Zes veel voorgeschreven medicijnen die je beter kunt mijden

medicijnenOmdat de dokter je medicijnen voorschrijft, hoeft dat niet te betekenen dat deze medicijnen ook daadwerkelijk veilig zijn. Als je goed naar de effecten kijkt dan blijken er vaak tal van bijwerkingen te zijn. In het gunstigste geval hebben we het dan over misselijkheid, maar het kan ook erger zoals ontstekingen aan de spieren of hartfalen…

De positieve eigenschappen van medicijnen worden vaak overdreven, terwijl de bijwerkingen worden weggemoffeld. Om je een beter begrip te geven van de werkelijkheid, krijg je van ons een weergave van de zes meest voorgeschreven medicijnen op dit moment met daarbij de andere kant waardoor je jezelf hopelijk wel twee keer bedenkt…

Protonpompremmers
Miljoenen mensen zitten aan de protonpompremmers (PPI’s) om brandend maagzuur en refluxklachten in de hand te houden. Het nadeel is dat deze middelen de productie van maagzuur tegengaan, wat de vertering niet ten goede komt en daardoor tal van gezondheidsproblemen kan opleveren.

De Food and Drug Administation (FDA) heeft een lange lijst met waarschuwingen gepubliceerd rondom het gebruik van deze protonpompremmers zoals een toegenomen risico op bacteriële diarree, een magnesium tekort en botbreuken. Zelfs de lange termijn risico’s liegen er niet om: zo ben je bevattelijker voor longontsteking en aankomen. Voorbeelden van protonpompremmers zijn: omeprazol, lansoprazol, esomeprazol, pantoprazol en rabeprazol. Deze middelen behoren tot de meest voorgeschreven medicijnen in Nederland.

Statines
Deze middelen staan nu al meerdere jaren op rij bekend als de best verkopende medicijnen, omdat ze een miraculeus geneesmiddel zouden zijn tegen een hoog cholesterol en hartziekten. Helaas heeft het wondermiddel ook een paar ‘kleine’ bijwerkingen zoals een verhoogd risico op diabetes, leverziekten, hersenbeschadiging, spierweefsel afname en zelfs vroegtijdig overlijden. De FDA heeft hier ook voor gewaarschuwd, maar afgezien daarvan is door de lange lijst van bijwerkingen en de geringe preventieve werking het medicijn zo goed als waardeloos.

Statines zijn onder andere bekend onder de namen: Simvastatine (Zocor®), Pravastatine ook bekend als Selektine, Atorvastatine met merknaam Lipitor®, Rosuvastatine (Crestor®), Fluvastatine (Lescol®). Cerivastatine (Lipobay®) is in 2001 van de markt gehaald vanwege ernstige en dodelijke bijwerkingen.

Antibiotica
Deze groep medicijnen zijn de oorzaak van de antibioticaresistente superbacteriën. Deze middelen kunnen lange termijn problemen geven en worden belachelijk vaak voorgeschreven. In veel gevallen werkt het niet en dat maakt infecties kwaadaardig en onbehandelbaar.

Volgens Shane Ellison van “The People’s Chemist” is een van de meest gevaarlijke voorgeschreven antibiotica Vancocin. Het gebruik van deze middelen is niet zo vrijblijvend als dat lijkt, er kunnen blijvende gezondheidsproblemen optreden.

Antipsychotica
We hebben het hier over één van de dodelijkste vormen van medicatie. Antipsychotica worden meestal voorgeschreven bij schizofrenie, bipolaire stoornissen, depressie en ook vele vage klachten als stemmingswisselingen en angsten. Helaas kent deze groep een aantal bijwerkingen die je liever niet op de koop toeneemt, zoals een toegenomen bloedsuikerspiegel, verhoogde lipiden- en cholesterolniveaus en daarnaast blijken deze medicijnen je ook dik te kunnen maken. Als dat nog niet genoeg is, blijken er nog meer lange termijn bijwerkingen op te kunnen treden zoals schade aan zenuw- en hersenweefsel, maar ook blijkt deze groep het metabool syndroom (waarmee hart- en vaatziekten) te kunnen veroorzaken. In een studie dat is gepubliceerd in de British Medical Journal (BMJ) werden antipsychotica dodelijker verklaard dan terrorisme.

Bekende antipsychotica gaan onder de volgende namen over de toonbank: Chloorpromazine, Hloperidol, Broomperidol, Perfenazine, Pimozide, Flufenazine, Zuclopentixol, Risperidon, Quetiapine, Olanzapine, Clozapine, Sulpiride en Aripiprazol.

Opioïde pijnstillers
Farmaceutische medicaties zijn in Amerika de grootste oorzaak van overlijden en deze groep van pijnstillers dragen hier sterk aan bij. Morfine en codeïne zijn natuurlijke varianten, maar we kennen in Nederland ook het chemische broertje OxyContin.

Volgens een studie van de Brandeis University in Massachusetts, zijn deze groep pijnstillers verantwoordelijk voor het veroorzaken van meer fatale overdosissen dan heroïne en cocaïne bij elkaar. De Amerikaanse ziekte preventie stichting noemt deze groep middelen verantwoordelijk voor een epidemie aan overlijdensgevallen.

Selectieve serotonine-heropnameremmer (SSRI’s)
Deze SSRI’s worden in het Engels ook wel selective serotonin reuptake inhibitor genoemd, wat wil zeggen dat het de heropname van de neurotransmitter serotonine blokkeert. Bekende namen zijn Prozac, Zoloft, Paxil en Lexapro. Deze middelen zijn al jaren op de markt, maar de gevaren komen vaak onvoldoende aan het licht. Bijwerkingen zoals zelfmoordneigingen, seksueel disfunctioneren, maagbloedingen, hartfalen zijn slechts het topje van de ijsberg.

In veel gevallen kunnen SSRI’s de symptomen van een depressie juist verergeren en worden de gebruikers ervan zeer agressief en gewelddadig.

