Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Wat is het verschil tussen verkoudheid en griep?

Wat is het verschil tussen verkoudheid en griep?

Zit je weleens te snotteren en vraag je je af of je nu griep of verkoudheid hebt? Geen zorgen, je bent niet de enige! Het is namelijk best lastig om het verschil tussen griep en verkoudheid te zien. In dit artikel leggen we het in simpele woorden uit, zodat je straks precies weet waar je aan toe bent.

Griep en verkoudheid
Wat zijn het eigenlijk? Griep en verkoudheid zijn allebei infecties die veroorzaakt worden door virussen. Ze lijken op elkaar omdat ze allebei de luchtwegen aantasten. Je kunt ze dus makkelijk door elkaar halen, maar er zijn wel degelijk verschillen. Griep en verkoudheid zijn beide aandoeningen van de luchtwegen, maar ze worden door verschillende virussen veroorzaakt. Omdat deze twee soorten ziektes gelijkaardige symptomen hebben, kan het moeilijk zijn om alleen op basis van de symptomen het verschil tussen beide te zien. In het algemeen is griep erger dan verkoudheid, en zijn de symptomen intenser. Verkoudheden zijn meestal milder dan griep. Mensen met verkoudheid hebben meer kans op een loopneus of een verstopte neus. Verkoudheid leidt meestal niet tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals longontsteking, bacteriële infecties, of ziekenhuisopnames. Griep kan zeer ernstige bijbehorende complicaties hebben.

Wat is griep?
Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Als je griep hebt, voel je je vaak echt beroerd. Je kunt hoge koorts krijgen (hoger dan 38 graden), spierpijn, hoofdpijn en een droge hoest. Het kan je flink uitputten en je hebt soms wel een week nodig om er weer bovenop te komen.

Wat is verkoudheid?
Verkoudheid wordt veroorzaakt door andere virussen, zoals het rhinovirus. Het is een mildere infectie dan griep. Je kunt last hebben van een verstopte neus, keelpijn, hoesten en soms een beetje verhoging. Verkoudheid duurt meestal niet zo lang als griep en is na een paar dagen vaak al een stuk beter.

Hoe weet je of je griep of verkoudheid hebt?
Griep begint vaak plotseling en heftig, terwijl verkoudheid zich langzaam opbouwt. Bij griep heb je meestal hoge koorts en voel je je echt ziek, terwijl je bij verkoudheid vooral last hebt van je neus en keel. Als je twijfelt, is het altijd verstandig om even langs de huisarts te gaan. Die kan je precies vertellen wat je hebt en wat je eraan kunt doen.

Hoe kun je het verschil zien tussen een verkoudheid en griep?
Omdat verkoudheid en griep veel symptomen gemeen hebben, kan het moeilijk (of zelfs onmogelijk) zijn om alleen op basis van de symptomen het verschil tussen beide te zien. Speciale tests die meestal in de eerste dagen van de ziekte gedaan moeten worden, kunnen uitwijzen of iemand griep heeft.

Als je verkouden bent, heb je waarschijnlijk symptomen als deze:

 • loopneus of verstopte neus
 • zere keel
 • niezen
 • hoest
 • hoofdpijn of lichaamspijn
 • lichte vermoeidheid

Griepsymptomen kunnen zijn:

 • droge hoestbuien
 • matige tot hoge koorts, hoewel niet iedereen met griep koorts zal krijgen
 • pijnlijke keel
 • rillingen
 • hevige spier- of lichaamspijn
 • hoofdpijn
 • verstopte en loopneus
 • ernstige vermoeidheid die tot twee weken kan aanhouden
 • misselijkheid en braken, en ook diarree (het meest voorkomend bij kinderen)

Verkoudheden komen geleidelijk opzetten in de loop van een paar dagen en zijn vaak milder dan de griep. Meestal gaat het na 7 tot 10 dagen beter, hoewel de symptomen tot 2 weken kunnen aanhouden.

Griepverschijnselen komen snel opzetten en kunnen ernstig zijn. Ze duren meestal 1 tot 2 weken.

Gebruik je symptomen als leidraad om uit te zoeken welke aandoening je hebt. Als je denkt dat je griep zou kunnen hebben, ga dan binnen de eerste 48 uur nadat je symptomen vertoont naar je dokter om je te laten testen.

Hoe voorkom je griep en verkoudheid?
Het is belangrijk om je handen regelmatig te wassen, zeker als je veel in contact komt met andere mensen. Zo voorkom je dat je virussen oppikt en verspreidt. Zorg ook voor een goede weerstand door gezond te eten, genoeg te slapen en regelmatig te bewegen. En als je toch ziek wordt, blijf dan even thuis om anderen niet aan te steken.

Slotwoord
Griep en verkoudheid kunnen behoorlijk op elkaar lijken, maar er zijn duidelijke verschillen. Griep is heftiger en zorgt voor hoge koorts, terwijl verkoudheid milder is en vooral zorgt voor klachten als een verstopte neus en keelpijn. Met een beetje gezond verstand en goede hygiëne kun je de kans op griep en verkoudheid verkleinen. En als je toch ziek wordt, weet je nu beter wat je hebt en wat je eraan kunt doen. Stay healthy!

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.