web
statistics

Wat gebeurt er met ons lichaam na het drinken van cola?

Glas-ColaHeb je je wel eens afgevraagd wat Coca cola eigenlijk is?

Na tien minuten…
Tien theelepels suiker in een glas cola veroorzaken een verwoestende aanslag op het organisme. De enige oorzaak waardoor er niet wordt gebraakt, is het fosforzuur dat de werking van de suiker verhindert.

Na twintig minuten…
Vindt er een verhoging van de insulinespiegel plaats. De lever zet de suiker om in vet.

Na veertig minuten…
De opname van cafeïne is voltooid. De pupillen van de ogen vergroten. De bloeddruk wordt verhoogd, omdat de lever meer suiker in de bloedstroom afvoert. De adenosine receptoren worden geblokkeerd, wat slaperigheid voorkomt.

Na 45 minuten…
Het lichaam verhoogt de aanmaak van het dopamine hormoon, wat het genotsgevoel in de hersenen stimuleert. Dit werkt op dezelfde manier als bij heroïne.

Na een uur…
Fosforzuren binden zich aan calcium, magnesium en zink in het maagdarmkanaal, wat de spijsvertering overbelast. Calcium wordt in hogere mate via de urine losgelaten.

Na meer dan een uur…
Het urineafdrijvende effect van cola komt nu in beeld. De calcium, magnesium en zink zijn verwijderd van het organisme, die onderdeel van de botten zijn, net als natrium. Op dit moment zijn we al prikkelbaar en ingehouden. De hoeveelheid aan water in de cola is al afgevoerd via de urine.

 

Wat zit er dan in cola?

Stel jezelf eens de vraag of je eigenlijk wel weet wat voor ‘chemische cocktail’ je in je keel giet. Het actieve ingrediënt van Coca Cola is orthofosforzuur. Vanwege diens hoge zuurheidsgraad moeten de  ‘stortbakken’ die hiervoor worden gebruikt worden voorzien met speciale reservoirs, die opgewassen zijn tegen dit sterk bijtende bestanddeel.

Laten we eens kijken naar de ‘anatomie’ van een van de meest geadverteerde producten van Coca Cola Co. Coca Cola Light zonder cafeïne. Dit drankje bevat koolzuurhoudend water, E150D, E952, E951, E338, E330, aroma’s en E211.

Koolzuurhoudend water, ofwel water met prik zet maagsecretie aan, het verhoogt de zuurgraad de maagsap en stimuleert winderigheid. Verder is het geen bronwater, maar gewoon gefilterd water.

E150D – een voedselkleurstof die vergaard wordt middels de verwerking van suiker bij gespecificeerde temperaturen, met of zonder de toevoeging van chemische stoffen. In het geval van Coca Cola wordt er gebruik gemaakt van ammoniumsulfaat.

E952 – natriumcyclamaat dient als vervanging van suiker. Het is een synthetisch chemische stof, heeft een zoete smaak die tweehonderd keer zoeter is dan suiker en wordt gebruikt als een kunstmatige zoetstof. In 1969 werd het verboden door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), omdat het -net als sacharine en aspartaam- kanker veroorzaakte in de urineblaas van ratten. In 1975 werd het verbod ook ingevoerd in Japan, Zuid-Korea en Singapore. In 1979 werden cyclamaten gerehabiliteerd door de World Health Organization (WHO) en werden erkend als een ‘veilige’ stof.

E950– acesulfaam-K (kaliumacesulfaam), tweehonderd keer zoeter dan suiker, bevat methyl ether en belemmert de werking van het cardiovasculaire systeem. Eveneens bevat het asparaginezuur, wat een ‘opwindend’ effect kan hebben op het zenuwstelsel en in de loop van de tijd tot verslaving kan leiden. Acesulfaam wordt slecht opgelost en wordt afgeraden voor gebruik door kinderen en zwangere vrouwen.

E951 – aspartaam is een suikervervanger voor diabetici die chemisch onstabiel is. Bij een verhoogde temperatuur wordt het afgebroken in methanol en fenylalanine. Methanol is erg gevaarlijk omdat vijf tot tien milliliter tot een vernietiging van de oogzenuw en tot onomkeerbare blindheid kan leiden. In warme frisdrank wordt aspartaam getransformeerd tot het kankerverwekkende formaldehyde. Voorgekomen gevallen van aspartaamvergiftiging zijn: bewusteloosheid, hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, misselijkheid, hartkloppingen, gewichtstoename, angst, geheugenverlies, wazig zicht, flauwvallen, gewrichtspijn, depressie, onvruchtbaarheid, gehoorverlies, etc. Aspartaam kan tevens aanzetten tot de volgende ziektes:  hersentumoren,  Multiple Sclerose, epilepsie, ziekte van Graves, chronische vermoeidheid, Alzheimer, diabetes, zwakzinnigheid en tuberculose.

E338 – orthofosforzuur kan tot irritatie leiden van de huid en de ogen. Het wordt gebruikt voor de productie van fosforzurenzouten van ammoniak, natrium, calcium, aluminium en ook in organische synthese voor de productie van houtskool en filmtapes, de productie van vuurvaste materialen, keramiek, glas, mest, synthetische detergenten, medicijnen, metaalbewerking en voor de textiel en olie-industrie.  Orthofosforzuur in voeding wordt gebruikt voor de productie van koolzuurhoudend water en voor de bereiding van gebak.  Orthofosforzuur belemmert de opname van calcium en ijzer door het lichaam, wat tot zwakke botten en osteoporose kan leiden. Andere bijwerkingen zijn dorst en huiduitslag.

E330 – citroenzuur is wijdverspreid in de natuur en wordt gebruikt door de farmaceutische en voedselindustrie. Zouten van citroenzuur (citraten) worden in de voedselindustrie gebruikt als zuren, conserveermiddelen, stabilisatoren. In het medische veld wordt het gebruikt voor het conserveren van bloed.

Aroma’s – onbekende aromatische toevoegingen.

E211 – natriumbenzoaat wordt gebruikt als antibacterieel en antischimmel in de productie van sommige voedselproducten als jam, fruitsappen en fruityoghurt. Het wordt niet aangeraden aan astmapatiënten en mensen met een overgevoeligheid voor aspirine. Een onderzoek, dat geleid werd door Peter Piper bij de Britse Universiteit van Sheffield, toonde aan dat de samenstelling een opmerkelijke DNA-beschadiging veroorzaakt. Volgens Piper vernietigt natriumbenzoaat niet het DNA, maar wordt het gedeactiveerd. Dit kan leiden tot cirrose en degeneratieve ziektes als Parkinson.

 

 

Marketing

Het komt erop neer dat ‘het geheime recept’ van Coca Cola simpelweg een reclamespel is. Welk geheim zou er moeten zijn, als het bekend is dat dit een zwakke oplossing is van cocaïne met conserveermiddelen, kleurstoffen, stabilisatoren, etc. Dat wil zeggen dat dit een gelegaliseerde cocaïneverslaving is plus puur vergif. Cola light is nog erger, vanwege de suiker vervangende aspartaam, een puur neurotoxisch vergif.

 

Veelzijdig  middel

Veel distributeurs van Coca Cola in de Verenigde Staten gebruiken het drankje voor het schoonmaken van hun vrachtwagenmotoren.

Veel politieagenten in de Verenigde Staten gebruiken cola om na auto-ongelukken het bloed van de wegen af te spoelen.

Coca Cola is een geweldig middel om roestplekken van chroomoppervlakten van auto’s te verwijderen. Om corrosie van de accu van de auto te voorkomen kun je het spoelen met cola en de corrosie zal verdwijnen.

Om een roestige schroef los te krijgen, doop een doekje in cola en bind het aan de schroef voor een aantal minuten.

Om vlekken te verwijderen van kleding, giet je cola overheen, voeg er wasmiddel aan toe en start de wasmachine. Je zult versteld staan van het resultaat.

In India gebruiken sommige boeren cola in plaats van pesticiden voor ongediertebestrijding, omdat het goedkoper is en het bevredigende resultaten oplevert.

Al met al is Coca Cola een ontegenzeggelijk bruikbaar product. De conclusie is dat het moet worden gebruikt voor verschillende doeleinden, maar niet voor drinken! (Vertaling: Elaine Kense)

Hoeveel weet jij over gezondheid? Doe de gezondheidskennis over voeding in 30 vragen!

Aanvulling 27-08-2013
Dit artikel is een vertaling door één van onze vertalers. Ik heb veel mails gehad van experts die de waarheid van dit artikel sterk in twijfel trekken. Ik ben het met hun eens dat dit artikel erg Amerikaans is en wel erg kort door de bocht. Cola is niet gezond, maar kan af en toe niet zoveel kwaad. Bovenstaande kan wel degelijk opgaan bij mensen die een fles per dag of meer drinken.

Dosis sola facit venenum / Alleen de hoeveelheid maakt het vergif
– Paracelsus

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

185 gedachten over “Wat gebeurt er met ons lichaam na het drinken van cola?”

     • Ik denk dat sterven het minst erge is wat je van cola kunt krijgen. De tergend langzame weg naar de dood toe is waarbij de cola je finaal kapot maakt. Ik heb een jongen gekend die twee liter cola per dag dronk. Zijn haar en wenkbrauwen vielen uit. Hij was onvoorstelbaar dik. Het duurde lang, maar uiteindelijk is hij gestorven. Heel jong nog.

     • Als je ‘echt’ zou leven, dan zou CocaCola niet eens in je opkomen om te nuttigen.
      Ik denk dat jij slechts ‘aanwezig’ bent in het leven.

     • hahah net of je een mooiere dag hebt als je een colaatje drinkt. Hoe erg kunnen mensen in marketing trappen xD

    • Nou veel kennis van zaken heb je in ieder geval niet !!!!!We hebben al duizenden levens gehad en zullen er nog duizenden hebben, zekers als het bewustzijn nog niet zover gevorderd is.En dat is spijtig bij jou het geval.Dus je leeft meer dan 1 keer en je sterft meer dan 1 keer.Doe maar lekker verder zuipen , jouw lichaam zal wel op tijd en stond de rekining aan jou voorleggen.Maar dan is het misschien te laat !!!!!

  • Geheim is Onthuld Vs heeft jarenlang wereldbevolking bedonderd,uw Cola is uit planten-extract met name uit Suikerbiet die kleur en smaak treft u wederom in uw Coca Cola.Die recpet ingredienten geheim is loos.Vs heeft wereldbevolking niet alleen op dit gebied bedonderd,op meer dingen ,maar nu het om Coca-Cola geheime ingredi
   ënten dit is het geheim .Ik heb het onthuld.Coca cola is niet meer dan planten-extract suikerbiet met toegevoegde prik!Die u tevens dik makt omdat het uit suikerbiet bestaat!!De etiket met ingrediënten die u treft op coca cola zijn misleidend waarom,als een ingrediënt geheim is hoe komt het op etiket te staan vraagt niemand zich af?Coca- Cola=Plantenextract-Suikerbiet met toegevoegde prik en dat maakt u dik!Het zit de smaak proeft u zelf.Ik heb het geheim van Pembington Onthuld destijds in 18e eeuw had men niets anders dan suikerbiet dat verwerkt kon en dit is een heilmiddel geweest destijds .

