Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Wat is het verschil tussen obstipatie en constipatie

Wat is het verschil tussen obstipatie en constipatie

Obstipatie en constipatie zijn termen die vaak worden gebruikt om een verstoorde stoelgang of moeite met poepen te beschrijven. Sommige mensen denken misschien dat er een verschil is tussen deze twee termen, maar eigenlijk zijn ze synoniemen en hebben ze dezelfde betekenis. In dit artikel zullen we uitleggen wat obstipatie en constipatie betekenen en waarom er geen verschil is tussen deze termen.

Obstipatie en constipatie
Obstipatie en constipatie verwijzen beide naar een aandoening waarbij iemand moeite heeft met het regelmatig en gemakkelijk passeren van ontlasting. Dit kan leiden tot harde, droge en soms pijnlijke stoelgang. Obstipatie kan veroorzaakt worden door een verscheidenheid aan factoren, waaronder onvoldoende vezelinname, uitdroging, gebrek aan lichaamsbeweging, stress of een verandering in routine.

Geen verschil
Er is geen verschil tussen obstipatie en constipatie, aangezien beide termen naar dezelfde aandoening verwijzen. In Nederland noemen we deze aandoening ook wel verstopping. In sommige regio’s of landen wordt de term obstipatie vaker gebruikt, terwijl in andere regio’s constipatie gangbaarder is. Beide termen zijn echter correct en kunnen door elkaar worden gebruikt om dezelfde aandoening te beschrijven.

Wanneer is er sprake van?
De frequentie van ontlasting kan variëren van drie keer per dag tot drie keer per week, afhankelijk van het individu. Wanneer iemand minder dan drie keer per week ontlasting heeft, of als het moeizaam gaat, wordt dit beschouwd als verstopping of obstipatie. De vertraging van de stoelgang in de dikke darm kan leiden tot verharding en uitdroging.

Hoe vaak komt het voor?
De prevalentie van obstipatie varieert, maar over het algemeen wordt geschat dat ongeveer 10 tot 30 procent van de algemene bevolking op enig moment in hun leven obstipatie ervaart. Het komt vaker voor bij jonge kinderen en immobiele ouderen. Jaarlijks raadplegen mannen en vrouwen de huisarts vanwege obstipatie, waarbij respectievelijk 6 en 11 patiënten per 1000 patiëntencontacten worden gezien. Deskundigen zijn van mening dat dit probleem mogelijk nog onderschat wordt.

Wat kun je eraan doen?
Het is belangrijk om dagelijks minstens 1,5 tot 2 liter vocht te drinken. Naast vochtinname speelt ook voeding een belangrijke rol in een gezonde darmwerking. Een vezelrijk dieet kan helpen bij het behouden van vocht in de darmen en het stimuleren van de darmwerking, wat kan leiden tot een toename van het volume en de zachtheid van de ontlasting. Vezels zijn vooral te vinden in volkoren- en roggebrood, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst, peulvruchten (bonen, erwten, linzen), groenten (inclusief rauwe groenten), fruit, volkoren koekjes, muesli(repen) en rijstwafels. Een dagelijkse inname van 30 gram vezels wordt aanbevolen. Let op dat vlees, eieren, kaas en andere melkproducten geen vezels bevatten. Bewerkt voedsel is arm aan vezels en laat dan zoveel mogelijk staan. Verder is het belangrijk om voldoende te bewegen, om ze de darmen voldoende te prikkelen. Belangrijk is om de aandrang nooit te negeren.

Conclusie
Obstipatie en constipatie zijn synoniemen en verwijzen naar dezelfde aandoening, namelijk moeite met het regelmatig en gemakkelijk passeren van ontlasting. Er is geen verschil tussen deze termen, en ze kunnen beide worden gebruikt om een verstoorde stoelgang te beschrijven. Het belangrijkste is om de oorzaken van obstipatie of constipatie te begrijpen en de juiste behandeling of leefstijlveranderingen toe te passen om het probleem te verhelpen.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.