web
statistics

Water: gezond en een krachtige medicijn

drinkwaterIedereen heeft water nodig voor een goede gezondheid, we bestaan namelijk voor ongeveer twee derde uit deze natte substantie. Er zijn echter genoeg mensen die geen water lusten en hierdoor in eerste instantie ongemerkt in de problemen kunnen komen.

Ons lichaam kan een maand zonder vast voedsel, maar afhankelijk van de weersomstandigheden, maximaal een week zonder water. Het menselijk lichaam heeft per dag 3 liter water nodig. Ongeveer 1 liter krijgen we binnen via vast voedsel, 0,5 liter via restproducten van chemische lichaamsprocessen (oxidatiewater) en 1,5 liter via het drinken van vocht. Voedingsmiddelen zoals koffie, thee, chocolade, suiker en alcohol doen een beroep op onze watervoorraad en daarom hebben we bij inname hiervan meer water nodig. We mogen deze dranken niet optellen bij de 1,5 liter vocht per dag. Niet voor niets dat er in restaurants altijd water wordt geschonken bij rode wijn en een espresso.

Ons lichaam bestaat uit ongeveer 60.000.000.000.000 cellen (60 biljard) en die moeten gevoed worden met voedingsstoffen en ontdaan van afvalstoffen. Het oplosmiddel waar dat in gebeurt is simpelweg water. Het waterpeil in onze cellen is afhankelijk van de hoeveelheid extracellulaire vocht, het vocht buiten de cellen maar wel in ons lichaam. In ons lichaam hebben we in totaal 25 liter water in alle cellen, tussen de cellen bevindt zich 12 liter water en in ons bloed hebben we 5 liter water circuleren. Water functioneert ook als warmtebuffer en transportmedium.

Baby’s bestaan voor meer dan 80% uit water. Volwassenen bestonden vroeger volgens de boeken ook voor 80% uit water en tegenwoordig nog maar voor 60%. Of we nu langzaam uitdrogen, of dat de meetmethodes inmiddels zijn verbeterd is onduidelijk, maar velen van ons hebben wel een chronisch vochttekort. Bij een chronische dehydratie, waar je ongemerkt aan gewend raakt, kunnen je lichaamscellen zich niet meer ontdoen van afvalstoffen en vergiftig je jezelf langzaam. Een vochttekort is een echte sluipmoordenaar! Zorg dat je dus altijd goed gehydrateerd bent.

Gedeelte van het lichaam % water
Hersenen 80 – 85
Nieren 83 – 88
Spieren 73 – 78
Bloed 90 – 93
Botten 13 – 22

We verliezen per dag 0,5 liter vocht via onze huid, 0,5 liter via het ademhalen, ruim 1,5 liter via de urine en slechts 0,1 liter via de ontlasting. De dikke darm heeft als taak om vocht te resorberen omdat het lichaam erg zuinig is.

Tekenen vochttekort

 • Vaak hoofdpijn
 • Weinig energie, moe
 • Donkere urine
 • Slechte concentratie
 • Obstipatie
 • Slechte adem
 • Beslagen tong
 • Spierkrampen
 • Verlies elasticiteit huid
 • Droge mond
 • Snelle hartslag
 • Doffe huid
 • Droge ogen
 • Gewrichtspijn

Water is het goedkoopste medicijn dat op de markt is. Het beste kun je kiezen voor bergwater, maar dit is niet in Nederland beschikbaar. In Nederland hebben we het beste kraanwater ter wereld. Het wordt getest op ongeveer 65 toxines, flessenwater slechts op 15. Bij water uit de kraan raad ik je aan om een britafilter te installeren, maar deze vangt ook de mineralen eruit, dat kun je dus aanvullen met Keltisch zeezout. Flessenwater wordt ook wel mineraalwater genoemd, maar bevat eigenlijk erg weinig mineralen:

