web
statistics

Zijn biologische producten van Albert Heijn wel te vertrouwen?

Deze vraag krijg ik regelmatig, en niet alleen over die van de Appie maar van alle reguliere supermarkten. Tot nu toe raadde ik de biologische producten van Albert Heijn altijd sterk af, omdat de puur & eerlijk lijn alles behalve puur en eerlijk was. Sommige van deze producten telden wel 14 E-nummers. Sinds kort heeft Albert Heijn z’n leven gebeterd en zijn ze transparanter geworden. Puur & eerlijk eruit en echt biologisch erin. Maar is echt bio wel zo echt?

Albert Heijn biologisch

Deze week liep ik Albert Heijn binnen en stuitte meteen op een groot bord waarop stond dat het concern inmiddels meer dan 1000 biologische producten in het assortiment heeft. Het is waarschijnlijk een consequentie van de toegenomen bewustheid van de consument. Men laat sterk bewerkte en onnatuurlijke producten zoals margarine steeds vaker liggen. Appie kiest eieren voor z’n geld en geeft wat de mensen willen, biologisch dus! Niet omdat Albert Heijn een idealist is, maar omdat er geld verdiend kan worden….. veel geld! De marge op biologische producten ligt een stuk hoger dan op niet-biologische producten.

Als je op de producten van Albert Heijn gaat kijken dan zie je twee logo’s:

albert-heijn

De groene (links) is een Europees keurmerk. Dit logo is sinds 1 juli 2012 verplicht op biologische producten in de EU. De kenmerken voor dit logo zijn:

 • het product bevat minimaal 95% biologische ingrediënten;
 • de oorsprong van de ingrediënten moet duidelijk zijn;
 • er mogen geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn;
 • er mag geen kunstmest gebruikt zijn;
 • het dierenwelzijn staat hoog in het vaandel.

Het zwarte EKO-logo is afkomstig van Skal. Dit is een Nederlandse organisatie die in Nederland controleert of de producten echt biologisch zijn. Dit gebeurt redelijk onafhankelijk. Skal is een klein bedrijf met 26 medewerkers en ontvangt geen subsidie. Hoewel de geschiedenis van Skal niet geheel vlekkeloos is, hebben ze hun zaken de laatste jaren aardig op orde. Daar waar de Europese regels van het groene keurmerk ophouden, gaat Skal verder. Skal kijkt namelijk ook naar andere zaken, zoals biodiversiteit, sociale duurzaamheid, het bodemleven, water en het klimaat. Skal is dus een aanvulling op de EU-wetgeving. Het is in feite strenger. Als dit logo op de producten staat, kun je er vanuit gaan dat het ook daadwerkelijk bio is.

In het verleden hebben we wel eens schandalen meegemaakt. Ik kan me nog herinneren dat enkele jaren geleden de biologische champignons bij Albert Heijn uit het schap moesten omdat deze niet biologisch bleken te zijn. Dit was toen niet direct de fout van de grootgrutter, maar van de teler. Of zou dit anders zitten?

Hoe supermarkten werken: Als je bij de supermarkt een netje uien van 1 euro koopt dan krijgt de boer hiervan 3 cent. Met een beetje geluk dan, want het kan ook zijn dat ze verlies maken. Een netje biologische uien levert voor de boer een paar cent meer op, maar voor de inkooporganisaties des te meer. Dat komt doordat ze niet de prijs van het eindproduct pakken en daar een paar cent voor de bioboer bij optellen. Nee…., ze werken op basis van procentuele vermenigvuldiging, waarbij de inkoop meermalen over de kop gaat. Zo is een klein verschil voor de boer uiteindelijk een groot verschil voor de klant. De supermarktketen is de lachende derde.

Nederland telt ongeveer 25 supermarktformules die uiteindelijk aangestuurd worden door 5 inkooporganisaties. Superuni en Ahold zijn de grootste. Deze organisaties knijpen boeren, telers en producenten helemaal uit door hun macht te misbruiken. Groenteveilingen zijn niet meer van deze tijd. Inkooporganisaties sluiten liever direct met de boeren contracten af. Deze boeren moeten veel geld investeren in hun bedrijf en zijn zo een soort slaaf van banken en inkooporganisaties. Als ze de belachelijk lage biedingen van de inkooporganisaties niet accepteren, ligt een faillissement op de loer. Supermarkten weten dit en kunnen hier gebruik van maken. Zou Albert Heijn zijn macht misbruiken bij bioboeren? Krijgen de boeren bij de echte biowinkel wel een eerlijke prijs?

