Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Wat is het verschil tussen Brie en Camembert?

Wat is het verschil tussen Brie en Camembert?

Brie en Camembert zijn twee heerlijke kazen die veel gemeen hebben. Beide zijn afkomstig uit het noorden van Frankrijk en worden gemaakt van koemelk. Ze staan bekend om hun romige textuur, verrukkelijke smaak en eetbare korst. Hoe kan je dan het verschil zien tussen Camembert en Brie, aangezien Brie en Camembert veel kenmerken gemeen hebben? Er zijn enkele duidelijke verschillen waaraan je kunt zien met welke soort kaas je van doen hebt.

Geschiedenis
Brie is genoemd naar de streek waar hij vandaan komt – de Briestreek in Île-de-France. Camembert is ontstaan in Normandië. Hoewel er geen officiële tijdlijn bekend is, zijn velen het erover eens dat Brie een veel langere geschiedenis heeft. Er zijn documenten gevonden die melding maken van mensen die al in de 8e eeuw van Brie genoten. Camembert verscheen daarentegen pas aan het eind van de 18e eeuw. Camembert is dus een veel recenter ontwikkelde kaas, en sommige zeggen dat deze is gebaseerd op Brie.

Verschil in smaak
Hoewel Brie en Camembert een vergelijkbaar productieproces kennen, zijn er toch enkele subtiele verschillen met grote gevolgen. Zo zijn de melkzuurbacteriën in Camembert sterker dan in Brie. Hierdoor heeft Brie een mildere smaak. Soms wordt tijdens de kaasbereiding room aan Brie toegevoegd, waardoor deze een romigere textuur krijgt. Brie heeft een licht en boterachtig aroma. De geur van Camembert is aardser. Na het proeven van Brie en Camembert kunt je concluderen dat de smaak van deze kazen dicht bij elkaar liggen. Er zijn toch echter subtiele variaties tussen de twee. Beide worden beschreven als nootachtig, fruitig, grasachtig, en zelfs paddenstoelachtig, maar Brie is milder met een romige, boterachtige smaak, terwijl Camembert een diepere, meer aardse en intense smaak en aroma heeft. 

Brie
Brie staat erom bekend een milde smaak te combineren met een fijnere textuur. Hij heeft een zacht en romig mondgevoel.

Camembert
De smaak van camembert is dieper en iets intenser. Hij wordt vaak omschreven als aardser dan Brie. Qua textuur is hij dichter, terwijl Brie iets zachter is.

Verschil in grootte
Je kunt een Camembert van een Brie onderscheiden door zijn grootte. Een hele Camembert is kleiner dan Brie en wordt vrijwel altijd in z’n geheel verkocht als een platte schijf met een diameter van ongeveer 8-10 centimeter. Een hele Brie is een grote schijf en wordt vaak in partjes met de vorm van een wig verkocht. Je kan geen wig van Camembert kopen omdat de schijf hier te klein voor is. Maar pas op, veel kruideniers verkopen tegenwoordig ook “baby brie”, die qua grootte lijkt op Camembert – wat de verwarring tussen deze twee zachte kazen alleen maar groter maakt.

Camembert versus Brie
Brie heeft een verfijnde smaak en een zachte textuur, terwijl Camembert een meer rustieke kaas is met een aardsere smaak en compactere textuur. De verhouding tussen korst en kaasdeeg maakt de Camembert iets sterker in vergelijking met een brie, wanneer ze die even lang is gerijpt. Beide kazen zijn absoluut heerlijk op hun eigen manier. Oorspronkelijk werd voor ongepasteuriseerde koemelk gebruikt, maar tegenwoordig wordt voor commerciële Brie en Camembert vaak gepasteuriseerde melk gebruikt omdat de regelgeving inzake rauwe melk het gebruik van rauwe melk aan banden legt. Gepasteuriseerde Brie of Camembert mag dan ook door zwangere vrouwen worden gegeten. Echte Franse Brie en Camembert, die op artisanale (ambachtelijke) wijze zijn gemaakt, zijn nog altijd op basis van rauwe melk en dus ongepasteuriseerd.

Samenvatting
Brie is groter dan een Camembert en wordt daardoor in partjes verkocht. Ook bevat meer Brie meer vet waardoor de kaas zachter en romiger is. Camembert wordt in z’n geheel als schijf / wiel verkocht. De smaak van Camembert is sterker. De schil van Camembert is dikker en de textuur is steviger (bronnen: President, BetterHomes, Kitchn).

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.