  • Wat weten jullie over gezonde Coca Cola ? Is dit misschien Stevia-cola ? De onderzoeken gaan door. Maar weet je wat wel heel lekker is !! Coca Cola Zero met ‘n klein scheutje bruine Jamaica-rum. Geen reacties ? De laatste is van bijna ‘n jaar geleden. Als jij over bijna ‘n jaar reageert, zijn er misschien velen van ons niet meer; weggevreten door al dat cola-zuur.

   • Leuke commentaren!
    Waarom voelen de cola-drinkers zich zo aangevallen? Oh ja, omdat ze verslaafd zijn!

 1. Niemand zal beweren dat Cola “gezond” is voor je als je het drinkt. Maar er wordt hier wel schromelijk overdreven met de zogenaamde gevolgen van één glas.

  Bepaalde delen van de tekst zijn zelfs rechtstreeks overgenomen van een circulerende hoax die enkel desinformatie verspreidt. Terwijl je met Cola wel degelijk kan “schoonmaken”, is het product daarvoor toch niet ZO praktisch als beweerd, en zijn de gevolgen van één glas Cola niet zo groot als beweerd. Je moet natuurlijk ook weer geen 40 liter cola per dag gaan drinken.

  Graag nodig ik je uit om dit artikel eens grondig door te nemen:
  http://www.facebook.com/notes/de-hoax-wijzer/hoax-wat-wordt-het-voor-u-cola-of-water/266451750158153

  • De hoax wordt de wereld in geroepen om ons te laten denken dat het niet slecht is en dat het allemaal niet waar is . Let daarom op sommige hoaxen worden puur de wereld in geroepen om iets te ontkrachten. Of er nu een waarheid aan hangt of niet in dit geval is de hoax zelf fake. En wordt dus gebruikt voor het allemaal te verschaduwen.

  • Als je leest wat en waar cola allemaal voor wordt gebruikt..o.a brandchone stuivers en verroeste bouten etc in 1 glas cola, wil jij die zooi dan door je keel gieten???
   Daarom vind ik ‘ het is máár 1 glas’ een stupid excuus!!

 2. Ik heb een hekel aan dit soort manipulerende berichten. Het bespelen van emoties via gechargeerde vergelijkingen en halve waarheden is meer het domijn van de regering en grote bedrijven. Kan het wat minder met het emotionele gedoe? Houd de informatie open en vrij van emotionele manipulatie, dat is een krachtigere boodschap en ook degenen die het nog niet eens waren, zijn geneigd te lusiteren. Dit soort stukje zijn eigenlijk gewoon voor de eigen club, verder gaan ze niet komen, omdat mensen die overtuigd moeten worden alleen maar geirriteerd worden door dit soort overdreven uit de context gerukte beweringen.

  Het is duidelijk, Coca Cola = BAD!!! Maar alle frisdranken zijn slecht om dezelfde redenen. Er zijn een paar extra argumenten waarom cola erger is, maar dat is niet vanwege de vermeende cocaine in cola. Er is in oneindige hoeveelheid onderzoeken die bewijzen dat er geen cocaine in cola zit.

  Ik vind het zo leuk dat het grote Heronine monster van stal is gehaald. De beste manier om mensen bang te maken is Heroine noemen in je stuk. Er staat “Het lichaam verhoogt de aanmaak van het dopamine hormoon, wat het genotsgevoel in de hersenen stimuleert. Dit werkt op dezelfde manier als bij heroïne.” Iedereen die zelfs maar een dun boekje heeft gelezen over het brein, het genotscentrum en de fysiologie van de mens heeft gelezen en begrepen, weet dat dat is hoe het brein werkt. Alles waar we ons goed door voelen is in samenspel met dopamine, dat is de reden dat drugs zo goed werken omdat ze super goed inspelen op de brein fysiologie. Gezonde dingen zoals het eten van rauwe cacao bonen, in de zon zijn en bijv. hardlopen grijpen ook aan bij het dopamine systeem.

  Dat cola roest verwijdert, komt omdat het zuur is, ongelooflijk zuur. Grappig dat je de eeeeeeeiiiiiiiw-wat-smerig kaart speelt, maar er zijn wel meer bijtende stoffen. Zo is er bijvoorbeeld vla. Dat schijn autolak, 1 van de hardste lakken in de wereld, aan te tasten. eeeeeeeeeeeiwwwwieeee ik eet echt nooit meer vla. Ik ga je verder niet lastig vallen met voorbeelden.

  Ik denk dat je wel wat beter research kunt doen voordat je weer een artikel hersenloos gaat copy/paste-en. Een korte zoektocht op internet gaat je een vergelijkbaar artikel opleveren en een website die een groot deel van de beweringen ontkracht.

  Nu is de kern van de boodschap de waarheid, cola eneigenlijk alle softdrinks zijn slecht voor je. Heel erg slecht. Maar het verspreiden van halve waarheden zou je net zo ziek moeten maken als het drinken van cola. Nogmaals manipulatie hoort niet thuis in de alternatieve media. Dat is het domijn van de overheid en de grote bedrijven. Anders ben je geen haar beter.

  • In de originele coca cola zat er wel cocaïne. De naam Coca-Cola is afkomstig van de cocaplant voor het stimulerende effect en kolanoten voor de smaak.
   Kolanoten zijn een belangrijke bron van cafeïne. Vanaf 1905 werd de hoeveelheid cafeïne verminderd. Het cafeïnegehalte is nu beduidend minder dan dat van koffie en thee. Er bestaat ook een variant geheel zonder (cafeïnevrije cola).
   cocabladeren: Er wordt gebruikgemaakt van Peruaanse cocabladeren na extractie van de cocaïne. Voor The Coca-Cola Company is een uitzondering onderhandeld op het VN-handelsverbod op de handel in cocabladeren. Tot 1905 werden de bladen niet gedecocaïniseerd, en bevatte Coca-Cola dus cocaïne.

   • Iedereen weet dat wel dat er vroeger cocaïne inzat denk ik … Maar hier in dit artikel staat er dat het er nog steeds inzit.

   • Ja zat, maar nu dus niet meer. Maar door het te noemen , manipuleer je iemands mening, helemaal als je zegt dat het er nu in zit, wat dus een leugen is.

   • Coca bladeren zitten er nog steeds in. Coca cola is het enige commerciele bedrijf in de vs dat Coca bladeren mag kopen van de enige ( militaire) importeur in mexico. Die Coca bladeren worden flink gekookt weliswaar dus het effect van cocaïne heeft het niet. Oorspronkelijk liep heel latijns amerika coca te kauwen. Tegenwoordig drinken ze cola bij iedere gelegenheid. Cola is niet gezond zoals ook supermarkt vruchtensappen weinig gezonds bieden.

  • Fijn dat nog iemand er zo over denkt! bedankt om te reageren… ik kan echt slechtgezind worden van dit soort artikels. Het doet de goede zaak juist meer kwaad aan dan goed.

 3. Totaal geen onderbouwing en flink achterhaald.. geen ervaring met correct onderzoek én slecht taalgebruik!

  Ik geloof zeker dat je een punt hebt, maar doe er iig je best voor!

 4. Laat ok maar eens zijn wat er in de andere troep zit. Dan is echte cola lang zo slecht niet. Het is gewoon de kift dat niemand ander s een prudukt zo goed kan verkopen voor jaren wereld wijd
  Jan

 5. Beste Es

  Met veel interesse begon ik uw bericht te lezen, tot ik na 2 seconden constateerde dat u zelfs niet in staat bent om het woord “domein” foutloos te schrijven. Bijgevolg komen uw gewichtige woorden heel gebrekkig over.

  • als je niet in staat bent foutloos te schrijven, betekent dat niet dat je dom bent! kijk naar de inhoud, daar gaat ‘t om!

  • Als mensen het gaan hebben over spelfouten, dan lijkt het erop dat ze inhoudelijk weinig toe te voegen hebben. Als ik zo rond kijk op internet, doe ik het niet slecht. Je hebt gelijk. Ik twijfelde of het domijn of domein was. Ik heb nog ff gegoogled. Het leek erop dat beide variaties voorkomen. Maar ik heb mij vergist. Ik ben nu schuldig aan de verloedering van de Nederlandse taal en biedt mijn excuses aan.

   PS
   Ik heb er nog een spelfout gevonden, maar dat was geen echte spelfout, eerder een struikeling van mijn vingers. Helaas kan ik het niet corrigeren.

 6. Tja zijn jullie nou tegen de schrijver van dit artikel of is het nou omdat hij de waarheid niet spreekt? Welke is het nou. Heeft iemand een ander artikel waar beschreven wordt dat Cola wel goed voor je is?

  • Niemand gaat hier beweren dat Cola wél gezond is voor je. Wie het artikel geschreven heeft, is ondergeschikt aan de informatie at het artikel geeft. Of beter gezegd, desinformatie. De schrijver heeft echter duidelijk niet grondig zijn bronnen nagetrokken, want wat ik vind kan hij ook vinden, net als iedereen. En verder is het een kwestie van een beetje logica toepassen: als je een gezondheidswebsite runt, zou je eigenlijk al moeten weten dat het maagzuur vele keren sterker is dan het zuur dat in cola zit. Dan vraag ik me af hoeveel de auteur eigenlijk van gezondheid afkent, en of we andere artikels op deze website wel als geloofwaardig zouden mogen beschouwen. Ik hoop in elk geval dat de auteur dit leest en het artikel weghaalt of wijzigt, teneinde de desinformatie van deze tekst niet nog meer te verspreiden onder goedgelovige mensen die alles maar doorsturen.

   Meer informatie:
   https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/hoaxes/hoaxwatwordthetvoorucolaofwater

 7. Ik wil alleen even zeggen dat het niet echt eerlijk is om “Coca Cola” neer te zetten aangezien dat een merk is i.p.v. gewoon cola.

 8. Men heeft het eerst over tien lepels suiker en aangekomen bij de echte bangmaker, gaat men ineens de cola ZONDER die suiker beschrijven!
  Al met al niet erg wetenschappelijk verantwoord!
  Doe ermee wat je zelf wil, maar ik vind het weer eens bangmakerij van de bovenste plank!
  Ik drink geen producten met suikervervangers, omdat mijn lichaam daar niet tegen kan.
  Ik zou na een uur na het drinken van de suiker-cola al het water erin al uitgeplast hebben?
  Zo snel en veel ga ik niet eens naar de wc! Dat is bij mij ongeveer 3 á 4 keer per dag, dus gemiddeld eens in de 4 uur (dat ik wakker ben dus)!
  Voor mij dus een groot onzin-stuk!

  • Ja ,maar de suiker wordt opgenomen in je lichaam,trouwens suiker is ook troep. die mutinationals spelen de hooftrol
   die bepalen wat jij eet.

