Water: gezond en een krachtige medicijn

drinkwaterIedereen heeft water nodig voor een goede gezondheid, we bestaan namelijk voor ongeveer twee derde uit deze natte substantie. Er zijn echter genoeg mensen die geen water lusten en hierdoor in eerste instantie ongemerkt in de problemen kunnen komen.

Ons lichaam kan een maand zonder vast voedsel, maar afhankelijk van de weersomstandigheden, maximaal een week zonder water. Het menselijk lichaam heeft per dag 3 liter water nodig. Ongeveer 1 liter krijgen we binnen via vast voedsel, 0,5 liter via restproducten van chemische lichaamsprocessen (oxidatiewater) en 1,5 liter via het drinken van vocht. Voedingsmiddelen zoals koffie, thee, chocolade, suiker en alcohol doen een beroep op onze watervoorraad en daarom hebben we bij inname hiervan meer water nodig. We mogen deze dranken niet optellen bij de 1,5 liter vocht per dag. Niet voor niets dat er in restaurants altijd water wordt geschonken bij rode wijn en een espresso.

Ons lichaam bestaat uit ongeveer 60.000.000.000.000 cellen (60 biljard) en die moeten gevoed worden met voedingsstoffen en ontdaan van afvalstoffen. Het oplosmiddel waar dat in gebeurt is simpelweg water. Het waterpeil in onze cellen is afhankelijk van de hoeveelheid extracellulaire vocht, het vocht buiten de cellen maar wel in ons lichaam. In ons lichaam hebben we in totaal 25 liter water in alle cellen, tussen de cellen bevindt zich 12 liter water en in ons bloed hebben we 5 liter water circuleren. Water functioneert ook als warmtebuffer en transportmedium.

Baby’s bestaan voor meer dan 80% uit water. Volwassenen bestonden vroeger volgens de boeken ook voor 80% uit water en tegenwoordig nog maar voor 60%. Of we nu langzaam uitdrogen, of dat de meetmethodes inmiddels zijn verbeterd is onduidelijk, maar velen van ons hebben wel een chronisch vochttekort. Bij een chronische dehydratie, waar je ongemerkt aan gewend raakt, kunnen je lichaamscellen zich niet meer ontdoen van afvalstoffen en vergiftig je jezelf langzaam. Een vochttekort is een echte sluipmoordenaar! Zorg dat je dus altijd goed gehydrateerd bent.

Gedeelte van het lichaam % water
Hersenen 80 – 85
Nieren 83 – 88
Spieren 73 – 78
Bloed 90 – 93
Botten 13 – 22

We verliezen per dag 0,5 liter vocht via onze huid, 0,5 liter via het ademhalen, ruim 1,5 liter via de urine en slechts 0,1 liter via de ontlasting. De dikke darm heeft als taak om vocht te resorberen omdat het lichaam erg zuinig is.

Tekenen vochttekort

 • Vaak hoofdpijn
 • Weinig energie, moe
 • Donkere urine
 • Slechte concentratie
 • Obstipatie
 • Slechte adem
 • Beslagen tong
 • Spierkrampen
 • Verlies elasticiteit huid
 • Droge mond
 • Snelle hartslag
 • Doffe huid
 • Droge ogen
 • Gewrichtspijn

Water is het goedkoopste medicijn dat op de markt is. Het beste kun je kiezen voor bergwater, maar dit is niet in Nederland beschikbaar. In Nederland hebben we het beste kraanwater ter wereld. Het wordt getest op ongeveer 65 toxines, flessenwater slechts op 15. Bij water uit de kraan raad ik je aan om een britafilter te installeren, maar deze vangt ook de mineralen eruit, dat kun je dus aanvullen met Keltisch zeezout. Flessenwater wordt ook wel mineraalwater genoemd, maar bevat eigenlijk erg weinig mineralen:

Merk Magnesium mg/l Calcium mg/l
Kraanwater Noordholland 9 44
Bar le Duc 3,4 47
Chaudfontaine 18 65
Evian 23 78
Perrier 3,4 147,3
San Pellegrino 55,9 208
Spa Blauw 1,3 4,5
Vittel 36 202

Niet alleen de hoeveelheid mineralen zegt iets over de kwaliteit van het drinkwater, ook de Ph (zuurtegraad) is belangrijk. Kraanwater zit in Nederland gemiddeld op 8 en spawater op 6. Als je echt een goede bron van alkalisch vocht wil hebben kun je het beste kiezen voor fruit:

Soort fruit Percentage water Ph
Komkommer 96 10
Watermeloen 96 9
Ananas 95 9
Bladgroen 95 9
Blauwe bessen 95 9
Tomaat 94 8
Sinaasappels 90 9
Peer 89 9

Water heeft ook een geheugen, de Japanner Masaru Emoto heeft erg veel onderzoek gedaan:

http://www.youtube.com/watch?v=RVWjQlOk5pU

Het schijnt dus dat het uitmaakt wat je gedachten en woorden zijn tegen een kan met water. Er zijn ontzettend veel water vitalisers op de markt die water ook energetisch kunnen reinigen. Ik kan daar zelf niet veel over zeggen omdat deze apparaten de nodige investeringen vergen en ik er zelf geen ervaring mee heb.

Om terug te komen op water en je gezondheid: waterdrinken is dus van levensbelang! Luister naar je lichaam als je dorst hebt. Als je niet van waterdrinken houdt, dan kun je het wat opvrolijken met wat mineraalzout of je maakt elke dag een kan klaar waaraan je munt, sinaasappel, citroen of een beetje komkommer hebt toegevoegd. Wedden dat die kan het eind van de dag niet haalt op je bureau? Water kan er ook voor zorgen dat je afvalt, omdat je lever de gifstoffen niet hoeft op te slaan in vet maar kan afvoeren via de ontlasting en de nieren. Overigens geeft water ook een verzadigd gevoel en daardoor eet je minder. Drinken terwijl je eet valt niet aan te raden i.v.m. het verdunnen van de spijsverteringsenzymen. Kruidenthee is ook een prima manier om je vocht aan te vullen. Vruchtendranken niet, omdat daar erg veel suikers inzitten.

Als je dorst hebt, dan ben je uitgedroogd en ben je te laat. Probeer het signaal dorst te voorkomen en drink regelmatig.

Tot slot wil ik afsluiten met de ontdekking in 1969 van hogeschoolstudent Mpemba in Tanzania. Hij ontdekte dat in de vriezer warm water eerder bevriest dan koud water, probeer het thuis gerust ook eens. Zet het gekookte warme water in de vriezer en het is eerder bevroren. Dit komt omdat met het koken van water er allerlei verontreinigingen vervliegen. Het verwarmen van water houdt dus niet alleen je lichaam op temperatuur, het bevat dus ook minder toxines.

Als je meer wilt weten over dit onderwerp, dan raad ik je het boek van Fereydoon Batmanghelidj (Dr. Batman ;-) aan over Water – het goedkoopste medicijn – Je bent niet ziek, je hebt dorst:

Water - het goedkoopste medicijn Je bent niet ziek, je hebt dorst - Fereydoon Batmanghelidj

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.