Hoofdpagina » Nieuws » Wat zit er in je lippenstift? Studie vindt ‘Forever Chemicals’ in cosmetica

Wat zit er in je lippenstift? Studie vindt ‘Forever Chemicals’ in cosmetica

Uit een nieuwe studie blijkt dat bijna de helft van de geteste cosmetische producten potentieel schadelijke chemicaliën bevat. Deze chemicaliën, die per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) worden genoemd, zijn in vroeg onderzoek in verband gebracht met kanker, schade aan de voortplanting en aantasting van het immuunsysteem. PFAS worden vaak gebruikt om de duurzaamheid, smeerbaarheid en slijtage van een product te vergroten.

Nieuw onderzoek, uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Notre Dame, heeft uitgewezen dat bijna de helft van de cosmetische producten die in een studie zijn getest, potentieel schadelijke chemicaliën bevatten die per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) worden genoemd.

In de studie, die dinsdag werd gepubliceerd door de American Chemical Society, werden meer dan 200 producten in de Verenigde Staten en Canada onderzocht en de hoogste concentraties van deze chemicaliën werden aangetroffen in alledaagse verzorgingsproducten, waaronder lippenstift, mascara en foundation. Bij ongeveer 88% van de geteste producten ontbrak informatie over deze ingrediënten op de etiketten. De producten uit de Verenigde Staten waren afkomstig van veelgebruikte cosmeticaverkooppunten zoals Ulta Beauty, Sephora, Target, en Bed Bath & Beyond van 2016 tot 2020. PFAS worden vaak gebruikt om de duurzaamheid, smeerbaarheid en slijtage van een product te vergroten.

Wetenschappers leren nog steeds meer over de gevolgen van blootstelling aan PFAS voor de menselijke gezondheid, maar er zijn voorlopige aanwijzingen dat blootstelling aan PFAS verband houdt met kanker, schade aan de voortplanting en schade aan het immuunsysteem.

De door de republikeinse senator Susan Collins uit Maine ingediende wetgeving beoogt een verbod op het gebruik van dit soort giftige, gefluoreerde chemicaliën in cosmetica. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, zou het het gebruik van PFAS in cosmetische producten verbieden.

PFAS aangetroffen in bijna de helft van geteste cosmetica
De onderzoekers testten 231 producten die bij detailhandelaars in de Verenigde Staten en Canada waren gekocht en vonden deze voor altijd aanwezige chemicaliën in 48 procent van de producten. Tweederde van de vloeibare lippenstiften, tweederde van de foundations en driekwart van de waterproof mascara’s bevatten hoge concentraties fluor, een van deze chemicaliën. Bovendien bleek bij een andere grondige bestudering van 29 producten dat 28 van de producten waarin PFAS werden aangetroffen, de chemische stoffen niet op hun productetiketten vermeldden. De bevindingen werden bekendgemaakt toen een groep senatoren een wetsvoorstel indiende om het gebruik van PFAS in persoonlijke verzorgingsproducten te verbieden. Hoewel de Food and Drug Administration (FDA) cosmetische producten reguleert, evalueert het agentschap de ingrediënten niet op veiligheid en keurt ze evenmin goed. Bovendien eist de FDA technisch gezien dat cosmeticabedrijven alle in hun producten gebruikte ingrediënten bekendmaken. Er zijn echter veel mazen in de wet waardoor bedrijven niet alle ingrediënten op de etiketten van hun producten hoeven te vermelden.

In de Verenigde Staten zijn “cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten niet streng gereglementeerd om ervoor te zorgen dat ze geen giftige chemicaliën bevatten,” zei Luz Claudio, PhD, een professor in milieugeneeskunde en volksgezondheid aan de Icahn School of Medicine van Mount Sinai.

De gezondheidsrisico’s van PFAS
PFAS zijn door de mens gemaakte chemicaliën die vaak worden gebruikt in anti-aanbak kookgerei, mobiele telefoons, meubilair en commerciële vliegtuigen. Ze worden ook vaak gebruikt om de houdbaarheid en consistentie van cosmeticaproducten zoals lotions, lippenstift, nagellak, foundation, oogschaduw en mascara te verbeteren. PFAS worden in zoveel producten gebruikt dat uit een onderzoek uit 2015 van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) is gebleken dat bijna 97 procent van de Amerikanen PFAS in hun bloed heeft. PFAS worden gewoonlijk “voor altijd chemische stoffen” genoemd omdat ze in het milieu niet worden afgebroken. Ze hopen zich ook op in mensen, volgens Dr. Alexis Parcells, een gecertificeerd plastisch chirurg en eigenaar van Parcells Plastic Surgery. Omdat deze verzorgingsproducten vaak op de ogen en lippen worden aangebracht – in de buurt van de traanbuisjes en de slijmvliezen – kunnen ze gemakkelijk in de bloedbaan worden opgenomen. Wetenschappers leren nog steeds meer over de gezondheidseffecten, maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat PFAS ernstige risico’s voor onze gezondheid kunnen inhouden.

“PFAS worden in verband gebracht met geboorteafwijkingen, lever- en schildklieraandoeningen, hormoonontregeling en een reeks andere ernstige gezondheidsproblemen – waaronder kanker,” aldus Parcells.

Uit een onderzoek van de CDC is gebleken dat een hoge blootstelling aan PFAS in verband wordt gebracht met kanker, leverschade, verminderde vruchtbaarheid, en een groter risico op astma en schildklieraandoeningen. Het onderzoek is nog gaande en er zijn meer gegevens nodig om de volledige effecten van deze chemicaliën te bepalen.

Hoe kun je jezelf beschermen?
Parcells raadt aan om de etiketten te controleren van de cosmetica, huidverzorging en persoonlijke hygiëneproducten die je regelmatig gebruikt. “Gooi alle producten weg die de woorden ‘PTFE’ of ‘perfluoro’ in de ingrediëntenlijst bevatten”, aldus Parcells. Helaas vermelden veel producten niet alle ingrediënten. “Het is erg moeilijk voor consumenten om te bepalen of een product PFAS bevat, omdat ze niet zo streng gereguleerd zijn en niet altijd op productetiketten hoeven te worden vermeld,” zei Claudio. Parcells en Claudio raden beiden aan om de lijst van de Environmental Working Group met geverifieerde toxinevrije producten te raadplegen.

“Zij hebben meer dan 74.000 producten beoordeeld en meer dan 18.000 daarvan aangemerkt als vrij van zorgwekkende chemicaliën, oftewel ‘EWG geverifieerd’,” aldus Claudio.

De samenvatting
Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Notre Dame blijkt dat bijna de helft van de cosmeticaproducten die in de Verenigde Staten en Canada worden verkocht, per- en polyfluoralkylstoffen, of PFAS, bevatten. De hoogste concentraties PFAS werden aangetroffen in lippenstift, mascara en foundation. Wetenschappers leren nog steeds meer over de gevolgen van PFAS voor onze gezondheid, maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat een hoge blootstelling aan PFAS verband houdt met kanker, vruchtbaarheidsproblemen en orgaanbeschadiging (Bron: Healthline).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.