 9. Laten we het hier kort en bondig houden: Coca Cola en Pepsi Cola behoren , zoals vele andere grote namen in de voedingssector (Kellogg’s, Kraft, Unilever, Knorr, Sweppes, Minute Made, Lipton, Frito Lays (de chips), Capri Sun, Heinz)tot de Monsanto clan, die de wereld verpest met zijn GMO zaden en Roundup en andere pesticiden (neonicotinoids). Dit is al voldoende om af te zien van het eten en drinken van door deze firma’s geproduceerd voedsel.
  André

  • Tegenwoordig gaat het alleen maar om geld verdienen. De grote bedrijven moet de aandeelhouders blij houden. Denk niet dat de hoge mensen die bij coca cola werken zelf hun product dagelijks drinken, ze weten wel beter.
   Was er zelf aan verslaafd en sinds dat ik bijna niks meer uit een fabriek koop voel ik me veel beter en zit super lekker in me vel.

   • Het is juist erg makkelijk om voedsel te kopen wat enigzins beter voor jezelf, en uiteindelijk voor iedereen is.
    Gewoon naar de kleinere winkels om de hoek en een beetje moeite doen.
    De consument bepaald uiteindelijk of deze grote bedrijven blijven bestaan en daarom stoppen ze ook zoveel energie en geld in het goegpraten en vals voorlichten van de producten. Helaas (en voor de grote producenten juist fijn )denkt kennelijk de grote massa niet na over hun eigen en ons aller gezondheid.

    • Dat is niet helemaal waar, als je geen donder verdient ben je behoorlijk aangewezen op rotzooi. Vond ik in mijn studententijd niet erg en ik heb een goed gestel, maar er komen met deze economie zo heerlijk veel armen bij dat we het eerder voor elkaar moeten opnemen, want als arme mensen te vreten willen hebben kopen ze echt wel een plofkip. Het begint jammer genoeg een luxe-standpunt te worden. Ik hoop dus ook dat we iets aan de armoede kunnen doen. En inderdaad wat meer op de onnodige stoffen van producten letten.

   • Wel eens gehoord van “clean” eten? Deze merken zijn zeker niet het enige voedsel wat er te krijgen is.. Zo moeilijk is het niet, en als je eenmaal weet hoe makkelijk en lekker het is om alles écht vers te eten, heb je echt geen behoefte meer aan iets van deze merken!

  • beste andre
   als je al deze merkprodukten negeert dan schiet er nog weinig over wat je wel nog mag eten en drinken
   schol

  • Hum Andre … als je vooraan je opsomming Unilever noemt, hoeven Knorr, Liptop, … niet meer. Deze producten behoren tot Unilever, of zeg maar de zogenaamde E-621 Company’s.

 10. van een ervarings”deskundige”: na jaren alle soorten Cola gedronken te hebben (meestal wel coca cola zero of Pepsi) nu 1,5 maand “clean”!!! en ik kan je vertellen het is echt verslavend! De eerste 2 weken was echt afkicken (dronk dan ook ca 6 1,5 ltr flessen per week) en nu nog wel eens zo’n moment even … en dan is het maar goed dat er niets in huis is… Mijn ontstekingen (huid maar ook longen) zijn helemaal weg en het constant opgeblazen gevoel en alsmaar dorst zijn ook weg. Nu heb ik wel alle suiker en suikervervangers geëlimineerd! En ja het is even wennen maar uit mijn nog korte ervaring: GEWELDIG!!! je voelt je gewoon gezonder worden.

 11. Gezien het grote aantal protesten kan ik er haast wel vanuit gaan dat jullie coladrinkers zijn. Al zou een kwart van het verhaal waar zijn. Dan blijft het nog schadelijk voor je gezondheid. Maar als met zoveel dingen willen mensen nooit de horen dat iets slecht voor ze is, als het zo “lekker” is.
  Ik zou zeggen vooral doordrinken en op latere leeftijd lekker klagen dat je zoveel klachten hebt.

  • het toverwoord is ook hier; met mate.
   Waarschijnlijk bent U nog niet zo oud om even terug te gaan in de tijd, toen de babies groot werden met liga en sapjes en nog vele dingen. Nu schijnt het ineens slecht te zijn en kankerverwekkend. Al mijn leeftijdsgenoten hebben hier geen last van hoor!!!!!
   Nee je moet niets meer eten en veganist worden want niets is goed tegenwoordig. Als je dan iets krijgt heb je geen enkele weerstand. Ben je dan blij??????

  • Dat komt omdat mensen hun mening cognitief bijstellen. Ze weten dat het heel slecht is. Maar dat geeft een ongemakkelijk gevoel. Door dat gevoel weg te nemen, stellen ze hun mening bij en maken zichzelf wijs dat het allemaal wel meevalt.

 12. “Marketing

  Het komt erop neer dat ‘het geheime recept’ van Coca Cola simpelweg een reclamespel is. Welk geheim zou er moeten zijn, als het bekend is dat dit een zwakke oplossing is van cocaïne met conserveermiddelen, kleurstoffen, stabilisatoren, etc. Dat wil zeggen dat dit een gelegaliseerde cocaïneverslaving is plus puur vergif. Cola light is nog erger, vanwege de suiker vervangende aspartaam, een puur neurotoxisch vergif.”

  Er zit al jaren geen cocaïne meer in coca cola. En dat geneuzel over aspartaam slaat ook nergens op!

  Next!

 13. Een tijdje geleden had de webmaster van aHealthylife.nl een artikel online geplaatst over vitaminen, waarna bleek na ons onderzoek dat de informatie niet juist was. De webmaster heeft het artikel toen weggehaald en laten weten dat hij niet de bedoeling heeft om foute informatie te verspreiden.

  Helaas merk ik op dat hier opnieuw hetzelfde gebeurd is als toen, dit keer met een hoax die bij de Hoax-Wijzer reeds bekend is. Er zit natuurlijk helemaal geen cocaïne in cola of andere frisdranken. Mag ik met aandrang vragen aan de webmaster om dit artikel zo spoedig mogelijk weer weg te halen aub?
  Met dank.

 14. Ik hoor dat huisartsen cola en chips adviseren, bij ernstige diarree!
  Wat me erg verbaasd is dat ik mensen hoor zeggen, dat dit goed werkt en soms
  Het enige middel is dat werkt.
  ik ben geen arts en lust geen cola. Wat vinde jullie hiervan?

  • Bij ernstige diarree verlies je veel suikers en zout, mineralen etc. Door dan cola en chips te eten vul je dat razendsnel weer aan. In de EHBO wordt bv bij hitte problemen door heel warm weer aangeraden om cola en chips te nemen. En mijn verloskundige adviseerde cola te drinken toen ik tijdens mijn zwangerschap heel veel heb overgegeven wekenlang. Er zit een stofje in cola die iets gunstigs doet met je maagslijmvlies en dus sneller de boel tot rust brengt. En nog een voordeel: overgeven is niet zo smerig als je cola hebt gedronken. ;)

   Maar dat wil niet zeggen dat het gezond is! Voor die bepaalde kwaal op dat moment wel even, maar dat is heel wat anders dan dagelijks een liter cola naar binnen werken! Mensen die werkelijk denken dat dát op de lange termijn geen kwaad zijn of heel dom of heel naïef! En hetzelfde geldt voor light dranken zoals Crystal Clear, Dubbelfris, Optimel etc. etc. Want aspartaam en zijn chemische collega zoetstoffen zijn doodleuk kankerverwekkend, nee niet in hele kleine hoeveelheden, maar kijk voor de aardigheid eens wat je op een dag aan light zooi naar binnen werkt! Of nog erger…..je kinderen naar binnen laat werken met Wicky, lolly’s, kauwgum etc. etc.

   Heel veel mensen denken niet na bij wat ze dagelijks naar binnen werken, ze vullen hun lichaam maar voeden het niet! En daar zit em de kneep! En ja…..daarom hebben zoveel mensen allergieën, intoleranties, kanker, vermoeidheidsklachten, diabetes etc. etc. Dat komt niet allemaal zomaar uit de lucht vallen, dat doen we zelf door jarenlang ongezond eten. Suiker is ook zoiets! Wisten jullie dat suiker dé voedingsbron is voor kankercellen om te groeien?! En in bijna alles wat kant-en-klaar uit de winkel komt waar Knorr, Maggie, Honig etc. op staat zit suiker! Zelfs in mayonaise en chips etc. Waarom? Omdat het een goedkoop vulmiddel is én verslavend is! En dat laatste komt die voedingsmiddelen industrie natuurlijk heel goed uit want dan kopen wij met ons allen weer meer! En dat is waar om draait, om GELD!! En niet om onze gezondheid!

   Haal die koppen uit het zand mensen!

   • “Suiker is ook zoiets! Wisten jullie dat suiker dé voedingsbron is voor kankercellen om te groeien?! En in bijna alles wat kant-en-klaar uit de winkel komt waar Knorr, Maggie, Honig etc. op staat zit suiker! Zelfs in mayonaise en chips etc. Waarom? Omdat het een goedkoop vulmiddel is én verslavend is!”

    Suiker (glucose) is de meest efficiente biochemische stof om energie op te nemen. Planten maken van de koolstof suikers, eenvoudige en complexe (fructoses, zetmeel, …). Het is de biologische basisbouwsteen in voedsel: koolstoffen gebonden met water. Dus suikers heb je zowiezo in elk voedsel, plantaardig en dierlijk, in meer of mindere mate, in eenvoudige en meer complexere vormen. Als het de basisbouwsteen is voor onze cellen, celwanden, en energie van alle leven, dan is dat uiteraard ook zo voor kankercellen. Roepen dat kankercellen energie halen uit suikers, is zoals roepen dat kankercellen vocht halen uit water.

    We eten wel dagelijks veel meer suikers dan nodig, en het wordt inderdaad als extra smaakstof bij alle mogelijke producten toegevoegd, en de overdaad aan suikers werkt inderdaad verslavend en doet ons leven op een insuline jojo.

    • Ik drink zelf ook veel cola, zeker 4/5 glazen per dag. Ik wil heel graag minderen en dit ga ik ook doen.

     Toen ik 2 weken lang maar 1 glas cola per dag dronk, merkte ik dit gelijk aan mijn ontlasting, het ging moeilijker, normaal heb ik hiermee nooit problemen. Kan dit komen omdat ik het gewend ben zoveel te drinken??

     En als jullie niets van die producten kopen, mag ik dan vragen wat jullie eten? Dit is niet sarcastisch ik vraag me dit echt af. Misschien ben ik te makkelijk of wil te snel klaar zijn met eten maken maar bijvoorbeeld bij macaroni gooi ik zo’n macaronimix zakje erdoorheen, is dit dan slecht??

