Hoofdpagina » Nieuws » Zonnebril beschermt tegen oogschade door UV-straling

Zonnebril beschermt tegen oogschade door UV-straling

In Ierland is er de afgelopen week aandacht gevraagd voor de vernietigende werking van zonlicht op onze ogen, in het bijzonder bij kinderen. De uv-straling in zonlicht kan ongemerkt ons netvlies beschadigen, waardoor er op termijn klachten kunnen ontstaan zoals blindheid. Vooral kinderen blijken hier gevoelig voor te zijn, omdat hun pupillen groter zijn en hun oogvocht helderder is. Tegen de tijd dat ze 18 zijn, hebben kinderen al meer dan de helft van de totale hoeveelheid uv-licht geabsorbeerd die ze gedurende hun hele leven zullen absorberen. Vooral mensen met lichte ogen zijn extra gevoelig.

Uit onderzoek blijkt slechts 7% van de Nederlanders bekend te zijn met het gevaar van zonlicht op de ogen. Zonlicht kan ervoor zorgen dat de ogen sneller troebel worden en dat mensen eerder last krijgen van staar. Investeer dus in een goede zonnebril die het uv-licht blokkeert en draag deze als je op het hoogtepunt van de dag de zon in gaat. Dit is helemaal belangrijk op plekken die zonlicht kunnen reflecteren, zoals water, zand, sneeuw, beton en witte gebouwen.

Carel Hoyng, een hoogleraar aan het Radboud UMC, legt uit in het AD: “UV-licht schaadt de ogen door via het hoornvlies, de buitenste laag van het oog, binnen te dringen naar onder meer de lens. Scherp zien is alleen mogelijk dankzij de lens. In de loop van je leven wordt de lens geler naarmate pigment zich ophoopt om zich tegen schade door UV-licht te beschermen. Dit proces is vergelijkbaar met het bruinworden van je huid. Dus hoe geler je lens is, hoe meer schade je hebt opgelopen, en hoe troebeler je zicht is en hoe meer gezichtsscherpte je vervolgens verliest.”

Als de lens eenmaal dof is geworden, kiezen veel mensen voor een staaroperatie. Het doel van staaroperatie is om troebele lenzen weer helder te krijgen. UV-licht kan meer dan alleen de lenzen beschadigen; het kan ook het hoornvlies beschadigen omdat het door deze laag wordt geabsorbeerd. Een staaroperatie is in Nederland één van de meest voorkomende operaties.

Als het noodzakelijk is dat je je moet insmeren met zonnebrandcrème, dan is het ook verstandig om een zonnebril op te zetten. Kies zonnebrillen die het CE-keurmerk hebben en 100% van de UV-stralen tegenhouden. Denk niet dat donkere glazen veiliger zijn alleen omdat ze donker zijn. Zonnebrillen met een CE-markering hebben altijd een cijfer. De aanduiding CE0 betekent dat 20 procent van het licht wordt tegengehouden, wat kan oplopen tot 95% bij CE4. Een goede zonnebril herken je verder aan de aanduiding ‘100 procent UV’ of ‘UV400’. Een dure zonnebril van tientallen tot soms wel meer dan honderd euro is niet nodig, goedkopere varianten zijn vaak al afdoende, zelfs de betaalbare zonnebrillen van de HEMA of de drogist. Kies een zonnebril die goed past en je ogen van alle kanten bedekt. Het dragen van een hoed met een brede rand geeft nog meer bescherming.

Het wordt afgeraden om de hele dag met een zonnebril te lopen, omdat dit de ogen kan vermoeien en ons hormonale dag-nachtritme aan de hand van daglicht kan verstoren.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.