Hoofdpagina » Nieuws » Wetenschappelijk onderzoek bevestigt: roomboter mag weer

Wetenschappelijk onderzoek bevestigt: roomboter mag weer

Een recente meta-analyse toont aan dat de consumptie van roomboter geen negatieve invloed heeft op de gezondheid. Bij het onderzoek werden de gegevens van meer dan 600.000 deelnemers verzameld en gekeken naar de invloed van roomboter op de volgende gezondheidsaspecten: sterfterisico, hart- en vaatziekte, coronaire hartziekten, beroerte en diabetes. Het onderzoek heeft weinig tot geen verband gevonden tussen de consumptie van roomboter en hartziekten. Het kan het risico op diabetes zelfs verlagen. Volgens het onderzoek is het daarom geen noodzaak om in de voedingsrichtlijnen de aanbevolen consumptie van roomboter aan te passen.

De afgelopen decennia leefde de consument in de veronderstelling dat verzadigd vet, waaronder roomboter, erg ongezond is, met name voor de hartgezondheid en het lichaamsgewicht. Gebruik liever margarine, zo luidde het devies. De laatste jaren daarentegen klinken er nieuwe geluiden. Niet roomboter, maar juist de sterk bewerkte margarines zijn een ballast voor het lichaam. Door de zware bewerkingsprocessen die de oliën ondergaan in het productieproces van margarine wordt het smeerseltje ontdaan van alle nutriënten. Sterker nog, tijdens dit proces worden giftige stoffen gevormd, genaamd 3-MCPD, een kankerverwekkende stof die ook schadelijk blijkt te zijn voor de nieren.

Roomboter is daarentegen een puur product en bestaat voor een groot deel uit de onbewerkte melkvetten van de koe. Deze vetten bevatten de gunstige stoffen vitamine K2, butyraten en geconjugeerd linoleenzuur (CLA). Van deze stoffen is bewezen dat ze juist gewichtstoename en hart- en vaatziektes kunnen tegengaan. Vorig jaar nog verscheen er een groot wetenschappelijk onderzoek dat eveneens de relatie tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten onderzocht. Net als bij het huidige onderzoek is verzadigd niet gerelateerd aan hartproblemen, beroerte en type 2 diabetes. Dit in tegenstelling tot transvetten (in onder andere margarine), die juist wel met deze aandoeningen in verband worden gebracht.

Hoewel het voor sommige mensen nog steeds moeilijk te geloven is dat het gebruik van roomboter de aderen niet helemaal doet dichtslibben, dragen dit soort onderzoeken langzaam maar zeker bij aan een nieuwe collectieve opvatting betreffende het fenomeen vet. Wees niet bang om je eitje te bakken in een klontje roomboter, of je cracker ermee te besmeren. Dit betekent natuurlijk niet dat je de hele dag onbeperkt boter moet eten. Net als voor andere eet- en drinkgewoontes geldt: geniet, maar gebruik vet met mate (Bron).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.