Een uitgebreid Amerikaans onderzoek brengt aan het licht dat veel aanstaande moeders kampen met aanzienlijke voedingstekorten. Het onderzoek, uitgevoerd in New York tussen 2020 en 2023, volgde 150 zwangere vrouwen en laat zorgwekkende resultaten zien.
De studie bracht in kaart dat slechts een kleine minderheid van de deelnemers de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Voor belangrijke mineralen en vitamines zijn de cijfers verontrustend: minder dan 15 procent van de vrouwen neemt voldoende ijzer, magnesium, vitamine D en vitamine E tot zich. Ook voor andere belangrijke voedingsstoffen zijn de resultaten zorgelijk – minder dan 30 procent haalt de streefwaarden voor calcium, foliumzuur, zink en vitamine A.
Via een innovatieve onderzoeksmethode, waarbij deelnemers een speciale smartphone-app en smartwatch gebruikten, werd hun voedingspatroon nauwkeurig in beeld gebracht. De resultaten tonen aan dat de vrouwen hun maaltijden gemiddeld over een periode van bijna 11 uur per dag verspreiden. Een opvallende bevinding is de grote variatie in eetpatronen – niet alleen verschillen de voedingsgewoonten sterk tussen verschillende vrouwen onderling, maar ook vertonen individuele vrouwen aanzienlijke dag-tot-dag verschillen in hun voedselinname.
Het onderzoek maakt duidelijk dat er tijdens de zwangerschap meer aandacht nodig is voor gezonde voeding. De wisselende voedingspatronen en wijdverspreide tekorten aan essentiële voedingsstoffen onderstrepen het belang van goede voedingsbegeleiding tijdens de zwangerschap. Voor aanstaande moeders is het van groot belang om hun voedingsinname zorgvuldig in de gaten te houden en waar nodig aan te passen om optimale gezondheid voor henzelf en hun ongeboren kind te waarborgen.
Bron: Kleinberg S, Pleuss JD, Deierlein AL. Food records show daily variation in diet during pregnancy: results from the temporal research in eating, nutrition, and diet during pregnancy study. The Journal of Nutrition. 2024;154(12):3780-3789.