Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Wat is het verschil tussen influenza A en B

Wat is het verschil tussen influenza A en B

Influenza, beter bekend als de griep, is een zeer besmettelijke virale infectie die de luchtwegen aantast. Er zijn verschillende soorten influenzavirussen, maar de meest voorkomende die mensen treffen, zijn influenza A en B. Hoewel beide types griepachtige symptomen kunnen veroorzaken, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen influenza A en B, zodat je beter kunt begrijpen hoe deze virussen zich gedragen en welke gevolgen ze kunnen hebben.

Wat is influenza A?
Influenza A is het meest voorkomende en virulente type griepvirus. Het virus heeft verschillende subtypen, gebaseerd op twee eiwitten op het oppervlak van het virus: hemagglutinine (H) en neuraminidase (N). Dit maakt het virus in staat om zowel mensen als dieren te infecteren, zoals vogels en varkens. De meest voorkomende influenza A-subtypes die seizoensgebonden bij mensen voorkomen H1N1 en H3N2. Influenza A is verantwoordelijk voor de meeste uitbraken en pandemieën van de griep. Het virus muteert vaak, wat betekent dat nieuwe stammen regelmatig opduiken en de effectiviteit van griepvaccins kan verminderen. Geschat wordt dat influenza A-infecties 75 procent van alle bevestigde seizoensgriepinfecties uitmaken.

Wat is influenza B?
Influenza B is een minder vaak voorkomend en meestal minder ernstig type griepvirus in vergelijking met influenza A. Het virus komt vrijwel uitsluitend voor bij mensen en heeft geen subtypen zoals influenza A. Influenza B circuleert meestal tijdens het griepseizoen samen met influenza A, maar veroorzaakt meestal minder ernstige ziekte en minder uitbraken. Influenza B muteert minder snel dan influenza A, wat betekent dat er minder variatie is in de circulerende stammen van het virus. In tegenstelling tot influenza A wordt influenza B niet verder onderverdeeld in subtypes. Maar het kan wel verder worden onderverdeeld in specifieke virusstammen en stammen. Influenza B-infecties zijn goed voor de resterende 25 procent.

Wat is influenza C?
Influenza C is een type influenzavirus dat bij mensen een milde ziekte van de luchtwegen kan veroorzaken. Het verschilt van de meer algemene influenza A- en B-virussen, die verantwoordelijk zijn voor seizoensgriepuitbraken. Influenza C komt minder vaak voor en veroorzaakt over het algemeen mildere symptomen dan influenza A of B. Symptomen van influenza C zijn onder meer koorts, hoesten, keelpijn en neusverstopping. Veel mensen met influenza C hebben echter slechts milde of helemaal geen symptomen. Het virus wordt meestal verspreid door contact met afscheidingen van de luchtwegen, bijvoorbeeld wanneer een besmet persoon hoest of niest. Influenza C wordt over het algemeen niet beschouwd als een groot probleem voor de volksgezondheid, en er bestaat geen specifiek vaccin voor. Omdat het echter ziekte kan veroorzaken, is het belangrijk om goede hygiënische gewoonten te hanteren, zoals vaak de handen wassen en de mond en neus bedekken bij hoesten of niezen, om de verspreiding ervan te helpen voorkomen.

Wat is influenza D?
Influenza D is een type influenzavirus dat vooral runderen treft, hoewel het ook varkens en andere dieren kan besmetten. Influenza D werd voor het eerst vastgesteld in 2011 en verschilt genetisch van influenza A, B en C. Van influenza D is niet bekend dat het bij mensen ziekte veroorzaakt, maar sommige mensen kunnen antilichamen tegen het virus hebben, wat erop wijst dat ze er ooit aan zijn blootgesteld. De voornaamste zorg over influenza D is het effect ervan op de gezondheid van dieren, met name in de vee-industrie. Infectie met influenza D kan bij vee ademhalingsproblemen veroorzaken, waaronder hoesten, neusuitvloeiing en koorts, en kan ook leiden tot een verminderde melkproductie en gewichtsverlies. Net als andere soorten influenzavirussen wordt influenza D verspreid via respiratoire afscheidingen en contact met besmette dieren. Hoewel er momenteel geen vaccin beschikbaar is voor influenza D bij mensen, zijn er wel vaccins beschikbaar voor vee en andere dieren. Het is belangrijk de verspreiding van influenza D bij dieren te controleren en te beheersen om te voorkomen dat de ziekte zich naar mensen kan verspreiden.

