Het antwoord op de vraag wat gezonde voeding is, is voor elk mens anders. Er bestaan vele stromingen en diëten. Een crashdieet waarbij de hoeveelheid calorieën sterk wordt beperkt kan op termijn het metabolisme verlagen, zelfs maanden na het dieet (1, 2). Dit kan voor gewichtstoename zorgen. Op dieet zijn is meestal niet leuk en een kwestie van volhouden. Daarom is het raadzamer om een gezonde levensstijl te ontwikkelen die in balans is, waarbij er ruimte is om af en toe iets te eten dat minder gezond is. Een one-size-fits-all dieet voor iedereen bestaat niet, omdat we allemaal anders zijn. Zoveel mensen als er op de wereld zijn, zoveel diëten bestaan er. Elk lichaam zit anders in elkaar en kan bepaalde voeding wel of niet verdragen. Door naar signalen te luisteren, kan er ontdekt worden welke voeding bij het lichaam hoort. Darmkrampen, oprispingen, huiduitslag, maagpijn, winderigheid en vermoeidheid na de maaltijd zijn signalen dat het spijsverteringsproces niet optimaal verloopt. Verloopt de spijsvertering probleemloos, is de ontlasting goed en krijg je energie? Dan kunnen dat signalen zijn dat deze voeding geschikt is.
(1) Barrows K, Snook JT. Effect of a high-protein, very-low-calorie diet on resting metabolism, thyroid hormones, and energy expenditure of obese middle-aged women. The American journal of clinical nutrition. 1987; 45(2):391-8.
(2) Redman LM, Heilbronn LK, Martin CK. Metabolic and behavioral compensations in response to caloric restriction: implications for the maintenance of weight loss. PloS one. 2009; 4(2):e4377.