Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Wat is het verschil tussen gerookte of gestoomde makreel?

Wat is het verschil tussen gerookte of gestoomde makreel?

Makreel is een veelzijdige en populaire vissoort die op verschillende manieren bereid kan worden. Twee veelvoorkomende varianten zijn gerookte en gestoomde makreel. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee?

Er bestaat vaak verwarring over de termen “gestoomde makreel” en “gerookte makreel” in Nederland. Met “gestoomde makreel” wordt vaak warm gerookte makreel bedoeld. Deze makreel wordt gerookt bij ongeveer 70 °C, waardoor de vis tijdens het roken gaart. Dit type makreel is veelal te koop in supermarkten. “Gerookte makreel” daarentegen, wordt koud gerookt bij 25-30 °C. Hierbij krijgt de vis voornamelijk een rooksmaak, maar gaart niet door de hitte. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop gerookte zalm wordt bereid. Beide methoden maken gebruik van rook, maar verschillen in temperatuur en het effect daarvan op de gaarheid en smaak.

Hoewel de huid van makreel enige bescherming biedt, beschermt het niet goed tegen chemicaliën uit het rookproces. Roken introduceert vaak schadelijke stoffen zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), die vrijkomen bij de verbranding van organisch materiaal als hout. Deze PAK’s kunnen diep in het vlees van de vette vis doordringen en zijn potentieel ongezond.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.