Chufamelk wordt in het Spaans horchata genoemd en is een heerlijk verfrissend en gezond drankje wat je eenvoudig zelf kunt maken.
Ingrediënten
- 175 gram chufa
Naar smaak
- snufje Himalayazout
- wat kaneel
- schil van een sinaasappel of een citroen
- een zoetmiddel naar keus, bijvoorbeeld suiker of honing
Benodigdheden:
Bereiding
- Neem 175 gram chufa’s en week deze 24 uur in wat water in de koelkast.
- Weekwater weggooien en de chufa’s afspoelen.
- Doe de geweekte chufa’s in 700 ml water en pureer twee minuten met behulp van een staafmixer, blender of de ChufaMix©. Dit is ook het moment om een snufje Himalayazout, wat kaneel, schil van een sinaasappel of een citroen en een zoetmiddel toe te voegen.
- Zeef de melk met behulp van een fijne zeef, kaasdoek of de ChufaMix©.
- Koelen in de koelkast en klaar! De melk is koud bewaard zo’n 3 dagen houdbaar.
Opmerkingen
Het restant, de pulp, wordt in Spanje aan de ezels gegeven. Je kunt er ook notenballetjes van maken of de tuin mee bemesten.