     Je weet tegenwoordig dan toch ook niet meer wat je moet geloven, en of wat op de verpakking staat wel waar is

     • Hoi,
      zelf drink ik geen cola dus zou niet weten waarom je moeilijker ontlasting hebt. drink je dan wel ipv de cola iets anders? anders zou t mss kunnen zijn dat je idd te weinig vocht binnen krijgt?

      in feite is alles waar E nummers inzitten minder gezond…
      wil niet zeggen dat je dit niet kunt eten, maar t zou wel beter zijn dit zoveel mogelijk te vermijden.
      snijd eens wat tomaten courgettes champignons etc en bak deze voor bij de macaroni, heerlijk hoor! daarbij kun je natuurlijk zelf varieren met verse kruiden. veel gezonder in ieder geval!

      gewoon een beetje in de gaten houden als je boodschappen gaat doen dat er zo weinig mogelijk toevoegingen inzitten en je voelt je al snel een stuk gezonder!

   • Kon het niet beter verwoorden!!!
    En het is niet alleen dat mensen niet nadenken maar het is vooral onwetendheid en gewoon het vertrouwen dat het voedsel dat we kopen niet schadelijk is of kan zijn. Ook ik val daar onder en door veel te lezen kwam ik er achter hoe je eigenlijk word ‘genaaid’ door de voedselindustrie en wat was ik daar boos over. Nu denk ik, we moeten zorgen dat iedereen op de hoogte is wat we nu precies naar binnen werken en niet geloven wat er zo aantrekkelijk op de verpakking staat. We worden gewoon voor gelogen en ik vind het niet normaal dat dat zomaar kan en mag terwijl er overal strenge regels voor zijn, en inderdaad uiteindelijk draait het dus allemaal om geld!

 15. Op enkele punten (light varianten oftwel suikervercangers) heeft de ‘schrijver’ een punt. Vermijden die meuk. Maar verder is het een enorm opgeklopt, niet onderbouwd en een al jaren terug grotendeels achterhaald ‘horrorverhaal’.

  Zelfs de Mythbusters hebben grote delen van de beweeringen weerlegd. Klinkklare onzin/verzinsels!

  Ik lust graag coca cola overigens, drink er ongeveer 1L van per dag, ben 39 en kerngezond. Vergelijk de gemiddelde vruchtensappen overigens maar eens qua suikers en zuurgraad…. Zwaai maar dag tegen het idee dat die toch echt beter zullen zijn dan cola! Tuurlijk kunnen dat natuurlijke fruitsuikers zijn, maar dat maakt je lichaam totaal niets uit!

  Ik trek nog een ijskoud colaatje open!

  • Niet helemaal waar! Vruchtensappen zijn (natuurlijk ook met mate) een stuk beter dan frisdrank, mits je de verse pakt en niet de pakken met extra suiker en conserveringsmiddelen.

   Suikers in deze verse sappen komen samen met vezels, mineralen en vitaminen. Deze zijn echt ver te zoeken in frisdranken!

   • vergeet het maar rustig dat vruchtensappen beter zijn ,suikers gaan rechtstreeks in de vetopslag,en dat zijn de ware dikmakers .vetten zijn veel beter voor je functioneren,en ook krijg je minder snel weer honger.

  • Ik drink ongeveer evenveel cola per dag. Maar het klopt, die fruitsappen uit pak zit bijna net zoveel of meer suiker in! Mijn tandarts zei ook dat fruitsappen uit een pak slechter zijn voor je tanden dan cola

   Volgens mij is het enige wat je mag drinken als je echt gezond wilt doen: water, groene thee zonder suiker en verse fruit/groente sappen.

   En mag je dan wel water uit de kraan?? want k begin zelfs daar bang voor te worden dat dat ook niet meer goed is

   • En het fruit waarmee je die sappen maakt kun je volgens mij ook het beste zelf laten groeien in je tuin want volgens mij is dat ook niet meer gezond tegenwoordig!

 16. Ik ook drink dagelijks ongeveer 6 keer .33 l Pepsi Max per dag.
  Ik voel me er zeer voed mee.
  Persoonlijk vindt ik heb honger werend.
  Het is moeilijk kleuren en smaken te bespreken.

   • pierrrr …. (27 aug.) ik lees jouw commentaar op Tony… vandaag pas maar je onderkoelde maar spitse antwoord deed me even lekker lachen!
    Hehehe….

 17. Wederom een groot flauwekul bericht. Ik kom uit de gezondheidszorg en weet toevallig dat er een paar specialisten zijn die af en toe zeggen tegen mensen met bepaalde klachten; neem maar een paar cola’tjes per dag voor een weekje!!!!!!!!!!!

 18. Toch vreemd dat er nog nooit iemand dood gegaan is van cola te drinken… Gelukkig hebben we zelf speeksel met enzymen en maagzuur die de schadelijke stoffen afbreken. Vetten hebben we nodig om te leven aangezien deze automatisch omgezet worden in spiermassa en energie (mits voldoende beweging). Gelukkig dat alles wat we als genot ervaren komt door de aanmaak van dopamine, als je sport maak je ook meer dopamine aan (zelfst het spelen van spelletjes zorgt voor een verhoging van dopamine) De rest van de kwade stoffen zitten ook gewoon in water… En natuurlijk niet vergeten dat verouderen te wijten valt aan oxidatie (hetzefde als veroesten) van het lichaam. Moraal van het verhaal? Je kunt met alles overdrijven (zelfst met schrijven van artikels en mensen proberen bang te maken) dus drink uw cola met mate en doe al de rest ook zo… Als je alles zou beginnen ontleden wat je in je mond stopt dan zou je niets meer moeten eten of drinken, and where’s the fun in that?

  En neen, ik drink geen cola, maar omdat ik het niet lust…

 19. Het is jammer dat de kern van het verhaal door al die opklopperij aan de meesten voorbij gaat. Het is aan te raden een volgende keer wanneer je een artikel als deze wil plaatsen, jezelf goed te informeren en een poging te doen tot een meer objectief verhaal.

  Maar laten we eerlijk zijn: iederéén weet toch dat cola (en alle frisdranken) niet gezond zijn. En dat caffeine een stof is die je niet of met mate wilt gebruiken en al helemaal niet aan kinderen geeft? Om maar te zwijgen over de kunstmatige zoetstoffen en andere toevoegingen. Ik vraag me af waarom mensen nog steeds verbaasd zijn als daar iets van gezegd wordt?!

  Leuke anekdote: wij waren afgelopen weekend in de Coca Cola winkel om gepersonaliseerde blikjes te halen (ik ben anti-cola, maar mijn man is groot fan). Daar werden ook blikjes uitgedeeld om te drinken. Ik bedankte voor de eer, maar mijn kinderen wilden persé cola drinken (want dat mogen ze nooit). De man van Coca Cola zei: “dan moet ik het wel via ú aan ze geven mevrouw, ik mag het niet rechtstreeks aan de kinderen geven.” Tja….dat zegt toch al genoeg???!!!!!

  • Dat zegt inderdaad dat je kinderen het waarschijnlijk niet zouden vermelden als ze om gezondheidsredenen geen cola mogen drinken. 1 vraagteken of uitroepteken is trouwens meer dan voldoende.

 20. Bij ernstige diarree verlies je veel suikers en zout, mineralen etc. Door dan cola en chips te eten vul je dat razendsnel weer aan. In de EHBO wordt bv bij hitte problemen door heel warm weer aangeraden om cola en chips te nemen. En mijn verloskundige adviseerde cola te drinken toen ik tijdens mijn zwangerschap heel veel heb overgegeven wekenlang. Er zit een stofje in cola die iets gunstigs doet met je maagslijmvlies en dus sneller de boel tot rust brengt. En nog een voordeel: overgeven is niet zo smerig als je cola hebt gedronken. ;)

  Maar dat wil niet zeggen dat het gezond is! Voor die bepaalde kwaal op dat moment wel even, maar dat is heel wat anders dan dagelijks een liter cola naar binnen werken! Mensen die werkelijk denken dat dát op de lange termijn geen kwaad zijn of heel dom of heel naïef! En hetzelfde geldt voor light dranken zoals Crystal Clear, Dubbelfris, Optimel etc. etc. Want aspartaam en zijn chemische collega zoetstoffen zijn doodleuk kankerverwekkend, nee niet in hele kleine hoeveelheden, maar kijk voor de aardigheid eens wat je op een dag aan light zooi naar binnen werkt! Of nog erger…..je kinderen naar binnen laat werken met Wicky, lolly’s, kauwgum etc. etc.

  Heel veel mensen denken niet na bij wat ze dagelijks naar binnen werken, ze vullen hun lichaam maar voeden het niet! En daar zit em de kneep! En ja…..daarom hebben zoveel mensen allergieën, intoleranties, kanker, vermoeidheidsklachten, diabetes etc. etc. Dat komt niet allemaal zomaar uit de lucht vallen, dat doen we zelf door jarenlang ongezond eten. Suiker is ook zoiets! Wisten jullie dat suiker dé voedingsbron is voor kankercellen om te groeien?! En in bijna alles wat kant-en-klaar uit de winkel komt waar Knorr, Maggie, Honig etc. op staat zit suiker! Zelfs in mayonaise en chips etc. Waarom? Omdat het een goedkoop vulmiddel is én verslavend is! En dat laatste komt die voedingsmiddelen industrie natuurlijk heel goed uit want dan kopen wij met ons allen weer meer! En dat is waar om draait, om GELD!! En niet om onze gezondheid!

  Haal die koppen uit het zand mensen!

  • Graag wil ik er op wijzen dat het noemen van diabetes niet op de correcte wijze gebeurd.
   Het gaat hier om diabetes type 2. Diabetes type 1 heeft een totaal andere oorzaak. Voor véél mensen is het enorm vervelend om steeds te moeten horen dat je te véél en verkeerd eet als je diabetes hebt.
   Als je dus iets roept over het krijgen van diabetes dan doe dit ook correct en niet half. Hierdoor moeten wij steeds uitleggen dat dochter de vorm heeft die niet overgaat en voortkomt uit een auto immuun ziekte en niet door overmatig eten. Sterker nog, ze bungelt op het randje van mager zijn.
   Goed onderzoek doen is het betere werk.

   • Dankjewel san! Je neemt mij de woorden uit de mond!
    Ikzelf heb ook diabetes type 1. heb wel een buikje maar geen overgewicht en voel mij ook altijd slecht als mensen diabetes gaan veralgemenen!

 21. Mag ik jullie er even op wijzen dat de cola in amerika niet helemaal hetzelfde is als hier… Elk jaar ga ik een maan naar Amerika en het gebeurd inderdaad dat ik eens een cola light bestel of een gewone cola… Alles is er zoeter en ze gebruike, er meer van de E’s.
  Ik wil nu niet de cola in belgie oedpraten, maar ik betwijfel dat je hier roestvlekken uit de carosserie kunt krijgen met de cola hier!

  • Ik kom dan uit Nederland, maar pas heb ik geprobeerd (lichte) roest van mijn fiets te halen met cola, omdat ik niets anders bij de hand had en het even snel moest gebeuren. Het gaat wel, niet super goed, maar lichte roest is er heel moeizaam wel af te krijgen. Vond het tegenvallen na al die verhalen: ik had gedacht dat het makkelijker en sneller zou gaan!

