Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Welke appels zijn het beste voor het bakken van een appeltaart?

Welke appels zijn het beste voor het bakken van een appeltaart?

Appeltaarten zijn een geliefd tussendoortje, zeker als deze zelf is gebakken. Veel mensen weten alleen niet dat het type appel dat wordt gebruikt het verschil kan maken. Bij het kiezen van de beste appel voor het bakken van een appeltaart zijn er nogal wat factoren om rekening mee te houden. De textuur, de smaak en de sappigheid van de appel spelen allemaal een rol in het resultaat. In dit artikel bespreken we welke soorten appels het beste werken bij het maken van een appeltaart.

Deze appels zijn het beste geschikt voor het bakken van een appeltaart

Voor het bakken van een appeltaart zijn stevige appels aan te raden die hun vorm en textuur behouden tijdens het bakken. Enkele goede keuzes zijn:

 1. Jonagold: Deze appel is ook stevig en heeft een zoete smaak. De Jonagold behoudt zijn vorm tijdens het bakken en wordt daarom vaak gebruikt in appeltaarten. De Jonagold heeft een vrij hoog vochtgehalte, maar ook een hoog cellulosegehalte waardoor de appel na het bakken lekker stevig blijft. Om een te vochtige appeltaartbodem te voorkomen kun je een beetje paneermeel of verkruimelde beschuit over de bodem heen strooien, om zo het overtollige vocht te absorberen.
 2. Elstar: Deze appel heeft een zoetzure smaak en blijft stevig tijdens het bakken. De Elstar is ook geschikt voor appeltaarten en zorgt voor een frisse smaak.
 3. Cox Orange: Dit is een heerlijke zoete appel. De lichte zuurgraad van deze appel kan ertoe leiden dat je wat frisheid verliest in je eindproduct. Dit kun je weer ondervangen door wat citroen(rasp) aan je recept toe te voegen.
 4. Granny Smith: Dit is een zure appel die ook stevig blijft tijdens het bakken. De Granny Smith geeft de taart een heerlijke zure smaak die goed combineert met het zoete deeg.
 5. Goudrenet: Deze appel staat op de laatste plaats omdat dit van oudsher de klassieke appel voor een appeltaart is. Toch raden we deze in eerste instantie niet aan, want het is een moesappel, waardoor je appeltaart iets te vochtig kan worden. Om een te vochtige appeltaartbodem te voorkomen kan je net zoals bij de Jonagold, wat paneermeel of verkruimelde beschuit op de bodem strooien.

Over het algemeen geldt dat appels die geschikt zijn om rauw te eten, vaak minder geschikt zijn om te bakken in een taart omdat ze zacht worden tijdens het bakken en de taart daardoor papperig kan worden.

Deze appels zijn niet geschikt voor het bakken van een appeltaart

Appels die niet geschikt zijn voor het bakken van een appeltaart zijn vaak de zachte of meelachtige appels. Deze appels worden tijdens het bakproces te zacht en verliezen hun textuur, waardoor de appeltaart papperig kan worden. Enkele appels die minder geschikt zijn voor het bakken van appeltaarten zijn:

 1. Delicious: Deze appel is zoet en sappig, maar wordt zacht tijdens het bakken. Hierdoor kan de textuur van de appeltaart papperig worden. De Red Delicious appel is vrij zoet en ideaal voor het maken van compote of jam.
 2. Royal Gala: deze appel is ongelooflijk sappig, maar zijn smaak is wat vlak. Zijn hoge vochtgehalte maakt hem ongeschikt om te bakken, omdat het deeg dan te nat wordt en de taart slap wordt en soms niet goed gaart.
 3. Junami: Het appelras Junami is verrukkelijk en sappig, waardoor het fantastisch is om vers of als onderdeel van een salade te eten. Hij heeft een intense smaak en is vanwege zijn hoge sapgehalte niet ideaal om tot taart te bakken.
 4. Braeburn: De Braeburn appel is een prachtige rode vrucht met een licht pikante smaak. Deze appelsoort is vrij vochtig en niet ideaal om mee te bakken. Toch zijn ze heerlijk om als snack te eten.
 5. Kanzi: De Kanzi appel, die een prachtige rode tint heeft, is sinds kort in Nederland te koop. Het is een knapperige vrucht met een smaak die zowel zoet als pittig is. De Kanzi appel is vrij sappig, waardoor het de perfecte snack is om zo uit het vuistje te eten.

Het is echter belangrijk om op te merken dat smaak subjectief is en dat sommige mensen mogelijk nog steeds deze appels in hun appeltaart willen gebruiken. Over het algemeen is het echter beter om te kiezen voor appels die steviger blijven tijdens het bakken, zoals de eerder genoemde Goudrenet, Jonagold, Elstar en Granny Smith.

Tips voor het bakken van de lekkerste appeltaart

Bij het bakken van een goede appeltaart komt meer kijken dan alleen de appelsoort. Niet iedereen beheerst de kunst van het bakken van een appeltaart waar je familie en vrienden versteld van zullen staan. Om je op weg te helpen geven we je nog een paar goede tips:

 1. Maak het deeg zelf: Maak het deeg voor de appeltaart zelf, in plaats van het kopen van kant-en-klaar deeg. Zelfgemaakt deeg smaakt beter en je kunt de textuur van het deeg aanpassen aan jouw voorkeur.
 2. Voeg smaakmakers toe: Voeg kruiden zoals kaneel, nootmuskaat, gemberpoeder, kruidnagel en/of vanille toe aan het appelmengsel voor extra smaak. Een beetje speculaaskruiden kun je ook aan het meelmengsel toevoegen voor extra smaak. Vergeet ook niet om wat zout toe te voegen. Misschien is het overbodig om te noemen, maar gebruik altijd roomboter voor het beste resultaat.
 3. Bedek de appeltaart met aluminiumfolie: Om te voorkomen dat de korst te donker wordt, kun je de taart tijdens het bakken bedekken met aluminiumfolie. Verwijder de folie tijdens de laatste 10 minuten van het bakken om de korst een mooie goudbruine kleur te geven.
 4. Laat de taart afkoelen: Laat de appeltaart minstens 30 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt. Hierdoor krijgt de taart de kans om te zetten en wordt hij steviger.
 5. Gebruik een lage temperatuur: Bak de appeltaart op een lagere temperatuur, bijvoorbeeld 180 graden Celsius. Dit helpt voorkomen dat de taart te snel bruin wordt en voorkomt dat de korst verbrandt.
 6. Controleer de appeltaart tijdens het bakken: Houd de appeltaart in de gaten tijdens het bakken en controleer regelmatig of de korst niet te donker wordt. Als dat het geval is, bedek de taart dan met aluminiumfolie.
 7. Gebruik een taartvorm met losse bodem: Gebruik bij voorkeur een taartvorm met een losse bodem, zodat je de taart gemakkelijk uit de vorm kunt halen en kunt serveren.

Kortom, het maken van een heerlijke appeltaart is een haalbaar doel, ongeacht of je nu een keukenprins(es) bent. Begin met het selecteren van de juiste appel voor de beste smaak, verzamel vervolgens de benodigde ingrediënten en volg een goed recept. Wees niet bang om te experimenteren met verschillende kruiden of fruitcombinaties voor een unieke twist. Vergeet niet dat geduld en oefening essentieel zijn bij het perfectioneren van je appeltaartkunsten: practice makes perfect!

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.