Het hangt ervan af of je er botanisch of culinair naar kijkt. Botanisch gezien heet iets fruit wanneer het voortkomt uit de bloem van een plant. We spreken dan van een vrucht. De andere eetbare delen van een plant worden geschaard onder de groenten. Denk hierbij aan de wortel, de stengel en bladeren. Fruit bevat ook zaden en groenten niet. Volgens deze definitie zijn komkommer, aubergine, avocado, olijf, pompoen, tomaat en paprika vruchten. Toch zien we dat meestal niet zo. Dat komt omdat we culinair onderscheid maken in smaak. Wanneer de smaak zoet is, categoriseren we een vrucht onder fruit. Als de smaak van een vrucht niet zoet is, spreken we van een groente, ondanks het feit dat fruit officieel een verzamelnaam is voor eetbare vruchten.
Gerelateerde artikelen:
- Wat is het verschil tussen fruit en groenten?
- Is komkommer een vrucht of een groente?
- Is ‘Apeel’ een chemisch of natuurlijk laagje op groente & fruit?
- 14 tips om kinderen meer groente en fruit te laten eten
- Hoeveel porties groente moet je dagelijks eten?
- Hoeveel fruit per dag is het gezondst?
- De top 10 meest gegeten fruitsoorten in Nederland
- 20 tips om meer groente te eten
- Groente blijft langer goed door ze goed te verpakken
- Toegevoegde ‘groente’ in pizzabodem, tortilla en pasta blijkt wassen neus