Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Wat kan een metaalsmaak in de mond veroorzaken?

Wat kan een metaalsmaak in de mond veroorzaken?

Een metaalachtige smaak is meestal niet ernstig en kan een symptoom zijn van veel verschillende dingen. De behandeling zal afhangen van de oorzaak. Een metaalsmaak in de mond word ook wel dysgeusie of parageusie genoemd. Het is een smaakstoornis waarbij iemand de smaak van metaal waarneemt, ook al zit er niets in de mond.

Veel voorkomende oorzaken van metaalsmaak

Mogelijke oorzaken van een metaalsmaak in de mond:

 1. Tandvleesontsteking
  Poets regelmatig je tanden, gebruik flosdraad, laat om de 6 maanden een gebitscontrole doen.
 2. Vitamine B-12 tekort
  Ernstige tekorten aan vitamine B12 kunnen de zenuwen aantasten, wat kan resulteren in een metaalsmaak in de mond. Dit is dan wel in een vergevorderd stadium, waarbij meestal al andere klachten eraan vooraf zijn gegaan.
 3. Medicijngebruik
  Sommige medicijnen zoals metronidazol kunnen een metaalsmaak in de mond veroorzaken. Volgens een studie uit 2019 hadden 282 (17%) van de 1.645 patiënten in de databank van de studie met geregistreerde geneesmiddelen last van dysgeusia. Spreek met een arts of apotheker om advies en stop niet zomaar met het innemen van voorgeschreven medicijnen.
 4. Kankerbehandeling
  Van chemotherapie of bestraling is het bekend dat het kan zorgen voor een metaalsmaak. Mogelijke oplossingen: eet voedsel met een sterke smaak zoals gember en andere specerijen.
 5. Een COVID-19 infectie
  COVID-19 kan een metaalsmaak in je mond achterlaten. Een case study die in mei 2020 verscheen beschreef een persoon in China wiens eerste symptoom van COVID-19 een verlies van smaak en reuk was. De persoon beschreef voedsel dat ze normaal lekker vond als “flauw en metaalachtig”. Een paar dagen later kreeg ze een hoest, vermoeidheid, kortademigheid en benauwdheid op de borst, voordat ze op de intensive care werd opgenomen.
 6. Hooikoorts
  Dit is meestal gebonden aan een specifiek seizoen of periode in het jaar. Iemand kan last hebben van een metaalsmaak door ontstoken neusholten en problemen met het ruiken van voedsel.
 7. Verkoudheid
  Sinus infecties en andere luchtwegproblemen. De smaak zou moeten verdwijnen als het probleem is opgeklaard.
 8. Sinus-, bovenste luchtweg- en oorinfecties
  Infecties die je reukvermogen blokkeren kunnen je smaakvermogen hinderen en een metaalsmaak in je mond achterlaten.
 9. Indigestie
  Dit is een verstoring van de spijsvertering, soms ook wel dyspepsie genoemd. De smaak zou moeten verdwijnen na het verbeteren van de spijsvertering.
 10. Zwangerschap
  Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door zwangerschapshormonen. Het kan ervoor zorgen dat je een afkeer krijgt van voedsel dat je normaal lekker vindt, of juist geniet van voedsel dat je normaal niet lekker vindt. Soms kan het een zure of metaalachtige smaak in je mond veroorzaken, zelfs als je niets eet. Het smaakverlies is meestal tijdelijk en verdwijnt vanzelf.
 11. Nierfalen
  Als de nieren niet goed werken, kunnen afvalstoffen zich in het bloed ophopen. Door deze ophoping kan iemand last krijgen van een metaalsmaak in de mond. Vergiftiging met lood en soldeer kan tot nierbeschadiging leiden en daarmee dysgeusie veroorzaken.
 12. Stoornissen in het centrale zenuwstelsel
  De smaakpapillen zenden signalen naar de hersenen via de hersenzenuwen. Een verwonding binnen het centrale zenuwstelsel, zoals een beroerte, hoofdtrauma, of Bell’s palsy, kan een smaakstoornis  veroorzaken.
 13. Angst
  Sommige mensen met angst melden dat ze een slechte of metaalachtige smaak in hun mond hebben. Angst stimuleert de afgifte van stresshormonen in je lichaam, wat je smaakzin kan beïnvloeden. Het kan ook leiden tot een droge mond, wat kan bijdragen tot een slechte smaak.
 14. Supplementen
  Multivitamines met mineralen (zoals koper, zink of chroom) of middelen tegen verkoudheid (zoals zinkpastilles) kunnen een metaalsmaak veroorzaken. Meestal gaat de smaak weg naarmate je lichaam de vitaminen of medicijnen verwerkt. Controleer altijd de dosering en zorg ervoor dat je niet te veel inneemt.
 15. Je hebt een zinktekort of een teveel aan zink
  Dysgeusie kan veroorzaakt worden door een tekort of een teveel aan zink. Ondervoeding, waartoe ook een zinktekort kan behoren, kan de celvernieuwing vertragen, wat smaakveranderingen tot gevolg heeft. Anderzijds kunnen ook mensen die juist een te veel aan zink innemen last krijgen van dysgeusia – in de vorm van die vervelende metaalsmaak.
 16. Syndroom van pijnboompitten
  Het pijnboompit syndroom is een zeldzame reactie op pijnboompitten die 12 tot 48 uur na het eten ervan begint. Het veroorzaakt een bittere metaalsmaak in je mond die tot een maand kan aanhouden.
 17. Dementie
  Mensen met dementie hebben vaak smaakafwijkingen. De smaakpapillen zijn door zenuwen met de hersenen verbonden. Smaakafwijkingen kunnen optreden als het deel van de hersenen dat met smaak te maken heeft niet goed werkt.
 18. Blootstelling aan zware metalen
  Als je blootgesteld bent aan kwik of lood, kan het inademen van hoge concentraties van deze stoffen vaak een metaalsmaak geven.
 19. Slechte mondhygiëne
  Slechte mondhygiëne kan een metaalsmaak in je mond veroorzaken.

Wat te doen bij een metaalsmaak in je mond?

De volgende huismiddeltjes kunnen de metaalsmaak helpen verlichten:

 • het eten van citrusvruchten of het nippen van sappen, zoals sinaasappel- of citroensap
 • voor de maaltijd op een stukje biologische citroensnoep zuigen
 • het vermijden van het gebruik van metalen keukengerei en kookgerei
 • reinig de tong met een tongschraper
 • het drinken van kruidenthee
 • pas je dieet aan, zodat de mondflora zich kan herstellen
 • laat je bloed prikken op eventuele tekorten
 • het eten van yoghurt
 • goed gehydrateerd blijven
 • tanden en tong poetsen voor de maaltijd
 • spoelen met zout water, zuiveringszout, of antibacterieel mondwater voor het eten
 • Vermijd het roken van sigaretten

Om te onthouden
Een aanhoudende metaalsmaak in je mond kan allerlei oorzaken hebben, die tijdelijk of langdurig kunnen zijn. Veel mensen ervaren een metaalsmaak in combinatie met vermoeidheid en andere symptomen. De oorzaak van deze symptomen kan van alles zijn, van een kleine kwestie als seizoensgebonden allergieën tot mogelijk ernstige aandoeningen als nierfalen. Een metaalachtige smaak die gepaard gaat met vermoeidheid kan vele mogelijke oorzaken hebben. Sommige daarvan zijn relatief mild. In sommige gevallen kan het echter een teken zijn van een ernstige aandoening. Als je last hebt van vermoeidheid en een metaalsmaak in je mond, is het een goed idee om een arts te bezoeken voor een goede diagnose.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.