Bron: Natural News

N.B. 19/04/2013:  Dit artikel is een vertaling van de Amerikaanse website Natural News. Dit hebben we geplaatst om de andere kant van deze middelen ook aan het licht te laten komen. Er zijn veel gevallen waarin medicatie onmisbaar is, maar tegelijkertijd worden er teveel onnodige medicamenten voorgeschreven. Zo zijn er in Nederland meer dan 1 miljoen mensen aan de antidepressiva terwijl veel van deze mensen waarschijnlijk meer baat hebben bij leefstijlveranderingen.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

57 gedachten over “Zes veel voorgeschreven medicijnen die je beter kunt mijden”

 1. Juglen, ik gebruik ook dagelijks maagzuurremmers, nml. Pantoprazol.
  Ten eerste omdat ik chronisch Diclofenac gebruik tegen de pijn van Fibromyalgie, waar ik niet buiten kan, want dan kan ik echt niet functioneren. Ten tweede omdat ik Leukoplakie op mijn stembanden heb en er al 3 x aan geopereerd ben. Als ik geen maagzuurremmers gebruik, komt ‘s nachts het maagzuur omhoog en dat is heel slecht voor mijn stembanden. Ik vroeg me al langer af of dat kwaad kon voor de opname van mijn voedsel, maar dat werd door de specialist afgedaan met : Dat zal wel meevallen………

  Wat nu?

   • Probeer eens aardappelzetmeel…. s avonds theelepel.oplossen in lauwwarm water…Elke dag doen. Hierdoor betere binding van zuren in de maag….advies gekregen in homeopathische drogisterij….
    gewoon bij supermarkt verkrijgbaar in pakjes (staat naast maïzena etc). Beterschap

  • Ja Moppie, zoals Tim ook al aangaf, denk ik dat er op een natuurlijke wijze veel te doen is aan Fybromyalgie en andere auto-immuun ziektes. Doormiddel van de juiste voeding. Onder andere gluten en suiker vermijden (veroorzaken een lekkende darm, wat waarschijnlijk een verband heeft met
   a-i ziektes) E621 en aspartaam vermijden. Voldoende vitamine D is erg belangrijk. En Magnesium citraat poeder kan helpen tegen klachten.
   Dit is wat ik hier allemaal over heb gelezen, maar ik raad je aan om zelf op onderzoek uit te gaan :)
   Heel veel succes!

 2. Beste Juglen, Ook ik gebruik dagelijks een maagzuurremmer namelijk Omeprazol sinds een half jaar wegens een middenrifbreuk. ook gebruik ik al jarenlang simvastatine. In het laatste half jaar is er bij mij al drie maal een bacteriele infectie geconstateerd, eerst de helicobacterie(maag) toen een keelbacterie en nu zit ik met een longbacteriele infectie . Fijn dat je een waarschuwing uitzendt. Maar was is er aan alternatief ?

  Groet Droétsjz

  • Het cholesterolsprookje is gecreëerd door Big Farma, en is ene grote leugen. Je hebt cholesterol keihard nodig, je lichaam maakt het niet voor niets grotendeels zelf. Cholesterol wordt pas gevaarlijk als het oxideert, dan gaat het de bloedvaten verstoppen. Dus: minimaal 2000 mg vit. C. en dagelijks 100 mg Co-enzym Q 10. Koop wel de goede Q10, bij de Tuinen verkrijgbaar en vitaminestore: Ubiquinol, van Pharma Nord Uniquinol. Ik heb zelf jarenlang statines geslikt, cholesterol 7,6. Gestopt met die troep vanwege de bijwerkingen, vorig jaar hartonderzoek gehad, alles perfect, cholesterol 5, bloedvaten schoon, “meneer, u wordt geen patient van mij”

   • Cholestorol kan ook, indien gewenst, omlaag gebracht worden door niet meer van die vieze margarines te eten maar roomboter en olijfolie. Een andere goeie is B3 in de niacinevorm. Daarvan krijg je wel opvliegers maar het helpt. Groet van Gré

 3. Nu weten veel mensen dat medicijnen gif zijn… Het is leuk om dit gewoon de wereld in te gooien, zonder alternatieven erbij…. hoe zou je bv schizofrenie anders willen behandelen?

  begrijp me niet verkeerd, ik ben voorstander van natuurlijk en zoveel mogelijk (liefst geheel) gifvrij, maar sommige mensen hebben wel baat bij deze medicatie… dus doe mij dan maar een rijtje met alternatieven…

 4. Hallo Nienke,

  Ik denk dat het voorkomen te allen tijde beter is dan het genezen. Het begint dus altijd bij ieders eigen verantwoordelijkheid door gezond te leven (voeding/stress/slaap/ontspanning/etc dienen in balans te zijn). Daarnaast is het natuurlijk wel zo dat niet alle medicijnen per definitie slecht zijn en dat je die te allen tijde moet vermijden. Het gaat er vooral om dat de medicatie niet chronisch moet zijn. In dat geval zijn we alleen bezig met symptoombestrijding en wordt de echte bron nooit aangepakt, iets dat de farmaceutische industrie maar al te graag zo ziet.

  Heel veel van deze medicijnen zijn vaak echt overbodig en dan heb ik het met name over de statines. Zeker als je je bedenkt dat er steeds meer mensen aan de statines zitten doordat de grens waarop deze geslikt zouden moeten worden steeds weer kunstmatig omlaag wordt gebracht. Op een natuurlijke manier is het ‘slechte’ cholesterol bijvoorbeeld ook omlaag te brengen, hiervoor zijn echt voldoende alternatieven. Zo ook bijvoorbeeld voor de hierboven genoemde fibromyalgie maar dit geldt voor veel meer ‘chronische’ ziekten.

  Misschien zou het een goed idee zijn om hiermee eens naar een natuurgeneeskundig/orthomoleculair arts te gaan om de alternatieven (die er vrijwel altijd zijn) eens te bespreken.

  Succes!

 5. Ik gebruik nu ook chronisch pantropazol omdat ik veel medicijnen slik en ziekte van crohn heb. Als ik die een paar dagen niet slik heb ik zoveel maagzuur dat ik de hele dag misselijk ben. En zoveel oprispingen zijn slecht voor de slokdarm. Soms kun je de oorzaak van een probleem niet aanpakken omdat je lichaam zichzelf aanvalt, en je toch een gezonde leefstijl hebt.

