Veel mensen willen wel veranderingen aanbrengen, maar vaak lukt het op de lange termijn niet. Gewoontes zijn ingesleten patronen, als een rivier die helemaal ingebed ligt tussen uitgesleten oevers. Een rivier verleg je niet zomaar. Een tijdje geleden bezocht ik iemand met longkanker in het ziekenhuis. Het viel me op dat vele mensen op de longafdeling gewoon doorgingen met roken, terwijl ze tegelijk zuurstof toegediend kregen. Ik heb zelf vroeger ook gerookt, dus ik weet hoe moeilijk het kan zijn om te stoppen. Toch is het gelukt, ik moet er niet aan denken om een sigaret op te steken…
Hieronder een aantal tips om je goede voornemens vol te houden:
- Breng je vrienden op de hoogte van je goede voornemens. De groepsdruk kan een steuntje in de rug zijn voor sommigen.
- Beperk het aantal goede voornemens. Als je te veel hooi op je vork neemt, kan het zijn dat je eerder afhaakt. Beter elke dag een klein stapje, dan heb je na een jaar toch een grote afstand afgelegd.
- Herinner jezelf telkens aan de voordelen.
- Schrijf je goede voornemens voor jezelf op. Lees ze door op een ‘zwak’ moment.
- Zoek mensen op die dezelfde richting in willen gaan. Een buddy kan ook. Zo trek je elkaar erdoorheen.
- Vermijd de eerste tijd dat je in verleidelijke situaties komt. Als de nieuwe gewoonte is ingesleten, kun je je het oude gedrag waarschijnlijk niet meer voorstellen.
- Als het een keertje mis gaat: pak de nieuwe gewoonte dan daarna alsnog weer op.
- Beloon jezelf wanneer je je doel hebt gehaald. Als je een groot doel opdeelt in vele kleine doelen, kun je jezelf vaak belonen en houd je het vol.
- Zoek nieuwe goede gewoontes wanneer je slechte gewoontes laat vallen. Het werkt heel goed om een ongezonde verslaving in te ruilen voor gezondere alternatieven. Zo is het stoppen met roken een goed moment om de sportschool vaker op te zoeken. Je hebt afleiding en je kan overtollige energie kwijt.
- Denk in voordelen in plaats van in nadelen, dus zeg tegen jezelf: “Ik wil meer bewegen” in plaats van “Ik moet minder op de bank zitten”.
- Maak gebruik van de kracht van gewoontes. Het brein wil energie besparen en is daarom ontvankelijk voor nieuwe gewoontes. Door een activiteit op een vast tijdstip op dezelfde manier te doen, gaat het na verloop van tijd helemaal vanzelf.
- Kijk dagelijks naar wat je nieuwe gewoonte je nu al oplevert. Zo houd je je nieuwe leven makkelijker vol. Denk ook regelmatig aan alle voordelen op de langere termijn. Wat is beter: kort plezier en pijn op de langere termijn, of pijn op de korte termijn en op de langere termijn veel plezier?
- Visualiseer je leven met je nieuwe gewoonte. Arnold Schwarzenegger zegt dat hij olympisch kampioen is geworden door de kracht van visualisatie. Hij stelde zich telkens voor hoe het zou zijn om veel grote spieren te hebben.
Nieuwe gewoontes aanleren begint bij het daadwerkelijk doen. Veel mensen zeggen: morgen ga ik stoppen. En de dag daarop zeggen ze weer: morgen ga ik stoppen. Dat kan heel lang zo doorgaan, zonder dat er ooit iets verandert. Als je begint met het in praktijk brengen van je voornemen, ben je al op de helft! Besef dat goed. Je mag trots op jezelf zijn dat je een nieuw begin aandurft.