Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Wat zijn de eerste signalen van een zwangerschap?

Wat zijn de eerste signalen van een zwangerschap?

Als je een regelmatige maandelijkse menstruatiecyclus hebt, is het vroegste en betrouwbaarste teken van zwangerschap een gemiste menstruatie. In de eerste weken van de zwangerschap kun je een bloeding hebben die lijkt op een heel lichte menstruatie, met wat vlekken of slechts een beetje bloedverlies. Dit heet innestelingsbloeding. Elke zwangerschap is anders en niet iedereen zal al deze symptomen opmerken. Hieronder bespreken we nog andere veelvoorkomende signalen die erop kunnen wijzen dat je zwanger bent.

Misselijkheid, vooral in de ochtend
Misselijkheid en ochtendmisselijkheid ontstaan meestal rond week 4 tot 6. Hoewel het ochtendmisselijkheid genoemd wordt, kan het op elk moment van de dag of nacht optreden. Het is onduidelijk wat misselijkheid en ochtendmisselijkheid precies veroorzaakt, maar hormonen kunnen een rol spelen.

Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap hebben veel vrouwen last van lichte tot hevige ochtendmisselijkheid. Die kan tegen het einde van het eerste trimester intenser worden, maar wordt vaak minder hevig naarmate je het tweede trimester ingaat.

Tips tegen misselijkheid:

  • Houd een pakje zoutcrackers bij je bed en eet er een paar voor je ‘s morgens opstaat om de ochtendmisselijkheid te helpen verzachten.
  • Blijf gehydrateerd door veel water te drinken.
  • Bel je arts als je geen vocht of voedsel binnen kunt houden.

Je moe voelen is normaal in de zwangerschap
Het is heel gewoon om je tijdens de zwangerschap moe of zelfs uitgeput te voelen, vooral tijdens de eerste ongeveer 12 weken. Hormonale veranderingen in je lichaam in deze tijd kunnen je moe, ziek, emotioneel en van streek maken.

Hoge bloeddruk en duizeligheid tijdens de vroege zwangerschap
In de meeste gevallen daalt de hoge of normale bloeddruk in de vroege stadia van de zwangerschap. Dit kan ook een gevoel van duizeligheid veroorzaken, omdat je bloedvaten verwijd zijn. Hoge bloeddruk als gevolg van zwangerschap is moeilijker vast te stellen. Bijna alle gevallen van hoge bloeddruk binnen de eerste 20 weken wijzen op onderliggende problemen. Het kan zich tijdens de vroege zwangerschap ontwikkelen, maar het kan ook al eerder aanwezig zijn. Je arts zal tijdens je eerste bezoek je bloeddruk meten om te helpen een basislijn voor een normale bloeddrukmeting vast te stellen.

Tips tegen hoge bloeddruk en duizeligheid:

  • Overweeg over te schakelen op zwangerschapsvriendelijke oefeningen, als je dat nog niet gedaan hebt.
  • Leer hoe je je bloeddruk regelmatig kunt bijhouden.
  • Vraag je arts naar persoonlijke voedingsrichtlijnen om de bloeddruk te helpen verlagen.
  • Drink voldoende water en snack regelmatig om duizeligheid te helpen voorkomen. Langzaam opstaan bij het opstaan uit een stoel kan ook helpen.

Pijnlijke borsten in het begin van de zwangerschap
Je borsten kunnen groter worden en teder aanvoelen, net als voor je menstruatie. Ze kunnen ook tintelen. De aders kunnen zichtbaarder zijn, en de tepels kunnen donkerder worden en opvallen.

Veranderingen in de borsten kunnen optreden tussen week 4 en 6. Je krijgt waarschijnlijk gevoelige en gezwollen borsten door de hormoonveranderingen. Dit trekt waarschijnlijk na een paar weken weg als je lichaam zich aan de hormonen heeft aangepast.

Tepel- en borstveranderingen kunnen ook rond week 11 optreden. De hormonen zorgen ervoor dat je borsten blijven groeien. De tepelhof – het gebied rond de tepel – kan donkerder van kleur worden en groter worden.