Diegene die zich dat afvraagt zal ik denk ik wakker schudden: Aan de top bij de biologische winkelketens staan vaak mannen met een stropdas, in plaats van mannen met geitenwollen sokken. Zo is de Natuurwinkel opgericht door Wessanen, een beursgenoteerd bedrijf dat de uitvinder is van de Frikandel. Het gaat in de biobusiness vaak toch gewoon om geld. De eigenaar van Ekoplaza is Udea. Wessanen heeft hun biologische tak in 2014 overigens verkocht aan Vroegop Ruhe & Co. Dan hebben we nog Marqt als speler op de biologische markt. Er is tussen deze inkooporganisaties een grote strijd gaande om de zogenaamde bioconsument. Deze is namelijk bereid geld uit te geven. Nu Ahold ook z’n zinnen op de bewuste bioconsument heeft gezet, zijn de messen geslepen. Ik weet uit eigen ervaring dat de tactieken van Ahold tegen het afpersen aan zitten. Bol.com is ook eigendom van Ahold en in deze boekenbranche passen ze dezelfde tactiek toe als bij boeren: je geeft ons meer korting of je boek vliegt van de site. Dit heb ik zelf meegemaakt en daardoor ben ik niet meer zo gecharmeerd van dit bedrijf. Ik gun namelijk iedereen een boterham, van boer tot kassière. Bij beursgenoteerde bedrijven is het duidelijk waar het geld heen gaat: niet naar de boeren. Geef mij daarom maar de kleine zelfstandige ondernemer. Ook zoek ik graag zelf de boer op. Helaas is dit niet voor iedereen realistisch en dan zijn de bioproducten uit de supermarkten een goed alternatief. Eigenlijk zouden alle producten in de supermarkt standaard biologisch moeten zijn. De bespoten producten zouden dan een gele sticker moet dragen met de waarschuwing dat het product gif bevat, want helaas is dat wel de realiteit.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

55 gedachten over “Zijn biologische producten van Albert Heijn wel te vertrouwen?”

 1. Een kleine toevoeging wat betreft logo’s:

  Deze week hebben wij toevallig Skal voor het eerst op bezoek gekregen in ons bedrijf. Wij willen een biologisch product gaan verkopen in eigen verpakking. Het is nu het Europese groene logo (links) wat verplicht is te gebruiken. Het is in Nederland alleen Skal wie ons mag certificeren zodat wij dit logo mogen gebruiken. Ze willen het biologische certificaat zien van de producent maar ook de procedures die laten zien dat wat er verkocht is als bio, ook ingekocht is als bio. En dat biologische producten gescheiden worden verwerkt van de niet biologische producten. Dit geldt voor elk bedrijf wie dit logo voert. Het groene logo alleen laat dus al zien dat dit product bio is en dat er gecontroleerde procedures worden gevolgd.

  Als ons product Skal gecertificeerd is mogen wij ook (tegen betaling) het zwarte EKO keurmerk op de verpakking zetten. Dit keurmerk staat los van Skal! Het product wordt er ook niet ‘meer bio’ van! Het is eigenlijk dubbelop, daarom staat het EKO keurmerk nu inderdaad niet meer alleen voor biologisch (dat doet het groene logo al), maar ook voor duurzaamheid op andere vlakken. Het is vooral nuttig om op te letten bij boeren, in de horeca en bij natuurvoedingswinkels. Het zegt iets over hoe deze te werk gaan.

  Als laatste, het is niet zo dat de 5% die overblijft gevuld mag worden met troep. Ook hier gelden strenge eisen, te vinden op de website van Skal. Het heeft mij allemaal wel positief verrast.

  • Wat erg dat het voedsel zoveel keer over de kop gaat en dat de supermarkten zoveel verdienen en de boeren zo weinig.
   Toch blijft het wel verleidelijk om al je boodschappen in 1 keer te doen bij de AH, ook al blijkt hoe langer en meer wat voor oplichters het zijn.

   Wat ik wel vreemd vind is dat de biologische producten van de AH er precies zo (vlekkeloos) uitzien als hun niet biologische variant.
   Dat maakt mij wel aan het twijfelen, aangezien bij de (echte) natuurwinkel fruit en groenten etc er duidelijk anders uitzien (veel meer variaties in grootte, kleur en model bv)

   • Hoe kan het dat als je biologisch bij de boer of op de markt koopt, je dan net zoveel betaald (of meer!) dan bij de supermarkt?
    Geloof me, ik koop al m’n biologische producten, vlees en groente en fruit bij de boer, maar dit verbaasd me dan toch enigszins..