   Ik drink zelf overigens cola light, maar max 2 glazen per dag. (wat verhoudingsgewijs voor mij heel weinig is, omdat ik gemiddeld zeker 4 liter per dag water drink)

   • Misschien eens je bloed laten prikken? Zoveel dorst hebben is niet normaal. Ik had het ook, moest veel plassen en ging fel vermageren, toen is bij mij diabetes type 1 vastgesteld. Laat je niet om de tuin leiden door een urinetest want die is niet sluitend! En hoe vroeger je er bij bent, hoe beter!

 22. Ben ‘Coca’-cola drinker. ben even overgeschakeld op Cola zero, kreeg p opeens maagklachten. Doch zag eerst de reden niet in tot ik dacht aan de verandering van coca naar Coca-zero. Ben gestopt met zero en gedaan maagklachten. Dat coca niet echt gezond is ok, maar wat is gezond heden ?

  • Ik ben Cola zero gaan drinken om het suikergehalte van de echte cola te mijden. Na enkele dagen (!) kreeg ik last van mijn blaas, en ik kreeg heuse blaasproblemen en pijnen in de onderbuik. Mijn arts wist me onmiddellijk te vertellen dat hij al onnoemelijke klachten had gehad van meestal jong volwassenen met blaasproblemen door Cola Zero. Ik ben dus na een maand of 2 gestopt met Cola Zero en de blaasproblemen zijn geleidelijk aan weggeëbd.

 23. Ik lees hier: “Toch vreemd dat er nog nooit iemand dood gegaan is van cola te drinken…” Wel, ik ken persoonlijk iemand die letterlijk is doodgegaan van teveel cola (light) te drinken! En nee, dit is geen ‘een vriend van een vriend van een vriend’, maar een tante van mij! Zij werd enkele jaren geleden in het ziekenhuis opgenomen met verschrikkelijke maagpijn. Was al langer bezig maar ze had dat genegeerd tot ze het niet meer kon houden. Eens in het ziekenhuis ontdekten de dokters dat mijn tante heuse gaten had in haar slokdarm en maag. Ze stonden voor een raadsel. Tot mijn nonkel langs zijn neus weg zei: ‘Ze drinkt wel 2 à 3 liter cola light per dag’. Niets meer aan te doen, enkele dagen later was mijn tante dood. Echt gebeurd. Ikzelf vind cola enorm lekker, maar probeer het te beperken tot 1 glas per dag.

 24. Der Schweizer Bürger Jakob Spät
  verschrieb sich eine Nulldiät,
  begründet durch das viele Gift,
  das man in Lebensmitteln trifft:

  Das Wasser, reservoir-gespeichert,
  ist mit Nitraten angereichert.
  Im Kalbfleisch sind Hormone,
  und auch die Poulets sind nicht ohne.

  Sogar die Eier sind betroffen
  von Chlor mit Kohlenwasserstoffen!
  Er meidet den Salat, gewitzt,
  bedenkend, dass man ihn gespritzt.

  Auch alles, was von Korn und Mehle,
  ist ebenfalls nicht ohne Fehle.
  Es ist der Mehlwurm sich bewusst:
  Das Giftgas ist des Müllers Lust!

  Das wissen wir dank unsern braven
  Chemielaborchromatographen.
  Nun ist der arme Jakob Spät
  gestorben an der Nulldiät.

  Auf seinem Grabstein steht die Schrift:
  Er starb an seiner Angst vor Gift.
  Wir andern leben froh und heiter
  trotz allen diesen Giften weiter.

  Wir essen bleigewürzten Kohl,
  Vergiften uns mit Alkohol.
  Wir werden, auch als Giftbehälter,
  im Landesdurchschnitt immer älter

  und wissen, was das Gift betrifft:
  Allein die Dosis macht das Gift!

 25. Ik zeg altijd maar zo, al die kleine beetjes gif die zogenaamd geen probleem zijn, zijn weer samen de boosdoeners. Dus combinatie van frisdrank, conserveermiddelen, GMO ellende, pesticides, zware metalen etc maken je ziek. Bij pesticides wordt bovenstaande trucje ook vaak gebruikt. Gebruik een beetje gif per soort pesticide en je blijft onder de max, maar juist de cocktail van stoffen is het probleem. Dat kennen we ook van de medicijn cocktails (polyfarmacie) en de vaccinatie cocktails.

 26. Uiteindelijk gaat het over Cola Light in dit artikel, en ik werd al jaren terug aangeraden door mijn toenmalige huisarts om ver weg te blijven van het zogenaamde “gezondere” light product van Cola.
  Ik drink gewone Cola en als ik er wat teveel drink, dan zie ik dat onmiddellijk aan de weegschaal en voel ik dat door het ontembare maagzuur. Dus met mate drinken zal wel het beste zijn.

  Graag geef ik ook dit mee, wat ik eerder als reactie plaatste op een andere reactie :
  Ik ben Cola zero gaan drinken om het suikergehalte van de echte cola te mijden. Na enkele dagen (!) kreeg ik last van mijn blaas, en ik kreeg heuse blaasproblemen en pijnen in de onderbuik. Mijn arts wist me onmiddellijk te vertellen dat hij al onnoemelijke klachten had gehad van meestal jong volwassenen met blaasproblemen door Cola Zero. Ik ben dus na een maand of 2 gestopt met Cola Zero en de blaasproblemen zijn geleidelijk aan weggeëbd.

  En tenslotte : mijn buurvrouw dronk enkel water (flessenwater, bronwater, kraantjeswater) en is gestorven van gal-, pancreas- en maagkanker. Moeten we dan concluderen dat water ongezond is ? Nee, zij had gewoon pech. Mijn opa is gestorven van maag- en darmkanker ver voor het Cola tijdperk, ook hij had gewoon pech.
  Probeer gezond te leven, maar een blikje Cola per dag zal je heus niet dood maken, zelfde met chips, alcohol, ea.

 27. Kunnen jullie ook onderzoek doen naar de cola van’vroeger’? Toen het nog een geneesmiddel was? En wat de verschillen zijn met de cola van toen en nu? En wat doet biologische (bijv. Oggu) cola met je?

 28. Ik heb net het artikel gelezen en wat een fouten of misinterpretaties staan daar in, zeg.

  Als scheikundige kan je zo veel aangehaalde ‘feiten’ weerleggen.
  1) E150D is karamel, geproduceerd met de hulp van ammoniumsulfiet (en niet ammoniumsulfaat zoals in het artikel staat). Het bijprodukt (4-methylimidazool) wordt er zo goed als volledig uigehaald.
  2) Acesulfaam K bevat GEEN methyl ether (deze stof bestaat zelfs niet!). Bij het opzuiveringsproces worden alle bijproducten verwijderd.
  3) aspartaam: daarvan is geweten dat het kankerverwekkend is, maar enkel in zeer hoge dosissen. Hetzelfde geldt voor Acesulfaam K. Indicaties voor kanker bij gebruik ervan werd getest op ratten die een dagelijkse dosis kregen van ongeveer 1300 blikjes cola light per dag. Testresultaten waren negatief (en geverifieerd).
  4) orthofosforzuur is een sterk zuur en zal bijgevolg inderdaad in staat zijn om roest te verwijderen. Met je kan roest ook verwijderen met maagsap (even braken over die verroeste fiets) of met azijnzuur. Het fosfaat zal inderdaad Calcium en ijzer minder opneembaar maken voor het lichaam. Echter, als je alles in balans houdt en voldoende calcium en ijzer opneemt, zal je er heus geen osteoporose aan over houden. Calcium zit o.a. in melk, boter en kaas. Ijzer vindt je o.a. terug in groenten en rood vlees.
  5) citroenzuur zit in citrusvruchten en is dus helemaal niet gevaarlijk. Het wordt inderdaad gebruikt als conserveermiddel, vanwege zijn hoge zuurtegraad (en bacterien kunnen moeilijk overleven in zuur milieu)
  6) natriumbenzoaat is een wijdverspreid conserveermiddel dat je in bijna alle voedingswaren vindt. De claim dat een zekere Peter Piper een onderzoek zou gevoerd hebben, is niet terug te vinden in wetenschappelijke literatuur. De enige Peter Piper die op de Sheffield University werkt, houdt zich bezig met peptides en proteines. In zijn gepubliceerde lijst staat geen vermelding van onderzoek naar benzoaat.

  Natuurlijk vind je op het internet wel heel veel artikels rond bovenstaande molecules, maar die zijn nooit wetenschappelijk onderbouwd, geen referenties naar wetenschappelijke onderzoeken en allemaal zijn ze gebaseerd op “ik heb gelezen dat…” of “ik heb horen zeggen dat”

  Jammer dat er mensen/organisaties zijn die profiteren van de wetenschappelijke ongeletterdheid van 90% van onze bevolking om hun agenda door te drukken.

  • Aspartaam is toch nog geen eenduidig oordeel over? Uiteindelijk wordt er al langer onderzoek gedaan naar Aspartaam dan gemiddeld onderzoek wordt gedaan naar een nieuw medicijn, maar toch zijn de resultaten nog steeds niet 100% zeker. Ieder onderzoek heeft weer iets anders te melden.

  • Het beste blijft toch zo dicht bij moeder natuur te blijven, voeding wat je lichaam herkent en dat komt niet uit de fabriek. Simpel toch!

 29. Wist je dat:
  – water ook gebruikt wordt om schoon te maken?
  – sinaasappelsap en andere fruitsappen MEER zuur bevatten?
  – we allemaal al heel lang dood zouden zijn als dit artikel zou kloppen?

  Neerhalen die onzin. Een bericht plaatsen dat het maar een vertaling is en dat jullie het niet zelf hebben geschreven is juist een reden meer om het hier niet te laten staan! Niemand heeft dit artikel nodig om te weten dat overdaad schaadt.

 30. Kirsten, Je hebt helemaal gelijk. Paniek en gil site’s noem ik ze ook.Lees de site eens van “Groene mevrouw” het artikel “Overdrijven is ook een vak” Aangezien ik geen links mag plaatsen. Ook nog humoristische geschreven.

 31. Alle frisdranken zijn slecht voor je. Cola is dan misschien iéts schadelijker maar omdat er in alle frisdranken wel een hoge zuurgraad zit zal dat ook niet veel beter voor je zijn. En, alles waar je teveel van neemt is superslecht voor je, zelfs teveel water. Dus neem net als 2x in de week een eitje, 2x in de week een colaatje. Dan kan het sowieso geen kwaad! Je lichaam kan meer aan dan je denkt. Als je gezond leeft, genoeg sport en veel water drinkt al helemaal;)

 32. Wat een broodje-aap-gedoe alweer. Dat teveel suiker niet deugt, is niet te ontkennen. Maar hetzelfde geldt voor zout en honderden andere voedingsbestanddelen die in normale doses onschadelijk zijn, maar in hoge doses schadelijk worden. Net zoals dat voor zowat alles geldt, geldt ook hier dus dat de gulden regel erin bestaat alles met mate te doen.

