Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Wat zijn plantaardige alternatieven voor dierlijke gelatine?

Wat zijn plantaardige alternatieven voor dierlijke gelatine?

Gelatine is een eiwit dat gemaakt wordt van het collageen in dierenhuiden, botten en bindweefsel. Het wordt in de voedselverwerking gebruikt als verdikkingsmiddel en stabilisator. Gelatine kan ook gebruikt worden om gelei, desserts en andere snacks te maken. Gelatine is niet veganistisch omdat het van dierlijke producten gemaakt wordt. Moslims eten gewoonlijk ook geen gelatine omdat het gemaakt is van varkensvlees of andere niet-halal dieren. Daarom kan het slim zijn om te kiezen voor plantaardige bronnen van gelatine.

Plantaardige alternatieven voor dierlijke gelatine:

  • Agaragar: Agaragar is een zeewier dat gebruikt wordt om voedingsmiddelen dikker te maken en te stabiliseren. De lange, draderige cellen van agaragar helpen om een verdikkend en stabiliserend middel in voedingsmiddelen te maken. Agaragar wordt vaak gebruikt in plaats van gelatine, en het is zowel in poedervorm als in vlokvorm te vinden. Het wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken.
  • Arrowroot: in het Nederland pijlwortel genoemd en is een zetmeel dat gewonnen wordt uit de wortels van de tropische plant Maranta arundinacea. Het is een verdikkingsmiddel dat in de keuken gebruikt wordt. Arrowroot is ook glutenvrij. Arrowroot heeft een neutrale smaak en kan zowel in zoete als hartige gerechten gebruikt worden.
  • Pectine: dit is een soort koolhydraat dat voorkomt in fruit en groenten. Het is een soort vezel die planten helpt hun vorm te behouden en ook om cellen samen te binden. Het is een oplosbare vezel, wat betekent dat het oplost in water. Pectine helpt om voedingsmiddelen te verdikken en te stabiliseren, en het heeft ook enkele gezondheidsvoordelen, zoals het verlagen van het cholesterolgehalte en het helpen regelen van de bloedsuikerspiegel. Pectine wordt commercieel gebruikt om gelei, jam en andere conserven te maken. Het kan ook gebruikt worden als stabilisator en verdikkingsmiddel in andere voedingsmiddelen.
  • Arabische gom: Arabische gom is een natuurlijke gom die gemaakt wordt van het sap van twee soorten acaciabomen. Het sap wordt verzameld door kleine insnijdingen in de bast van de boom te maken. Het sap wordt dan gekookt tot het een dikke siroop wordt, die dan gedroogd wordt tot kleine balletjes of velletjes. Arabische gom wordt gebruikt als voedingsadditief, stabilisator en verdikkingsmiddel in allerlei producten, waaronder frisdranken, cosmetica en geneesmiddelen.
    Arabische gom is een hars van de acaciaboom die gebruikt wordt als kleefstof in diverse toepassingen in en buiten de voeding. Arabische gom kan ook gebruikt worden als filmvormer en als smaakdrager.

Bronnen van dierlijke gelatine
Gelatine wordt daarom vaak gebruikt in voedingsmiddelen zoals drop, jam, soep, pudding en spekjes. Ook wordt gelatine soms gebruikt in medicijnen, supplementen, papier en cosmetica. Daarnaast worden sommige vruchtensappen, bieren en wijnen geklaard (=helder gemaakt) met behulp van gelatine en zijn daarom ook niet vegetarisch. Gelatine wordt vaak gebruikt om de capsules te maken die medicijnen en vitamineformules omhullen.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.