   • Onlangs heb ik uitgevonden dat ik allergisch ben voor de bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden bij het verbouwen van sinaasappels. Het gaat dan om de E nummers E230 en 233. Daarvan krijg ik een snotneus een ontstoken neus pijn in mijn keel en benauwdheid. Nu heb ik eens bij de biologische winkel biologische sinaasappels en citroenen gekocht. Tot mijn grote verbazing had ik hier geen last van tot dat ik de biologische handsinaasappels van de Albert Heijn kocht afgelopen week. Dezelfde dag nog was ik weer ziek. Voor mij geen biologische sinaasappels meer van de Albert Heijn. Ze zagen er ook te mooi en te groot uit om biologisch te zijn. Voor mij is het overduidelijk dat er bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn. Crimineel dus van Albert Heijn.

  • Beste Sander, Weet jij dan ook hoe het zit met de verschillende beschrijvingen op de biologische producten? Op de ene verpakking staat ‘afkomstig van gecontroleerde biologische teelt’ op de andere staat ‘van biologische oorsprong’. Is er een verschil of houdt dit het zelfde in?
   Groeten Joyce

 2. Graag juiste informatie verstrekken. SKAL certificeerd ook onafhankelijk voor het Europees Biologisch logo. Net zoals het EKO keurmerk.

  Vanuit Europa is het nieuwe keurmerk een middel om aan het oerwoud van verschillende keurmerken in de lidstaten te ontsnappen.

  Het EKO keurmerk is zich op dit moment aan het herontwikkelen op duurzaamheid en “fairtrade”. Maar is net zo biologisch als het europees keurmerk.

 3. Bedankt voor de uitleg Juglen, ik vroeg me ook af hoe appie in no-time zoveel biologisch in de schappen kan hebben liggen en vertrouwde het niet. Maar je hebt gelijk, het is veel leuker de boer of de kleine zelfstandige te steunen!

 4. Goed artikel! Het liefste koop ik ook bij de kleine biologische ondernemer, en alle andere kleine ondernemers trouwens. Small is beautiful!

 5. Juglen,

  Wat en hoe sta jij tegenover de estafette winkel die is volgens mij onderdeel van ODIN.

 6. Om de boeren tenminste een eerlijke prijs te laten verdienen en om biologisch eten direkt van de boer te betrekken zijn er diverse samenwerkingsverbanden ontstaan. Zo betrekken wij bij Heiloogisch.org de groenten,fruit,kiemen en aardappelen direkt van de boeren. Iedere 14 dagen leveren zij bij diverse afdelingen in Noord Holland, o.a. Beverwijk en Heiloo.In het land zijn vast meerdere plaatsen waar je je kunt aansluiten bij een groep.Je kunt hiervoor vast contact opnemen met de organisatoren.
  Ook op de volkstuintjes verkopen mensen groenten aan voorbijgangers. In de boomgaarden zijn plukdagen en koopje direkt van de boom appels en peren.

  • Nou, groenten van een moestuinier zou ik minder snel vertrouwen dan AH voedsel met een ECO-keurmerk. Al zegt een moestuinier dat zijn groenten biologisch zijn, dan is het maar de vraag of dat echt zo is.
   Mensen die een moestuin hebben zijn vaak geen echte kenners, ze doen het als hobby. Dus als ze zeggen dat hun groenten biologisch zijn, dan zou het goed kunnen zijn dat ze bijv. geen biologisch zaad hebben gebruikt.
   Kan voor hetzelfde geld dus genetisch gemanipuleerd zijn.
   Bovendien, hoeveel verstand heeft een moestuinier van een mogelijk verontreinigde bodem?
   En wat te denken van de aangrenzende tuintjes van de betreffende moestuinier? Als die mensen wel gif spuiten, dan is de kans groot dat dat ook in aangrenzende tuintjes terecht is gekomen.

   Dat ECO-keurmerk is er niets voor niets (ik heb geen aandelen hoor) en biologische boeren moeten niet voor niets aan allerlei eisen voldoen.

   Ik zou dus niet zomaar een moestuinier die zijn groenten als biologisch verkoopt, blind vertrouwen omdat hij een strooien hoed draagt en een schoffel in zijn linkerhand heeft (bij wijze van).

 7. Ik woon in Amsterdam, in de centrum. Ik heb aleen een fiets en geen auto. Waar kan ik dan biologische en faire boodschappen doen?

