Zeewierpasta met paddenstoelen (Oosters recept)

Zeegroenten en zeewieren zijn in opkomst. Gemakkelijk te kweken, het groeit snel en het heeft een geringe voetafdruk op het milieu. Daarnaast vormen zij een bron van verschillende mineralen (waaronder jodium), eiwitten, omega 3- vetten en vrijwel geen toxische stoffen, die wel in vis, schaal- en schelpdieren voorkomen.

Er zijn verschillende plantaardige voedingsmiddelen uit de zee. Zeekraal en lamsoor vallen onder de zeegroenten en zijn ziltig van smaak en stevig van vorm. Zeewieren zoals zeesla, nori, kelp en wakame zijn lekker om in of door een gerecht te verwerken. Nori en wakame kennen we bijvoorbeeld als onderdeel van sushi. Als laatste hebben we nog algen, zoals spirulina en chlorella. Deze worden vaak in poedervorm verkocht en kunnen gemengd worden met een dressing, smoothie spread of soep. De pilvorm wordt vaak ingezet als suppletie, als bron van chlorofyl en omega 3.

Steeds meer mensen ontdekken bovenstaand zeevoedsel, vaak als alternatief voor vis of vanwege de hoge voedingswaarde. Producenten merken dit op en bedenken allerlei nieuwe producten met zeewieren. Ook hierin kunnen we het kaf van het koren scheiden. Zo wordt er in veel gevallen slechts 1 of 2% zeewier aan allerlei kant- en klare producten toegevoegd.

Een goede bron van zeewier is de tagliatelle van Seamore. Gemaakt van 100% wild, biologisch zeewier genaamd Himanthalia elongata. Toegegeven, de pasta is niet goedkoop maar gelukkig zit er meer in dan op het eerste oog lijkt. Doordat de tagliatelle in gedroogde vorm wordt verkocht kom er nog flink wat volume bij na het weekproces. De smaak is stevig en ziltig en goed te combineren met ander zeevoedsel, maar ook met verschillende groenten en kruiden.

Dit recept geeft de zeewierpasta een Oosterse twist. Lekker als lunch of als lichte avondmaaltijd.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 60 gram gedroogde tagliatelle zeewierpasta van Seamore
  • 350 gram kastanjechampignons
  • 150-200 gram wortel
  • 5 el geroosterd sesamzaad
  • Verse bieslook
  • Extra vierge olijfolie
  • Zwarte peper

Voor de dressing:

  • Stukje verse gember
  • 2 flinke scheuten tamari
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • Sap van 1 limoen

Overig:
Spirelli (spiraalsnijder)

Bereidingswijze:
Kook de zeewierpasta 20 min in een ruime hoeveelheid water. Snijd ondertussen de paddenstoelen in vieren en bak kort aan met een scheutje olijfolie en wat peper. Draai de wortels door de spiraalsnijder en houd apart. Maak de dressing. Schil en snijd de gember heel fijn. Meng alle overige ingrediënten door elkaar. Bak de dressing kort aan in een verwarmde wok of koekenpan en schep vervolgens de afgegoten pasta en de wortelslierten erdoor. Voeg het sesamzaad toe en meng goed. Haal de pan van het vuur en verdeel het mengsel op een bord. Leg de paddenstoelen er boven op. Maak af met een scheut olijfolie, eventueel nog wat limoensap en wat fijngesnipperde bieslook.

Variaties/tips:

  • Ook lekker met garnaaltjes, een stukje kabeljauw of andere vis.
  • Vervang de champignons voor in reepjes gewokte paprika of kleine roosjes broccoli.
  • Deze pasta is vrij stevig. Om de pasta zachter te maken kun je de zeewier van tevoren 10 min weken. Even laten nagaren maakt de pasta ook zachter. Zo lijkt het meer op traditionele pasta.
  • Het is belangrijk om dit zeewier even goed te koken, omdat er anders teveel jodium in kan zitten.
  • Je kunt deze zeewierspaghetti ook combineren met andere (glutenvrije) pasta’s zoals bijvoorbeeld van boekweit.
  • Vervang de champignons voor shiitake, eekhoorntjesbrood, oesterzwam of andere paddenstoelen.
  • Zeewierpasta is met korting in onze webshop te koop:

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

2 gedachten over “Zeewierpasta met paddenstoelen (Oosters recept)”

  1. Meneer zwaan ik ben al van 1987 met de homeapathie bezig heb 2 soorten reuma maar door mijn voeding vooral geen vleeswaren biol. Groenten veel fruit etc etc veel groenten heb ik geen vergroeide vingers en gewrichten zoals ik bij sommige mensen zie verschrikkelijk slik vooral geen medicijnen van de reguliere artsen want de meeste patienten gaan dood door de bijverschijnselen van de medicijnen die ze krijgen.Ik vind u artikelen bijzonder waarde vol mijn dank .

Reacties zijn gesloten.