Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Wat is het verschil tussen paprikapoeder en gerookte paprika poeder

Wat is het verschil tussen paprikapoeder en gerookte paprika poeder

Paprikapoeder wordt geproduceerd van speciaal geselecteerde paprika’s, meestal langwerpige die lijken op puntpaprika’s. Deze paprika’s worden eerst gedroogd. Na het droogproces worden de steeltjes en zaadlijsten verwijderd en het vruchtvlees wordt vermalen tot poeder. Dit proces zorgt voor het fijne, zachte poeder dat bekend staat als paprikapoeder.

Paprikapoeder wordt niet gemaakt van de blokvormige paprika’s die we kennen uit de supermarkt. In plaats daarvan wordt het gemaakt van een gedroogde en gerookte pepersoort die lijkt op puntpaprika’s of lange chilipepers. Deze peper heeft dezelfde rode kleur als een blokpaprika, vandaar de rode kleur van het poeder. Maar omdat een andere peper wordt gebruikt, smaakt het poeder heel anders dan de paprika’s die we eten. Daarom proeft paprikapoeder niet naar de paprika zoals we die kennen.

En wat met gerookte paprikapoeder?
Gerookte paprikapoeder, ook wel bekend als pimentón, wordt eveneens gemaakt van een speciaal type paprika, vaak peperachtiger van aard. Deze worden niet gewoon gedroogd, maar gerookt boven een vuur van eikenhout, soms wel dagenlang, wat bijdraagt aan een diepe, rokerige smaak. Net als bij gewone paprikapoeder worden na het roken de steeltjes en zaadlijsten verwijderd en wordt het vruchtvlees fijn vermalen.

Verschillen in smaak en kleur
De meest opvallende verschillen tussen gewone en gerookte paprikapoeder zijn te vinden in smaak en kleur:

  • Smaak: Gewone paprikapoeder heeft een milde, zoete tot neutrale smaak. Gerookte paprikapoeder daarentegen biedt een intens rokerig aroma dat onmiskenbaar is en vaak geassocieerd wordt met Spaanse gerechten zoals paella.
  • Kleur: Gewone paprikapoeder neigt naar een donkerder rood, terwijl gerookte paprikapoeder vaak een levendiger, felrood uiterlijk heeft.

Culinaire toepassingen

Beide soorten paprikapoeder zijn veelzijdig in de keuken. Hier zijn enkele ideeën voor hun gebruik:

  • Gewone Paprikapoeder: Perfect voor een subtiele smaak in gerechten zoals soepen, sauzen, vleesmarinades en groentegerechten. Het is ook ideaal voor huishoudelijke kruidenmixen.
  • Gerookte Paprikapoeder: Zijn robuuste smaak is geweldig in gerechten waar een rokerige toon gewenst is, zoals in barbecuesaus, sommige vleesruben, en natuurlijk in traditionele Spaanse gerechten. Het voegt niet alleen smaak toe, maar ook een prachtige roodachtige kleur aan elk gerecht.

Paprikapoeder wordt dus gemaakt van gemalen gedroogde paprika’s, in het bijzonder van langewerpige paprika’s die lijken op puntpaprika’s. De steeltjes en zaadlijsten worden verwijderd en het vruchtvlees wordt vermalen tot paprikapoeder. Dit resulteert in een milde, neutrale smaak en een donkere kleur.

Gerookte paprikapoeder, ook bekend als pimentón, wordt gemaakt van speciale peperachtige paprika’s die dagenlang worden gerookt boven een vuur van eikenhout. Na het verwijderen van de steeltjes en zaadlijsten, wordt het vruchtvlees vermalen tot gerookte paprikapoeder. Dit type paprikapoeder heeft een intensere en rokerige smaak en is meer felrood van kleur.

Bij het kiezen tussen gewone en gerookte paprikapoeder, kun je voor de gewone versie gaan als je een milde spice smaak wilt, en voor de gerookte versie als je een intensere spice twist en mooie kleur in je gerecht wilt. Gerookte paprikapoeder is ideaal voor gerechten als paella, soepen, sausen en barbecuegerechten, terwijl gewone paprikapoeder perfect is voor over je gebakken aardappels of omelet en voor het maken van een eigen kruidenmix.

Pimentón is onmisbaar in de Spaanse keuken en kan worden gebruikt in gerechten als paella, barbecuegerechten, marinades, worsten (chorizo), sauzen en tapas. Het kan worden gekocht bij delicatessenzaken, Spaanse winkels, Dille & Kamille en online. Het is vaak verkrijgbaar in de varianten mild en pittig. Probeer zelf lekker te experimenteren met dit heerlijke poeder!

Gezondheidsoverwegingen
Hoewel gerookte voedingsmiddelen zoals gerookt paprikapoeder populair zijn vanwege hun kenmerkende rokerige smaak, is het belangrijk om bewust te zijn van gezondheidsoverwegingen die ermee samenhangen. Bij het rookproces kunnen polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) ontstaan. PAK’s zijn chemische verbindingen die worden gevormd wanneer organisch materiaal, zoals hout, onvolledig verbrandt. Sommige PAK’s zijn geïdentificeerd als mogelijk kankerverwekkend. Regelmatige consumptie van gerookte producten die PAK’s bevatten, kan potentieel gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Het is daarom aan te raden om de inname van gerookte voedingsmiddelen te beperken en te variëren met andere kruiden en bereidingswijzen die minder risico’s met zich meebrengen. Dit helpt om een evenwichtige voeding te behouden en de blootstelling aan potentieel schadelijke stoffen te minimaliseren.

Conclusie
De keuze tussen gewone en gerookte paprikapoeder hangt grotendeels af van het soort gerecht dat je bereidt en de smaakintensiteit die je zoekt. Experimenteer met beide soorten om te zien hoe ze verschillende gerechten kunnen transformeren met hun unieke smaken en kleuren. Wat vaststaat, is dat beide een plek verdienen in de kruidenrek van elke culinaire liefhebber.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.