Waterfilters: weg met vervuild drinkwater

drinkwaterAfgelopen week was er in de media dat waterbedrijf Vitens de noodklok heeft geluid. Dit bedrijf levert aan 5,5 miljoen huishoudens in Nederland het drinkwater via de kraan. Vitens geeft aan dat het leveren van schoon drinkwater steeds moeilijker wordt. Sommige waterbronnen gaan ze zelfs sluiten omdat er gewoon zoveel vervuiling is dat het niet meer te zuiveren valt.

Röntgencontrastmiddel
Ons kraanwater bevat van alles dat we liever niet in ons lichaam willen hebben. Wat dacht je van gratis röntgencontrastmiddelen, zo uit de kraan. Of antibiotica, de pil? Er zitten zelfs antidepressiva in het water. Ook de industrie draagt bij aan de vervuiling van ons drinkwater. Volgens het RIVM kunnen de moderne installaties de geneesmiddelen, insecticiden, biociden, cosmetica, brandvertragers en nanodeeltjes niet goed uit het water filteren en dat komt daardoor in ons drinkwater terecht. Overstappen op flessenwater dan maar?

Flessenwater
Flessenwater klinkt als een goede oplossing, toch is het dat niet. Tussen flessenwaters bestaat erg veel verschil, het is maar net welke je te pakken krijgt. Het meeste water in de supermarkten is niet zo heel bijzonder, zeker als je bedenkt dat het in plastic of karton verpakt is. Water hoort in glas verpakt te zijn. Bar le Duc, dat uit Utrecht komt, wordt in karton verpakt. Dit karton heeft een soort aluminium lijmlaagje aan de binnenzijde van het pak. Zowel aluminium als lijm zijn stoffen die niet bevorderlijk zijn voor onze gezondheid. Dan kom er nog wat bij: flessenwater is extreem duur! Kraanwater is 1000 x goedkoper dan flessenwater. Daarbij draagt flessenwater behoorlijk bij aan de vervuiling. Zo is de CO-2-uitstoot van flessenwater 400 x hoger dan van kraanwater. Bovendien wil je niet bijdragen aan de enorme plasticsoep die zich maar blijft ophopen in het milieu:

Ik was enkele weken geleden in Amerika op vakantie en wat zag ik daar? In elke supermarkt een schap met waterfilters! In Amerika kampen ze al veel langer met grote problemen rond hun drinkwater. Bij iedereen waar ik thuis kwam zaten daarom filters op hun kranen.

Schap met waterfilters van de Amerikaanse supermarkt Walmart
Schap met waterfilters in de Amerikaanse supermarkt Walmart

Omgekeerde osmose
Sommige mensen hadden ook een omgekeerde osmosefilter op hun kraan. Dit water vond ik zelf niet echt lekker. Na wat uitzoekwerk blijkt dat deze methode ervoor zorgt dat alle mineralen uit het water wordt gefilterd. Je lichaam heeft juist mineralen nodig! Het langdurig drinken van dit water kan zorgen voor een mineralentekort: om water te verwerken heeft je lichaam mineralen nodig, wat in dit water mist. Het water zal toch verwerkt moeten worden en haalt de mineralen uit je buffer. Op lange termijn kan je buffer uitgeput raken en kun je gezondheidsklachten krijgen. Om 1 liter gefilterd water te krijgen met omgekeerde osmose, heb je 4 liter water nodig. Er wordt dus 3 liter water verspild. Niet echt wenselijk dus.