  • Ik snap je wel Melissa. Ik heb colitis ulcerosa. En gek, ik heb een rare methode gevonden om die maagzuurremmers te laten staan. (Heel af en toe moet ik even teruggrijpen) Maar probeer dit eens. Koop een pot Betaine/Pepsine. Ja, dat is maagzuur. Wat is er nu zo gek? Het lichaam wil bij foute info te veel maagzuur maken. Dus krijgen we protonpompremmers. Maar dat is geen genezing. Als je nu de info verandert en je lijf voor de gek gaat houden? Als het lichaam denkt dat er voldoende maagzuur IS, dan zal er een seintje komen om minder maagzuur te maken. Dat is de grap en het werkt bij mij. Je moet wel je lichaam rustig laten wennen en niet gelijk overschakelen. Gré

 6. Zeg,jij bent gevaarlijk bezig met je zogenaamde verstand van medicatie. Pas maar op dat je geen claim aan je broek krijgt omdat mensen met gevaar voor eigen leven op eigen houtje stoppen met hun noodzakelijke medicatie na lezen van jouw ongefundeerde stukje. Nogal makkelijk om bijwerkingen uit bijsluiters op te sommen. Orthomoleculaire geneeskunde is niet wetenschappelijk onderbouwd. Als ik geen antidepressiva slikte was ik er niet meer geweest nu en als ik geen maagzuurblokkeerder slikte waren mijn slokdarm en maag allang geruïneerd. Chronische klachten en chronisch slikken. Ja. Door een lichamelijk mankement of 2. Die mankementen zijn de bron. Of wil jij soms dat brillen en hoorapparaten ook maar tijdelijk gedragen mogen worden? Wil je wel eens even heel snel ophouden met die onzin van je. Je bent niet eens arts.

  • Ik snap je punt Annelies. Ik zal even een nuance toevoegen aan het eind van het artikel.

    • Doodsoorzaak nr. 1 weteldwijd is leven…Juglen heeft gelijk, je gezondheid is je eigen verantwoordelijkheid maar helaas durft niet iedereen die verantwoordelijheid te dragen en, tja, life is a bitch!!!

   • Annelies heeft meer dan gelijk en die nuance van u vind ik maar zeer beperkt. Wat mij vooral tegen de borst stuit is het feit dat u veel feiten aanhaalt uit Amerikaanse onderzoeken (veelal niet eens actueel), welke veelal niet te vergelijken zijn met de Nederlandse situatie. Als met al blijf ik het (grotendeels) een tendentieus artikel vinden.

  • Beste Annelies,

   Je zou wel eens versteld kunnen staan als je zelf op onderzoek uitgaat in plaats van gewoon maar aan te nemen dat ‘de dokter’ het weet. Artsen weten weinig tot niets van de geneeskrachtige en ondersteunende werking van de juiste voeding en andere stoffen die in de natuur voorkomen, gewoon omdat het geen onderdeel vormt van hun studie. En van chemische medicatie weten ze ook lang niet alles omdat de betreffende fabrikanten in hun onderzoeken bijna alleen de positieve effecten daarvan naar voren brengen. Lees eens Medisch Dossier, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
   Chemische medicatie is vaak gericht op het onderdrukken of beïnvloeden van een bepaalde functie in het lichaam. Daarbij worden automatisch heel veel andere functies ook beïnvloed, waardoor homeostase (de situatie waarin alle functies in het lichaam in balans zijn) steeds verder weg raakt. Juist die homeostase is nodig voor gezondheid.
   Ik heb mijzelf genezen van de ‘ongeneeslijke’ auto-immuunziekte van Graves. De endocrinoloog vond dat het niet goed zou komen met mij als ik geen schildklierremmers zou slikken of mijn schildklier zou laten vernietigen door een radioactief jodium te slikken. Niet alleen voelde dat helemaal niet goed, maar vond ik het ook totaal onlogisch. Ik heb gegoogeld totdat ik allerlei zaken zelf duidelijk had en in combinatie daarmee een natuurarts in de VS geraadpleegd. Binnen een paar maanden waren mijn schildklierwaarden weer normaal en had ik geen boezemfibrilleren meer. En dat met supplementen, kruiden, ontgiften, aanpassing van voeding en EFT.
   Alles is mogelijk als je op je innerlijk weten vertrouwt!
   http://www.drbrownstein.com/Drugs-that-Don-t-Work-Natural-Therapies-That-Do-p/naturalt.htm
   Voor depressie kun je ook kijken naar rhodiola.

   • Beste Maryke,
    Ik las je verhaal over schildklier. Ik ben heel benieuwd waar jij je schildklierwaarden weer mee goed hebt gekregen. Mijn schildklier werkte te traag en ik gebruik thyrax. Nu zag ik pas dat mijn waarde te laag is.
    In principe zou ik kunnen minderen met thyrax volgens mij. Maar voordat de huisarts eens wil kijken ben ik weken verder met als maar toenemende klachten. Kun je hierover wat vertellen?

 7. Als ik geluisterd had naar mijn dokter had ik ook genoeg middelen gekregen om te slikken in bepaalde perioden van mijn leven. Echter mijn verstand zei wat anders.
  Even een paardenmiddel voor maagzweer en daarna hiermee gestopt. Middenrifbreuk zonder medicijnen gaat ook goed zonder middelen.
  Valeriaan om de ergste kantjes te laten slijten en in ieder geval zonder bijwerkingen. Meteen verwerken en niet wegstoppen.
  Voor mij GEEN middelen die hierboven staan in het artikel. Ik ben 61 en slik nog steeds geen medicijnen nergens voor. Mijn huisarts weet dat. Soms zegt hij wel eens, dit echt slikken hoor. Een antibioticakuur voor een flinke infectie, oké dat dan alleen. Verder niets.
  Helaas zijn niet alle mensen hetzelfde om problemen zelf alleen op te kunnen lossen. Jammer.
  Tijd doet wonderen en genoeg slaap! Beste medicijn! Uiteraard ook verstandig eten. Weglaten wat niet goed voor je is zoals suiker of E621. Gewoon alles zelf helemaal bereiden, dan weet je wat ergens in zit.

 8. Ik gebruik al jaren lipitor voor een erfelijke hoge cholesterol heb van alles geprobeerd. Kruiden homeopathie etc. Onder begeleiding van Huisarts gestopt met lipitor 10 mg. Maar mijn cholesterol steeg naar 11. Durf dit niet meer te doen zeker omdat hartziekte bij ons veel voorkomt. Ook inmiddels aan maagzuurremmers vanwege beschadiging aan de slokdarm. Ik ben een voorstander van natuurlijke middelen maar helaas is dit niet bij mijzelf gelukt. Ps heb in verleden al een diepbekken trombose gehad. Soms kan het volgens mij echt niet anders dan toch deze medicijnen te slikken al blijf ik daar niet achter staan.

