Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Wat is een Elvis tosti of Elvis Sandwich precies?

Wat is een Elvis tosti of Elvis Sandwich precies?

Elvis Presley is algemeen bekend als de “King of Rock and Roll”, met zijn iconische muziek en optredens die een eeuwige invloed op de wereld hebben gehad. Maar wist je dat een tosti bestaat die naar hem vernoemd is? Deze sandwich werd beroemd als favoriet van de Amerikaanse zanger Elvis Presley en het recept is sindsdien gepubliceerd in talloze kookboeken en krantenartikelen. Je kunt het zelfs in vele restaurants bestellen als je wil.

Elvis Presley, de rock-‘n-rolllegende uit de jaren 50 en 60, had een favoriet broodje dat geïnspireerd was op de sandwich die zijn moeder vroeger vaak voor hem maakte toen hij nog een kind was. Zijn boterhammen werden toen besmeerd met pindakaas en daarop werden stukjes banaan en soms bacon gelegd. Dit simpele gerecht werd al snel populair onder zijn fans en staat sindsdien bekend als de favoriete sandwich van Elvis Presley. In feite is het een variant op de Fool’s Gold Loaf.

Wat is de Fool’s Gold Loaf precies?
De Fool’s Gold Loaf is een sandwich die oorspronkelijk werd geserveerd in het Colorado Mine Company restaurant in Denver, Verenigde Staten. De sandwich bestaat uit een volledig uitgehold brood gevuld met een hele pot pindakaas, een hele pot jam (bij voorkeur druivengelei) en een pond spek. Vervolgens werd de sandwich in aluminiumfolie gewikkeld en gedurende een uur in de oven geplaatst, waarna hij werd geserveerd. De Fool’s Gold Loaf werd beroemd toen Elvis Presley er in de jaren 70 dol op was. Tegenwoordig wordt de Fool’s Gold Loaf soms nog steeds aangeboden in restaurants in Denver en andere delen van de Verenigde Staten als een nostalgisch gerecht.

Elvis was zo dol op deze sandwich dat hij er veel voor over had. Een bekende anekdote is dat hij met zijn privéjet van zijn landgoed Graceland naar Denver vloog, alleen maar om de Fool’s Gold Loaf te proeven. Dit kostte alleen al aan kerosine 16.000 dollar (ongeveer 13.000 euro).

Recept
Als je zelf thuis aan de slag wilt, dan is het maken van een Elvis tosti zo gepiept, de ingredienten die je nodig hebt zijn:

  • 2 sneetjes wit brood
  • 2 plakjes ontbijtspek
  • 2 eetlepels pindakaas
  • 1 banaan, in plakjes gesneden
  • 1 eetlepel boter

Bereidingswijze:

  1. Bak de ontbijtspek in een koekenpan totdat het knapperig is.
  2. Besmeer één sneetje brood met pindakaas en leg de plakjes banaan erop.
  3. Leg de plakjes ontbijtspek op de banaan en leg het andere sneetje brood er bovenop.
  4. Smeer de buitenkant van de boterhammen in met boter.
  5. Verwarm een grillpan of tosti-ijzer en grill de tosti aan beide zijden goudbruin en knapperig.

Deze tosti is geïnspireerd op de favoriete sandwich van Elvis Presley. Je kunt het ook lekker maken met chocoladepasta of chocolade hagelslag, een snufje kaneel en een beetje honing om er je eigen “Elvis tosti” van te maken. Hoe dan ook, echte kaas komt er niet aan te pas!

Varianten
De klassieke ‘Elvis-sandwich’ is overvloedig besmeerd met pindakaas en belegd met banaan, bosbessenjam en spek. Maar er bestaan inmiddels vele andere varianten. In 2007 presenteerde Nigella Lawson in haar tv-programma “Nigella Bites” de “Elvis Presley’s Fried Peanut Butter and Banana Sandwich”. Deze variant van de sandwich bestaat uit witbrood, boter, banaan en pindakaas. Een andere variant van de Elvissandwich is de pindakaas-banaanclubsandwich, waarbij sla, basterdsuiker en citroensap worden toegevoegd om de sandwich een combinatie te geven van de klassieke Elvissandwich en de club sandwich.

Andere namen
Het recept van de Elvis tosti komt ook wel onder andere namen voor op de wereld, zoals de peanut butter and banana sandwich (PB&B), ofwel pindakaas-banaan-sandwich, en de peanut butter, banana and bacon sandwich (PB,B&B), ook wel bekend als pindakaas-banaan-bacon-sandwich.

Slotwoord
Een Elvis tosti is een heerlijke sandwich die in de Verenigde Staten een cultfavoriet is geworden. De combinatie van spek, banaan en pindakaas zorgt voor een uniek smaakprofiel waarvan bekend was dat Elvis er zelf van hield. Met slechts een paar eenvoudige ingrediënten en een broodrooster kan iedereen zijn eigen versie van dit heerlijke broodje maken. Voor wie op zoek is naar iets nieuws en spannends, is de Elvis tosti het perfecte comfort food gerecht.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.