Bedwantsen zijn de laatste jaren een ware plaag aan het worden. Heb jij last van deze bloedzuigende beestjes en wil je er zo snel mogelijk vanaf? In dit artikel lees je alles over de effectieve manieren om bedwantsen te bestrijden. We gaan in op de meest voorkomende vragen: hoe herken je een bedwantsenplaag, wat zijn de gevolgen en vooral: wat kun je doen om van deze hardnekkige beestjes af te komen?
Bedwantsen zijn een groot probleem in Europa, vooral in Parijs komen ze er maar niet vanaf (1). Vooral in hotels is er een groot risico, maar zelfs in bioscopen, ziekenhuizen en de metro zijn deze kleine beestjes gesignaleerd (2). Het is extreem moeilijk om van een bedwantsenplaag af te komen. Zonder professionele hulp is het praktisch niet mogelijk. De beestjes liften makkelijk mee in bagage, waardoor ze zich snel verspreiden. Ze kunnen maanden (volgens sommigen wel tot 300 dagen!) overleven zonder een verse bloedmaaltijd. Al duizenden jaren leven ze exclusief van het bloed van mensen en dieren. Je voelt hun beten meestal niet, omdat ze tijdens het bijten een verdovingsmiddel inspuiten. Ze mijden licht en blijven verborgen zolang de lampen aan zijn, maar zodra het donker wordt, komen ze tevoorschijn. Ze zijn uitgerust met geavanceerde antennes die gespecialiseerd zijn in het waarnemen van lichaamswarmte en CO2. Hierdoor kunnen ze in het donker hun slachtoffer uitstekend vinden.
Bedwantsen kunnen zorgen voor slaapproblemen, jeuk, huidirritaties en ontstekingen. Ook de psychologische impact is groot: de stress, angst en sociale belemmeringen kunnen leiden tot depressie. Daarnaast verstoren bedwantsen het dagelijks leven enorm door de voortdurende strijd om ervan af te komen. De financiële lasten voor bestrijding lopen vaak hoog op. Er heerst een sociaal stigma rond bedwantsenplagen dat kan leiden tot schaamte en isolatie. Reizen wordt bemoeilijkt door de kans op verdere verspreiding met bagage.
Controleer bij aankomst in een hotelkamer of vakantiehuis altijd grondig op sporen van bedwantsen. Kijk op matras, bed, meubels, lampenkappen etc. Bedwantsen verspreiden een zoetige, muffe geur door hun uitwerpselen en feromonen. Dit is een typische geur. Let op de beestjes zelf, hun poepjes (kleine zwarte stippen) of eitjes (kleine witte ovalen). Ook hun velletjes en roestkleurige bloedvlekjes zijn bewijs.
Gelukkig zijn er vele manieren om van bedwantsen af te komen (3):
- Het is heel belangrijk om snel actie te ondernemen als je bedwantsen ontdekt. Hoe langer je wacht, hoe erger de plaag wordt.
- Laat meubels en kleding professioneel behandelen. Speciale bedrijfjes kunnen je huis effectief bedwantsvrij maken.
- Een hittebehandeling van 2 uur bij 50 °C in een afgesloten ruimte helpt ook. Dit doodt de bedwantsen en eitjes.
- Was kleding op minimaal 60 °C om bedwantsen te doden. Lager kan ook, mits je de kleding daarna direct droogt in de droger.
- Zet spullen 2 weken in afgesloten vuilniszakken in de volle zon.
- Je kunt ook spullen of delicate kleding 48 uur invriezen onder -17 °C.
- Open je koffer nooit in de buurt van het bed in verband met verspreiding, maar op een rek of in bad. Bedwantsen houden niet van gladde oppervlakken.
- Stofzuig regelmatig je matras, bedframe en omliggende gebieden. Vergeet niet om de stofzuigerzak direct na gebruik te verwijderen en af te sluiten in een plastic zak.
- Gebruik bedwants-proof hoezen voor matrassen en kussens. Deze hoezen sluiten bedwantsen in en voorkomen dat ze zich verder verspreiden.
- Inspecteer regelmatig tweedehands meubels en kleding voordat je ze in huis brengt. Bedwantsen kunnen zich in naden en spleten verstoppen.
- Gebruik stoomreinigers op matrassen, meubels en andere plekken waar bedwantsen zich kunnen verstoppen. De hitte van de stoom doodt de bedwantsen direct.
- Plaats vallen of monitors om de aanwezigheid van bedwantsen te detecteren. Dit kan je helpen om een beginnende plaag snel op te sporen.
- Overweeg het gebruik van diatomeeënaarde, een natuurlijk poeder dat bedwantsen uitdroogt en doodt. Strooi dit poeder in scheuren, kieren en andere plekken waar bedwantsen zich kunnen verstoppen.
- Voorkom rommel in huis. Bedwantsen houden van verborgen plekjes, dus hoe minder rommel, hoe minder plekken voor hen om zich te verstoppen.
- Controleer regelmatig je bed en omgeving op tekenen van bedwantsen, zoals kleine bloedvlekjes op je lakens of jeukende beten op je huid. Vroege detectie kan een grote plaag voorkomen.
Bedwantsen zijn extreem lastig te bestrijden. Het is daarom van groot belang dat je direct actie onderneemt zodra je een besmetting vermoedt. Laat professionele hulp inschakelen, behandel je spullen grondig en volg de adviezen in dit artikel op. Blijf extra waakzaam tijdens reizen en controleer hotelkamers grondig. Met de juiste maatregelen en doorzettingsvermogen kun je bedwantsen succesvol bestrijden.