Aktieve koolstof

Geactiveerd carbon filter.
Geactiveerde carbon filters werken zoals een spons en halen veel gassen en geurtjes uit de lucht. Geactiveerde carbon is een soort kool welke behandeld is met zuurstof. Dit zorgt voor miljoenen kleine openingen tussen de carbon atomen. Deze poriën absorberen schadelijke gassen en geurtjes. Door het grote oppervlak van dit bewerkte carbon zijn deze filters erg effectief in het pakken en vasthouden van gassen. Deze kunnen dan makkelijk door de traditionele filters worden opgenomen. Maar naarmate de poriën gevuld raken met deze schadelijke gassen verliezen ze hun effectiviteit en moeten dan vervangen worden.

aktieve-koolstof

De capaciteit van geactiveerde carbon.
Geactiveerde carbon absorbeert alles wat op de oppervlakte komt. Als er geen oppervlakte deeltjes meer gevuld kunnen worden verliest het zijn effectiviteit. Grote hoeveelheden carbon zijn dus effectiever dan kleine hoeveelheden aangezien grote oppervlakten meer kunnen absorberen.
De hoeveelheden gassen maken ook het verschil in effectiviteit. Een kleinere hoeveelheid carbon kan dus al na enige weken uitgewerkt zijn.

De dikte van een geactiveerde carbonfilter.
Hoe langer het carbon contact maakt met de vervuiler des te effectiever wordt de vervuiler geabsorbeerd. Hoe dikker het filter des te meer vervuilers het op kan slaan. Als de vervuiler door een groot doolhof van carbon heen moet, des te groter de kans om geabsorbeerd te worden.

Een filter van geactiveerde carbon t.o.v. een met carbon geïmpregneerde mat.
Geactiveerde carbon, zoals hierboven beschreven, is effectiever dan een geïmpregneerde mat die is behandeld met carbon. Geactiveerde carbon heeft een groter absorberend vermogen dan een geïmpregneerde mat. Deze geïmpregneerde mat zal ook vaker vervangen moeten worden t.o.v. geactiveerde carbon. De contacttijd van een mat op een vervuiler is ook korter. Vandaar dat er ook minder geabsorbeerd kan worden.

Een luchtreiniger met een geactiveerde carbon filter.
Geactiveerde carbon luchtreinigers worden gezien als wonder filters door veel onderzoekers. Dit komt door zijn unieke mogelijkheid om vele schadelijk geurtjes, smaken, kleuren (aanslag) en chemicaliën te verwijderen. Aangezien geactiveerde carbon als een spons werkt kan het ook vele vervuilers uit het water halen.
Geactiveerde carbon is de voorkeursbehandeling om vele schadelijke stoffen en chemicalien uit de lucht te halen welke we inademen.