  De enige andere kritiek die wél hout snijdt in dit artikel, gaat enkel over de Light en Zero varianten. De varianten waar aspartaam inzit, dus. Ik weet dat er al enorm veel onderzoek gevoerd werd naar de effecten van aspartaam, doorgaans met sterk uiteenlopende en vaak zelfs diametraal tegengestelde conclusies, maar de boventoon wordt toch gevoerd door het “aspartaam is onschuldig”-kamp. Daar heb ik mijn bedenkingen bij. Dat zit zo.
  Ik ben 5 jaar gelden gestopt met roken. Net zoals veel stoppende rokers begon ik als een gek kauwgom te kauwen.? Een pakje Freedent per dag. Na enkele weken kreeg ik massaal klachten. Hoofdpijn, abnormaal vermoeid en suf, duizelen, diarree, misselijkheid, hartkloppingen, enz… Het duurde even voor ik de link legde met de kauwgom. Toen ik overstapte naar een ander merk MET i.p.v. zonder suiker verdwenen de klachten op enkele dagen tijd. Ter controle probeerde ik na enkele klachtenvrije dagen nog eens met Freedent, en hop… daar waren de problemen weer. Na wat testen met andere merken kon ik de groep verdachten (met vooral Acesulfam K en Aspartaam in de hoofdrollen) herleiden tot de ene echte dader : aspartaam. Bij alle aspartaam-bevattende producten kreeg ik de zelfde klachten, die na stopzetting van het aspartaam-gebruik weer weg ebden. Bizar, want het goedje wordt afgebroken tot fenylalanine en asparaginezuur, die beide als onschadelijke, natuurlijk in ons voedsel voorkomende aminozuren bekend staan. Geen idee dus waar het schadelijk effect vandaan kwam, maar het wàs er echt wel.

  Anyway, om die reden dus nooit Cola Light of Zero voor mij. Alleen de enige echte komt erin. Zonder slecht gevoel. Gewoon lekker. :-)

 33. Jammer dat er dingen in staan die helemaal niet kloppen.
  De lever zet suiker helemaal niet om in vet.

  De lever slaat overtollig suiker op in de levercellen voor “barre” tijden en de lever verandert vetzuren in andere structuur.
  Dus verdiep je eerst in hoe het werkelijk in het lichaam werkt

  • http://www.medicinfo.nl/%7B8c749ac4-2a86-45d7-a7ba-846d0c60cefe%7D

   De stofwisseling van koolhydraten in de lever omvat:
   de omzetting van enkelvoudige suikers zoals glucose in glycogeen (glycogenese = glycogeenvorming);
   de omzetting van galactose en fructose in glucose;
   de omzetting van eiwitten en vetten in glucose (gluconeogenese = glucosenieuwvorming).
   Wanneer het bloed te veel glucose bevat, zet de lever dit om in glycogeen, de opslagvorm van koolhydraten. Wanneer de glucoseconcentratie in het bloed daalt, zet de lever glycogeen weer om in glucose. Ook zet de lever verschillende vormen van suikers om in glucose, zoals galactose en fructose. Gluconeogenese is een mechanisme waarmee de lever de bloedsuikerspiegel verhoogt als deze laag is of tijdens perioden van vasten. De lever speelt dus een belangrijke rol bij het handhaven van de optimale glucoseconcentratie in het bloed. Wanneer een overmaat aan koolhydraten wordt opgenomen, worden deze in vetten omgezet die naar het vetweefsel worden vervoerd, waar ze worden opgeslagen.

   • klopt inderdaad allemaal, buiten dat vetten in glucose omgezet worden. Dit is onmogelijk. Glucose kan enkel omgezet worden in vetten, omgekeerd kan nooit.

 34. Wist je dat Cola van ouds her geen frisdrank is maar een middel voor maag en darmklachten?
  Verder is het zo dat ik als arts in de tropen elke dag Cola dronk om eventuele maag en darmproblemen te voorkomen.

  • Wikipedia is niet echt een betrouwbare bron. Op http://www.pubmed.com kun je onderzoeken vinden die wat beter zijn onderbouwd:
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8939194 – Increasing brain tumor rates: is there a link to aspartame?
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23553132 – Toxic effects of aspartame metabolites on astrocytes and neurons.
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19896282 – Methanol: a chemical Trojan horse as the root of the inscrutable U. (Methanol = onderdeel aspartaam)

   • Eindelijk iemand die de echte wetenschap naar bovenhaald i.p.v. Wikipedia waar de informatie niet altijd acuraat is.
    Pubmed is de bibliotheek van de wetenschap waar je alle onderzoekingen kan opzoeken.

    Wat ik heel spijtig vind, is dat sommige hier, mensen letterlijk beledigen omdat dat ze niet foutloos kunnen schrijven.
    Het is niet omdat je fouten maakt in de nederlandse taal(of andere) dat je geen mening mag hebben over een onderwerp. Misschien is de nederlandse taal niet zijn of haar moedertaal of doet deze persoon gewoonweg zijn uiterste best om in een vreemde taal te schrijven. Mensen op deze manier zo kleineren is echt van heel klein niveau.

 35. Boeie, gaan we nu zeiken om dit? Dit was al bekend voordat ik geboren was. Tenslot het gaat eerst de maag in voordat het bij een andere orgaan komt. Daar word het afgebroken goed bezig OP. Dus heeft geen effect op de rest alleen veel suikers. Maar ja boeie. Is tenslot altijd nog beter als roken.

 36. Cola als bestrijding tegen ongedierte??? Dan gooi maar eens een liter cola over je terras in hartje zomer! Of zijn er geen insecten in Indië die op suiker afkomen?

 37. Je bent per ongeluk vergeten je verhaal met bronnen te onderbouwen Juglen. Je zou niet willen dat sketische mensen gaan denken dat het niet allemaal waar is toch?

 38. Een van mijn clienten dronk anderhalve fles coca cola per dag. Pijn in de gewrichten en spieren, zeker 30 te zwaar.
  Na het stoppen met die cola op mijn advies waren de gewrichtspijnen binnen een week verdwenen.
  Toeval?

  • Absoluut Toeval!

   Ik drink al meer dan tien jaar MINSTENS een blikje per dag. Heb nog nooit last gehad van maag, gewricht of andere chronische pijnen. Ziek ben ik zelden. Tanden in orde. Perfect gewicht (mss zelfs een beetje te mager)
   Door te zeggen dat cola aan de bron ligt van medische problemen of dergelijke bent u enkel rond de pot aan het draaien en het komt er gewoon op neer dat een mens gezonder moet gaan leven op andere vlakken!

 39. gewone cola is mijn medicijn… Ik heb zwaar PDS en op aanraden van mijn arts drink ik een glas ijskoude coca cola en na een kwartier tot half uur gaat het beter. Heerlijk spul!

  Natuurlijk is het rommel, dat weet iedereen maar dan nog niet over de light versie gesproken, dat is pas echte rommel. Ik kan het nu niet meteen onderbouwen maar die zoetstoffen zijn veel slechter dan suiker.

  En mensen die zonder cola ineens van pijntjes af zijn geloof ik niet, die mensen zijn waarschijnlijk ook meteen anders gaan eten want alleen van cola kan dat nooit. Tenzij je natuurlijk 5 liter per dag naar binnen werkt ofzo.

  • pds en cola..
   raar ik heb namelijk ook pds en alles met gas en suikers kunnen mijn darmen zeker niet verdragen.mijn gastro entro arts raad dit juist af.
   en ik merk dat zelf ook wel als ik zoiets drink.
   zo zie je maar hoe meningen kunnen verschillen he :-)

 40. Beste Jurgen,

  Je weet niet waar je over praat. Je kan wel heel leuk gaan smijten met links, maar feit blijft dat je er niets van weet en eenzijdig je mening uit (waar je overigens recht op hebt). Ik kwam deze link tegen van een organisatie die toch redelijk skeptisch zijn als het gaat om deze producten. Lees zelf maar wat zij erover zeggen.
  http://www.skepsis.nl/aspartaam.html

  Veel leesplezier!

 41. Is dit een pro ana site voor ouderen? Zo klinkt het wel. Blijf van die cola af je wordt er dik van en het is ongezond.
  Doe mij nog eens een cola. Yolo

 42. Wat een commentaar allemaal… Mensen, zoals alle informatie die er beschikbaar is, kan iedereen voor zichzelf bepalen of dit wel of niet voor hem ‘werkt’. Indien deze, of wat voor informatie dan ook die je zal tegenkomen in je leven, niet met je resoneert, laat het dan voor wat het is. Waarschijnlijk zal je ergens anders wel vinden waar je naar op zoek bent.

  Als iedereen overal waar men het niet mee eens bent commentaar op moet leveren, dan wordt het er niet gezelliger op. Wat is het nut ervan? En bovendien, niemand wordt verplicht om de artikelen te lezen en voor dé ultieme waarheid aan te nemen die geplaatst worden.

  Ik vind in ieder geval dat Juglen heel erg zijn best doet om mensen te informeren zodat iedereen een bewustere keuze kan maken t.a.v. voeding en gezondheid. De keus is en blijft aan jou wat je ermee doet…

 43. awel voor mij is het dus gezond, het maakt dopamine aan, ik heb parkinsonisme en produceer weinig dopamine skol!

 44. Een onzin verhaal behoor tot het rijk der fabelen.
  Vlekken verwijderen met cola,niet dus cola geeft zelf vlekken op je kleding.
  Roest verwijderen,niet dus,zelf geprobeerd .
  Zoek het maar op in broodje aap verhalen.
  Ik drink al mijn hele leven cola en ja je word er dik van en dat is afhankelijk van de hoeveelheid .
  Ik ben zeer gezond en daar moet je wat voor doen.

 45. 1. Fosfaat -en oxaalzuur zijn in grote aantallen wel schadelijk voor de nieren. Maar als je veel drinkt worden schadelijke kristallen afgevoerd.
  2. Maar… er zitten 14 suikerklontjes in sportdrank, 10 in redbull, 7 in cola/sinas/cassis en 4 in appel of sinaasappelsap. Dus van twee glazen appelsap wordt je binnen 10 minuten misselijk volgens het artikel? Want fosfaatzuur zit er vrijwel niet in.
  3. De lever slaat suiker, dat we niet direct nodig hebben, op in de levercellen als glycogeen (zetmeel). Wanneer we behoefte hebben aan extra suikers, zet de lever glycogeen weer om in glucose. Dat verbrand weer.
  4. Het artikel staat bol van de onwaarheden en tegenstrijdigheden beetje jammer. Update gelezen.

 46. agh joh tegenwoordig is alles slecht. dit is slecht voor je gezondheid, botor is slecht voor kilo’s en aderen, dit dat zus zo is kankerverwekkend pff. als we op ALLES zouden moeten letten zouden we verhongeren. het valt mij bovendien op dat ze in bepaalde dorpen in bv Turkije, Marokko en dergelijke, alles eten en drinken waar over slecht word gesproken maar DIE mensen zijn wel de gene die GEZOND hun 120e jaar halen joh heb zelf pas mijn opa verloren van bijna 130. en of men dit nou gelooft of niet is hun eigen probleem, maar ik ga niet op elk ding zitten letten

 47. mijn zoon moest op school vroeger [mavo] een test doen met cola.
  wel mensen,door deze TEST drinkt hij geen cola meer.
  Omdat er na het KOKEN van een glas cola een laag TEER achterbleef!