  • je zou kunnen kijken bij –> http://www.odin.nl/
   Die hebben ook aflever punten in andere winkels ,waar je dan je pakket op kan halen.
   kijk op die site en kijk of voor jouw een fietsafstand acceptabele afstand beschikbaar is,misschien wordt je nog verrast hoe dicht bij dat is :)

   voor andere mensen regio leiden den haag en omstreken https://kievitamines.nl/
   en zo zijn er tal van deze bedrijfjes die je eff moet zoeken :)

  • Beste Jan,
   Google op ‘biologische markt in Amsterdam’ en je vindt vast wel iets van je gading. Succes.
   Karin

  • Ik zit in dezelfde situatie en koop vaak bij Ekoplaza, maar nog veel beter is het volgens dit artikel om direct van de boer of kleine ondernemer te kopen. Vooral in een grote stad als Amsterdam heb je vaker kans op biologische- of boeren markten. Google het maar, dan vind je locaties en tijden!

  • Jan, op zaterdag is er een volledig biologische Markt in de Jordaan, de Noordermarkt, geweldige markt, dat is voor jou wel i.d. buurt toch. (Op zaterdag is er daar ook in een straat een reguliere markt met lange rijen kramen, maar die moet je niet hebben, de biologische zit een stukje verderop, en is alleen biologisch. en veel minder groot dan de reguliere.)
   Een geweldige markt, een ken geen betere en uitgebreidere en veel vers van het land, en je koopt dan ook rechtstreeks v.degenen die het telen enz. Geen tussenhandel dus. Mijn favoriete manier van biol.boodschappen doen.
   Er zijn vast ook wel biologische winkels in Amsterdam Centrum, maar die ken ik niet.
   Er is wel een Marqt (waar Juglen het ook over had), die zit i.d. Haarlemmerstraat i.d. buurt v.d. Jordaan.

   Succes. Groet Johanna.

  • hallo Jan, ik woon ook in A’dam en er zijn biologische winkels in overvloed. ook zijn er verschillende boerenmarkten. Even googlen. Misschien moet je iets verder fietsen dan de Appie bij je om de hoek, maar dan heb je ook wel wat.

  • Hallo Jan,

   Wij hebben een bio webwinkel en bio groente en fruittassen en bezorgen wekelijks ook in Amsterdam en nog meer plaatsen in met namen Zuid- en Noord-Holland. Wij zijn een kleine onderneming die alle groentes en fruit, vlees, eieren en kaas etc. direct bij de gecertificeerde bio boeren betrekken tegen eerlijke prijzen en ook dus weten wat je eet. Ik zou je graag uitnodigen om op de site te kijken http://www.bioopjebord.nl Wij kiezen bewust voor 100% bio en niet zoals veel webwinkels niet biologische streekproducten gemengd met bio. Groeten, Robert

 8. Waarom zouden E-nummers niet biologisch zijn. Kijk daar eerst een naar. Waarom zijn er E-nummers dit is makkelijker om te weten welke ingredienten er zijn gebruikt hoef je niet alle naamvariaties te weten.

 9. Hoi Jurglen,

  En interessant artikel, maar ik miste wel het antwoord op je eigen vraag: Is echt bio wel zo echt? En als dat zo is, geldt dan dan voor alle biologische producten die AH verkoopt? Ik kan het me bijna niet voorstellen.

  Hoor het graag.

  • Zoals te lezen in het artikel zijn de producten met EKO keurmerk van skal prima te vertrouwen. De biologische producten hebben een groen met soms een zwart keurmerk en staan onder een streng toezicht.

 10. Valt me wel op dat ze aan de ene kant de gezonde producten promoten om hun goeie gezicht te tonen en aan de andere kant allerlei rommel met bijvoorbeeld smaakversterker erin.
  En dan tegenwoordig speakers in het plafond met een schel geluid, zodat je door de indringende herrie gedesoriënteerd raakt en niet meer nadenkt bij wat je koopt.

 11. even geleden had mijn kat 2 jongen, om op krachten te komen na de bevalling heb ik haar een tartaartje gegeven van de Ekoplaza, ze wist niet hoe gauw ze het op kon krijgen. Enkele dagen later laat thuis, even snel een bio-tartaartje bij de AH gehaald. Ze at er geen hap van en taalde er niet naar?? Een dag later een tartaartje van de Ekoplaza, wederom at ze mijn vingers erbij op. Wat is er mis met Bio vlees van de AH?

  • Misschien zit dit toch in dat gas wat ze bij de verpakking in doen, of in de ‘citric acid’ die ze eraan toevoegen.

   Weer zo’n mooie bedriegelijke term, citric acid. Klinkt als: citrus zuur, en dus natuurlijk. Alsof ze een citroentje hebben uitgeperst over je lapje vlees, bij wijze van dan.