  • Beste Eugenie, ik ben absoluut geen dokter, maar mijn te hoge cholesterol begon zo’n 20 jaar geleden (erfelijk) en uiteindelijk, toen gezonde voeding niet hielp, moest ik ook aan de statines. Na allerlei bijwerkingen ben ik gestopt met die troep. Toen ik bij mijn huisarts was, en zei dat ik gestopt was, zei hij direct: te veel bijwerkingen? Mijn cholesterol is nu 5, zonder medicijnen. Cholesterol is absoluut niet slecht, integendeel, alleen als het oxideert heb je een probleem. Dus veel anti-oxidanten, min 2000 mg vit C en Q-10 ubiquinol 100 mg per dag

 9. Lieve mensen,
  Voor een heel groot deel zijn wij ZELF verantwoordelijk voor onze gezondheid!
  Alleen al om het simpele feit, waar misschien niet iedereen zich bewust van is, maar en laat dit goed tot je doordringen, de betekenis hiervan:
  Al je lichaamscellen vernieuwen zich voortdurend.
  Om zich te vernieuwen hebben ze bouwstoffen nodig, die halen ze uit wat jij eet, drinkt, inademend, op je lijf smeert en spuit. Dit alles komt in je systeem terecht en vormt je cellen.
  “Je bent wat je eet” is zo’n gezegde, dat op grote waarheid berust. Laat dit eens tot je doordringen en ga eens kijken bij de ingredienten op de voedinsmiddelen die je koopt. Wil jij dat dat je lichaamscellen vormt, al die chemische, kankerverwekkende enz. ingredienten. Met geur, kleur, smaakstoffen, conserveringsmiddelen, pesticiden (36 bestrijd.midd. op Franse druiven en appels bijv.) Enummers met ernstige bijwerkingen (is een boekje over)
  hormonen, antibiotica, groeihormonen enz. in vlees en eieren enz.
  Kan nog veel meer opnoemen, maar dit is al heel wat.

  Ik heb na 2 ernstige medicijnvergiftigingen door hun bijwerking, die afschuwelijk waren en na alleen maar 2 tabletjes!! al, maanden i.d. ziektewet terecht kwam, zo uitgeschakeld als ik erdoor raakte, de ene kreeg ik zelfs zelfmoordneigingen van, die ik absoluut niet had voordat ik deze medicatie innam.
  Ik ben me i.d. bijwerkingen v. medicijnen gaan verdiepen, en ik zweer dat ik de rest v. mijn leven NOOIT meer medicijnen zal slikken!! Heb ook gezien wat dit met andere mensen doet, al jarenlang, en heb ook al ervaren daardoor, dat de meeste mensen overlijden a.d. medicatie en niet aan bijv. ouderdom enz.
  Heb 20 jaar i.d. ouderenzorg gewerkt en mijn ouders in het verpleeghuis ten onder zien gaan a.d. medicatie.
  Ben me erin gaan verdiepen en weet er nu veel van.

  Mijn eigen gezondheid houd ik op peil, door gezonde biologische pure voeding, (niks mis mee en veel lekkerder en je hebt er minder van nodig dan v.d. supermarkt”voeding” waar veel daarvan zeer ongezonde, giftige en chemische stoffen bevat en dat zit er niet in voor onze gezondheid, maar puur voor de goedkoopheid en meer winst voor deze industrie)
  Verder als ik iets mankeer ga ik naar de Klassiek Homeopaath of naar de Acupuncturist (onstekingen bijv. worden meteen na de 1e behandeling o.dezelfde dag al minder…..en omdat dat meestal ook aan een verlaagde weerstand te wijten valt (in mijn geval door grote stress) ga ik nog even door met behandelen tot ik weer op mijn goede energiepeil zit.
  Dit alles zonder bijwerkingen en goede gezonde resultaten!!
  Ik stop, kan nog veel meer vertellen, maar dit is al lang genoeg, het moest me van m’n hart. Heb nl. zoveel ellende gezien van dichtbij, mensen die grote langdurige paniekaanvallen kregen, als bijwerking v. medicatie en dan daarvoor een middel kregen voor die paniekaanvallen (die ze kregen door de medicatie en ze voor die tijd NIET hadden!!) en de bijwerking v.dat 2e medicijn, was NOG MEER paniekaanvallen, zo erg dat het niet leefbaar meer was……
  Mensen die door bijwerking v. kalmerende antidepressiva door de ruiten naar buiten wilden, van ellende door de bijwerkingen en dit is dan ook nog een middel dat veel voorgeschreven wordt…..
  Het frustreert mij enorm, al die onschuldige mensen a.d. medicijnen eraan onderdoor te zien gaan, omdat ze i.d. medicijnen vertrouwen. Medicijnen onderdrukken alleen de syptomen (dat zijn de signalen, die het lichaam geeft dat er iets mis is, en zijn niet je ziekte, de oorzaak v.d. signalen, dat is wat er a.d. hand is.) Medic. onderdrukken onmiddelijk je sympt. en je denkt dat je beter bent, maar de echte klacht/ziekte gaat alleen maar dieper zitten….je bent totaal niet genezen……en dan krijg je ook nog van die “leuke” bijwerkinge kado, waardoor je vaak zelfs je hele leven afhankelijk wordt v. medicijnen (tenminste dat geloof je dan, als je arts je je herhalingsrecepten voorschrijft…….).
  Het gaat allemaal om het geld jongens, niet om de mens achter de patient, je bent gewoon een inkomstenbron voor de Pharmaceutishe industrie, de rijkste industrie v.d. wereld, die ons vreselijk loopt te bedotten.
  Veel sterkte allemaal,
  en wordt actief, kies voor je gezondheid op een gezonde manier, ga je eigen maaltijden bereiden van gezond onbewerkte gifloze voeding, die niet in potjes en pakjes enz. zit, maar natuurlijk groeit (en niet zoals sla i.d. supermarkt, die op glaswol geteeld wordt, waar niks meer inzit, de mineralen neemt sla op als het i.d. aarde en onder de zon geteeld wordt.
  Oei, nu echt stoppen, hoop dat jullie hier wat mee kunnen en ben nu al benieuwd naar het commentaar.
  Het ga jullie goed allemaal, groet, Johanna.

  • Johanna, heel erg bedankt! Dit heb ik nu net even nodig! Ik word van het kastje naar de muur gestuurd door de artsen, die me volproppen met medicijnen en niet eens willen kijken wat er is en aan pijnbestrijding willen gaan beginnen. Echt een omgekeerde wereld!!! Als ik het hier allemaal zo lees kun je best op een verantwoorde manier op natuurlijke middelen overstappen. Alleen is het even uitzoeken hoe Geweldig om dat zo te schrijven. Ik heb de ziekte van Lyme, niet erkend en gevonden door de artsen. Wel door een homeopaat. Maar er zijn klachten waarvoor de homeopaat een onderzoek wil, maar wat dus niet gebeurt. Dus ga ik zelf op onderzoek uit!

