Hoofdpagina » Nieuws » Walnoten kunnen tegen cardiovasculaire ziekten beschermen

Walnoten kunnen tegen cardiovasculaire ziekten beschermen

Dagelijks 30 – 60 gram walnoten eten kan ervoor zorgen dat het LDL-cholesterol aanzienlijk afneemt volgens onderzoekers. Zij ontdekten in hun tweejarige studie onder ruim 700 mensen dat vooral de kleine LDL-deeltjes afnamen. Vooral LDL in de vorm van kleine deeltjes wordt in verband gebracht met cardiovasculaire problemen op de lange termijn. Onderzoekers zagen ook de Intermediate Density Lipoprotein (IDL) dalen, dat een voorloper is van LDL. IDL staat tussen low-density (LDL) en very-low-density lipoproteins (VLDL) in. De laatste 10 jaar wordt steeds duidelijker dat ook IDL een risicofactor is.

De belangrijkste bevindingen van die studie zijn:

  • Na 2 jaar hadden de deelnemers in de walnotengroep lagere LDL-cholesterolwaarden — met gemiddeld 4,3 mg/dL, en het totale cholesterolgehalte was verlaagd met gemiddeld 8,5 mg/dL.
    Dagelijkse consumptie van walnoten verminderde het aantal totale LDL-deeltjes met 4,3% en het aantal kleine LDL-deeltjes met 6,1%. Deze veranderingen in LDL-deeltjesconcentratie en -samenstelling zijn geassocieerd met een lager risico op hart- en vaatziekten.
  • Intermediate Density Lipoprotein (IDL) cholesterol daalde ook. Het is bekend dat IDL-cholesterol een voorloper is van LDL en verwijst naar een dichtheid tussen die van lipoproteïnen met lage dichtheid en lipoproteïnen met zeer lage dichtheid. In het laatste decennium is IDL-cholesterol naar voren gekomen als een relevante lipide cardiovasculaire risicofactor onafhankelijk van LDL-cholesterol.
  • De veranderingen in LDL-cholesterol in de walnootgroep verschilden per geslacht; bij mannen daalde het LDL-cholesterol met 7,9% en bij vrouwen met 2,6%.

“Hoewel dit geen enorme daling van het LDL-cholesterolgehalte is, is het belangrijk op te merken dat al onze deelnemers aan het begin van de studie vrij gezond waren, vrij van belangrijke niet-overdraagbare ziekten. Echter, zoals te verwachten in een oudere populatie, werd bijna 50% van de deelnemers behandeld voor zowel hoge bloeddruk als hypercholesterolemie. Mede dankzij statinebehandeling bij 32%, was het gemiddelde cholesterolgehalte van alle mensen in onze studie normaal,” zei Ros. “Voor personen met een hoog cholesterolgehalte in het bloed kan de verlaging van het LDL-cholesterolgehalte na een met noten verrijkt dieet veel groter zijn.”

“Het dagelijks eten van een handvol walnoten is een eenvoudige manier om de cardiovasculaire gezondheid te bevorderen. Veel mensen zijn bezorgd over ongewenste gewichtstoename als ze noten in hun dieet opnemen,” zei Ros. “Uit ons onderzoek bleek dat de gezonde vetten in walnoten er niet voor zorgden dat deelnemers aankwamen in gewicht.”

De grootste beperking van dit onderzoek is dat zowel de deelnemers als de onderzoekers wisten wie wel en wie geen walnoten aten. Het onderzoek had echter betrekking op twee zeer verschillende bevolkingsgroepen met verschillende diëten. “De uitkomsten waren vergelijkbaar in beide groepen, dus we kunnen de resultaten van deze studie veilig toepassen op andere populaties,” zei Ros. Meer onderzoek is ook nodig om de verschillende LDL-resultaten bij mannen en vrouwen te verduidelijken.

Daarbij wordt het steeds duidelijker dat laaggradige ontstekingen een belangrijke oorzaak zijn van verhoogd cholesterol en cardiovasculaire ziekten. Een verhoogd cholesterol is dus een gevolg en niet een oorzaak. Lange tijd werd dit omgedraaid en zag men een verhoogd cholesterol als oorzaak van ziekte in plaats van een gevolg van een onderliggende aandoening. Belangrijk daarbij is dat volgens sommige wetenschappers vooral slechte voedingsgewoontes en een ongezonde leefstijl ten grondslag liggen aan de laaggradige ontstekingen. Verhoogd cholesterol is hierbij slechts een van de markers voor het risico op cardiovasculaire problemen. Walnoten bevatten vele ontstekingsremmende stoffen zoals verschillende antioxidanten en omega 3, die mogelijk voor de cholesterolverlagende werking zorgen.

 Bron(nen): sciencedaily.com, Medical Xpress.

Originele studie: Rajaram S, Cofán M, Sala-Vila A, Haddad E, Serra-Mir M, Bitok E, e.a. Effects of walnut consumption for 2 years on lipoprotein subclasses among healthy elders: findings from the waha randomized controlled trial. Circulation.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.