Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Werkt vitamine B1 (thiamine) tegen muggenbeten?

Werkt vitamine B1 (thiamine) tegen muggenbeten?

Muggen doen zich graag tegoed aan menselijk bloed, met hinderlijke muggenbulten die jeuken als gevolg. Daarom is het belangrijk ze op afstand te houden. Een huis-tuin-en-keukenmiddel dat al jaren wordt geadviseerd is vitamine B1. Vitamine B1 is een andere naam voor thiamine en is als supplement te koop in vele Nederlandse winkels. Van thiamine wordt dus gezegd dat het helpt muggenbeten te bestrijden, maar is dat ook zo? In dit artikel zoeken we uit wat de medische literatuur hierover te zeggen heeft.

Er zijn vandaag de dag nog steeds professionals, waaronder artsen, die thiamine aanraden als probaat middel tegen muggen. Om te kijken of dit advies is gebaseerd op medisch bewijs, hebben onderzoekers in een uitgebreide studie eens meer dan 100 onderzoeken over dit onderwerp onder de loep genomen. De conclusie is dat geen van de recente betrouwbare studies vitamine B1 als effectief middel tegen muggen aanraadt.

Toch is er een recente studie waaruit blijkt dat vitamine B1 wel degelijk kan helpen tegen muggenbeten, maar deze heeft wel een addertje onder het gras: je moet de vitamine B1 uitwendig aanbrengen op je armen. Bovendien was de studie met 8 proefpersonen wel erg klein.

Volgens een grotere en betrouwbaardere studie zou ook citronella geen effect hebben. De parfum Victoria’s Secret Bombshell, was zelfs effectiever in het afweren van muggen dan een vitamine B-pleister. De onderzoekers zetten hun geld liever op het middel DEET. DEET is een chemische stof die bewezen werkt om muggen weg te houden. Het doodt de diertjes niet: het weerhoudt ze er alleen van om mensen te vinden die met dit middel bedekt zijn. Ondanks de naam, “weren” de meeste muggenwerende middelen de muggen niet echt. In plaats daarvan blokkeren ze de receptoren op de antennes van muggen voor dingen aan mensen die hen aantrekken, zoals vocht, warmte, lichaamsgeur, en uitgeademd kooldioxide. DEET wordt al tientallen jaren door miljoenen mensen over de hele wereld gebruikt, maar er zijn helaas onder professionals wel zorgen over de veiligheid bij kinderen. Daarom zijn er volgens de onderzoekers ook prima natuurlijke alternatieven, zoals citroen-eucalyptus olie, die bijna net zo goed werkt als DEET.

Alcohol kun je overigens beter laten staan als je niet door een mug gestoken wilt worden. Als je alcohol drinkt, kunnen muggen je aantrekkelijker vinden. Een interessante studie vond dat het drinken van alcohol ervoor kan zorgen dat je aantrekkelijker wordt voor muggen. Wanneer vrijwilligers alcohol dronken, was het aantal muggenbeten veel groter dan toen ze nog nuchter waren.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.