Elektronische sigaretten en soortgelijke apparaten zijn gevaarlijk voor de gezondheid en moeten gereguleerd worden om de “criminele” tactieken van de tabaksindustrie om jongeren verslaafd te maken aan nicotine in te dammen, waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie dinsdag.
“Nicotine is zeer verslavend. Electronic nicotine delivery systems (ENDS), oftewel Elektronische nicotineafgiftesystemen zoals de bekende e-smokers of e-sigaretten, zijn schadelijk en moeten beter worden gereguleerd”, aldus WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Het WHO-rapport over de wereldwijde tabaksepidemie 2021, dat zich richtte op nieuwe en opkomende producten, werd dinsdag gepubliceerd.
Volgens het rapport moeten ENDS strikt worden gereguleerd voor een maximale bescherming van de volksgezondheid.
“Waar ze niet verboden zijn, moeten regeringen een passend beleid voeren om hun bevolking te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van ENDS en om te voorkomen dat kinderen, adolescenten en andere kwetsbare groepen ermee beginnen”, aldus Tedros.
Volgens het achtste tabaksrapport van het VN-gezondheidsagentschap richten ENDS-fabrikanten zich vaak tot jongeren met duizenden verleidelijke smaken – in het document worden er 16.000 genoemd – en geruststellende verklaringen.
Dokter Vinayak Prasad, die aan het hoofd staat van het Tobacco Free Initiative van de WHO, zei dat het benaderen van kinderen “met toxische en vergiftigende producten een criminele actie is”.
“Het is de meest criminele daad. En het is een schending van de mensenrechten. Ze lopen het risico om voor de rest van hun leven verslaafd te zijn.” vertelde hij op een persconferentie.
Volgens het rapport zijn er nog steeds meer dan een miljard rokers in de wereld. Tabak is verantwoordelijk voor de dood van acht miljoen mensen per jaar, waaronder een miljoen door meeroken.
Voormalig burgemeester van New York Michael Bloomberg, wereldwijd ambassadeur van de WHO voor niet-overdraagbare ziekten, zei: “Terwijl de verkoop van sigaretten is gedaald, hebben tabaksfabrikanten agressief nieuwe producten op de markt gebracht, zoals e-sigaretten en verwarmde tabaksproducten, en gelobbyd bij regeringen om de regulering ervan te beperken. Hun doel is simpel: een nieuwe generatie verslaafd maken aan nicotine. Dat mogen we niet laten gebeuren.”
Bezorgdheid om jongeren
Het VN-gezondheidsagentschap maakt zich vooral zorgen over mensen onder de 20 jaar die e-sigaretten gebruiken, vanwege de schadelijke effecten van nicotine op de ontwikkeling van de hersenen.
Het reguleren van dergelijke producten is echter niet eenvoudig omdat het productaanbod zeer divers is en zich snel ontwikkelt, aldus Ruediger Krech, directeur van de afdeling gezondheidsbevordering van de WHO.
De WHO raadt regeringen aan alles in het werk te stellen om te voorkomen dat niet-rokers e-sigaretten gaan gebruiken, uit angst voor “renormalisering van het roken in de samenleving”.
“Laten we niet naïef zijn door te denken dat de tabaksindustrie nu deel zou uitmaken van de oplossing: ze zijn nog steeds een groot deel van het probleem,” voegde hij eraan toe. Prasad zei dat de tabaksindustrie “het publiek misleidt en probeert de regeringen te misleiden”.
Uit het rapport blijkt dat 32 landen de verkoop van ENDS hebben verboden, gaat hierbij om Argentinië, Brazilië, Egypte, Ethiopië, India, Iran, Irak, Mexico, Noord-Korea en Singapore. Nog eens 79 landen hebben ten minste een gedeeltelijke maatregel genomen om het gebruik van dergelijke producten in openbare ruimten te verbieden, de reclame, promotie en sponsoring ervan te verbieden of het aanbrengen van gezondheidswaarschuwingen op de verpakking verplicht te stellen.
“Dit betekent dat er nog steeds 84 landen zijn waar deze producten op geen enkele wijze zijn gereguleerd of beperkt,” aldus de WHO. De in Genève gevestigde organisatie zei dat inspanningen om e-sigaretten te reguleren niet mogen afleiden van de strijd tegen roken.
Hoewel het percentage rokers in veel landen is gedaald, zorgt de bevolkingsgroei ervoor dat het totale aantal rokers “hardnekkig hoog” blijft, aldus de WHO (bron).