  In ons drinkwater is FLUOR toegevoegd!
  Maar in de SCANDINAVISCHE LANDEN staat dat als VERGIF gemeld en is daar verboden ! in tandpasta en in drinkwater enz.

  dus worden we DOM gehouden!
  Gaf mijn kinderen GEEN FLUOR-TABLETTEN of TANDPASTA MET FLUOR

  ASPERTAAM is al jaren in het nieuws als vergif gemeld!
  En als kankerverwekkend gemeld!
  Waarom is KANKER momenteel VOLKSZIEKTE Nr-1 ?

  deze meldingen zijn niet voor de lol !
  waar rook is,is vuur!

 48. Wederom een groot flauwekul bericht. Ik kom uit de gezondheidszorg en weet toevallig dat er een paar specialisten zijn die af en toe zeggen tegen mensen met bepaalde klachten; neem maar een paar cola’tjes per dag voor een weekje!!!!!!!!!!!

  Beste Frank,

  50 jaar geleden werd er door artsen ook gezegd : “Steek maar lekker een sigaretje op, dat is goed voor je”!!!!!!

 49. Er zit wel een fout in het artikel:
  Insuline zet enkel suiker om in glycogeen (opslagproduct van suiker, gelijkaardig aan zetmeel aanwezig in brood) en niet in vet. Het lichaam zal wel eerst suikers (en dus ook glycogeen) verbranden en dan vet waardoor je minder vet verbruikt en waardoor ook extra ingenomen vet hoofdzakelijk opgeslagen zal worden (hierdoor verdik je).

 50. Ach, zelfs kraanwater is giftig als je er maar genoeg van drinkt…(maar dan moet je we héél veel water drinken)

 51. Ik weet wel zeker dat cola niet gezond is. Na een x aantal weken geen cola te hebben gedronken kwam ik bij een kennis die wel cola nuttigt.

  Daar heb ik ca een halve liter cola gedronken met alle gevolgen van dien want ik ben er doodziek van geweest. Het was trouwens cola van de appie heijn de goedkoopste die er is , maar dat zou niet uit moeten maken.

  Ik drink nu geen cola meer, ik drink alleen maar water biologische koffie en biologische melk.

  Ook al leef ik maar 1 keer en heb ik een laag inkomen toch wil ik wel gezond leven en me bewust zijn van dit leven.

 52. Goeiedag Juglen,
  Allereerst hartelijk dank voor de vele nuttige informatie die je voor ons verzamelt. Ben zelf in opleiding orthomoleculaire geneeswijze.de rode draad door vele reacties is dat niemand graag met het vingertje gewezen wordt. De inhoud van vele reacties bevestigen dat. aan alle coladrinkers raad ik aan er toch mee te stoppen. Vroeg of laat afhankelijk van je constitutie/conditie komen er klachten (symptomen) die voor ieder anders zijn. We zijn namelijk individu’s die verschillend reageren op één en dezelfde stof. Door het drinken van cola en frisdrank kan je gezondheid alleen maar verbeteren…je voeding is je medicijn… je medicijn is je voeding… verander je voeding…verander je wereld…ieder zijn eigen verantwoordelijkheid..

 53. Als je dit weet over cola dan ben je echt dom als je gewoon cola blijft drinken! dan heb je echt een bord voor je kop.

 54. Veel cola is niet goed, maar mijn internist zei mij dat het goed voor mijn darmen is om iedere dag 1 glas cola te drinken. Sinds ik dat doe heb ik minder last van mijn darmen. Ik neem dan ook niet meer dan 1 of 2 glazen. Wat mij zeer verbaasd is dat er mensen zijn die jonge kinderen cola geven. En dan klagen dat het kind zo slecht slaapt.

 55. Hallo Jurgen,

  Heb je de vertaling van dit artikel ook gelezen? In dit artikel en de vertaling is geen enkele bron toegevoegd als onderbouwing. Daarmee is dit artikel dus waardeloos! De amerikaanse schrijver noemt in het originele artikel (lees: http://www.getholistichealth.com/33496/what-happens-to-our-body-after-drinking-coca-cola/ ) de volgende bron: http://wikipedia.org

  Geen enkele Nederlandse HBO/WO instelling accepteert zo’n artikel als een student als enige bron http://wikipedia.org opgeeft.

  Daarmee kopieer je enkel dus de mening van de schrijver Tsvetan Petrov. Meneer Petrov (zie: http://www.linkedin.com/pub/dir/Tsvetan/Petrov) heeft geen medische opleiding.

  Daarmee heeft de inhoud van dit artikel net zoveel waarde als dat een vuilnisman/it-expert/beddenverkoper/automonteur/begravenisondernemer of wie dan ook vertelt hoe slecht cola is.

  Jammer.

 56. bij de Mc Donalds gebruiken ze 7up om de grill schoon te maken, werkt supergoed.. dus tja…. moet je ook niet dinken?

 57. Er is een land in de wereld die geen cola drinkt.

  en het is israel. ze maken het maar ze drink het niet, slim he

 58. Wat een vreemd eenzijdig stuk.. Waarom kun je met cola goed roest etc verwijderen?…omdat het zuur is, en dat komt door het koolzuurhoudend water. Het zelfde effect bereik je dus met volledig natuurlijk koolzuurhoudend bronwater. Graag even het stuk corrigeren

  Alvast bedankt

 59. Vaag stuk, het zal niet al te best zijn maar dat is met alles zo. Kom vaak in warme landen en dus volledig ingeënt bij de GGD, de artsen van de GGD adviseren zelfs om bij maagklachten en dergelijke eerst even een colaatje te nemen dus zeg het maar !

 60. Even over de “Cocaine” die vroeger in coca cola zat. Mijn vrouw komt uit Bolivia en heb de coca productie van dichtbij meegemaakt. Om cocaine te maken komt er een heel proces aan te pas met chemicalieen voordat een coca blad cocaine is. Hier worden diesel benzine en andere chemicaliën voor gebruikt. Uiteindelijk wordt de stof die in een blad zit verzamelt in een pulp en word er gezorgt dat die in een poeder (vaak kalk word opgenomen). Nu de grap van de dag: Je hebt ongeveert 1 grote juten zak samengepropte coca bladeren nodig voor een halve gram cocaine. Dus die paar blaadjes die vroeg in de coca cola zat heb jij nooit niks van gevoelt. Daarbij is het kauwe van Coca erg gezond en doen vrijwel alle culturen aan het andes gebergte dit blad kauwe voor hoogt ziekte en vitamines waaronder mijn schoonmoeder. Ik word vooral moe van dit soort berichten want als je naar al deze berichten zou moeten luisteren was er nog maar weinig wel te eten. Daarbij wat intresseert het jou wat ik in mijn mond stop? We zijn oud genoeg om die keuzes zelf te kunnen maken en de regering hoeft zich daar ook niet mee te bemoeien. Bij deze vraag ik je vriendelijk: Stop met je propaganda vega-hippie.

 61. Dat het artikel juist is of niet, dat laat ik in het midden.
  Ik ga hier even mijn ervaring beschrijven.
  In mijn jeugd tijdens de school dronk ik Coca cola met de fles.
  Ik weet nog dat mijn leraar wetenschappen me waarschuwde dat dit heel slecht was en dat ik daar beter mee zou stoppen.
  Maar je bent jong en denkt dat je het beter weet.
  Ik ben Coca cola blijven drinken.
  Op mijn 21ste kreeg ik een eerste plekje PSORIASIS (huidziekte) op mijn ellebogen.
  Op die leeftijd waren ook mijn tanden al ontzettend slecht en aangetast.
  Nu 30 jaar later sta ik helemaal vol met PSORIASIS, en niks blijkt nog te helpen, en ik heb nooit enige verbetering gehad.
  Een dokter wist me zelfs te melden dat waarschijnlijk mijn immuunsysteem is beschadigd.
  Het zal uiteraard niet alleen aan de cola hebben gelegen, maar ik ben er wel van overtuigd dan het een belangrijke rol heeft gespeeld in mijn ziekte. Nu weet ik ook dat die leraar meer dan gelijk had, maar helaas het kwaad is geschied.
  Een ding is zeker: het is gemakkelijker voorkomen, dan genezen !!!
  Ik hoop dan ook dat dit een beetje stof geeft tot nadenken.

  • Ga naar een ervaren natuur – orthomoleculaire therapeut en /of acupunctuur in combi met kruidentherapie in jou regio.
   Er veel te doen met de juiste voeding, vitamine – kruiden – algen, algemeen en gericht of op ontstekingen.
   Je hoeft de hoop nog niet op te geven hoor!
   Ik kan nu allemaal dingen op gaan noemen, maar je kan beter 1 op 1 onder behandeling gaan / advies krijgen.

  • Trouwens , ik was ook een fanatiek cola drinker!
   Ben nu fanatiek bezig met gezonde voeding, zowel westers als TCM (traditionele Chinese geneeskunde) en orthomoleculaire geneeskunde.
   Je wordt altijd pas wijs op latere leeftijd. Gelukkig kan het lichaam veel herstellen, al kost dat echt wel tijd en moeite.
   Succes, geef de moed niet op, heb geduld!

 62. Nou ik zal jullie vertellen dat ik in de zorg werk en mensen met ernstig buikgriep op de been heb geholpen met cola..waar het prik uit is ,kleine slokjes drinken en je buikgriep is weg…net als met voedselvergiftiging…. cola drinken en je bent weer klaar… ook met een kater zo weer klaar na een glas cola…dus zo slecht is cola niet …TOCH ???

 63. Ik drink al jaren cola en dan nog niet de echte die van de aldi waar er volgens my nog meer suikers inzitten

  maar mensen die klagen dat ze verdikken geen last van ja op 8-9jaar tyd ben ik 5 kilo aangekomen en ik weeg nu al heel lang hetzelfde (50kg)

  cola is niet goed dat weet ik maar het is een verslaving en ik heb al dikwijls geprobeert om te minderen maar het lukt me maar niet heb het 1x 2 weken volgehouden en ik begon bijwerkingen te krijgen ik had barstende koppijn

  ik heb last van men rug en de artsen zeiden dat de cola die ik drink er geen deugt aan doen , heb ook last van een lage bloeddruk en cola is daar goed voor maar als je altyd cola drinkt daalt en zakt je bloeddruk veel te snel waardoor je je duizelig voelt en dan nog myn tandsarts is ook niet zo tevreden dat ik cola drink

  maar ik geef toe ik moet cola drinken of ik loop een hele dag zo moe als iet

  dusja

  grote verslaving

  mijn papa zegt altijd dat ik leef op chips en cola en het is ook zo :p

 64. Af en toe een glaasje cola is niet zo slecht. Maar ik ben als kind enorm veel frisdrank gedronken. Cola, 7-up en Sinas. Gevolg na een paar uur: slapeloosheid, overmoedig, hyperactief. Ik ben daar gevoelig voor.
  Nu zal niemand dat onbeperkt aan kinderen geven. Koffie doet hetzelfde. Ook snoep met rare kleuren (winegums) en chips. Chips = maagpijn. Cola = maagpijn als je er teveel van drinkt. Lightproducten met aspartaam zijn niet gezond. Stevia is een betere suikervervanging. Het verschilt per mens. Kijk goed wat je elke dag eet. Groente, fruit, vette vis, peulvruchten, pure chocolade, noten en granen zijn gezond. Dat de wereld niet gezond is, is wel duidelijk. Eten zonder kunstmatige stoffen is mogelijk, maar het is veel werk.

