Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Wat zijn de beste aardappelen om friet mee te maken?

Wat zijn de beste aardappelen om friet mee te maken?

In de supermarkt komen we grofweg twee soorten aardappels tegen, dat zijn de vastkokende aardappels en de kruimige aardappels. Maar welke is nu het beste geschikt om friet of patat van te maken? En welke aardappelsoorten lenen zich het beste voor het maken van zelfgemaakte friet? Dat er meer beantwoorden we in dit artikel.

De twee hoofdsoorten aardappels:

  • Vastkokende aardappels zijn vooral geschikt voor salades en ovenschotels.
  • Kruimige aardappelsoorten zijn ideaal om te poffen, bakken, pureren en frituren. Als je aardappelpuree wilt maken, dan kun je eventueel ook nog uitwijken naar zeer kruimige aardappels.

Voor het maken van friet of patat kun je dus het beste kiezen voor vastkokende aardappels. Een andere factor waar je rekening mee moet houden is dat de aardappel groot genoeg is. De meeste patatmakers kiezen voor aardappelen groter dan 60mm. Een populaire soort is daarom het Bintje. Een ander ras die veel wordt gebruikt is de Agria. Verder worden ook nog wel eens Bildtstar, Désirée, Maritime, Première en Santé gebruikt.

Dat er maar twee soorten aardappels zijn, klopt in werkelijkheid niet. Sommige aardappelsoorten zitten namelijk precies tussen de vastkokende en kruimige in. Er bestaan ook zeer kruimige aardappels, welke niet geschikt zijn voor het maken van friet. Dat zit zo: kruimige aardappels danken hun naam aan het feit dat deze de neiging hebben om bij het koken makkelijk uit te eenvallen tot kruimels. Zeer kruimige aardappels zouden helemaal uiteenvallen en snel bruin kleuren en zijn daarom niet geschikt om friet mee te maken, vastkokende blijven wel stevig, maar kleuren niet makkelijk bruin.

Wanneer je kiest voor biologische aardappels, is het niet nodig om de aardappels te schillen. Hierdoor wordt je patat gezonder, omdat de schil voedingsstoffen zoals vezels bevat. Ook scheelt het nog eens een hoop werk! Zo vangen we dus twee vliegen in één klap.

Patat of friet?
Met patat of friet wordt overigens hetzelfde bedoeld. Of er over patat of friet wordt gesproken, hangt af van de geografische locatie. De precieze grens tussen deze gebieden wordt ook wel de Patat-frietgrens genoemd. De uitvinders van friet/patat zijn de Belgen, en dan het Franstalige gedeelte om precies te zijn. De Fransen spreken over ‘patates frites’, dat gefrituurde aardappel betekent. ‘Patates’ staat voor aardappel en ‘frites’ voor gefrituurd.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.