Elektrolyse
Dan zijn er nog de verschillende waterfilters die via elektrolyse werken, het zogenaamde alkalische water. Dit water zou de zuur–base balans in het lichaam herstellen. Allereerst werken deze systemen met elektriciteit om het water te ioniseren. Dit heeft volgens de Japanner Masaru Emoto invloed op de kristalstructuur van water. Ik heb Masaru Emoto vorige maand in Miami ontmoet. Elektrolyse splitst de mineralen al naar gelang hun elektrische lading. Dus negatief geladen mineralen zoals fosfor, zwavel en jodium moeten het ontgelden als we het water basischer willen maken. We hebben al een zwaveltekort in onze voeding. De positieve mineralen calcium, magnesium, natrium en kalium blijven dan meestal wel in het water, maar dan in een andere verbinding dan natuurlijk voorkomt, waardoor deze lastig zijn op te nemen voor het lichaam. Door te rommelen met de mineralensamenstelling raakt het water uit balans. Basisch water neutraliseert sowieso het maagzuur, waardoor de spijsvertering achteruit kan hollen. Door de grote hoeveelheid stress maken de meeste mensen toch al te weinig maagzuur aan, dus nog minder maagzuur is niet wenselijk. Het ioniseren van water beschadigt de levenskracht van het water.

Masaru Emoto en ik in Miami, Florida USA.
Masaru Emoto en ik in Miami, Florida USA.

Terug naar de blauwdruk
Viktor Schauberger was een uitvinder die zich in de vorige eeuw intensief met water heeft bezig gehouden. Hij vond dat water een belangrijke plaats inneemt in het leven en helemaal in ons lichaam. Het verbindt en transporteert informatie, voedingstoffen en afvalstoffen. Volgens deze man zouden we water moeten behandelen als een levende entiteit. Nu reinigen we water chemisch en is het zo dood als een pier als het uit onze kraan komt. Viktor had ontdekt dat wanneer water wordt gewerveld, het dan weer terug gaat naar zijn natuurlijke blauwdruk waardoor de levenskracht weer stijgt. Het wervelen van water werkt regenererend.

Vitaliseren
Om water weer gezond te maken kun je het vitaliseren op verschillende manieren. Hierboven hebben we al het wervelen genoemd. Maar er zijn nog twee andere methodes ontdekt. Zo kan water ook informatie overnemen van ander water. Water kan dus energetiseren door het langs zuiver water uit de bergen te laten stromen. Ook blijkt, dat het blootstellen van water aan een magnetisch veld de rangschikking van water op moleculair niveau verandert. Dit noemen we ook wel polymorfie. Zo kan het mineraal kalk zich omvormen van het schadelijke calciet naar het onschadelijke aragoniet.

Aktieve koolstof
Dit soort filters bevat zoals de naam al zegt koolstof. Deze koolstofdeeltjes hebben de neiging om onopgeloste deeltjes aan te trekken en vast te houden. Opgeloste stoffen zoals mineralen blijven wel gewoon in het water aanwezig. Actieve koolstof absorbeert bewezen de nodige verontreiniging:

Carbonite filters rekenen af met verontreiniging.
Carbonite filters rekenen af met verontreiniging.

Na lang zoeken ben ik uitgekomen op EWO-filters. Deze filteren het water niet alleen op verontreiniging door middel van actieve koolstof, maar vitaliseren het ook nog eens. De gebruikte filters zijn zeer fijn (fijner dan bijv. de Brita). Het vitaliseren gebeurt via wervelen, energetiseren en magnetisme. Ik heb de proef op de som genomen en kan telkens blindelings het glas met het gevitaliseerde water onderscheiden van het ongefilterde. EWO is een Oostenrijks bedrijf dat werkt met Duitse Carbonite-filters. Carbonite is ’s werelds grootste producent van filterpatronen. EWO heeft diverse systemen. Zo is er de EWO Gourmet filtersysteem voor onder de kraan, met een capaciteit van 2 liter gefilterd water per minuut. Ook is er een filter voor op de kraan met een capaciteit van 1 liter gefilterd water per minuut. Deze zogenaamde EWO Vitality filter is ook gemakkelijk mee te nemen als je op reis gaat. Zo heb je overal zuiver en gevitaliseerd water.

De EWO Vitality Filter bij mij op de kraan.
De EWO Vitality Filter bij mij op de kraan.

In het land van de waterfilters is een overvloed aan keuze. Toevallig ben ik op de EWO-filters gestuit, maar dat wil niet zeggen dat er niet nog meer goede filters te vinden zijn. Omdat ik erg enthousiast ben over de EWO-filters heb ik met de leverancier geregeld dat ze ook in onze webwinkel te verkrijgen zijn.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.