web
statistics

Wat gebeurt er met ons lichaam na het drinken van cola?

Glas-ColaHeb je je wel eens afgevraagd wat Coca cola eigenlijk is?

Na tien minuten…
Tien theelepels suiker in een glas cola veroorzaken een verwoestende aanslag op het organisme. De enige oorzaak waardoor er niet wordt gebraakt, is het fosforzuur dat de werking van de suiker verhindert.

Na twintig minuten…
Vindt er een verhoging van de insulinespiegel plaats. De lever zet de suiker om in vet.

Na veertig minuten…
De opname van cafeïne is voltooid. De pupillen van de ogen vergroten. De bloeddruk wordt verhoogd, omdat de lever meer suiker in de bloedstroom afvoert. De adenosine receptoren worden geblokkeerd, wat slaperigheid voorkomt.

Na 45 minuten…
Het lichaam verhoogt de aanmaak van het dopamine hormoon, wat het genotsgevoel in de hersenen stimuleert. Dit werkt op dezelfde manier als bij heroïne.

Na een uur…
Fosforzuren binden zich aan calcium, magnesium en zink in het maagdarmkanaal, wat de spijsvertering overbelast. Calcium wordt in hogere mate via de urine losgelaten.

Na meer dan een uur…
Het urineafdrijvende effect van cola komt nu in beeld. De calcium, magnesium en zink zijn verwijderd van het organisme, die onderdeel van de botten zijn, net als natrium. Op dit moment zijn we al prikkelbaar en ingehouden. De hoeveelheid aan water in de cola is al afgevoerd via de urine.

 

Wat zit er dan in cola?

Stel jezelf eens de vraag of je eigenlijk wel weet wat voor ‘chemische cocktail’ je in je keel giet. Het actieve ingrediënt van Coca Cola is orthofosforzuur. Vanwege diens hoge zuurheidsgraad moeten de  ‘stortbakken’ die hiervoor worden gebruikt worden voorzien met speciale reservoirs, die opgewassen zijn tegen dit sterk bijtende bestanddeel.

Laten we eens kijken naar de ‘anatomie’ van een van de meest geadverteerde producten van Coca Cola Co. Coca Cola Light zonder cafeïne. Dit drankje bevat koolzuurhoudend water, E150D, E952, E951, E338, E330, aroma’s en E211.

Koolzuurhoudend water, ofwel water met prik zet maagsecretie aan, het verhoogt de zuurgraad de maagsap en stimuleert winderigheid. Verder is het geen bronwater, maar gewoon gefilterd water.

E150D – een voedselkleurstof die vergaard wordt middels de verwerking van suiker bij gespecificeerde temperaturen, met of zonder de toevoeging van chemische stoffen. In het geval van Coca Cola wordt er gebruik gemaakt van ammoniumsulfaat.

E952 – natriumcyclamaat dient als vervanging van suiker. Het is een synthetisch chemische stof, heeft een zoete smaak die tweehonderd keer zoeter is dan suiker en wordt gebruikt als een kunstmatige zoetstof. In 1969 werd het verboden door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), omdat het -net als sacharine en aspartaam- kanker veroorzaakte in de urineblaas van ratten. In 1975 werd het verbod ook ingevoerd in Japan, Zuid-Korea en Singapore. In 1979 werden cyclamaten gerehabiliteerd door de World Health Organization (WHO) en werden erkend als een ‘veilige’ stof.

E950– acesulfaam-K (kaliumacesulfaam), tweehonderd keer zoeter dan suiker, bevat methyl ether en belemmert de werking van het cardiovasculaire systeem. Eveneens bevat het asparaginezuur, wat een ‘opwindend’ effect kan hebben op het zenuwstelsel en in de loop van de tijd tot verslaving kan leiden. Acesulfaam wordt slecht opgelost en wordt afgeraden voor gebruik door kinderen en zwangere vrouwen.

E951 – aspartaam is een suikervervanger voor diabetici die chemisch onstabiel is. Bij een verhoogde temperatuur wordt het afgebroken in methanol en fenylalanine. Methanol is erg gevaarlijk omdat vijf tot tien milliliter tot een vernietiging van de oogzenuw en tot onomkeerbare blindheid kan leiden. In warme frisdrank wordt aspartaam getransformeerd tot het kankerverwekkende formaldehyde. Voorgekomen gevallen van aspartaamvergiftiging zijn: bewusteloosheid, hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, misselijkheid, hartkloppingen, gewichtstoename, angst, geheugenverlies, wazig zicht, flauwvallen, gewrichtspijn, depressie, onvruchtbaarheid, gehoorverlies, etc. Aspartaam kan tevens aanzetten tot de volgende ziektes:  hersentumoren,  Multiple Sclerose, epilepsie, ziekte van Graves, chronische vermoeidheid, Alzheimer, diabetes, zwakzinnigheid en tuberculose.

