Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Wat is coprofagie?

Wat is coprofagie?

Het eten van ontlasting wordt ook wel coprofagie genoemd. Dit is een fenomeen dat vaak bij honden wordt gezien, maar in werkelijkheid komt het bij veel verschillende diersoorten voor. Hoewel het voor mensen vaak een afkeer opwekt, kan het voor sommige dieren een natuurlijk en noodzakelijk onderdeel van hun dieet zijn. In dit artikel gaan we dieper in op wat coprofagie is, welke dieren het vertonen en waarom, en of het ook bij mensen voorkomt. We bespreken ook de mogelijke oorzaken en oplossingen van coprofagie bij huisdieren en waarom het belangrijk is om aandacht te besteden aan dit gedrag.

Het woord coprofagie is afgeleid van de Oudgriekse woorden copros (uitwerpselen) en fagie (eten). Het kan verwijzen naar het eten van uitwerpselen van andere soorten, van andere individuen of van zichzelf.

Dieren zoals honden, katten, fretten, konijnen, paarden en ratten zijn bekend om coprofagie te vertonen. Bij sommige van deze dieren, zoals konijnen, is het zelfs een normaal onderdeel van hun dieet omdat ze voedingsstoffen opnieuw willen opnemen die tijdens de eerste spijsvertering niet volledig zijn opgenomen.

Opbouwen van darmflora
Jonge olifanten, reuzenpanda’s, koala’s en nijlpaarden eten de uitwerpselen van hun moeders of andere dieren in de kudde om de benodigde bacteriën te verkrijgen voor de juiste vertering van vegetatie in hun ecosysteem. Bij de geboorte hebben deze dieren steriele darmen en bevatten ze deze essentiële bacteriën niet, waardoor ze geen voedingswaarde uit planten kunnen halen. Biggen die vroeg in hun leven poep eten, hebben over het algemeen een betere groei en gezondheid.

Bron van vitamines
Sommige dieren, zoals hamsters, cavia’s, chinchilla’s, egels en varkens, eten hun eigen uitwerpselen omdat ze denken dat het een bron is van vitamine B en K, geproduceerd door bacteriën in hun darmen. Het eten van uitwerpselen kan ook een vorm van zelfbevrediging zijn voor deze dieren. Zeldzame gevallen van gorilla’s die hun eigen uitwerpselen eten zijn ook waargenomen, misschien omdat ze zich vervelen, warm eten willen of de zaden in de uitwerpselen opnieuw willen opeten.

Coprofagie bij honden
Bij honden wordt coprofagie vaak gezien als een gedragsprobleem en kan het wijzen op een gebrek aan voedingsstoffen in hun dieet. Honden kunnen ook poep eten uit verveling of om aandacht te vragen. In sommige gevallen kan coprofagie een symptoom zijn van een onderliggende medische aandoening.

Coprofagie bij mensen
Bij mensen is coprofagie zeldzaam en wordt het vaak gezien bij mensen met een verstandelijke beperking of bij bepaalde psychische stoornissen. Bij mensen vindt coprofagie soms ook plaats als onderdeel van de seksualiteit. Het is echter belangrijk op te merken dat het eten van poep voor mensen gevaarlijk kan zijn omdat het ziekteverwekkers kan bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Het is dus belangrijk om te begrijpen dat coprofagie een natuurlijk gedrag kan zijn voor sommige dieren, maar dat het bij anderen kan wijzen op een onderliggend probleem. Als je merkt dat je huisdier poep eet, raadpleeg dan je dierenarts om te bepalen of er medische of gedragsproblemen zijn die moeten worden aangepakt.

Slotwoord
Hoewel coprofagie een onaangenaam gedrag kan zijn voor sommige dieren en mensen, is het belangrijk om te begrijpen waarom het gebeurt en hoe het kan worden aangepakt om de gezondheid en het welzijn van onze huisdieren te waarborgen.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.