   Volgens wiki ligt het tegenwoordig een beetje anders, iets met suiker en schimmels:

   Het werd vroeger vooral gewonnen uit citrusvruchten, maar het wordt tegenwoordig vooral gewonnen uit suiker met behulp van bepaalde schimmels, zoals Aspergillus niger. (Bron: wikipedia)

   Of dat niet oke is weet ik niet. Misleidend vind ik het zelf echter wel.

   Je kat vind het in elk geval niet oke, reden genoeg voor mensen om het ook niet te willen eten, hoewel het zou kunnen dat ze er geen behoefte aan had toen ze het kreeg. (Wie gaat hier een studie van maken?? ;))

 12. Hoi iedereen,

  AH biologische producten zijn niet te vertrouwen dat weet uit eigen ervaring ik weet niet waar de probleem zit of ze zijn niet biologisch of het zijn biologisch gemixt met rotzooi want helemaal biologisch zijn ze niet of helemaal niet.

 13. Pretentieus en suggestief artikel,1000 biologische items is een goede ontwikkeling en laten we vooral blij zijn dat AH deze keus maakt! Biologisch wordt zeer streng gecontroleerd door Skala. Dat is een garantie. Biologisch is een transitie naar volledig duurzaam geproduceerd voedsel wat zeker nog 10 jaar nodig geeft. oh ja, al dat gezever over E nummers, typisch een opmerking van onwetenden. In je biologische Tomaat zitten er 7..inclusief Natrium Glutaminaat. Binnen de 95% regeling zijn zeer strenge eisen voor de overige 5%. Die lijsten zijn bij Skal op de website te vinden. De schrijver van dit stuk wens ik vooral eerst meer kennis toe voordat je mensen aan gezonde voeding gaat helpen en onderschat vooral die consument niet! Biologisch heeft niets meer van doen met geitenwollen sokken, dat is het allang ontstegen.

  • Dat klopt Martin! Maar alle toegevoegde nummers daar moet je even goed naar kijken. Sommigen zijn de natuurlijke en andere zijn chemische En die kun je beter mijden.
   maar ook met de natuurlijke moet je uitkijken.
   ik loop altijd met een lijstje op zak (app is er ook maar die heb ik niet )
   sommige voedingsmiddelen moet je niet combineren omdat er histamine vrijmakers in zitten.
   spinazie en ei b.v. tomaat en vis.zo zijn er legio voorbeelden. Als je de combinatie van deze voedingsmiddelen eet kan je daar erg last van krijgen.

 14. Ja, Janneke, ze moeten wel gezondere producten gaan verkopen. Eindelijk gaan mensen eens nadenken over wat voedselproducenten in het eten stoppen en dat vervolgens verkocht wordt in supermarkten.Maar ja, zij denken enkel in termen van geld en niet in verantwoord, duurzaam en gezond.Er valt dus nog een hoop te doen aan het vergroten van het bewustzijn van een groot aantal personen van producent tot consument.
  Verder erger ik mij ook al jaren aan al die rotherrie dat in tal van winkels uit de speakers komt.Als je er wat over zegt of vraagt of dat niet anders kan en het liefst helemaal niet, dan kijkt men mij aan of ze nog niet tot 10 kunnen tellen. Zelfs in ziekenhuizen vinden ze dat er “muziek” uit het plafond moet komen.

 15. Skal is een semi overheidsorgaan vergelijkbaar met de sinds 1-1-15 afgeschafte productschappen en staat onder controle van het ministerie van economische zaken.

 16. Leuk artikel maar je haalt bio en fair door elkaar en Natuurwinkel is niet opgericht door Wessanen, het is rond de eeuwwisseling er wel door opgekocht geweest, naar de knoppen geholpen (al bestaat er nu gezonde concurrentie tussen Ekoplaza (inkoper Udea), Natuurwinkels (inkoper Natudis/Kroon verswaren), Estafette (inkoper Blauwe band/Odin) en Marqt) en vervolgens verleden jaar verkocht aan Vroegop Ruhe.
  Als je naasr bio ook fair wilt zijn voor boeren… dan is ook bij deze voedselhandelaren nog veel te verbeteren, het zijn vooral stempelcontroleurs van bio keurmerken en naast Skall en Bio zjn er ook nog de noemenswaardige club van Demeter en Vegan!

 17. Ik vind niet een echt duidelijk antwoord….of A.H. nu wel echt goede Biologische producten heeft of niet. Duidelijk zijn schijnt toch niet zo makkelijk te zijn.

  Groetjes, Marysia

 18. Als Skal haar werk goed doet dan is Biologisch echt biologisch. Ik vermoed wel dat er niet biologisch als biologisch verkocht wordt, alles controleren is lastig.

