niet meer wat ze met ons eten en drinken doen!

  • Tja, wat ze met oms eten doen: zo goedkoop mogelijk produceren, dus met de allergoedkoopste grondstoffen (maissiroop ipv suiker, witte stevia enz), in zo groot mogelijke hoeveelheden waardoor de kosten zo laag mogelijk blijven, maar waarbij er ladingen conserveer en ‘verbetermiddelen’ in moeten, die chemisch geproduceerd worden.
   En om dit te verdoezelen, of zelfs te verantwoorden wordt de informatie naar de consument toe zoveel mogelijk verdraaid. Zodat je op puzzeltocht moet om te ontdekken wat er allemaal in zit. Glutaminezuur, natrium(mono)glutamaat, e621, gistextract, fetsin. Allemaal hetzelfde, maar een andere naam.
   En wat men dus in een fabriek zo goedkoop mogelijk probeert te maken, proberen ze de consument door de strot te duwen met reclame en desinformatie. Hoe we erin zijn geslaagd om een maatschappij die zo rijk is dat iedereen een ovérvloed aan gezond eten zou kunnen nuttigen, te gaan naar een situatie waar men zoveel mogelijk mensen probeert zo goedkoop mogelijke chemische en geraffineerd fabrieksvoer te laten eten, is inderdaad ongelofelijk.

   De gemiddelde consument weet niet (meer) dat voedsel niet uit een pakje hoeft te komen. Die denkt dat roomboter ongezond is en je elke dag brood en vlees moet eten anders wordt je ziek of krijg je niet genoeg binnen aan ‘vitaminen’. Brave new world.

 9. Je zegt; “Glutaminezuur is een grondstof voor glutamaat”. Zover ik weet is het een en dezelfde stof. Los glutaminezuur op in water en je hebt het glutamaat ion. Of dat nou super speciaal is?

  En ik geloof best dat teveel hiervan je hersencellen opblazen. Maar dat is met alles waar je teveel van neemt. Zo blaast teveel water je maag op. Is water daarom schadelijk voor je lichaam? ;)

 10. Ik koop regelmatig een chocolade tablet van Cavalier gezoet met zoetstoffen uit stevia. Dit lijkt me een heel nette chocolade en de ngrediënten lijken ook ok. Op hun website en verpakking staat duidelijke informatie.

 11. Daarom beter water drinken en die rotsooi laten staan. Ze hebben schijt aan Mensen en denken alleen aan geld verdienen. Elke keer komen ze aan met gif voor ons lichaam.

 12. Je hebt mensen met een overtuiging en je hebt mensen met enkel belangen….Het Coca-cola-concern is van de laatste soort. Enkel commerciele belangen tellen, mooi verpakt, maar de inhoud is niet zo mooi…belangen, enkel belangen…

 13. Hoe meer E621 je opdrinkt en eet
  hoe meer je ervan wilt ik ga aandelen
  kopen!!!!! Wat is het toch een akelig bedrijf

 14. Vreselijk spul. Ik dronk het vroeger bij het leven, in plaats van de aangeprezen 2 liter water per dag dronk ik 2 liter cola per dag. Needless to say dat ik niet erg gezond was. Drink het inmiddels al heel lang niet meer, toevallig vorige week weer een keer geprobeerd maar gadverdamme.. wat een smerig spul! Smaakte ontzettend chemisch – niet zo gek ook haha! Goed dat je het hebt uitgezocht, des te meer redenen om er gewoon helemaal vanaf te blijven!

 15. Wat zou het toch fijn zijn als Vrouwtje Schippers eens keertje wakker werd en zich echt ging verdiepen in het voedsel. Wat zou dat een kostenbesparing zijn voor de gezondheidszorg…!

  Vandaag ook het filmpje gezien van kassa, de ‘gemiddelde’ mens neemt vaak onbewust rond de 30 à 40 suikerklontjes per dag verborgen in brood, melk, vleeswaar etc.

  Laat de politiek aub niet praten over het verminderen van de zorgkosten maar het veilig stellen van de zaden den het eten wat we gebruiken.

 16. Als dit allemaal (al tijden) bekend is ….. waarom grijpt de overheid dan niet in door dit gewoonweg te verbieden?
  (of pikken die ook een financieel graantje mee)?
  De Overheid heeft toch alleen maar het goede voor zijn burgers voor ogen ????
  (luister nu maar naar de campagnes voor de verkiezingen)……

  • Omdat de echte overheid juist de bazen van dit soort grote bedrijven, grote banken, farmaceuten etc zijn. De overheid zoals jij die denkt te kennen worden door hun aangestuurd, ze zijn maar marionetten. Om ons slaven (die het door hun gecreëerde geld zoveel mogelijk aan hun onzin en gif uitgeven) voor te houden dat we keuze hebben en leven in een democratie doen ze net of we kunnen kiezen uit verschillende politieke partijen, maar het is allemaal vriendjespolitiek en schijnvertoning. Het beste is om geen enkel groot bedrijf of bank te spekken, zij houden deze slavernij, oorlogen, vervuiling, moorden, indoctrinatie en meer gruwelijke schending van mensenrechten in stand. Ze hebben overigens ook de media opgekocht, vandaar dat iedereen hetzelfde schrijft met fouten en al erbij, het is één en al propaganda en gestook onderling. Zij weten wat er in de krant en het nieuws komt voor wij dat doen, daardoor verschaffen ze zichzelf voorkennis van alle aandelen die gaan zakken en stijgen, deze voorkennis gebruiken ze ook op beurzen e.d. (begon bij de slag van Waterloo zelfs al door Nathan Rothschild met manipuleren van informatie erover wat effect had op de beurs). Wij zijn dus altijd te laat met speculeren. Geld is overigens ook maar een illusie om ons werkslaafjes te laten denken dat we vrijheid hebben. Zij gaven ons geld en wij onze wereld daarvoor in ruil, google voor de grap eens naar het ontstaan van geld, het is allemaal oplichterij. Grond kopen en verkopen is eigenlijk ook onethisch. De wereld behoord aan ieder wezen, kijk naar hoe de Indianen van hun land beroofd zijn op youtube, zo zijn wij ook ooit ervan berooft dmv het inpikken, verkopen en kopen van land, doen ze nog steeds. Ongelijkheid wordt zo steeds meer gecreëerd. Armen worden armer en rijken rijker. Volg steeds waar het geld naartoe gaat, spek niets van die laaielichters en begin het liefst allemaal zo snel mogelijk een eigen moestuin, probeer zoveel mogelijk te ruilen en ander soorten valuta, liefst gewoon back to basic naar goud en zilver. Zo eisen we alleen ons eigen gezonde eten en water op. Als het uitkomt wat een enorme illusie geld, politiek en land kopen zijn en iedereen zichzelf voorziet is de enige manier dat we ons gezonde voedsel, water en leefmilieu terug kunnen winnen van deze moordende criminelen. Coca Cola is Unilever, Unilever is “Monsanto” Monsanto (als het al werkelijk een persoon is) is compagnon van Bayer. Ze zorgen voor gmo, onkruidverdelger, leverde medische experimenten aan de concentratiekampen, o.a. heroïne hebben ze in Viëtnam geïntroduceerd zodat de rest van de wereld ook mee geniet enz enz. Dus ja wat zou er in die coca cola zitten?!

Reacties zijn gesloten.