Over de indeling
De naamgeving van influenzavirusstammen is complex. Zij omvat informatie zoals

  • influenzatype (A, B, C of D)
  • soort van oorsprong (indien geïsoleerd in een dier)
  • geografische oorsprong
  • stamnummer
  • jaar van isolatie
  • H- of N-subtype voor influenza A

Hoe verspreidt influenza zich?
Influenza komt vooral voor in de koude maanden. Het verspreidt zich door kleine druppeltjes die mensen uitademen als ze hoesten, niezen of dichtbij anderen zijn. Na het inademen van deze druppeltjes duurt het meestal 3 tot 4 dagen voordat je ziek wordt. Het virus kan zich blijven verspreiden vanaf de dag voordat je symptomen krijgt tot ongeveer 5 tot 7 dagen nadat je ziek bent geworden. Bij kinderen en mensen met een zwak immuunsysteem kan dit langer duren. Het is dus belangrijk om goed op te letten en voorzichtig te zijn als je in contact komt met iemand die ziek is.

Het verschil tussen influenza A en B
Het belangrijkste verschil tussen influenza A en B is hun potentieel om uitbraken en pandemieën te veroorzaken. Influenza A is meestal virulenter en verantwoordelijk voor de meerderheid van de griepuitbraken en pandemieën. Dit komt deels doordat het virus sneller muteert en in staat is om zowel mensen als dieren te infecteren. Influenza B is meestal milder en komt vrijwel uitsluitend voor bij mensen, met minder kans op ernstige ziekte of uitbraken. Beide types kunnen echter griepachtige symptomen veroorzaken, zoals koorts, hoesten, keelpijn, spierpijn, vermoeidheid en hoofdpijn.

Wat zijn de symptomen van influenza?
De symptomen van influenza (griep) kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen plotseling optreden. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  1. Koorts of verhoging van de lichaamstemperatuur
  2. Hoesten
  3. Keelpijn
  4. Loopneus of verstopte neus
  5. Spier- of gewrichtspijn
  6. Vermoeidheid
  7. Hoofdpijn
  8. Koude rillingen

In sommige gevallen kunnen mensen met influenza ook last hebben van misselijkheid, braken of diarree, maar dit is meestal meer gebruikelijk bij kinderen dan bij volwassenen. Als je denkt dat je griep hebt, is het belangrijk om veel rust te nemen, veel water te drinken en eventueel medicatie te nemen om de symptomen te verlichten. Als de symptomen ernstig zijn of langer dan een week aanhouden, is het verstandig om contact op te nemen met een arts.

Welke medicijnen kunnen helpen?
Als je de griep hebt, dan is dat vaak niet zo ernstig. De meeste mensen herstellen snel zonder medicijnen. Als je wel veel pijn hebt, dan kan het helpen om paracetamol of ibuprofen te nemen. Als er veel mensen ziek zijn in bijvoorbeeld een ziekenhuis of verpleeghuis, dan kunnen medicijnen worden voorgeschreven om te voorkomen dat je ook ziek wordt. Er zijn verschillende soorten medicijnen die kunnen worden gebruikt om de griep te behandelen. Sommige medicijnen, zoals oseltamivir, zanamivir en peramivir, werken tegen zowel influenza A als B. Andere medicijnen, zoals amantadine en rimantadine, werken alleen tegen influenza A. Helaas kunnen sommige virussen resistent worden tegen deze medicijnen, dus het is belangrijk om te weten dat ze niet altijd werken.

Conclusie
Influenza A en B zijn twee verschillende types griepvirussen die verantwoordelijk zijn voor de meeste gevallen van de griep bij mensen. Influenza C is minder ernstig en komt minder vaak voor. Hoewel influenza A en B beide types zijn die griepachtige symptomen kunnen veroorzaken, is influenza A meestal ernstiger en heeft het een groter potentieel om uitbraken en pandemieën te veroorzaken. Influenza B is meestal milder en komt minder vaak voor. Het is belangrijk om te weten dat zowel influenza A als B kan leiden tot complicaties, vooral bij risicogroepen zoals jonge kinderen, ouderen en mensen met chronische medische aandoeningen. Om jezelf en anderen te beschermen tegen de griep, is het aanbevolen om elk jaar een griepvaccinatie te krijgen, aangezien de bescherming die het vaccin biedt, kan variëren afhankelijk van de circulerende stammen van het virus en de mate waarin het virus muteert. Daarnaast is het belangrijk om goede hygiënemaatregelen te volgen, zoals regelmatig handen wassen, om de verspreiding van het griepvirus te beperken.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.