web
statistics

Werkt Oscillococcinum tegen griep? Een objectieve beoordeling

De laatste jaren staat Oscillococcinum hoog in het lijstje van middelen die in de drogisterij worden verkocht tegen de griep. Onder gezondheidsdeskundigen en onderzoekers wordt de effectiviteit ervan echter in twijfel getrokken. Dit artikel gaat om op de vraag of het echt werkt tegen griepverschijnselen.

Wat is Oscillococcinum?
Oscillococcinum is een homeopathisch middel dat vooral wordt gebruikt ter verlichting van griepsymptomen. Het werd in de jaren 20 van de vorige eeuw bereid door Joseph Roy, die geloofde dat hij een soort ‘oscillerende’ bacterie had gevonden in mensen met de Spaanse griep. Hij beweerde ook dat hij dezelfde bacteriestam in het bloed van mensen had gevonden die andere aandoeningen hadden, zoals kanker, herpes, waterpokken en tuberculose. Oscillococcinum werd gemaakt met een actief ingrediënt dat uit het hart en de lever van een bepaalde eendensoort werd gehaald en daarna meerdere keren werd verdund. Men geloofde dat het middel specifieke verbindingen bevat die kunnen bijdragen aan het bestrijden van griepsymptomen. Maar hoe het werkt blijft onduidelijk. Hoewel de werkzaamheid van Oscillococcinum zeer omstreden is, wordt het over de hele wereld veel gebruikt als natuurlijke remedie tegen griepachtige symptomen, zoals pijn in het hele lichaam, hoofdpijn, rillingen, koorts en vermoeidheid (1).

Kortom: Oscillococcinum is een homeopathisch middel dat wordt bereid met een ingrediënt uit het hart en de lever van een bepaalde soort eend. Men gelooft dat het de symptomen van griep helpt bestrijden.

Het is zeer sterk verdund
Een van de belangrijkste zorgen omtrent Oscillococcinum is de manier waarop het wordt bereid. Het is een verdunning met 200C, volgens een maatvoering die gewoonlijk in de homeopathie wordt gebruikt. Het betekent dat het verdunningsproces 200 keer wordt herhaald totdat er nauwelijks een spoortje van het actieve ingrediënt overblijft in het uiteindelijke product. Verdunning zou volgens de homeopathie leiden tot een verhoogde kracht van een product (2). Helaas is er nog maar weinig onderzoek naar de effectiviteit van deze ultra-verdunde stoffen gedaan en naar de mogelijke voordelen voor de gezondheid (34).

Kortom: Oscillococcinum is een sterk verdund middel waarin nog nauwelijks een spoortje actief ingrediënt aanwezig is.

Bacteriën veroorzaken geen griep
Een ander probleem met Oscillococcinum is dat het is gemaakt op basis van het idee dat een specifieke bacteriestam de griep veroorzaakt. Die stam zou gevonden zijn in het hart en de lever van een eendensoort, die daarom wordt gebruikt in de formule voor Oscillococcinum. De arts die Oscillococcinum zou hebben gecreëerd geloofde ook dat deze bacteriesoort goed zou werken bij de behandeling van allerlei andere aandoeningen, waaronder kanker, herpes, mazelen en waterpokken. Tegenwoordig weet men echter dat de griep wordt veroorzaakt door een virus en niet door een bacterie (5). Bovendien wordt volgens wetenschappers ook van geen van de andere aandoeningen die met Oscillococcinum worden behandeld gedacht dat die worden veroorzaakt door een bacterie. Het is daarom onduidelijk hoe effectief Oscillococcinum kan zijn, gegeven het feit dat het gebaseerd is op theorieën waarvan men nu weet dat ze niet kloppen.

Kortom: Oscillococcinum is gemaakt met het idee dat een bepaalde bacteriestam griep zou veroorzaken. Tegenwoordig weet men echter dat virale infecties griep veroorzaken en niet bacteriën.

Meer onderzoek vereist naar de effectiviteit ervan
De onderzoeken die zijn gedaan naar de effectiviteit van Oscillococcinum leveren gemengde resultaten op. Uit een studie onder 455 mensen bleek bijvoorbeeld dat Oscillococcinum in staat was om het aantal luchtweginfecties te verminderen (6). Een ander onderzoek vond echter dat het waarschijnlijk niet erg effectief is, vooral niet als het gaat om de griep. Een overzicht van zes studies meldt geen significant verschil tussen Oscillococcinum en een placebo bij de preventie van griep (7). Een ander overzicht van zeven studies leverde soortgelijke bevindingen op en toonde aan dat Oscillococcinum de griep niet kon voorkomen. De resultaten wezen uit dat Oscillococcinum de duur  van de griep kon verkorten, maar wel met slechts zeven uur gemiddeld (8). Er is nog maar beperkt onderzoek gedaan naar de effecten van dit homeopathische middel en de meeste studies worden aangemerkt als van lage kwaliteit met een hoog risico op bias (bevooroordeeldheid). Er zijn studies van hoge kwaliteit met een groot aantal proefpersonen nodig om te bepalen hoe Oscillococcinum griepsymptomen kan beïnvloeden.

