Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Wat is beter: Tandenpoetsen voor of na het ontbijt?

Wat is beter: Tandenpoetsen voor of na het ontbijt?

Het is een eeuwige discussie: is het beter om je tanden te poetsen voor of na het ontbijt? In dit artikel duiken we in de wetenschap achter deze prangende vraag.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat poetsen na het ontbijt effectiever is in het verminderen van schadelijke bacteriën die tandbederf veroorzaken. Het poetsen kan helpen om voedselresten weg te halen en de blootstelling van je tanden aan suikers te beperken. Dit is gunstig voor de mondgezondheid, maar het is alleen niet goed om je tanden direct na een zuurhoudende maaltijd te poetsen, omdat dit juist kan bijdragen aan tanderosie. Voedingsmiddelen, en dan vooral die met veel koolhydraten, zorgen voor een tijdelijke daling van de pH in je mond. Je glazuur wordt hierdoor zachter. Als je dan meteen gaat poetsen, kan dat leiden tot beschadiging en slijtage van de tandoppervlakken.

Experts adviseren daarom om na het ontbijt ongeveer 20-30 minuten te wachten met poetsen. Dit geeft het speeksel in je mond de tijd om de zuurgraad te neutraliseren, voordat je het zachte glazuur poetst. Uit onderzoek blijkt dat tandenpoetsen direct na de maaltijd de pH-waarde van het speeksel verder verlaagt, waardoor het nog zuurder wordt in je mond.

Als je 30 minuten wacht met poetsen, komt de pH-waarde van het speeksel weer dichterbij het niveau van voor de maaltijd. Zo krijgt het de kans om eventuele vroege gaatjes te remineraliseren. Voor mensen met een verhoogd risico op tandbederf wordt zelfs aangeraden om 30-60 minuten na het eten te poetsen.

Concluderend toont het bewijs uit meerdere studies aan dat het over het algemeen beter is om na het ontbijt 20-30 minuten te wachten met tandenpoetsen. Zo kan het speeksel zuren neutraliseren en tanderosie voorkomen, in plaats van direct na de maaltijd te poetsen. Uiteraard kan de ideale wachttijd per persoon variëren. Maar voor optimale mondgezondheid lijkt uitstellen van poetsen na het ontbijt de voorkeur te hebben.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.