 10. Johanna, goed zo! Ik had zelf zo kunnen reageren. Ik vind het zulke dooddoeners, als men zegt dat ze nu eenmaal die ziektes hebben en dus die medicijnen wel moeten nemen. Alle rommel er uit, geen granen, geen zuivel, geen suiker, gewoon natuurlijke voeding. Mijn ouders van 75 zijn een half jaar geleden, hoewel altijd ” gezond gegeten” volgens de gangbare voorlichting, totaal geswitcht. Nu mag mijn vader op die leedftijd diverse medicijnen minderen en sommige zelfs laten staan, zo veel betere bloedresultaten! Cardioloog en internist waren onder de indruk en nadat ze hoorden hoe ze nu aten, moesten ze vooral zo doorgaan. Op die leeftijd kan het dus nog steeds. Een beter bewijs heb ik niet. Zelfs al zou je niet 100% van je ziektegenezen, de situatie zal ongetwijdeld verbeteren en dan demedicijnen mogelijk ook. Ik heb altijd begrepen dat Fibromyalgie een resultaat is vante veel afvalstoffen, regulier kan men niet veel vinden en doen. Als men dan ook nog medicijnen neemt komen er nog meer afvalstoffen bij en wordt het voor het lichaam nog zwaarder. Dat lijkt me de omgekeerde manier.

  Goed stuk, mensen mogen best eens bewuster en kritischer zijn over de medicijnen die wel heel gemakkelijk voorgeschreven worden. Ik vind het een kwestie ban te goed van vertrouwen zijn. Een arts leert alles over ziekte, maar over gezondheid en welke voeding je gezond houdt en maakt, weten ze echt weinig.

 11. Ik moest ook veel pillen slikken voor de hoge cholesterol, voor artrose, hart – vaatziekte ……

  Ik neem nu alle dagen grote dosis multivitamines +
  mineralen en extra vit. C + Lysine en proline en…..

  Mijn algemene toestand is nu optimaal zonder de dokters
  pillen. Laat 3 x per jaar bloedtesten en de dokters vinden alles OK. (en denken dat ik hun pillen slik !!!)
  Ik ben 75 jaar en voel me goed.
  Louis

 12. Voor mensen die willen proberen om medicijnen toch wat te minderen kan ik echt aanraden om aromatherapie te proberen. Alles op natuurlijke wijze let wel. Aromatherapie geneest niet maar biedt wel natuurlijke ondersteuning op pijnklachten ed. voor meer informatie bezoek mijn website.

 13. En toch blijf ik het gevaarlijk vinden: een meneer die geen arts is, die min of meer suggereert dat het beter is om je medicatie maar achterwege te laten. Dat is op z’n zachtst gezegd een gevaarlijke ontwikkeling! Oké, er zullen echt wel enkele artsen zijn die roekeloos en gemakzuchtig een receptje uitschrijven, maar ik op mijn beurt denk dat het hier in Nederland zo’n vaart niet loopt. Om bv. te suggereren dat er bosjes doden vallen door het gebruik van OxyContin is de grootste flauwekul die er bestaat. Suïcide plegen kan ook met paracetamol, maar ik krijg nooit voor meer dan een maand OxyContin tegelijk van de apotheek. En die OxyContin is mij na rijp beraad met de grootste zorgvuldigheid voorgeschreven door een anesthesist van een pijnpoli i.v.m. een aangeboren chronische bindweefselstoornis. En ja hoor, ik eet heel gezond, zo min mogelijk kant-en-klaar voedsel, ik mijd slechte E-nummers, rook niet, drink niet en heb een gezond gewicht. Maar daar los je desondanks een aangeboren mankement mét bijbehorend pijnsyndroom niet op!
  Dus als ik hierboven iemand zie schrijven dat hij/zij zweert dat hij ‘nooit medicijnen zal gebruiken’, dan help ik zo iemand hopen, dat-ie nooit geconfronteerd zal worden met serieuze pijn. Ik word nl. serieus wóest als ik zulke pedante uitspraken zie! Alsof ik voor de kat z’n viool dagelijks opiaten slik. Denk voortaan even na, voordat je zulke krasse uitlatingen doet! En datzelfde geldt ook voor meneer Zwaan. De meeste artsen zijn heel integere mensen, die de voors en tegens van hetgeen ze voorschrijven echt wel serieus tegen elkaar afwegen. Daar hebben ze nl. een jarenlange studie voor gevolgd. Dit geheel in tegenstelling tot u, meneer Zwaan!

  • Dit artikel is een vertaling van de Amerikaanse site Natural News en ik heb er duidelijk bijgezet: “Er zijn veel gevallen waarin medicatie onmisbaar is”…

  • Beste alle negatieve reageerders en dokterlovers.
   Begrijp me goed, tuurlijk zijn dokters nodig maar ze krijgen 1zijdige dingen ingeprent bij hun studie.
   Staan vaak niet open voor andere zaken helaas. Maar gelukkig komt er af en toe 1 tot INZICHT.
   Lees dithttp://www.lichtvanzelf.nl/agenda eens van een gewezen huisarts zou ik zeggen! Klik alles eens aan en maak zelf je keuze.
   en ja, dat je het ziekenhuis nodig blijft hebben, sommige medicijnen dat zal wel. maar idd weet wat je eet en op allerlei manieren nog binnenkrijgt. Misschien als we met zijn allen op het biologische (echte) produkten overgaan dat we toch een hoop ziektes kunnen voorkomen in ieder geval. Beter kan de regering en vele instituten geld in deze produkten stoppen, dat scheelt dus meer ziektekosten! ennuh die vreselijke Pharmaceutische Industrie laat die dan hun geld ook eens steken in BIOLOGISCH en hiermee dan maar hun WINST uithalen!!! Doen ze tenminste nog iets GOEDS voor de Mensheid en…voor hun eigen nageslacht!!! Want die zullen ook lijden onder al de acties van overgrootvader enz…niet qua GELD dan maar wel met GEZONDHEID.
   Pharma industrie KOM TOT INKEER en haal je WINST dan maar uit GOEDE PRODUCTEN. Dan kunnen je nazaten misschien nog IETS langer LEVEN om al JULLIE SLECHT VERDIENDE GELD UIT TE GEVEN!