 65. Suiker is de boosdoener! Dus moet je oppassen met het consumeren van producten die TEveel bevatten. Cola valt daaronder dus moet je daarmee oppassen! Maar iedereen is verantwoordelijk voor ze eigen lijf!

 66. Een haast komisch artikel, feitelijk onjuist en zwaar achterhaald, zoals de laatste regels eigenlijk al melden

 67. wat een vreselijke onzin zeg ik ben 43 jaar en drink al meer als 30 jaar cola waar van zeker de laatste 20 anderhalve liter per 24 uur volgen mijn huisarts is mijn bloeddruk er een uit het voorbeeld boekje zo mooi als het moet zijn mijn hart longen lever alles is goed dus geen gezondheids klachten door de cola en ik heb zelf echt wel een geprobeerd om roest te verwijderen met cola resultaat naatje heeft het geholpen. en waarom weer over de cola mijn vader heeft vroeger in de mengsmering etc gezeten contacten gehad met shell en castrol enzo daar weet ik van dat sinas en 7up het zelfde is alleen ander kleurtje en andere smaak.

 68. Echt jongen. eigenwijze flikkers. De mens boeit het niet wat er ook gezegd wordt. De mensen zijn toch niet bewust van wat ze eten en dat zullen ze ook niet willen aangezien ze zo’n leuke impulsieve gedachten hebben “ohja komt toch wel goed”, maar mensen hebben niet in de gaten dat het je van binnen gewoon afbreekt. Net als de kipnuggets in mcdonalds. Ik neem aan dat veel mensen weten dat dit niet echt vlees is maar eigenlijk 100% rest afval is van vlees wat gewoon rotzooi is. Er is zelfs een onderzoek gedaan naar een big mac van de mcdonalds en een normale hamburger van een restaurant. Ze werde beiden 15 jaar in een afgesloten ruimten gestopt en uiteindelijk bleek de big mac geen steek veranderd te zijn en de normale hamburger was allang verteerd. Dan ga je toch bij jezelf nadenken wat er allemaal wel niet toegevoegd wordt aan ons voedsel. Is voedsel nog wel voedsel is het allemaal niet gewoon een nieuw chemisch uitgevonden goedje dat in de supermarkt ligt? maar wat heb ik te zeggen. ik kan alleen informeren doe wat je niet late kan.

 69. Sommige reacties hier zijn zo lomp dat het maar weer getuigt hoe dom ze worden gehouden door deze Co. en weet ik veel wie. Ik zou zeggen wees zuinig op je lichaam voor de rest hoeft je niet te reageren op mijn reactie.

 70. Verder beseffen sommige mensen niet dat je lichaam is gemaakt om op overlevingsvermogen te werken. dat wil zeggen dat je lichaam al die stoffen maar slikt(dus vecht). MAAR ergens in een hoekje ook ontzettend om hulp vraagt. Als je je leeghoofd niet gebruikt is het een keertje fataal. of je nou 40 of 60 bent op een dag zegt je lichaam klaar en nu accepteer ik het niet meer. WAT DAN!!even heel lomp gearticuleerd voor de lomperds..

 71. Ik drink zelf ook rond de 2 liter per dag aan cola. Heb zelf laatst nog checkup gehad in het ziekenhuis en die artsen vonden cola beter dan sappen uit pak!
  En ja ik drink veel cola maar ik ben niet dik zo’n 57 kilo. Me tanden zijn nog in perfecte staat. Omdat ondanks ik veel cola drink mezelf goed verzorg! In tegen stelling tot mijn broer die al 170 kilo weegt.

  Cola is slecht maar als je zo begint is er geen stoppen meer aan want tegenwoordig is ALLES slecht voor je.

 72. tips van niks..
  Om vlekken te verwijderen van kleding, giet je cola overheen, voeg er wasmiddel aan toe en start de wasmachine. Je zult versteld staan van het resultaat.

  de machine heeft nu 2x gedraaid terwijl ik er met die kleding in mn handen naast sta: nog steeds vlekken

 73. Het word nu zo gebracht dat het lijkt alsof je aan af en toe een glas cola drinken je lichaam ernstige schade toedoet.

  De stoffen zijn schadelijk, echter het gaat hier om zeer kleine hoeveelheden, dit artikel geeft dan ook een vertekent beeld van de waarheid.

 74. Pffff….en wat is dan wel zogenaamd gezond en goed voor je?alles wat je koopt is een grote shit als je de de tekst op de verpakking gaat lezen wil je het niet eens proeven!we worden toch van alle kanten in de maling genomen…..dus ik zeg-proost!doe nog wat cola bij!

 75. het zal best slecht zijn enzo….. maar…. als ik misselijk ben, dan drink ik een glas cola en dan knapt het weer op. Dus zijn er ook positieve dingen over cola te zeggen :-)

 76. Wat een onzin. Ik drink 3 liter cola light per dag al 23 jaar. Ik was 16 jaar geleden voor het laatst een dag ziek, ik heb een chronisch lage bloeddruk. Ben ik dan een medisch wonder?

 77. Aroma’s – onbekende aromatische toevoegingen.

  Één ervan is kaneel. Daar is mijn zoon dus intolerant voor. Het is maar goed dat een vriendin (met dezelfde intolerantie) me waarschuwde dat er kaneel zit in cola, want het staat niet op de etiketten. Helaas hoeven producenten er alleen maar op te zetten dat er “aroma’s” in zitten, of “specerijen”. Kom op, durf het beestje bij z’n naam te noemen!

 78. ik ben tijdelijk overgeschakeld op cola light, en voelde me nog slechter dan met cola. Nu drink ik sinds een aantal maanden geen cola meer, alleen nog fanta zero en het resultaat is verbluffend. Geen opgezwollen buik meer. Wat er in zit, weet ik niet, maar alleszins zal het niet zo ongezond zijn als cola.

 79. iemand een idee hoe coca cola ontstaan is

  het was vroeger een middeel om cocaineverslaafde helpen af te kicken googel het maar eens even vroeger bevatte het echt kleine hoeveelhede cocaine

 80. ach wat maakt t allemaal uit.
  er zijn mensen die jaren cola drinken en nergens last van hebben. er zijn mensen die gelijk een suikerverslaving hebben en zeer depressief hierdoor zijn.
  er zijn mensen die jaren roken en een rustige dood tegemoet gaan en er zijn mensen die er nog nooit 1 gerookt hebben en doodgaan aan longkanker.
  en zo kan t lijstje doorgaan.

  t is allemaal maar een gok. t enige wat je kan doen is hopen dat je keuzes je niet fataal worden. en dan is t gewoon de vraag aan jezelf of je jarenlang cola wilt drinken en misschien ergens last van wilt krijgen.
  of dat je altijd gezond leeft en misschien onverklaarbaar t loodje legt.

  leef gewoon je leven en doe wat je zelf t verstandigst vind.
  en natuurlijk zitten er tegenwoordig allerlei stoffen in zowat alle producten die je koopt. en is t gevaarlijk om hier veel van te consumeren.( er zitten bijvoorbeeld suikers in sigaretten, zodat je dat lekker vind. en er zitten bijna overal wel e-nummers in die bij grote hoeveelheden gewoon dodelijk zijn)

  doe gewoon wat je goeddunkt. geniet van je eigen leven, zolang je anderen ook maar laat genieten van hun eigen keuzes. schaad t niet een ander en alleen jezelf is er volgens mij geen probleem

 81. als ik zo rond kijk na alles hè en een beetje van alles en nog wat te hebben gelezen !! valt het mij erg op dat het niet echt over het artikel gaat hier!! gaat het er om of coca cola wel gezond is of niet maar wat ik meer tegen kom is dat jullie mensen meer met spelling’s fouten bezig zijn dan waar het echt om draait …de term mensen in hun waarde laten en mensen nemen zo als ze zijn ( met of zonder spel fouten want niemand is perfect ) daar denken jullie dan niet aan …Nouwen dat iemand iets typt dat niet klopt jeetje als of dat zo belangrijk is ….niemand is beter in iets dan iemand anders ….!!! als jullie nooit een fout hebben gemaakt …en so what dat cola niet gezond voor je is …dat is tegenwoordig niets meer ..zo veel mag niet en zo veel kan niet ..en nies is niet goed meer voor je ..maar je doet die dingen toch wel ..want uit eindelijk is dat gewoon een gewoonte van het dagelijkse leven ..!!! dus in plaats je druk te maken om anderen …denk ik dat het beter is als je eerst naar je zelf kijk ..en dan naar een ander ..!! want er is altijd wel wat….AMEN

 82. Was niet zo eens een grote coladrinker (half litertje/dag) maar nadat ik ermee gestopt was kwam mijn jeugdastma terug opzetten. Ondanks straffe medicatie (o.a. puffen met cortisone) bleef het probleem bestaan (weliswaar onder controle maar bvb normaal lachen was niet meer mogelijk (hoestbui) en diep inademen deed gewoon pijn….) en leek het er even op dat ik levenslang aan de pillen zou moeten zitten tot ik bijna drie jaar later zelf tot de hypothese kwam dat stoppen met coladrinken wel eens de trigger zou kunnen geweest zijn. Ben terug cola beginnen drinken en na een paar weken merkte ik al een groot verschil. Nu, drie maanden later, is mijn probleem bijna volledig van de baan. Huisarts lacht mij uit maar ondertussen heb ik op het internet gevonden dat waarschijnlijk de cafeine (of de restjes coke ‘-) en/of de dopamine die ik zelf produceer) mij helpt om de astma te verdringen. Groot nadeel is wel dat nu mijn bloeddruk de hoogte is ingegaan en over de eventuele gevolgen van de andere rotzooi (en calorieën) die ik nu binnenkrijg ben ik in het ongewisse. Het wordt nu zoeken naar een goed evenwicht of misschien een andere bron van cafeine.

 83. Mijn frisdrankgeschiedenis:
  Tot mijn 16-de dronk ik Exota. Die drank kwam toen negatief
  in het nieuws, omdat er flessen explodeerden.
  Vanaf die tijd is mijn favoriete drank cola. Geen Coca Cola of Pepsi,
  maar gewoon b-merken, supermarkt cola. Gemiddeld drink ik een liter per
  dag, in de zomer soms het dubbele. Ben vanwege de suiker later wel op
  cola-light overgegaan. Ik ben nu 76…. en zo gezond als een vis!
  Hou toch op met al die indianenverhalen.
  Groeten: Henkie Cola.

Reacties zijn gesloten.