Als je voor je zwangerschap puistjes met acne hebt gehad, kun je ook weer last krijgen van puistjes.
Tips

  • Verlicht gevoelige borsten door een comfortabele, ondersteunende zwangerschapsbeha te kopen.
  • Een katoenen, beugelvrije beha is vaak het meest comfortabel.
  • Kies er een met wisselende sluitingen die je meer ruimte geeft om de komende maanden te “groeien”.
  • Koop borstkussentjes die in je beha passen om wrijving op je tepels en tepelpijn te verminderen.

Vaker plassen wijst op zwangerschap
Je kunt de behoefte voelen om vaker dan gewoonlijk te plassen, ook ‘s nachts.

Andere tekenen van zwangerschap die je kunt opmerken zijn:

  • constipatie
  • meer vaginale afscheiding (zonder dat het pijnlijk of geïrriteerd is)

Vreemde smaken, geuren en hunkeringen
Tijdens de vroege zwangerschap kun je merken dat je sommige etenswaren of dranken die je vroeger lekker vond, niet meer lust.

Je kunt merken dat je:

  • een vreemde smaak in je mond, die sommigen als metaalachtig omschrijven
  • je hunkert naar nieuwe voedingsmiddelen
  • je verliest je belangstelling voor bepaalde voedingsmiddelen of dranken die je vroeger lekker vond, zoals thee, koffie of vet eten
  • je verliest je interesse in roken
  • je hebt een gevoeliger reukzin dan gewoonlijk – bijvoorbeeld de geur van eten of koken

Een review bekeek rapporten van 1922 tot 2014 over het verband tussen geuren en zwangerschap. De onderzoeker vond een trend dat zwangere vrouwen de neiging vertoonden geuren tijdens hun eerste trimester als intenser te beoordelen. Als je je zorgen maakt over symptomen die je hebt, praat dan met een huisarts of je verloskundige.

Verhoogde lichaamstemperatuur tijdens de vroege zwangerschap
Een hogere basale lichaamstemperatuur kan ook een teken van zwangerschap zijn. De kerntemperatuur van je lichaam kan ook gemakkelijker stijgen tijdens inspanning of bij warm weer. In deze tijd moet je ervoor zorgen dat je meer water drinkt en voorzichtig beweegt.

Verhoogde hartslag tijdens de vroege zwangerschap
Rond week 8 tot 10 kan je hart sneller en harder beginnen pompen. Hartkloppingen en hartritmestoornissen komen vaak voor in de zwangerschap. Dit is normaal het gevolg van hormonen. Een verhoogde doorbloeding door de foetus gebeurt later in de zwangerschap. Idealiter begint de behandeling vóór de conceptie, maar als je een onderliggend hartprobleem hebt, kan je arts helpen toezicht te houden op lage doseringen medicijnen.

Veranderingen in stemming tijdens de vroege zwangerschap
Je oestrogeen- en progesteronwaarden zijn hoog tijdens de zwangerschap. Deze toename kan je stemming beïnvloeden en je emotioneler of reactiever maken dan gewoonlijk. Stemmingswisselingen komen vaak voor tijdens de zwangerschap en kunnen gevoelens van depressie, prikkelbaarheid, angst en euforie veroorzaken.

Gewichtstoename tijdens de vroege zwangerschap
Gewichtstoename komt vaker voor tegen het einde van je eerste trimester. Je kunt merken dat je in de eerste maanden ongeveer 0,5 tot 2 kilo aankomt. De caloriebehoefte voor een vroege zwangerschap zal niet veel veranderen ten opzichte van je gewone dieet, maar ze zal toenemen naarmate de zwangerschap vordert.