E338 – orthofosforzuur kan tot irritatie leiden van de huid en de ogen. Het wordt gebruikt voor de productie van fosforzurenzouten van ammoniak, natrium, calcium, aluminium en ook in organische synthese voor de productie van houtskool en filmtapes, de productie van vuurvaste materialen, keramiek, glas, mest, synthetische detergenten, medicijnen, metaalbewerking en voor de textiel en olie-industrie.  Orthofosforzuur in voeding wordt gebruikt voor de productie van koolzuurhoudend water en voor de bereiding van gebak.  Orthofosforzuur belemmert de opname van calcium en ijzer door het lichaam, wat tot zwakke botten en osteoporose kan leiden. Andere bijwerkingen zijn dorst en huiduitslag.

E330 – citroenzuur is wijdverspreid in de natuur en wordt gebruikt door de farmaceutische en voedselindustrie. Zouten van citroenzuur (citraten) worden in de voedselindustrie gebruikt als zuren, conserveermiddelen, stabilisatoren. In het medische veld wordt het gebruikt voor het conserveren van bloed.

Aroma’s – onbekende aromatische toevoegingen.

E211 – natriumbenzoaat wordt gebruikt als antibacterieel en antischimmel in de productie van sommige voedselproducten als jam, fruitsappen en fruityoghurt. Het wordt niet aangeraden aan astmapatiënten en mensen met een overgevoeligheid voor aspirine. Een onderzoek, dat geleid werd door Peter Piper bij de Britse Universiteit van Sheffield, toonde aan dat de samenstelling een opmerkelijke DNA-beschadiging veroorzaakt. Volgens Piper vernietigt natriumbenzoaat niet het DNA, maar wordt het gedeactiveerd. Dit kan leiden tot cirrose en degeneratieve ziektes als Parkinson.

 

 

Marketing

Het komt erop neer dat ‘het geheime recept’ van Coca Cola simpelweg een reclamespel is. Welk geheim zou er moeten zijn, als het bekend is dat dit een zwakke oplossing is van cocaïne met conserveermiddelen, kleurstoffen, stabilisatoren, etc. Dat wil zeggen dat dit een gelegaliseerde cocaïneverslaving is plus puur vergif. Cola light is nog erger, vanwege de suiker vervangende aspartaam, een puur neurotoxisch vergif.

 

Veelzijdig  middel

Veel distributeurs van Coca Cola in de Verenigde Staten gebruiken het drankje voor het schoonmaken van hun vrachtwagenmotoren.

Veel politieagenten in de Verenigde Staten gebruiken cola om na auto-ongelukken het bloed van de wegen af te spoelen.

Coca Cola is een geweldig middel om roestplekken van chroomoppervlakten van auto’s te verwijderen. Om corrosie van de accu van de auto te voorkomen kun je het spoelen met cola en de corrosie zal verdwijnen.

Om een roestige schroef los te krijgen, doop een doekje in cola en bind het aan de schroef voor een aantal minuten.

Om vlekken te verwijderen van kleding, giet je cola overheen, voeg er wasmiddel aan toe en start de wasmachine. Je zult versteld staan van het resultaat.

In India gebruiken sommige boeren cola in plaats van pesticiden voor ongediertebestrijding, omdat het goedkoper is en het bevredigende resultaten oplevert.

Al met al is Coca Cola een ontegenzeggelijk bruikbaar product. De conclusie is dat het moet worden gebruikt voor verschillende doeleinden, maar niet voor drinken! (Vertaling: Elaine Kense)

Hoeveel weet jij over gezondheid? Doe de gezondheidskennis over voeding in 30 vragen!

Aanvulling 27-08-2013
Dit artikel is een vertaling door één van onze vertalers. Ik heb veel mails gehad van experts die de waarheid van dit artikel sterk in twijfel trekken. Ik ben het met hun eens dat dit artikel erg Amerikaans is en wel erg kort door de bocht. Cola is niet gezond, maar kan af en toe niet zoveel kwaad. Bovenstaande kan wel degelijk opgaan bij mensen die een fles per dag of meer drinken.

Dosis sola facit venenum / Alleen de hoeveelheid maakt het vergif
– Paracelsus

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Send this to a friend