Merk Magnesium mg/l Calcium mg/l
Kraanwater Noordholland 9 44
Bar le Duc 3,4 47
Chaudfontaine 18 65
Evian 23 78
Perrier 3,4 147,3
San Pellegrino 55,9 208
Spa Blauw 1,3 4,5
Vittel 36 202

Niet alleen de hoeveelheid mineralen zegt iets over de kwaliteit van het drinkwater, ook de Ph (zuurtegraad) is belangrijk. Kraanwater zit in Nederland gemiddeld op 8 en spawater op 6. Als je echt een goede bron van alkalisch vocht wil hebben kun je het beste kiezen voor fruit:

Soort fruit Percentage water Ph
Komkommer 96 10
Watermeloen 96 9
Ananas 95 9
Bladgroen 95 9
Blauwe bessen 95 9
Tomaat 94 8
Sinaasappels 90 9
Peer 89 9

Water heeft ook een geheugen, de Japanner Masaru Emoto heeft erg veel onderzoek gedaan:

http://www.youtube.com/watch?v=RVWjQlOk5pU

Het schijnt dus dat het uitmaakt wat je gedachten en woorden zijn tegen een kan met water. Er zijn ontzettend veel water vitalisers op de markt die water ook energetisch kunnen reinigen. Ik kan daar zelf niet veel over zeggen omdat deze apparaten de nodige investeringen vergen en ik er zelf geen ervaring mee heb.

Om terug te komen op water en je gezondheid: waterdrinken is dus van levensbelang! Luister naar je lichaam als je dorst hebt. Als je niet van waterdrinken houdt, dan kun je het wat opvrolijken met wat mineraalzout of je maakt elke dag een kan klaar waaraan je munt, sinaasappel, citroen of een beetje komkommer hebt toegevoegd. Wedden dat die kan het eind van de dag niet haalt op je bureau? Water kan er ook voor zorgen dat je afvalt, omdat je lever de gifstoffen niet hoeft op te slaan in vet maar kan afvoeren via de ontlasting en de nieren. Overigens geeft water ook een verzadigd gevoel en daardoor eet je minder. Drinken terwijl je eet valt niet aan te raden i.v.m. het verdunnen van de spijsverteringsenzymen. Kruidenthee is ook een prima manier om je vocht aan te vullen. Vruchtendranken niet, omdat daar erg veel suikers inzitten.

Als je dorst hebt, dan ben je uitgedroogd en ben je te laat. Probeer het signaal dorst te voorkomen en drink regelmatig.

Tot slot wil ik afsluiten met de ontdekking in 1969 van hogeschoolstudent Mpemba in Tanzania. Hij ontdekte dat in de vriezer warm water eerder bevriest dan koud water, probeer het thuis gerust ook eens. Zet het gekookte warme water in de vriezer en het is eerder bevroren. Dit komt omdat met het koken van water er allerlei verontreinigingen vervliegen. Het verwarmen van water houdt dus niet alleen je lichaam op temperatuur, het bevat dus ook minder toxines.

Als je meer wilt weten over dit onderwerp, dan raad ik je het boek van Fereydoon Batmanghelidj (Dr. Batman ;-) aan over Water – het goedkoopste medicijn – Je bent niet ziek, je hebt dorst:

Water - het goedkoopste medicijn Je bent niet ziek, je hebt dorst - Fereydoon Batmanghelidj

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

17 gedachten over “Water: gezond en een krachtige medicijn”

 1. De kan met water staat klaar …diverse klachten van mij staan in het rijtje dus ik weet wat me te doen staat! Bedankt!

 2. kraanwater is dat nog wel zo gezond?, het voldoet aan de eisen zegt men.maar feit blijft dat gefilterd afvalwater is .waar stoffen in blijven zitten zoals resten van de pil(medicijnen)en chemicaliën .en er worden stoffen toegevoegd zoals fluor en chloor.

 3. Boek vorig jaar gekocht, een aanrader. Emoto was twee jaar geleden op het vredesfestival in de Vogezen, Lotlorian, georganiseerd door Lucas Slager.