 14. Voor een gebroken been ga ik echt naar het ziekenhuis. Voor de rest doe ik gedegen (zelf)onderzoek. Daar ben ik 14 jaar geleden al mee begonnen.

  In 1998 is na verschillende onderzoeken de diagnose MS bij mij gesteld. Na deze diagnose ben ik op zoek gegaan naar wat ik diende te herstellen of te ondersteunen in mijn lichaam aangezien ik de reguliere medicijnen niet van toepassing vond.

  Ondertussen heb ik laatste 3 jaar geen terugvalletjes meer dankzij o.a. vit. D3 (hele hoge dosis) en nog een aantal bijzondere supplementen. Mijn neuroloog is gelukkig enthousiast over mijn eigenwijsheid (anders had ik daar ook niet meer naar toegegaan) en documenteert alles wat ik doe.

  Veel mensen gaan prat op wat de dokter zegt, slikken braaf hun pilletjes en dat is prima, maar ik ben blij met mijn vroege bewustwording van zelfgenezing via andere wegen.

  Ik kan begrijpen dat veel mensen dit soort berichten als ‘schokkend’ ervaren. Het is een nieuwe, andere manier van zaken benaderen buiten het gevestigde.

  Ga vooral door Juglen!

 15. Ojee.. ik slik al jaren een SSRI en ook anti-psychotica (risperdal). Wat moet ik nu doen? Alvast bedankt, gr. mirre

  • Voor advies over je medicijnen raad ik je aan om contact op te nemen met je arts. Als je er geen goed gevoel bij hebt, kun je je ook wenden tot een antroposofische of homeopatische arts.

  • Dat vind ik nu juist zo gevaarlijk aan dit soort blogs, dat mensen misschien een noodzakelijk medicijngebruik staken. Hoewel anti psychotica natuurlijk vele bijwerkingen kent, is het een middel wat niet zomaar voorgeschreven wordt. Bij bepaalde aandoeningen is het kiezen uit twee ‘kwaden’.
   Ik vind het een goede zaak dat mensen kritisch zijn op medicijngebruik, maar deze blog heeft totaal geen onderbouwing, evenals sommige reageerders. Een goede gezondheid is niet altijd een eigen keus, het leven is nu eenmaal niet maakbaar en genetische afwijkingen zijn niet te genezen met een druivepitje. Jammer dat aanhangers van de alternatieve geneeswijzen zich nooit verdiepen in de reguliere gezondheidszorg. Als dat wel zo zou zijn zouden we domme uitspraken als “voor mij nooit meer medicijnen’ e.d niet zo vaak meer horen. Mensen met dergelijke uitspraken kunnen wat mij betreft beter emigreren naar Afika waar miljoenen sterven aan HIV omdat er geen medicijnen zijn. Kunnen ze daar misschien hulp bieden met hun biologische praktijken. Of misschien kunnen ze hun worteltjes en raw food aanbieden bij de gesloten afdelingen van de GGZ. Want daar komen sommigen mensen terecht als ze geen anti psychotica meer slikken.

 16. Pillen slikken is best ongezond en bijsluiters citeren helemaal, alhoewel veel HIV patienten daar anders over zullen denken. Waar ik tegenaan hik is de bijna onvermijdelijke conclusie dat je dan dus per definitie beter af zou zijn met de natuurgeneeskundige weg en zonder pillen.

  Ik vind het jammer dat de natuurgeneeskunde zich zo agressief afzet tegen de reguliere geneeskunde. Dat wat de reguliere geneeskunde onderscheidt van natuurgeneeskunde is namelijk slechts WETENSCHAPPELIJKE onderbouwing. Als rauwe bieten eten helpt bij prostaatkanker en dat wordt klinisch bewezen, dan is het ineens regulier geworden. Klinisch onderzoek kost heel veel tijd en geld en moeite en je loopt het risico genadeloos afgebrand te worden of niets te vinden en dan heb je tien jaar voor niks gewerkt, maar dan weet je uiteindelijk wel of iets in de meeste gevallen werkt en waar de gevaren zitten van een bepaald medicijn. En ok, toegegeven, ook in zulke onderzoeken wordt soms gerotzooid.

  De pretentie van de natuurlijke weg is vaak dat iets wel eens gewerkt heeft, maar we weten niet waarom, voor wie en voor wie vooral niet. Sommige producten zijn misschien gevaarlijk, maar een fatsoenlijke bijsluiter ontbreekt meestal bij natuurgeneeskundige producten. Dan lees ik alleen allerlei pseudo-wetenschappelijke onzin om bepaalde kruiden aan te prijzen. Als een bepaald product heel goed werkt, dan is het ook niet al te moeilijk om dat te bewijzen, maar dat wordt te vaak achterwege gelaten.

  Enfin. Mensen genezen is gewoon hartstikke ingewikkeld en de praktijk is dat je meestal vanzelf weer beter wordt, ook als je geen antibiotica of levenselixer neemt, maar gewoon gezonde boterhammen eet. Bij twijfel aan zo’n wonderbaarlijke genezing door gezonde boterhammen: raadpleeg een goeie arts en neem pillen als dat nodig is.

 17. Gezonde boterhammen, tja bekijk eens op de ah zak wat er in je brood zit. Precies weinings gezonds meer, het is allang geen oerbrood meer maar fabrieksrommel. Voor de mensen met maagzuurklachten, sinds ik geen brood meer eet is dat compleet opgelost. Rode ui helemaal en dingen die de aanmaak van zuur versterken zoals magere yoghurt mijden. Niet teveel ineens eten en meer groen toevoegen en minder suiker. Problemen zijn nu na hier jaren last van te hebben gehad compleet over zónder medicijnen.
  Succes

 18. Ik vind dat dit artikel wel wat genuanceerd kan worden. Een groot deel van de dingen die jij als bijwerking noemt (zoals diabetes en hersenbeschadiging bij statines) zijn zogenoemde comorbiditeiten van het hoge cholesterol. Deze aandoeningen komen dus vaak samen voor.
  Ook mag er iets nuance in de kans op de bijwerkingen/schade. Bijvoorbeeld bij SSRI’s treden alleen misselijkheid en seksuele dysfunctie bij ongeveer 10% van de mensen op. Mocht dit voorkomen is dit in de eerste twee weken bekend en wordt gestopt met de medicatie en een alternatief gezocht (apotheek en huisarts richtlijnen). SSRIs verergeren inderdaad de depressie in de eerste 1 a 2 weken van behandeling, daarna treedt verbetering op. (mocht je willen kan ik je dit uitleggen). De andere bijwerkingen treden bij veel minder mensen op (het agressieve gedrag waar jij het over had bij 2%). ook hierbij wordt de therapie vervangen als dit optreedt.