In de latere stadia verdeelt het zwangerschapsgewicht zich vaak als volgt:

  • borsten (ongeveer 0,5 – 1,5 kilo)
  • baarmoeder (ongeveer 1 kilo)
  • placenta (0,75 kilo)
  • vruchtwater (ongeveer 1 kilo)
  • toegenomen bloed- en vochtvolume (ongeveer 2,5 tot 5 kilo)
  • vet (3 tot 4 kilo)

Brandend maagzuur tijdens de vroege zwangerschap
Hormonen kunnen ervoor zorgen dat de klep tussen je maag en slokdarm zich ontspant. Daardoor kan maagzuur lekken, wat brandend maagzuur veroorzaakt.
Tips

  • Voorkom zwangerschapsgerelateerd brandend maagzuur door meerdere kleine maaltijden per dag te eten in plaats van grotere.
  • Probeer minstens een uur rechtop te blijven zitten om je voedsel meer tijd te geven om te verteren.
  • Praat met je arts over wat veilig kan zijn voor jou en je baby, als je maagzuurremmers nodig hebt.

Zwangerschapsgloed en acne tijdens de vroege zwangerschap
Veel mensen zullen misschien beginnen te zeggen dat je de “zwangerschapsgloed” hebt. De combinatie van een groter bloedvolume en hogere hormoonspiegels stuwt meer bloed door je vaten. Hierdoor gaan de olieklieren van je lichaam overuren maken. Deze verhoogde activiteit van de olieklieren van je lichaam geeft je huid een blozend, glanzend uiterlijk. Aan de andere kant kun je ook acne krijgen.

Je ziek voelen tijdens de zwangerschap
Je kunt je ziek voelen of ziek zijn. Als je de hele tijd ziek bent en niets binnen kunt houden, ga dan naar de huisarts. Je kunt hyperemesis gravidarum hebben, een ernstige aandoening in de zwangerschap die ernstig braken veroorzaakt en behandeld moet worden.

Symptomen nemen af in het tweede trimester
Veel van de veranderingen in je lichaam en de zwangerschapssymptomen die je in het eerste trimester ervaart, beginnen te vervagen als je het tweede trimester bereikt. Praat met je arts over alle symptomen die je in je dagelijks leven hinderen. Samen kun je verlichting en troost vinden voor je zwangerschap.

Twijfel je of je zwanger bent? Doe een zwangerschapstest
De meest duidelijke manier om te weten of je zwanger bent is het doen van een zwangerschapstest. Thuiszwangerschapstesten zijn over het algemeen heel betrouwbaar. Een zwangerschapstest meet een hormoon dat humaan choriongonadotrofine (hCG) heet. Dit hormoon bouwt zich in je lichaam op vanaf het moment van de bevruchting en zal zich in het begin van je zwangerschap snel toenemen. Het duurt  enige tijd voor je lichaam genoeg hCG heeft opgebouwd om een zwangerschapstest te laten aanslaan. Gewoonlijk duurt het ongeveer drie tot vier weken vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie voor er voldoende hCG in je lichaam is voor een positieve zwangerschapstest. Het beste moment om een zwangerschapstest te doen is als je menstruatie uitblijft, dus wanneer je één dag overtijd bent. Voor die tijd kan de test negatief uitvallen, zelfs als je werkelijk zwanger bent. Bijna alle zwangere vrouwen zullen dan ook een week na de eerste dag van een gemiste menstruatie een positieve urinezwangerschapstest hebben.

Als je zwangerschapstest negatief is
Een positief testresultaat is bijna zeker juist, zolang je de instructies goed gevolgd hebt. Een negatief resultaat is minder betrouwbaar. Als je een negatief resultaat krijgt en toch denkt dat je zwanger kunt zijn, wacht dan een week en probeer het opnieuw.

Oop papier ben je verder in de zwangerschap dan je denkt
Hoewel het vreemd kan klinken, is je eerste week van de zwangerschap gebaseerd op de datum van je laatste menstruatie. Je laatste menstruatie wordt als week 1 van de zwangerschap beschouwd, ook al was je nog niet echt zwanger. De verwachte bevallingsdatum wordt berekend aan de hand van de eerste dag van je laatste menstruatie. Daarom tellen ook de eerste paar weken waarin je misschien geen symptomen hebt mee voor je 40-weken zwangerschap.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.