Hoofdpagina » Nieuws » Wat je eet op je 40e kan je gezondheid op je 70e beïnvloeden

Wat je eet op je 40e kan je gezondheid op je 70e beïnvloeden

Een gezonde levensstijl, waaronder gezonde voeding, op jonge en middelbare leeftijd is van groot belang voor een goede gezondheid op latere leeftijd. Dat blijkt uit recent onderzoek van Harvard University. Wetenschappers analyseerden 30 jaar aan voedingsgegevens van meer dan 100.000 deelnemers en ontdekten een sterk verband tussen voedingspatronen op middelbare leeftijd en de kans op een goede fysieke, mentale en cognitieve gezondheid op 70-jarige leeftijd.

Het onderzoek, gepresenteerd tijdens een groot voedingscongres, bouwt voort op jarenlange studies die aantonen dat een dagelijks dieet vol hoogwaardige voedingsstoffen het risico op chronische ziekten kan verkleinen en de cognitieve functies op oudere leeftijd kan ondersteunen. De onderzoekers vergeleken de voedingspatronen van de deelnemers met acht gezonde voedingspatronen, waaronder het DASH-dieet en de Alternative Healthy Eating Index. Zij die zich het meest hielden aan een dieet rijk aan fruit, groenten, volle granen en onverzadigde vetten, hadden 43% tot 84% meer kans op een goede gezondheid op 70-jarige leeftijd.

De onderzoekers benadrukken dat naast voeding ook lichaamsbeweging, levensstijl en toegang tot gezondheidszorg een rol spelen. Een ongezonde levensstijl en veel stress op jonge leeftijd kunnen namelijk al leiden tot verminderde cognitieve vaardigheden later. Beide studies onderstrepen het belang van een gezonde levensstijl met gezonde voeding vanaf jonge leeftijd voor de hersenfuncties en algemene gezondheid op oudere leeftijd. Kortom, wat je eet op je 40e kan je gezondheid op je 70e al beïnvloeden. Een gezond dieet rijk aan groenten, fruit, noten en peulvruchten helpt je langer gezond te blijven (NBC News).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.