Kortom: Een studie wees uit dat Oscillococcinum in staat was om de frequentie van luchtweginfecties te beperken, maar uitgebreide overzichtsstudies laten slechts een minimaal gunstig effect zien van het middel bij griep.

Het kan een placebo-effect hebben
Hoewel onderzoek naar het middel gemengde resultaten geeft over de werkzaamheid, blijkt uit sommige studies dat het wel een placebo-effect kan hebben. Er werd bijvoorbeeld in een overzicht van zeven studies geen bewijs gevonden dat Oscillococcinum griep effectief zou kunnen voorkomen of behandelen. De onderzoekers zagen echter wel dat de mensen die Oscillococcinum kregen vaker baat zeiden te hebben bij de behandeling (8). Ander onderzoek suggereert dat veel van de gunstige effecten die worden toegeschreven aan het middel eerder door het placebo-effect zouden komen dan door het middel zelf (9). Vanwege de tegenstrijdige bevindingen is het nodig dat er meer onderzoek komt naar Oscillococcinum om te bepalen of het inderdaad een placebo-effect heeft.

Kortom: Uit sommige onderzoeken blijkt dat Oscillococcinum een placebo-effect kan hebben.

Het is veilig en geeft nauwelijks bijwerkingen
Hoewel het onduidelijk is of Oscillococcinum wel kan helpen bij de griep, bevestigt onderzoek wel dat het meestal veilig is en dat er een minimaal risico op bijwerkingen is. Volgens een overzichtsonderzoek is Oscillococcinum al meer dan 80 jaar op de markt en heeft het een uitstekend veiligheidsprofiel; er zijn nauwelijks tot geen nadelige gezondheidseffecten gemeld (10). Sommige patiënten melden wel angio-oedeem, een ernstige vorm van zwelling, na het innemen van het middel. Het is echter onduidelijk of het middel dit veroorzaakte of dat er andere factoren meespeelden (11). Houd ook in gedachten dat Oscillococcinum op de meeste plekken wordt verkocht als voedingssupplement en niet als medicijn, waaronder in de VS. Het wordt daarom niet gereguleerd door de FDA (Voedsel- en Warenautoriteit in de VS) en hoeft niet aan dezelfde standaard te voldoen als een medicijn als het gaat om veiligheid, kwaliteit en effectiviteit.

Kortom: Oscillococcinum wordt over het algemeen als veilig beschouwd en er zijn maar erg weinig nadelige effecten van bekend. Het wordt echter verkocht als voedingssupplement op de meeste plaatsen, waardoor er minder strikte regels voor gelden als voor medicijnen.

Conclusie
Oscillococcinum is een homeopathisch middel tegen griep. Vanwege de twijfelachtige wetenschap achter het product en een gebrek aan hoogwaardig onderzoek blijft de effectiviteit ervan controversieel. Het zou eerder een placebo-effect hebben dan echte medische eigenschappen. Het wordt echter wel als veilig beschouwd en heeft minimale bijwerkingen. Als je het gevoel hebt dat het voor jou werkt, kun je het veilig gebruiken als je last krijgt van de griep (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

7 gedachten over “Werkt Oscillococcinum tegen griep? Een objectieve beoordeling”

 1. De uitgangspunten van een homeopatisch middel kunnen natuurlijk achterhaald zijn.
  Maar of er nog iets van de stof in het product zit, maakt niet uit.
  Het is een energiemiddel. Water is een ernergie(informatie)drager.
  Door verdere verdunning wordt de energie intenser.
  Daarom is bij heel hoge potenties ook begeleiding nodig.
  Ik kan de energie van medicijnen, zoals bijv ook bachbloesems, voelen als ik ze inneem.
  Liefde geneest.

 2. Die bewuste bacterie kan dezelfde klachten geven als de griep. De homeopathie werkt door een medicijn te maken dmv verdunning van een stof, vaak een gifstof, die bij onverdunde hoge dosering bepaalde klachten veroorzaakt en zet dit in tegen een ziekte die soortgelijke klachten geeft. Het prikkelt dus het immuunsysteem. Het hoeft dus niet een verdunning te zijn van dezelfde stof die de ziekte veroorzaakt, zoals bij vaccinatie.

  • Het lichaam heeft een geheugen. Als je een wondje hebt in je hand geneest het. Er komt geen extra stukje huid bij of eraf. Maar precies hoe het daarvoor was voordat je het wondje had.
   Wetenschappers weten nog steeds niet precies hoe het werkt. Zou misschien goed zijn om.daar breder onderzoek te doen. Mischien zit daar wel iets bij om bijv kanker te genezen. Wie weet. Alle andere dingen hebben ook een geheugen. Oa homeopathie medicijnen. Daarom zou het kunnen helpen. Bij dieren zou je homeopathie kunnen testen. Misschien zou men daar voor moeten inzetten. Mijn kat had last van allergie. Zij reageerde ergens op. Na 2 a 3 dagen was ze van haar klacht af.
   Toch vreemd. Dat oscilicocsium werkt niet. Volgens mij zit er iets van suiker in. Proeft erg zoet.