  Een iets andere discussie is of Biologisch beantwoordt aan wat mensen er van verwachten. Mensen zijn vaak verbaast als ze de eisen van Bio horen, en dan vooral wat nog wel mag bij Bio. Zo kunnen er e-nummers, ook ongezonde, in biologisch producten zitten, bij biologisch vlees / kip mag nog steeds antibiotica gebruikt worden. Bio vlees wat in de supermarkt ligt komt vrijwel altijd uit het buitenland. Ik weet niet hoe goed de controle dan nog is. Nederlandse boeren kunnen niet concurreren met de vleesprijzen van Oost-Europa, Afrika en Zuid-Amerika.

  Kortom veel biologische producten zijn niet wat de koper ervan verwacht. Dat tackel je door daar te kopen waar je de productiewijze goed vindt.

 19. wat te denken van de misleiding over biologische ham, vorig jaar. Er stond een klein artikel over in de Volkskrant. AH zou biologische ham verkocht hebben die niet biologisch was. De consument zou compensatie krijgen hiervoor.
  Maar niemand die je hierover hoorde, laat staan dat je een compensatie kreeg. Ze hoeven maar op de bonuskaart te kijken , ze weten precies wat je koopt. Dus nee, ik vertrouw het miet echt, nee.

 20. Leve Odin Estafette.
  Koos bakker is een held!
  Verdiep jullie maar eens in Odin. nu met dat ledensyteem is echt master.

 21. Maar wat is dat voor ons, de consument, een alternatief voor de hoge stropdasheren bij wie het om hun eigen geld draait?
  Rechtstreeks van de boer kopen is voor de meeste mensen geen optie…

 22. Dank je Jürgen voor het op tafel leggen van de tactieken van de inkooporganisaties.
  Graag breng ik jullie lezers de Beebox onder de aandacht. Zeker voor diegenen, die niet de tijd of vervoer hebben om zelf bij de boeren in te gaan kopen. Beebox is dik 2,5 jaar geleden gestart met het in de markt zetten van boxen met verse producten 100% uit Nederland en minimaal 90% voorzien van biologisch keurmerk. Biologische boer Jan Huijgen, die met lede ogen de verschraling van het voedselaanbod door de supermarkten aanzag in combinatie met de minimale vergoeding, was een van de initiatiefnemers. Als coöperatie zorgt Beebox voor een eerlijkere verdeling van de verdiensten. Minimaal 40%!!! van wat onze klanten betalen gaat ook direct naar onze Nederlandse bioboeren. Bovendien omdat wij voor superkorte lijnen zorgen, direct van grond tot mond, betaalt de klant ook niet meer dan in de (biologische) supermarkt en wordt alles gegarandeerd krakend vers gratis aan huis bezorgd.

  • Jaaa, Beebox. Je bent me voor, Heel fijne producten, met gegarandeerd biologische herkomst en dan ook nog eens tegen een redelijke prijs (lager dan de Ekoplazas) en – niet onbelangrijk – een faire rijs voor de telers. Dat AH zijn leveranciers uitknijpt is voor mij al voldoende reden om er niet eer heen te gaan.

 23. Wooow! Wat ontzettend goed uitgeplozen Juglen: dank!
  Wij kopen al jaren geen vers producten meer in de supermarkt. Niet vanuit deze (exacte) wetenschap, maar vanuit een wringend onderbuikgevoel. Dat nu dus bevestigd wordt. Ik ben blij dat er mensen zoals jij zijn die weer een stapje verder gaan dan ik, zodat ik weet dat ik meestal de juiste keuzes maak. Meestal, want ook ik sla de plank heus nog wel eens mis. :-)

  Onze fruit en groenten komen altijd van de bio-markt waar het kort daarvoor geoogst is. Biologisch Dynamisch zelfs. Zo ook ons vlees: komt van de plaatselijke boer, biologisch uiteraard. De koeien lopen vrij rond in een enorm natuurgebied waar ze kun eigen gras en kruiden vinden om te eten. Supergoed. Stier erbij voor de voortplanting, niks kunstmatig. En o ja: de kalfjes blijven bij de moederkoeien. Niks spenen.

  Dan hebben we nog kip: http://www.polderhoen.nl (vrije, blije kippen) en eieren: vers geraapt door de boer zelf. Soms bio van de supermarkt als het niet anders lukt.

  Kaas: vaak ook van de bio-markt. Met vegetarisch stremsel. En dit alles zonder moeite, maar slechts met 1 bezoekje aan de biomarkt op zaterdagochtend. En lukt dat niet? Dan bestel ik bij http://www.hofwebwinkel.nl waar deze zelfde boeren aan meewerken. Heb ik (iets duurder) dezelfde producten alsnog, en dan volledig moeiteloos.

  nogmaals dank voor deze fijne uiteenzetting Juglen!