  Helaas zijn geneesmiddelen soms wel noodzakelijk. En ja soms zijn ze ‘eng’. Maar er is een heel college dat alle voor en nadelen afweegt. Tevens is de fda niet met alles te vergelijken met de ema (europese variant), in amerika worden deze geneesmiddelen vaker voorgeschreven zonder duidelijke richtlijnen en zullen er dus ook vaker problemen optreden.
  En wat betreft antibiotica mogen wij nederlanders trots zijn, wij hebben het laagste antibiotica gebruikt van alle Europese landen. Het grote resistentie probleem zit in de vee industrie.

  Juglen ik ben het helemaal met je eens dat gezond leven de allerbeste therapie is!! en dat geneesmiddelen vermeden moeten worden indien niet nodig. En gelukkig kan de meerderheid daarmee toe. Maar vond wel dat dit artikel iets nuancerende aanvulling nodig had.

  Bronnen: informatorium medicamentorium, college ter beoordeling van geneesmiddelen (cbg-meb.nl) en mijn opleiding.

 19. Ik vind dit een top site en haal er heel veelgoede dingen uit!juglen zegt ook niet iemand moet stoppen met medicatie maar dat er vaak veel alternatieven zijn!
  Ik merk nu ook met mijn aanpassingen in mijn leefstijl en vooral voeding dat ik waarschijnlijk de medicatie bij de apotheek kan laten liggen:) de cardioloog gaf me gelijk ook!

  Groetjes inge

 20. Ipv anti biotica neem ik citroenen. Bij bv blaasonsteking eet ik er wel 1 elk uur. Dat is maar 2 dagen dus maakt niet uit, dat je dan veel citroen neemt.
  Dat scheelt weer anti biotica kuren!!
  Ook drink ik die dagen zeer veel water. Meteen al, als ik voel, dat ik het heb.

  Ter preventie, elke dag een citroen bij het opstaan, glas warm water erop, dan niet zo zuur en dat is goede preventie, de bacterien kunnen nt tg dat zuur..

  Cholesterol, ik heb 6,7 is dat slecht? Ik lees hier, dat we het nodig hebben. Ik eet altijd mager, bak met kokosolie, dus HOE kan ik 6,7 hb?? Snoep amper.

 21. Ik ben het eens met het artikel en ben er door mijn gruwelijke en bijna dodelijke ervaring met het SSRI middel van GlaxoSmithKline inmddels van overtuigd dat de farmaceutische industrie een zeer onfrisse business is waar men letterlijk over lijken gaat. En in dit geval bijna over mijn lijk, want ik heb de ontwenning van dot zogenaamd niet verslavende “antidepressivum” dat ik ooit kreeg voor spanningsklachten en onzekerheid, bijna niet overleefd.

  En pas later kwam ik erachter dat de huidige richtlijnen voor afbouwen van een SSRI compleet onbruikbaar zijn, alleen maar leiden tot vreselijke ontwenningsverschijnselen en hervatten van het gebruik, en dat reeds rond 2002 diverse documentaires op de BBC daar aandacht aan besteed hebben, maar door een zeer krachtige lobby van de farma is alles in de doofpot gegaan en staan de vele slachtoffers, voorzover die geen zelfmoord gepleegd hebben door de gruwelijke ontwenningsverschijnselen, met lege handen.

  Pas sinds vorig jaar zijn er artsen die proberen hier iets aan te doen, vaak tegen de klippen op omdat de fabrikanten het allemaal als “onzin” afdoen…

  Hoewel ik nooit twijfelde aan de medische wetenschap, ik zelf chemicus en mijn vader arts was is mijn vertrouwen hierdoor onherstelbaar beschadigd en zal ik inderdaad nooit meer medicijnen slikken als dat niet echt nodig is. En beschouw ik de puur winst- en medicatiegerichte psychiatrie als een walgelijke medische nageboorte…

  Ik heb mijn verhaal inmiddels elders gepubliceerd, hier een kopie daarvan:

  “Ik voelde me gevangene van het middel Seroxat”

  Seroxat is één van de meest verkochte en succesvolste antidepressiva in de wereld. Van de bijna 1 miljoen Nederlanders die antidepressiva gebruiken, slikt ruim 60% dit middel, met daarin de werkzame stof paroxetine. Ondanks de populairiteit van het middel, is het niet altijd onbesproken geweest.

  Klaas in het zonnetjeIn 2004 ontketent de BBC met de documentairereeks ‘Seroxat: Taken on Trust’ een groot schandaal. Het programma toont aan dat het middel verslavend werkt en ernstige ontwenningsverschijnselen kan veroorzaken, als de patiënt niet op de juiste manier afbouwt. Iets wat in de bijsluiter nauwelijks vermeld staat en de producent altijd ontkend heeft. De medische trials van 20 jaar geleden bewezen volgens hen het tegendeel.

  Slachtoffer Seroxat-schandaal

  Desalniettemin blijven de klachten over dit antidepressivum binnenstromen op fora en gezondheidssites. Ook Klaas (45 jaar), die 12 jaar geleden startte met het middel vanwege problemen in de werk- en privésfeer, voelt zich slachtoffer van het Seroxat-schandaal. “Ik ben nooit het middel gaan slikken met de intentie om er mijn hele leven aan vast te blijven zitten. Twee jaar nadat ik ermee begonnen was, ging ik weer met plezier naar mijn werk en privé stond het er ook een stuk zonniger voor. Een mooi moment om te stoppen dus. Maar dat werd een drama.”

  In de bijsluiter staat dat na het stoppen tijdelijk ontwenningsverschijnselen kunnen optreden, maar dat deze mild van aard en binnen drie weken over zijn. Over hoe moet worden afgebouwd staat alleen dat dat in stappen van 10 milligram moet gebeuren. Omdat de dagelijkse dosis van Klaas 10 milligram is, betekent dat hij cold turkey moet stoppen. “De ontwenningsverschijnselen kunnen meteen toeslaan, maar ook met enige weken vertraging, merkte ik. Telkens werd ik 6 weken nadat ik gestopt was doodziek. Vreselijke diarree, felle hoofdpijn, overgeven en het ergste: de elektrische tintelingen en een soort stroomschokken. Soms leek het net alsof ik op een elektrische stoel zat. Ook nooit eerder ervaren psychische klachten als eindelozen huilbuien, extreme woede en gewelddadige ideeën kwamen uit het niets op.”

