Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van radijs

De voedingswaarde van radijs

Voedingswaardetabel van radijs per 100 gram:

Per 100 g / ml Radijs ADH*
kcal 18 0,90%
Kj 76 0,90%
Water (g) 94,1 4,71%
Eiwit (g) 0,03 0,05%
Koolhydraten (g) 2,5 0,96%
Suiker (g) 2
Vet (g) 0,2 0,29%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 1,2 3,43%
A (mg) 0,001 0,11%
B1 (mg) 0,03 2,73%
B2 (mg) 0,03 2,00%
B3 (mg) 0,2 1,25%
B5 (mg)
B6 (mg) 0,06 4,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 30 10,00%
B12 (ug)
C (mg) 27 36,00%
D (ug)
E (mg)
Vitamine K (ug) 1,3 1,08%
Natrium (mg) 20 2,00%
Kalium (mg) 320 9,14%
Calcium (mg) 30 3,00%
Fosfor (mg) 30 3,75%
IJzer (mg) 0,8 10,00%
Jodium (ug) 1 0,67%
Magnesium (mg) 10 3,33%
Koper (mg) 0,13 14,44%
Selenium (ug) 0,6 1,09%
Zink (mg) 0,2 1,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over de radijs
Radijs is een groente met een pittige smaak die wel wat weg heeft van mosterd. Hoe jonger het knolletje, hoe sterker de smaak. Radijzen worden in Nederland vooral rauw gegeten als onderdeel van rauwkost. Maar deze groente kan je op veel meer manieren bereiden.

Herkomst en groeiwijze
Radijs behoort tot de familie van de kruisbloemigen. Andere soorten van deze familie zijn onder meer spruitjes, boerenkool en broccoli. Veel leden van deze familie zijn herfst- of wintergroenten. Radijs vormt hierop een uitzondering. Hoewel het hele jaar verkrijgbaar, loopt het oorspronkelijke seizoen van de lente tot de vroege zomer.

Radijzen groeien als ondergrondse, bolvormige stengels. Boven de grond zie je alleen het loof. De rode radijs is het meest bekend, maar er bestaan ook roze, gele en witte varianten. Wanneer de groente oogstrijp is, steekt het bolletje een klein beetje boven de grond uit.

Verkrijgbaar
Radijs is jaarrond verkrijgbaar uit Nederland. Het is, samen met spinazie en raapstelen, vaak één van de eerste verse lentegroente. Als je ze koopt, kijk dan of de bolletjes stevig en niet beschadigd zijn. Wanneer het loof er nog aan zit zal de radijs over het algemeen iets minder pittig zijn.

Bewaren
Radijs is ongeveer 6 dagen houdbaar in de koelkast. Verwijder thuis het loof en bewaar ze in een bakje met een stukje vochtig keukenpapier. Zo blijven de knolletjes tot wel twee weken goed. Radijs is niet geschikt om in te vriezen.

Toepassing
Radijzen kunnen zowel rauw als verwerkt worden gegeten. Rauw is radijs heerlijk in een salade of als borrelhapje. Maar door hun pittige smaak zijn radijzen ook lekker door een roerbakschotel, een stamppot of door een ovenschotel. Of verwerk eens geraspte radijs is een vinaigrette of ander (salade)sausje. Van zo’n geraspte radijs kan je in een handomdraai ook een spread maken door wat yoghurt, knoflook en verse tuinkruiden toe te voegen.

Wist je dat:

  • Het loof van de radijs ook eetbaar is?
  • De scherpe smaak van de radijs kan worden verzacht door het rode schilletje er af te halen?
  • De barst die in sommige radijzen zit, te maken heeft met een te veel aan water in de periode dat de bol al is gevormd?
  • In tegenstelling tot andere groenten, radijs juist langer vers blijft door het loof te verwijderen?
  • Er een reuzeradijs bestaat die in Japan veel wordt gegeten? Deze radijs is wit van kleur en wordt wel 30 cm lang!
  • Japanners gek zijn op onze radijsjes en een deel van onze oogst geëxporteerd wordt naar dit land?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van radijs
De pittige smaak van radijs is afkomstig van de stof allylisothiocyanaat. Deze stof ontstaat uit glucosinolaten doordat het enzym myrosinase vrijkomt bij het kauwen en vervolgens deze stof produceert. Allylisothiocyanaat komt ook voor in wasabi en mosterd.

Isothiocyanaat in de radijs is een stof die bij wetenschappers in de belangstelling staat vanwege de kankerremmende eigenschappen (1). Isothiocynaat hoopt zich vooral op in de blaas op en kan daarmee lokaal kankerremmend zijn (2). Ook in de maag kan radijs beschermen tegen indringers, zoals ongunstige bacteriën.

Radijs bevat relatief veel zwavel (3) en kan hiermee beschermend werken op de lever (4).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Wu X, Zhou Q, Xu K. Are isothiocyanates potential anti-cancer drugs? Acta Pharmacol Sin. 2009; 30(5):501-512.

2. Sávio AL, da Silva GN, Salvadori DM. Inhibition of bladder cancer cell proliferation by allyl isothiocyanate (mustard essential oil). Mutation research. 2015; 771:29-35.

3. Aghajanzadeh T, Hawkesford MJ, De Kok LJ. The significance of glucosinolates for sulfur storage in Brassicaceae seedlings. Front. Plant Sci. 2014; 5.

4. Jung YS. Metabolism of Sulfur-Containing Amino Acids in the Liver: A Link between Hepatic Injury and Recovery. Biological & pharmaceutical bulletin. 2015; 38(7):971-4.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.