  Anouk

  • Hoi Anouk,

   Even ter aanvulling: vegetarisch stremsel kan ook gemaakt zijn d.m.v. genetische manipulatie, echter niet bij biologische kaas afkomstig uit Nederland, te lezen op deze website:

   http://www.vegetariers.nl/bewust/veelgestelde-vragen/welke-kazen-zijn-vegetarisch

   Dus buitenlandse biologische kaas zou genetisch gemanipuleerd stremsel kunnen bevatten. Niet iedereen staat afwijzend tegenover gentechnologie, ikzelf zet hier echter grote vraagtekens bij. Staat wat mij betreft te ver af van de natuur en kan dus nooit echt gezond zijn.

 24. Beste Juglen,

  Mijn vraag is of ik nu wel of niet met een gerust hart de bio/eko produkten van AH kan kopen?
  Wel omdat ze aan de bio/eko eisen voldoen,
  maar niet omdat de boer er niet aan verdiend.
  Heb ik dat goed?

  Bedankt,
  Groetjes Laura

  • Hoi Laura,

   Zoals ik het lees kan je beter zoveel mogelijk direct bij de boer kopen. Daar dit niet voor iedereen te doen is kan je ervoor kiezen om op de markt (er zijn in veel steden ook regelmatig streekmarkten waar de boer naar jou toe komt ;)) je biologische groenten te kopen en bij de bioslager je vlees. Natuurvoedingswinkels zoals de Ekoplaza zijn een ander redelijk alternatief maar behoorlijk prijzig en verkopen ook een hoop dubieuze artikelen.

   Ik zou zeggen, probeer het eens uit. Koop eens een biologisch artikel bij de supermarkt en vergelijk het qua smaak met hetzelfde artikel van de markt of de boer. Ik proef het bij groente en fruit vaak al, maar vooral bij vlees proef ik een enorm verschil! De rundertartaar van de AH of de Jumbo vind ik eigenlijk gewoon niet lekker, terwijl die van onze biologische slager heerlijk is.

   Zelf testen geeft je het meest betrouwbare antwoord denk ik! Laat je smaakpapillen en de rest van je lichaam spreken. ;)

 25. Ik ben heel gelukkig met Bioweb, hier in zuidwest Friesland. Een groot deel van het assortiment komt van boeren/bakkers /telers hier in de buurt. Een aantal artikelen van de eco groothandel. Overige boodschappen haal ik van slager(zelf slachtend)/bakker/kaasboer in mijn omgeving. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd, dat we terug moeten naar de plaatselijk regionale aanbieders (bij voorkeur bio) Ik kan iedereen de documentaire “Food INC” naar amerikaanse situatie, maar overeenkomstig met wat Juglen schrijft over de chantage praktijken van supermarkt ketens. Als iedereen weer kleinschalig en regionaal zou kopen, dan krijgen plaatselijke ondernemers weer overlevingskansen, ontstaat er een geweldige economische impuls en het belangrijkste, we krijgen weer echt en gezond eten in ons lijf. Grappig is, als mensen horen dat ik ca 90 procent biologisch koop krijg is steevast te horen dat het toch zo duur is. Groente en fruit bij Bioweb, plaatselijk en directe inkoop is soms goedkoper in het seizoen dan de supermarkt.

  • Ligt er ook maar net aan wat je koopt. Als je wat basisproducten koopt scheelt dat maar als je in de supermarkt allerlei pakjes en zakjes en visschotels en voorbewerkte rommel koopt ben je nog duur uit. En een pakje thee is vaak toch goedkoper dan frisdrank. En goedkope rommel is vaak groot in volume. Heb je toch nog de auto nodig om die allemaal te vervoeren. Ook weer duur.

 26. Wat een gemopper hier. Ik koop al 35 jaar biologisch ( dynamisch). Nooit AH omdat al vanaf het begin duidelijk was dat AH de grenzen opzocht van wat nog biologisch mocht heten. Ik ging naar de kleine Natuurwinkels voor zover me dat mogelijk was. Een paar jaar na een verhuizing naar een gehucht en geen auto was dat niet mogelijk. Waar ik nu woon is een Natuurwinkel. Ik ben daar jaren geweest. Maar ga nu naar een Boerderijwinkel hier in de buurt. Daar kan ik ook gebruik maken van de Hofwebwinkel. Die bezorgen als dat mogelijk is ook thuis. Is niet een landelijke organisatie. Nog niet. Ik ben er erg blij mee. Mijn natuurwinkel is minder blij met mijn overstap. Ik begrijp dat wel. Jammer is alleen dat er dan gelijk negatieve en verkeerde informatie gegeven wordt over de Hofwebwinkel. Voor mij een reden om vanaf nu zo min mogelijk bij deze natuurwinkel te gaan kopen. Ik vind het niet kunnen dat we elkaar bestrijden met onware verhalen en zwartmakerij.