 4. hi, do. 28 mrt jl. op de internationale waterdag, heb ik in soest een heel interessante lezing mogen meemaken van thomas hawker (van the Light House)over het heel gezonde Kange-water.
  kun je hem eens interviewen, juglen?

 5. Ik ben net het boek van Dr Hazel Parcell aan het herlezen; zij heeft veel studies/experimenten met water gedaan en veel door water veroorzaakte ziektes bij mensen genezen. Alle water is in feite verontreinigd, ook flessenwater. Haar advies is alle water ‘reinigen’ met een volspectrumlamp die dood water weer goede eigenschappen geeft. Gezien die lamp als kleurentherapie geldt en de invloed van de zon nabootst, ga ik er van uit dat water in de zon zetten de ultieme methode is. Even gegoogeld: blijkt veel info over te zijn maar dan met plastic flessen omdat die UVA beter doorlaten. Dr Parcell gebruikte glazen flessen. We hebben het wel over normaal kraanwater en flessenwater, niet over ‘survival’ situaties met vervuild drinkwater. Fascinerend in ieder geval!

  • Ik zou maar geen plastic flessen id zon neerzetten.
   Verwarmde plastic flessen geven een hoop toxische stoffen af.

 6. Beste Juglen,

  Is buiswater slecht voor je gezondheid? Ik drink het liever dan gewone water, maar heb onlangs gehoord dat het niet erg goed is en je het beter kunt vermijden.

  Groetjes

 7. Beste Juglen,

  Thee mag niet worden opgeteld bij de hoeveelheid water die je binnen krijgt? Geldt dit voor elke soort thee, of alleen de “zwarte” varianten? Ik weet dat theïne niet heel gezond is. Echter, is dit niet aanwezig in groene thee. Mag dit wel bij als water worden meegerekend?

  Vriendelijke groeten,
  Merel

  • Groene thee, zwarte thee en witte thee bevatten allemaal theïne. De sterkte hangt af van de duur dat het heeft kunnen trekken. Theïne is qua werking vergelijkbaar met cafeïne, dat de bijnieren kan belasten en hormonaal een verstoring kan geven.

  • @Sonja
   blijft moeilijk, ik denk dat als je emaillen pannen gebruikt wel maar heel veel andere pannen geven helaas ook schadelijke stoffen af.

 8. “Spread the word” ,dit is een superboek!
  Ben er zelf mee begonnen en wát een verschil. Ik heb al anderhalf jaar geen hoofdpijn meer, geen pijn in mijn onderrug, minder rimpels (49), geen overgangsklachten, een beter geheugen, minder verslavingsachtige verschijnselen als snoepen en iedere dag een wijntje bij het eten, veel meer energie! En ik snap nu precies hoe het werkt.
  Doe het voor jezelf want weinig mensen zullen je geloven.

  Stoppen met koffie met cafeïne kan even een dingetje zijn: ik heb tien dagen last gehad van een ontzettend zeurderige spierpijn in mijn benen en in de eerste dagen een ongelooflijke hoofdpijn waar geen pijnstiller tegenop kon. En ik dronk maar 3 kopjes koffie per dag… Maar dat gaat écht over. Cafeïnevrije koffie verschilt qua smaak niets met de koffie met cafeïne.
  Ik zou zeggen, neem wat vrijaf van bezigheden als je ‘cold turkey’ gaat.

 9. Ik maak nu al een paar jaar gebruik van een Quooker. Wat blijkt, deze bevat een filter die pesticiden etc verwijderd! Helemaal top maar als ik dit water laat afkoelen en opdrink, bevat deze na het koken nog wel alle mineralen? Of is dit water helemaal leeg…

 10. Sinds paar weken waterdestillator. Na elke keer destilleren, 4 liter, moet ie schoongemaakt worden vanwege de bruine drab. Nooit meer kraanwater voor mij.

Reacties zijn gesloten.