 3. Er zijn, niet alleen en ons land maar ook elders, meerdere onderzoeken gedaan naar homeopathische middelen.
  Er zijn zelfs onderzoekers op gepromoveerd. De universiteit in Utrecht is inmiddels befaamd. Het gaat erom de ziekte te genezen met een stof die in normale omstandigheden en in originele staat ingenomen door gezonde mensen, dezelfde verschijnselen oproept. Zowel fysiek als psygisch. Dit wordt genoteerd. Het middel wordt verdund, ja, maar het wordt ook gepotentieerd. En dat mis ik in het stuk van Jürgen. In Heiloo is nog een echte homeopatische apotheek. Deze bereidt op recept het gevraagde middel. Zo heb ik voor mijn hond die een soort van ziekteverschijnselen vertoonde die geleken op de ziekte van Meniere bij mensen, een middel ingezet. Op grond van het gedrag van de hond en na een bezoek aan de dierenarts. Een potentie D12. 4 druppels per dag. Indien nodig. Van dit middel noem ik niet de naam. Waarom niet? Omdat bij een ander mens of dier op grond van de verschijnselen misschien een ander middel nodig is.
  Het gaat er dus om de mens, of het dier, zelf de gelegenheid te geven de genezing in te zetten.
  Daarom zal bij de ene mens het eerdergenoemde middel wel en bij de ander niet tot succes leiden.
  Overigens heeft men in het Oostblok al lang bewezen dat virussen te bestrijden zijn met??, bacterieachtigen!
  U begrijpt vast dat ik een voorschrijver-, stander benvan homeopathie. Dus het is onzinng om bij iedereen met bv. Hoofdpijn in een proefopstelling een zelfde middel in te zetten. Om er vervolgens een conclusie aan op te hangen. Het antigriepmddel helpt! Als de patient past bij het middel. En niet andersom.

 4. Ik ben een griep risicopatiënte ivm een aangeboren afwijkende hartklep en krijg elk jaar een griepprik aangeboden,die ik niet neem. Maar ik begrijp dat het voor mij belangrijk is zvm griepvrij te blijven en occiloc. helpt me uitstekend. Ik geloof niet dat bacterie-achtigen niet zouden kunnen helpen bij virusinfecties, de westerse geneeskunde heeft hier nauwelijks serieus onderzoek gedaan itt Oostbloklanden bv. Ik ben m.i. niet erg gevoelig voor placebowerking,dan hadden andere (homeopathische) griep-middelen die ik nam me net zo goed geholpen mbt griep en dat was niet het geval ,ik vond de werking van occ. opmerkelijk snel en goed (mits meteen bij aanvang eerste symptoom genomen). Vast niet bij iedereen ,net als voeding ,dat is persoonlijk en daarom zie ik erg weinig heil in westerse methodes van onderzoek,zeker mbt homeopathie. Ik heb al zoveel goeie werking gezien en ervaren van homeopathische middelen (in het verplegen van mijn dementerende vader bv) dat ik vurig hoop dat alles dat onder minister Schippers is verwoest aan beschikbaarheid en informatie weer terug zal worden gedraaid…….

 5. Dag Gre ,het zijn bacteriën die gegeten worden door virussen die heten Fagen
  Dat is het geneesmiddel dat in Georgië wordt gebruikt IPV antibiotica of penicilline
  Waarschijnlijk gaan wij daar ook naartoe ,als de bacteriën resistent worden
  tegen bovenstaande geneesmiddelen ,Groetjes Coleta

 6. Wat een sprookjes hier. De marketingmachine van de producent werkt blijkbaar.
  Dacht je nou, serieus, dat als dit middel ook maar enige potentie had gehad, er niet een gerenommeerd fabrikant van (échte) geneesmiddelen was opgestaan om dit in grootschalige productie te nemen?

  De opmerkingen van “voor sommige mensen helpt het” raakt kant nog wal.
  Als je 100 grieperige mensen in een ruimte zet en je geeft ze allemaal om het uur een kop groene thee, zullen er zeker een aantal eerder zeggen dat ze zich “beter” voelen.

  Lekker je Bach bloesems, verdunde eendenlever en andere kruidenmengsels blijven gebruiken. Maar niet komen mekkeren als het mis gaat als risicopatient. En er dan hals over kop maatregelen moeten worden genomen in het reguliere geneeskundig circuit.

  Zelfde grut als de mensen die hun kinderen niet laten enten.

Reacties zijn gesloten.

Send this to a friend