  Vijf stoppogingen

  Klaas greep daarom terug naar de Seroxat om weer grip op zijn lichaam én geest te krijgen. “Ik voelde me een gevangene van het antidepressivum; ik wilde het niet, maar kon simpelweg niet meer zonder.” In totaal heeft hij vijf stoppogingen ondernomen, in een tijdsbestek van 3 jaar.

  De laatste stoppoging werd hem bijna fataal maar was uiteindelijk toch succesvol, al werd zijn doorzettingsvermogen tot het uiterste op de proef gesteld. “Ik wilde er per se vanaf. Al moest ik twee maanden ziek zijn.” Het werd uiteindelijk twee jaar voor er voor het eerst verlichting optrad in de ondraaglijke symptomen. Zwarte jaren, waarbij Klaas op de drempel van zelfmoord stond. Na twintig maanden blinkte eindelijk het eerste lichtpuntje: de diarree en het overgeven stopte. Van de tintelingen en stroomschokken heeft hij nu 7 jaar na stoppen nog altijd last, waardoor fulltime werken nog steeds onmogelijk is. Een periode lang genoeg om veel te verliezen: zijn baan alsmede het grootste deel van zijn spaargeld dat hij moest gebruiken om zichzelf te onderhouden.

  Langzaam afbouwen

  Inmiddels ziet Klaas het als zijn missie om Seroxat-gebruikers te waarschuwen voor de gevaren van Seroxat en mensen te adviseren en helpen met het afbouwproces. “Zelfs je ergste vijand wens je nog niet toe, wat ik doorstaan heb.” In Stichting Cinderella heeft hij een wapenbroeder gevonden. Deze non-profitorganisatie richt zich op de ontwikkeling van veelbelovende geneesmiddelen die niet door de industrie ontwikkeld worden, omdat ze onvoldoende winst zullen opleveren, de zogeheten stiefkindgeneesmiddelen. Op verzoek van patiënten en artsen hebben zij afbouwstrips gemaakt, zodat de patiënt voldoende tijd krijgt om steeds aan lagere doseringen te wennen. “Ik hoop dat dit de ogen van de medicijnregulatoren eindelijk opent. Het zijn levens waar de farmaceutische bedrijven op deze manier mee spelen.

 22. Hallo,

  Als je een tekort aan maagzuur hebt en een maagzuur remmer gebruikt( omeprazol) vergiftig je je eigen lichaam. Het is mij overkomen.
  Mijn hele lichaam zat onder de rode droge plekken incl mijn gezicht.
  Wat een ellende!
  Een biopt wees uit een reactie van een ( genees) middel.
  Gestopt met omeprazol, en gebruik nu appelazijn met water daags om gevoel van zuur tegen te gaan.
  En voel me nu super!
  Dus kijk uit met medicatie die je al jaren gebruikt!
  Probeer eerst de oorzaak te vinden.

  Vr groet Margreet

 23. Maken ze zich zorgen om de patiënt? Nee, allang niet meer. Alleen als hij de rekening niet kan betalen. Dan vragen ze zich af waarom dat sommige zo agressief zijn als je ze volspuit en volstopt met rotzooi, vergeten bijwerking? en dan verwacht je daar nog resultaat van? Gek he, dat mensen dat niet kunnen? Mijn definitie van de GGZ ziek, krengerig, onoverzichtelijk, inefficiënt, duur, passief, traag, log, ouderwets het hoeft niet te werken maar het moet er mooi uitzien, veel te open en kwetsbaar voor kuthackers en bureaucratisch systeem he? Irritant he? Doen we er iets aan nee. En het word telkens duurder ook al betalen mensen steeds meer. Al ben ik multimiljonair dan nog komen ze geld tekort. Hoe is het mogelijk? Zeker omdat ik 5 minuten ergens voor me uit zit te staren, omdat na een lange dag even moe ben. En diegene die van ons houden daar worden we ook nog van verwijderd. Dat mag niet, je mag geen affectie meer voelen in deze maatschappij. Ik voel me al jaren niet meer thuis in deze door onmenselijke, computer gestuurde, koude, kille, harde, gewetenloze, liefdeloze, misdadige, op geld beluste, oplichtermaatschappij. Die ook nog eens zegt dat het mijn eigen schuld is. Voor geloof in bittere tijden is al helemaal geen plek. Zo welterusten! Ik deug toch nergens voor.

 24. Het is gemakkelijk alle reguliere medicijnen af te kraken door een opsomming van alle bijwerkingen, maar men gaat gemakkelijk voorbij aan de vaak veel ernstiger kwaal waarvoor de medicijnen bedoeld zijn. In mijn familie heeft in het verleden maagzuur geleid tot maagperforatie, maag kanker en verwijdering van de maag door een aangeboren probleem met het middenrif. Voor ons zijn maagzuurremmers levensreddende medicijnen, Ik slik al jaren Omeprazol, en heb nog nooit enige klacht ervaren, wel ben ik van mijn brandende maagzuur af, en van de dagelijkse maagpijn, die het leven van mijn Oma en moeder behoorlijk hebben verziekt. Ik heb ook wel eens een natuurlijk middel geprobeerd op basis van Zoethoutwortel, daar ben ik maar mee gestopt toen ik een bloeddruk van 180 over 110 had gekregen door die rotzooi. Nee mensen, de wereld is niet zwart/wit, alles heeft meerdere kanten en reguliere medicatie is vaak levensreddend. En ik dank de lieve heer om mijn blote knieen voor Omeprazol.

 25. Best maf eigenlijk, dat mensen soms beginnen met vragen of je ook medicijnen gebruikt. Of het de normaalste zaak is. Raar vooral ook dat mensen beginnen met die vraag, zonder te vragen of je überhaupt wat mankeert. Omdat ik geen huisje, boompje beestje heb, geen betaald werk enzo, denken mensen vaak dat ik depressief of wat anders ben dus dan denkt men dat ik zo’n soort middel slik. Soms kijken mensen er zelfs van op dat ik geen medicijnen slik voor mijn vermeende klachten.
  Soms kan een medicijn wel handig of nodig zijn. Zo had ik te laat in de gaten dat ik een blaasontsteking had en het was vrij ernstig. Toen een antibioticum geslikt maar nu gebruik ik een natuurlijk middel.

Reacties zijn gesloten.