  En wat AH betreft: wel ik ben kritisch en koop er niet snel biologische produkten. Aan de andere kant het maakt mensen misschien bewuster van deze dingen. Het zet misschien mensen aan het denken die dan vanzelf wel erachter komen hoe het zit en hun weg vinden naar de Kleinere winkels.AH bereikt natuurlijk wel veel mensen. men googelt veel tegenwoordig ;-)

  Verder denk ik dat het heel erg van belang is dat als je dit soort artikelen schrijft ze helemaal kloppen. Er worden vaak ook dingen beweerd die gewoon niet juist zijn. Dat gaat ten koste van het vertrouwen van mensen in dit soort info. Kan een reden zijn dat er dan gezegd wordt dat het ALLEMAAL flauwekul is. De schrijver heeft wel een grote verantwoordelijkheid.

 27. Sinds het schandaal van de AH m.b.t. de biologische eieren die niet bio bleken te zijn koop ik daar alleen nog een bioproduct wanneer het echt niet anders kan.

 28. bedankt juglen

  wat helemaal een geweldig idee is om enigszins aan dit probleem te ontkomen is een eigen PLUKTUIN starten
  dit heeft jan van arragon in zutphen gedaan
  kijk maar s op zijn website bioakker.nl
  elke dag verse biologische groenten, fruit, bloemen en kruiden zonder gif of dierlijke meststoffen
  en om daar mee te mogen helpen is een waanzinnige ervaring
  ik snap dat iedereen het tegenwoordig druk heeft en toch zijn dit soort initiatieven een heling voor ons mens zijn
  we willen toch allemaal dat onze aarde een waardevolle plek blijft
  dat moeten we er wat aan doen!!!!!!

 29. Ik koop bij de AH soms bio-groenten en gehakt, als dat even handiger uitkomt (de Natuurwinkel waar ik normaal gesproken kom, is een eind verder fietsen). Aan de groenten merk ik niet veel anders, maar aan het gehakt des te meer: waterig! Als ik balletjes draai van bio-gehakt van de Natuurwinkel, dan kleeft er op een gegeven moment enorm veel vet aan mijn handen. Als ik echter balletjes draai van AH-bio-gehakt, dan voelt het heel licht en waterig aan en blijven mijn handen schoon.

  Naar aanleiding van dit artikel ga ik me toch eens verdiepen in de mogelijkheden om, in de omgeving van Amersfoort, met de fiets direct(er) inkopen te doen bij boeren.

 30. Ik heb met de zgn. bio producten meer en meer een matige ervaring!
  De biologische kipgehakt uit de biologische winkel (!) (tja, momenteel ben ik effe geen vegetariër) stinkt naar poep en de kat lust het niet. De koffiemelk van ‘ ZuiverZuivel’ uit diezelfde winkel smaakt zuur en … de kat is hoogst beledigd als ik het haar af en toe probeer voor te zetten. En van de biologische varkensgehakt via Appie gHeijn kreeg ik meermaals een raar gevoel in de buik, waarna ik als experiment een geopende verpakking van dat spul uit de koelkast in de warme open lucht heb geplaatst om te moeten merken dat er zelfs na twee maanden nog geen draadje schimmel op is te zien!! De biologische zalm van dezelfde firma ligt op een matje met conserveermiddel. Op de plek op dat matje waar overduidelijk dit middel is opgespoten, was de zalm volledig verkleurd, een rare bloedrode verkleuring die tot zo’n centimeter in de vis was doorgedrongen. Biologisch, mijn sokken! De Europesche wetgeving zegt, naar ik heb begrepen, dat in een potje biologische doperwten slechts een van die erwten biologisch moet zijn om het product biologisch te mogen noemen. En op het etiket van deze bio producten hoeft niet te worden vermeld dat er wellicht ook genetisch gemanipuleerde producten in zitten.

 31. Het zijn niet alleen die 5 grote inkooporganisaties die boeren uitknijpen. Onze regering is de grootste uitknijper, die treft miljoenen hardwerkende mensen. Al die lui die bovenaan in onze matschappij zitten, zijn één pot nat, ze houden elkaar de handen boven het hoofd! Geen één die zegt dat de boeren beter moeten verdienen voor hun harde werk. Bah…

Reacties zijn gesloten.