web
statistics

Wetenschappelijk onderzoek bevestigt: roomboter mag weer

Een recente meta-analyse toont aan dat de consumptie van roomboter geen negatieve invloed heeft op de gezondheid. Bij het onderzoek werden de gegevens van meer dan 600.000 deelnemers verzameld en gekeken naar de invloed van roomboter op de volgende gezondheidsaspecten: sterfterisico, hart- en vaatziekte, coronaire hartziekten, beroerte en diabetes. Het onderzoek heeft weinig tot geen verband gevonden tussen de consumptie van roomboter en hartziekten. Het kan het risico op diabetes zelfs verlagen. Volgens het onderzoek is het daarom geen noodzaak om in de voedingsrichtlijnen de aanbevolen consumptie van roomboter aan te passen.

De afgelopen decennia leefde de consument in de veronderstelling dat verzadigd vet, waaronder roomboter, erg ongezond is, met name voor de hartgezondheid en het lichaamsgewicht. Gebruik liever margarine, zo luidde het devies. De laatste jaren daarentegen klinken er nieuwe geluiden. Niet roomboter, maar juist de sterk bewerkte margarines zijn een ballast voor het lichaam. Door de zware bewerkingsprocessen die de oliën ondergaan in het productieproces van margarine wordt het smeerseltje ontdaan van alle nutriënten. Sterker nog, tijdens dit proces worden giftige stoffen gevormd, genaamd 3-MCPD, een kankerverwekkende stof die ook schadelijk blijkt te zijn voor de nieren.

Roomboter is daarentegen een puur product en bestaat voor een groot deel uit de onbewerkte melkvetten van de koe. Deze vetten bevatten de gunstige stoffen vitamine K2, butyraten en geconjugeerd linoleenzuur (CLA). Van deze stoffen is bewezen dat ze juist gewichtstoename en hart- en vaatziektes kunnen tegengaan. Vorig jaar nog verscheen er een groot wetenschappelijk onderzoek dat eveneens de relatie tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten onderzocht. Net als bij het huidige onderzoek is verzadigd niet gerelateerd aan hartproblemen, beroerte en type 2 diabetes. Dit in tegenstelling tot transvetten (in onder andere margarine), die juist wel met deze aandoeningen in verband worden gebracht.

Hoewel het voor sommige mensen nog steeds moeilijk te geloven is dat het gebruik van roomboter de aderen niet helemaal doet dichtslibben, dragen dit soort onderzoeken langzaam maar zeker bij aan een nieuwe collectieve opvatting betreffende het fenomeen vet. Wees niet bang om je eitje te bakken in een klontje roomboter, of je cracker ermee te besmeren. Dit betekent natuurlijk niet dat je de hele dag onbeperkt boter moet eten. Net als voor andere eet- en drinkgewoontes geldt: geniet, maar gebruik vet met mate (Bron).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

17 gedachten over “Wetenschappelijk onderzoek bevestigt: roomboter mag weer”

 1. Je mag inderdaad roomboter eten op brood. Maar niet lekker je eitje er mee bakken, op het moment dat je boter (s) en oliën bakt wordt het cholesterol en dat is niet goed voor je gezondheid.

  Zorg er dus voor dat je niks meer bakt met boter en olie. Gebruik bijvoorbeeld een oven of airfryer.

 2. Was bij mijn huisarts en zei dat ik geen roomboter moest gebruiken, i.v.m. cholesterol.. en ik vind het zo lekker.. en eieren 4 per week..was ook teveel..

 3. De huisarts heeft niet gestudeerd wat de voeding betreft. De praktijkondersteuner zal moeten bijscholen.

  • Is beter dan margarine, maar het liefst heb ik toch gewone grasroomboter. Dan maar even 30 min eerder uit de koelkast…

 4. Je weet het niet meer, Denk je goed bezig te zijn geweest, is het opeens weer andersom, en dat zie je hier, waar mensen nogsteeds reageren op verzadigd vet als ze geleerd is. Maar nu is het dus niet slecht, maar zelfs beter dan margarine. En de dokters weten het dus eigenlijk ook niet. Wat moet je nou hiermee? (Zucht)

 5. Als het niet te warm weer is staat mijn grasroomboter gewoon in een ouderwetse botervloot op de aanrecht hoor, geen probleem. Bij warm weer kan dit niet, maar is buiten de koelkast gezet, ook snel weer zacht.

  • In normale keukentemperatuur smelt roomboter niet. Maar zet gewoon niet het hele bakje of pakje neer bij heet weer.
   Om te voorkomen dat roomboter spat moet je haar ook langzaam verwarmen. In roomboter die erg spat (vaak zelf gemaakte) kun je het spatten voorkomen door een beetje Keltisch zout mee te smelten. In roomboter moet je geen vlees aanschroeien dat is hetzelfde als vloeken in de kerk. daarvoor zijn er geschikte olies. Beter is vlees aanschroeien achterwege laten en rustig je vleesje in de roomboter een paar uurtjes laten pruttelen.

 6. Ik gebruik al jaren roomboter en voor het bakken/ braden van mijn vlees de roomboter spat niet. Vraag; Zit er in de roomboter spat niet ook een stof of middel die niet goed is voor je gezondheid?

 7. Luister naar je lichaam hetwelk ik in geringe mate meen te doen
  In de jaren 60 werd my verteld dat myn boterhambeleg” reuzel ” slecht zou zyn
  Nou; ik heb sindsdien me volgevreten met vet vooral schapenvet
  Zo is mn behoefte aan bv sinasappelschillen avocadoschillen aardappelschillen enz enz al decenia
  bevredigd lang voor het nieuws van de geneeskracht dezer zaken
  LUISTER NAAR JE LICHAAM
  WEES EEN MET DE NATUUR.. dat helpt

 8. “roomboter de aderen niet helemaal doet dichtslibben” hopenlijk bedoel je “helemaal niet” ?

 9. Van alles wat. Groente en fruit van het seizoen, devies van mijn moeder. De natuur knoeit nl. nergens mee en loop alsjeblieft niet aan de leiband van de voedings- en farmeceutische industrie.

Reacties zijn gesloten.