Veel mensen vragen zich af wat nu eigenlijk het verschil is tussen een krent en een rozijn. De meeste mensen weten wel dat krenten en rozijnen beiden gedroogde druiven zijn. Maar wat is nu het exacte verschil? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag!
Het is nog best lastig om deze vraag te beantwoorden, omdat in elk deel van de wereld er weer andere definities gelden. Zo spreken ze in Amerika bijvoorbeeld over raisins, sultanas en currants. Hieronder bespreken we de terminologie zoals deze in Nederland geldt.
In het kort kunnen we zeggen dat rozijnen en krenten afkomstig zijn van een andere druivensoort:
- Rozijnen: deze kunnen worden gemaakt van diverse grote druivensoorten. De naam rozijnen stamt af van het Franse raisin, wat zich in het Nederlands gewoon ‘druif’ betekent. Hoe langer rozijnen worden gedroogd, hoe donkerder en zoeter ze worden. Dit komt doordat het vocht eruit verdampt, waardoor de suikers en plantenstoffen worden geconcentreerd. Een veelgebruikte rozijnensoort is de pitloze witte druif genaamd Sultana, die ook wordt gebruikt in het gelijknamige koekje. Sommige mensen denken dat gele rozijnen van witte druiven komen en blauwe rozijnen van blauwe druiven, maar dat klopt niet. De kleur hangt namelijk grotendeels af van de manier waarop ze gedroogd zijn, waarbij vooral de duur een grote factor is. Ook kunnen rozijnen in de zon of in de schaduw worden gedroogd. Rozijnen worden na de pluk kort geweekt in potas, om ze zo licht van kleur te houden. Potas bestaat voornamelijk uit kaliumcarbonaat en is een rijsmiddel dat het E-nummer E-501 draagt. Het maakt ook onderdeel uit van bakpoeder. Kaliumcarbonaat, oftewel potas, wordt onder meer gebruikt in recepten zoals Hasseltse speculaas of taai taai. Het is in feite een loogzout (een alkalische / basische stof). Potas zorgt ook voor kleine scheurtjes in de druif, waardoor ze sneller drogen. Na het logen worden rozijnen namelijk tussen de wijnstokken op folie in de zon te drogen gelegd. Na een paar weken worden ze vervolgens gewassen en ontdaan van hun steeltjes. Een bekend recept met rozijnen is het dessert / toetje boerenjongens. Boerenjongens zijn in brandewijn (Brandy) ingelegde rozijnen.
- Krenten: zijn gedroogde pitloze druiven van het druivenras de Vitis vinifera ‘Korinthiaka’, of in het Frans: raisin de Corinthe. Corinthe, in Nederland meestal Korinthe genoemd, is de Griekse plaats waar deze druif vandaan komt. Korinthe werd vroeger namelijk regelmatig afgekort tot krent. Inmiddels wordt deze druivensoort ook verbouwd in Californië en Australië. Omdat krenten afkomstig zijn van de Corinthe druif, zijn ze ook schaarser. De Corinthe druif is vrij klein. De kleur van de krent varieert van bruin, diepblauw tot soms zelfs zwart. Hierin onderscheid een krent zich duidelijk van de lichtere rozijn. De smaak is meestal lichtzurig en wat droog. Hoe donkerder de kleur, hoe zoeter de krent is. Doordat krenten relatief klein zijn, worden ze vaak verwerkt in krentenbrood, krentenbollen en oliebollen.
Zowel rozijnen als krenten hebben gemiddeld 90% van hun vocht verloren. Beiden worden na het drogen vaak behandeld met zwaveldioxide om de houdbaarheid te verlengen. Moderne onderzoeken tonen aan dat zowel rozijnen als krenten vaak meerdere soorten bestrijdingsmiddel bevatten, waardoor de biologische variant sterk de voorkeur heeft. Soms worden krenten en rozijnen voorzien van een laag plantaardige olie, om zo te voorkomen dat ze aan elkaar kleven.